Αναβάθμιση από Windows XP σε Windows 8, ότι πρέπει να γνωρίζεις

by dtonias • On 10-05-2013 • AT 8:20 pm • 11 ΣΧΟΛΙΑ
Computing Τεχνολογία

Αναβάθμιση από Windows XP σε Windows 8, ότι πρέπει να γνωρίζεις

Με την κυκλοφορία των Windows 8, η Microsoft έδωσε τη δυνατότητα στους χρήστες να αναβαθμίσουν τον υπολογιστή τους στο νέο λειτουργικό από τα Windows 7, Vista και XP. Αν σκοπεύετε να αναβαθμίσετε τον υπολογιστή σας από τα Windows XP στα νέα Windows 8 τότε αυτό το άρθρο θα σας κατατοπίσει πλήρως για οτιδήποτε πρέπει να γνωρίζετε.

Τα Windows XP μετρούν πλέον περισσότερα από 11 χρόνια ζωής και είχαν σχεδιαστεί με αρκετά διαφορετικά δεδομένα μιας περασμένης, τεχνολογικά, εποχής που δε μπορεί να συγκριθεί άμεσα με το σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να λάβετε υπ’ όψιν σας τα παρακάτω κριτήρια πριν προχωρήσετε στην αναβάθμιση από τα Windows XP στα Windows 8.

Απαιτησεις συστηματος

Οι υπολογιστές που κυκλοφορούσαν παράλληλα με τα Windows XP είχαν προφανώς πολύ πιο χαμηλά τεχνικά χαρακτηριστικά για τα σημερινά δεδομένα. Αν και οι ελάχιστες απαιτήσεις για την εγκατάσταση των Windows 8 δεν είναι ιδιαίτερα υψηλές, καλό θα ήταν να τις γνωρίζετε και να τις συγκρίνετε με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του υπολογιστή που σκοπεύετε να αναβαθμίσετε, πριν προχωρήσετε στη συνέχεια.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ: Για τις ελάχιστες απαιτήσεις των Windows 8

Φυσικά, δεν αποκλείεται το γεγονός να έχετε ένα νεότερο υπολογιστή που τρέχει Windows XP και επιθυμείτε να αναβαθμίσετε. Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει το εσωτερικό του υπολογιστή σας να είναι σε θέση να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις των Windows 8 σε επεξεργαστική ισχύ, μνήμη RAM, ελεύθερου χώρου στο σκληρό δίσκο, κλπ.

Ελεγχος συμβατοτητας hardware και software

Πριν προχωρήσετε στη διαδικασία αναβάθμισης από τα Windows XP στα Windows 8 θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι τόσο το hardware όσο και το software του υπολογιστή σας θα είναι συμβατό με το νέο λειτουργικό.

Συγκεντρώστε όλες τις περιφερειακές συσκευές του υπολογιστή σας (εκτυπωτή, οθόνη, scanner, πολυμηχάνημα, κλπ.) αλλά και το hardware που βρίσκεται στο εσωτερικό του υπολογιστή για να ελέγξετε τη συμβατότητα τους με τα Windows 8, ιδιαίτερα στο θέμα των drivers. Εκτός από τις ιστοσελίδες των εκάστοτε κατασκευαστών μπορείτε να αναζητήσετε τις συσκευές και τα περιφερειακά του υπολογιστή σας στη σελίδα της Microsoft για να είστε σίγουροι ότι θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά μετά την αναβάθμιση στα Windows 8.

Βοηθος αναβαθμισης

Ο βοηθός αναβάθμισης αποτελεί ένα πολύ σημαντικό εργαλείο της Microsoft που σας ενημερώνει πλήρως τόσο για τη συμβατότητα συσκευών, περιφερειακών και εφαρμογών του υπολογιστή σας όσο και για προβλήματα που ενδεχομένως να αντιμετωπίσετε κατά την αναβάθμιση.

Δείτε εδώ πώς να χρησιμοποιήσετε τον Βοηθό αναβάθμισης (Upgrade Assistant) στον υπολογιστή σας πριν προχωρήσετε στην αναβάθμιση στα Windows 8.

Windows XP 32-bit και 64-bit

Ανάλογα με την έκδοση των Windows XP, 32-bit ή 64-bit, που διαθέτει ο υπολογιστής σας θα χρειαστεί να αναβαθμίσετε στην αντίστοιχη έκδοση των Windows 8. Αυτό σημαίνει ότι αν έχετε τα Windows XP 32-bit θα πρέπει να εγκαταστήσετε τα Windows 8 ή Windows 8 Pro 32-bit. Αντίστοιχα, η ίδια αρχή ισχύει και για τα Windows XP 64-bit. Επίσης, απαραίτητη προϋπόθεση για την αναβάθμιση είναι έχετε εγκατεστημένο το Service Pack 3 στα Windows XP.

Αναβαθμιση απο τα Windows XP στα Windows 8

Εφ’ όσον ο υπολογιστής σας πληροί όλες τις παραπάνω προϋποθέσεις μπορεί να αναβαθμιστεί στα Windows 8. Ωστόσο υπάρχουν ακόμη ορισμένα σημεία που θα χρειαστεί να προσέξετε πριν και κατά την αναβάθμιση από τα Windows XP.

Κατά τη διαδικασία αναβάθμισης του υπολογιστή σας από τα Windows XP στα Windows 8 δεν έχετε τη δυνατότητα να διατηρήσετε και να μεταφέρετε τις εγκατεστημένες εφαρμογές και τις ρυθμίσεις του λειτουργικού, όπως συμβαίνει για παράδειγμα κατά την αναβάθμιση από τα Windows 7. Έτσι, χρειαστεί να επιλέξετε ανάμεσα στις δύο επιλογές που θα δείτε στην παρακάτω εικόνα.

Αναβάθμιση από Windows XP σε Windows 8, ότι πρέπει να γνωρίζεις

Μόνο προσωπικά αρχεία (Keep personal files only)
Τίποτα (Keep nothing)

Στην πρώτη επιλογή, Μόνο προσωπικά αρχεία, θα αποθηκευτούν αυτόματα τα προσωπικά σας δεδομένα και θα είναι διαθέσιμα στα Windows 8 μετά από την ολοκλήρωση της αναβάθμισης.

Αντιθέτως η δεύτερη επιλογή, Τίποτα, θα διαγράψει τα πάντα από τα Windows XP συμπεριλαμβανομένου και των προσωπικών σας αρχείων και θα πραγματοποιήσει μία καθαρή εγκατάσταση των Windows 8 στον υπολογιστή σας. Τα Windows 8 θα αποθηκεύσουν τα αρχεία σας στο φάκελο Windows.old μέσω του οποίου μπορείτε να τα ανακτήσετε ή να τον διαγράψετε τελείως εξοικονομώντας χώρο στο δίσκο.

ΜΑΘΕ: Πώς να ανακτήσετε τα προσωπικά σας αρχεία από το φάκελο Windows.old μετά την αναβάθμιση

Αφού πλέον έχετε ακολουθήσει όλες τις προαπαιτούμενες ενέργειες, είστε έτοιμοι να αναβαθμίσετε τον υπολογιστή σας από τα Windows XP στα νέα Windows 8 ή Windows 8 Pro. Πριν κάνετε οτιδήποτε όμως, κρατήστε το αντίστοιχο backup των προσωπικών σας αρχείων σε περίπτωση που πάει κάτι στραβά.

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

11 ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΑΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΤΟΝ ΗΥ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΣΕΡΦΑΡΙΣΜΑ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ OFFICE ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΧΡ,ΑΦΗΣΤΕ ΤΑ 8 ΑΡΙΑ ΚΑΙ ΟΤΙ ΒΛΑΚΕΙΑ ΒΓΑΖΕΙ ΑΠΟ ΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ Η MICROSOFT!

  • Ε όχι μια χαρά τα Windows XP σε σύγκριση με τα Windows 8! Μόνο και μόνο ο νέος Internet Explorer 10 και πόσο πιο ελαφρύ είναι το λειτουργικό αξίζουν την δοκιμή

  • Το μόνο καλό που έχουν πλέον τα XP είναι η δυνατότητα αναβάθμισης στα Windows 8. Όσο και αν τα αγαπήσαμε, η μπογιά τους πέρασε και μετράει ήδη 11 χρόνια ζωής. 11 τεχνολογικά χρόνια είναι πολλά και αυτό φαίνεται.

   • Yes indeed! :) Συμφωνώ.

 2. θα συμφωνήσω με τον john ότι αν χρησιμοποιείς τον υπολογιστή μόνο για ίντερνετ και κανένα word, ΔΕΝ χρειάζεται πιο καινούριο λειτουργικό σύστημα. Το λέω αυτό παρόλο που στο desktop μου έχω 7 και στον παλιό φορητό μου που είχε vista έβαλα τα 8άρια!!!

  • Η διαφορά με τα Windows 8 είναι τεράστια, σωστά;

   • Τα 8 σε σχέση με τα παλιοvista που είχα έκαναν σαν καινούριο τον υπολογιστή!
    τα xp εγώ από εμφάνιση και μόνο θα τα άλλαζα. στη δουλειά που τα έχω τα έχω κάνει customization 8.

 3. Τα xp ειναι αρκετα βαρια εν συγκριση με τα 8

 4. Αν τα xp ειναι βαρια σε σχεση με τα 8, τοτε γιατι εχουν μικροτερες ελαχιστες απαιτησεις συστηματος τα xp ?

 5. Παιδιά, ποτέ μην ξεχνάτε την ασφάλεια του υπολογιστή σας. Σε λίγα χρόνια που οι online αγορές θα φτάσουν στο pic τους θα χρειαζόμαστε ένα λειτουργικό με αναβαθμίσεις (που τα xp δεν θα τις έχουν) και μάλιστα να υποστηρίζεται και από τα free anivirus, που έχουν σαν στόχο να αποδεσμευτούν από τα xp αφού η μαμά εταιρεία δεν θα τα υποστηρίζει. Αν αγαπάτε και έχετε συνηθίσει τα win xp τότε η λύση είναι μια “install XP on VMware”.

 6. ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΠΗΓΑ ΣΕ ΕΝΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΜΕ ΦΩΤΕΙΝΕΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ,ΕΠΙΓΡΑΦΕΣ ΜΕΤΑΛΛΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ,ΚΛΠ. ΚΑΙ ΕΚΕΙ ΟΠΟΥ ΚΑΘΟΜΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ ΜΟΥ ΝΑ ΔΩ ΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΣΤΟΝ ΗΥ ΤΟΥ, ΠΑΡΑΤΗΡΩ ΟΤΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΑΥΤΟΣ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΕΙΧΕ ΑΚΟΜΑ WINDOWS 2000 PROFESSIONAL KAI ΣΤΟΝ ΑΛΛΟΝ HY TA WINDOWS XP ΕΠΙΣΗΣ ΔΟΥΛΕΥΕ ΑΚΟΜΑ ΜΕ ΤΟ COREL DRAW 9.ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ, ΝΑ ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ ΟΤΙ ΤΟΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ,ΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΤΙΣ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΕΔΩ ΣΤΗΝ Ο ΠΟΛΗ ΜΟΥ!ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
  ΟΤΑΝ ΚΑΝΕΙΣ ΑΝΕΤΑ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΟΥ,ΒΓΑΖΕΙΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΑ ΜΕ ΕΚΕΙΝΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΧΕΙΣ ΜΑΘΕΙ ΝΑ ΤΟ ΧΕΙΡΙΖΕΣΑΙ ΚΑΛΑ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΤΟ ΑΛΛΑΖΕΙΣ ΕΠΕΙΔΗ ΠΡΟΣΘΕΣΑΝ ΧΡΩΜΑΤΑΚΙΑ ΚΑΙ ΦΩΤΑΚΙΑ!

Top

Show Buttons
Hide Buttons