Windows Vista SP1 release candidate

by Stefanos Kofopoulos • On 12-12-2007 • AT 1:40 pm • 15 ΣΧΟΛΙΑ
Computing Τεχνολογία

windows vista logo

Η μέρα που ολόκληρος Windows Vista πληθυσμός περίμενε 11 μήνες έφτασε και αναμένεται να διορθώσει πολλά από τα προβλήματα που ταλαιπωρούν τους χρήστες Vista σήμερα. 2500 bugs κατάφερε να διορθώσει η Microsoft για να βελτιώσει την συμβατότητα και την ασφάλεια του λειτουργικού σε συστήματα x86 και x64. Δυστυχώς όπως όλα έδειχνα το Vista SP1 RC δεν προσφέρουν σχεδόν καμία αύξηση στην ταχύτητα αλλά είναι ήδη διαθέσιμο σε 38 γλώσσες!

Όσοι θέλουν να δοκιμάσουν την τύχη τους με το SP1 release candidate μπορούν να ρίξουν μια ματιά στην επίσημη σελίδα της Microsoft και να είναι πολύ προσεχτικοί. Δεν πρόκειται για τελικό προϊόν αλλά κάτι πολύ κοντά σε αυτό. Backup σε όλα και μέτα διπλό κλικ στον installer του Vista Service Pack 1.

[via]

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

15 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Φιλε Τιτανα καλα μας τα λες εσυ και οι downloadsquad, αλλα στο PC World αλλα μας λενε…

  Quote απο το:
  http://www.pcw.gr/default.php?pid=6&art_id=2868:

  H Microsoft εξέδωσε 17σέλιδη ανακοίνωση σχετικά με τις αλλαγές που θα φέρει το πρώτο διορθωτικό πακέτο για τα Windows Vista.

  Οι βελτιώσεις όπως ήταν αναμενόμενο θα έχουν να κάνουν και με θέματα λογισμικού αλλά και με hardware. Η κατηγορία με τις περισσότερες βελτιώσεις είναι αυτή των επιδόσεων και της κατανάλωσης ενέργειας. Συγκεκριμένα, τα Vista θα αντιγράφουν τοπικά αρχεία 25% ταχύτερα ενώ από απομακρυσμένο υπολογιστή που τρέχει και αυτός σε Vista η διαφορά στην ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων θα εκτοξεύεται στο 50%! Επιπλέον, τα Vista θα διαβάζουν πιο γρήγορα τις μεγάλες εικόνες στον ΙΕ ενώ η έκδοση 7 θα συνεργάζεται αξιόπιστα και αρκετά πιο γρήγορα με ιστοσελίδες στις οποίες κυριαρχεί το στοιχείο της Javascript.

  Όσον αφορά στον τομέα της ασφάλειας, το SP1 θα εισάγει το Secure Development Lifecycle με στόχο την βελτίωση των εσωτερικών εργαλείων που χρησιμοποιούν τα Vista για να εντοπίσουν κώδικα που πιθανόν να προκαλεί και να δημιουργήσει ευάλωτα σημεία σε κάποιο σημείο του λειτουργικού συστήματος.

  Σύντομα λοιπόν θα έχουμε ακόμα περισσότερες χρήσιμες λεπτομέρειες σχετικά με τις προσπάθειες πού καταβάλει η Microsoft για την βελτίωση των Windows Vista.

  Τωρα ποιος εχει δικιο θα το διξει ο χρονος…

 2. @Vassilis Tsakiris: Δεν δαιφωνώ με αυτό που λες αλλά γενικά το Vista SP1 δεν θα έχει αυξημένη ταχύτητα σε τέτοιο βαθμό που θα είναι αισθητή στον χρήστη καθημερινά. ΟΚ, 25% ταχύτερη μεταφορά στο δίκτυο.. πόσοι έχουν LAN στο σπίτι τους όταν αγοράζουν Vista σε laptop των 800 ευρώ;

  Για την ασφάλεια δεν βλέπω να διαφωνούμε κάπου. Δες εδώ, εδώ και εδώ μερικά links που βρήκα πρόχειρα.

 3. Συγνώμη αλλά τα περιοδικά δεν είναι και τόσο αξιόπιστοι πληροφοριοδότες.
  Είναι τα ίδια που δεν πίστεψαν οι χρήστες και σε τεράστια ποσοστά δεν έχουν αναβαθμίσει σε vista.
  Θα ήταν απορίας άξιο αν κάποιος δάγκωνε το χέρι που τον ταΐζει…

 4. @Vangelis,

  Σύμφωνο μαζί σου… Και εμένα μου έχει προκαλέσει προβληματισμό η στάση που πρέπει να έχουμε γενικότερα απέναντι στα δημοσιεύματα.

  Επίσης προβληματισμό μου προκαλεί και η γενικότερη στάση της Microsoft.

  Quote από το:
  http://www.pcw.gr/default.php?pid=6&art_id=2864

  =========================================
  H Microsoft απεκάλυψε ότι θα σταματήσει τον περιορισμό των δυνατοτήτων του λειτουργικού συστήματος Vista αν διαπιστώσει ότι ο χρήστης δεν διαθέτει αυθεντικό αντίγραφο!

  Μέχρι τώρα, όταν το εργαλείο πιστοποίησης αυθεντικότητας των Windows Vista (Windows Genuine Advantage WGA) έβρισκε παράνομο αντίγραφο περιόριζε σημαντικά τα χαρακτηριστικά των Vista παρέχοντας έτσι ένα περιορισμένων δυνατοτήτων λειτουργικό σύστημα.

  Αυτή η επιτυχημένη στρατηγική της Microsoft, πρόκειται παραδόξως να αλλάξει με την κυκλοφορία του SP1. Σύμφωνα λοιπόν και με τον corporate vice president της Microsoft, Mike Sievert, οι κάτοχοι πλαστών Windows Vista απλά θα ειδοποιούνται και θα ενημερώνονται αρκετά συχνά σχετικά με την έκδοση και την «ιδιαιτερότητα» του λειτουργικού τους, μαθαίνοντας τρόπους για να προχωρήσουν στην αγορά ενός αυθεντικού και νόμιμου πάνω απ όλα αντιγράφου των Vista.

  H αλλαγή πλεύσης είναι εντυπωσιακή πάντως γιατί η αυστηρή και περιοριστική πολιτική που ακολουθούσε μέχρι τώρα η Microsoft είχε αρκετή επιτυχία μίας και το ποσοστό πειρατείας στα Vista κυμαίνεται κάτω το μισό των XP, με αποτέλεσμα η εταιρεία να έχει εμπορικό κέρδος της τάξης του 10 περίπου τοις εκατό!
  =========================================

  Η άποψη μου είναι ότι λόγο της δυσπιστίας του κόσμου στα Vista σε συνδυασμό με τις υψηλές πωλήσεις των XP, η Microsoft προσπαθεί να δώσει εναύσματα στον κόσμο να χρησιμοποίει τα Vista (έστω και πειρατικά) ώσπου να δημιουργηθεί μια αρκετά μεγάλη βάση χρηστών… και μετά με την έλευση του SP2 η Microsoft επανατοποθετείται .

  Εξάλλου το ίδιο έργο το έχουμε δει και στο παρελθόν όταν όλοι οι ανταγωνιστές τις Microsoft πουλούσαν τα λειτουργικά και τις σουίτες τους με χίλια δυο κλειδώματα, η Microsoft λάνσαρε τα προϊόντα της με μοναδικό κλείδωμα έναν απλό κωδικό προϊόντος, όταν πλέον κάνεις δεν αγόραζε τα ανταγωνιστικά προϊόντα και η Microsoft ήταν ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης της αγοράς τότε επαναπροσδιόρισε την στάση της (βλέπε WGA – Windows Genuine Authentication, OGA – Office Genuine Authentication, κλ.).

  Τέλος πιστεύω ότι η νέα πολιτική της Microsoft απέναντι στην πειρατεία δεν θα περιλαμβάνει το επερχόμενο XP SP3.

 5. Απλά να καταθέσω και τη δική μου εμπειρία απο το SP1, μιας και συμμετείχα και στο prerelease.

  Η μετακίνηση σε SP1 δεν φέρνει μετρήσιμες διαφορές στην απόδοση. Υπάρχει στην εώς τώρα εμπειρία μου μόνο ένα κριτήριο, το όριο των 1.5gb RAM όπου ένας μέσος υπολογιστής σταματά το thrashing. Σε desktop υπολογιστές όπου έχουμε πιό γρήγορους δίσκους σώζεται η κατάσταση κάπως, αλλά laptop με 1gb είναι της υπομονής και απελπιστικά πιο αργά απο τα xp. Στα 3gb τα Vista απογειώνονται εντελώς και είναι αισθητά πιο γρήγορα.

  Οι διαφορές που αναφέρουν τα περιοδικά αναφέρονται στο αρχικό release. Μόνο που κανείς δεν το έχει. Το windows update είναι πολύ πιο επιθετικό στην προώθηση διορθώσεων από ότι στα xp. Υπολογίζεται άλλωστε οτι το μεγαλύτερο μέρος του SP1 θα δοθεί μέσω updates πριν βγεί το SP1. Είναι περισσότερο ψυχολογική η μετάβαση. Οτι δλδ συγχρονίσαμε όλες τις αναβαθμίσεις, τραβάμε μια γραμμή και αρχίζουμε απο εκεί και πέρα.

  Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην Javascript του IE7. Δεν υπάρχει καν SP για τον IE7, άλλο από αυτό που έχει ήδη δοθεί με το windows update. Αυτά τα γράφουν ανίδεοι δημοσιογράφοι. Στο κάτω κάτω, ποιός θέλει να χρησιμοποιεί IE ;!

  Τα Genuine Advantage προγράμματα παρά την δυσαρέσκεια λειτουργούν πολύ καλά, και μέσα στην Microsoft θεωρούνται τεράστια success stories. Η λογική είναι οτι ακόμη και χωρίς το μερίδιο αγοράς που προσφέρουν οι πειρατές τα κέρδη και άρα η ευρωστία της επιχείρησης είναι καλύτερη. Είναι πια πολύ σαφές οτι δεν θέλουν να αντιγράφεται το λογισμικό τους. Σε αντίθεση πχ με άλλους που ξεχνάνε ανώνυμα ftp με ξεκλείδωτες εκδόσεις λειτουργικών συστημάτων μαζί με οδηγούς για hardware που ποτέ δεν κυκλοφόρησε στο πακέτο.

  Τα Genuine Advantage δεν κλείδωνε ξαφνικά κανένα μηχάνημα. Σου άφηνε 90 ημέρες να πάρεις ένα τηλέφωνο, όπου χωρίς περιστροφές σου έλεγαν ένα αριθμό, τον έγραφες και τελείωνες. Ακολουθούν ένα flowchart και δεν υπάρχει καν περίπτωση να στο αρνηθούν εκτός και αν πεις ρητά οτι κατέχεις παράνομο αντίγραφο. Ακόμη και αν είναι παράνομο, σου δίνουν ένα κωδικό και σε προτρέπουν να μιλήσεις με τον πωλητή που σου το έδωσε. Έλεος πια.

  Η Microsoft, ο Θάνατος και η Εφορία δεν ανησυχούν. Περιμένουν.

 6. @Mika: Έχεις εμπειρία από hybrid HDD και Vista?

 7. Ναι, αλλά είναι υπερτιμημένοι.

  Με τα Vista η Microsoft προσπάθησε να εμπλουτίσει την πυραμίδα της μνήμης. Να εισαγάγει δλδ περισσότερα επίπεδα στη διαδρομή απο τους πολύ γρήγορους καταχωρητές της CPU προς τον πολύ αργό δίσκο. Ένα τέτοιο βήμα είναι πχ και το readyboost που χρησιμοποιεί flash μνήμη, αλλά πνίγεται απο το μικρό bandwidth του usb controller. Όταν αυτή βρίσκεται στο δίσκο απολαμβάνει ολόκληρο τον SATA δίαυλο, που είναι έτσι και αλλιώς περισσότερο απο όσο αντέχει να δώσει.

  Η διαφορά στην απόδοση φαίνεται πολύ έντονα όταν κάποιος ξεκινάει έναν υπολογιστή ή κάποια πολύ βαριά εφαρμογή. Επίσης σε χρήστες που έχουν πάρα πολλές εφαρμογές ανοικτές widgets, messengers και λοιπές εκφάνσεις του συνδρόμη διάσπασης προσοχής. Αλλά εκεί ωφελεί το να έχεις περισσότερη ram βέβαια.

  Το μόνο που αλλάζει πολύ είναι η διάρκεια μπαταρίας σε φορητούς. Γιατί επιτρέπει σε σκληρούς δίσκους και dvd να σταματίσουν να γυρίζουν και να παίζουν απο το buffer.
  Προφανώς σε HD περιεχόμενο η flash δε φτάνει για τίποτα.

 8. vrika ena spam comment pio panw :/

  egw eimai ths gnwmhs windows dwrean alliws boikotaz….

 9. εγώ ξέρω να πώ οτι αν έχεις πειραγμένα Vista και βάλεις το SP1
  πάπαλα κλειδώνει .

 10. Οντως.ΜΗΝ περασετε το SP1 οσοι εχετε “πειραγμενα” vista.Σπαει τα crack και μενουν 15 ημερες για ενεργοποιηση ¨)

 11. exw mia ekdosi ultimate x64 pou de zitaei oute serial oute activation tipota apolitos instal kai etoimos ebala to sp1 gia vista x64 kai ola entaksei den iparxei problima ola ginode filoi mou :) to 8ema einai oti edaksei eginan pio grigora me to sp1 alla eide kaneis to memory usage 1gb ram xoris na kaneis tipota mono me to task manager anoixto eleos

 12. Προσωπικά σε Macbook που του αύξησα τη RAM σε 3GB τα VISTA πετάνε! Αλλά και πάλι είναι απαραδεκτο, γιαυτό και βλέπω laptop με 700-800 ευρώ πλεόν να έχουν και 2 GB RAM λόγω VISTA!

 13. @Dr: Τα 2GB είναι basics για Vista. Σωστή επιλογή τα 3GB.

 14. τα ίδια ακούω από την εποχή των windows 3.1… όποιος θελει να προβληματιστεί όσο το δυνατόν λιγότερο, να μην εγκαταστήσει vista πριν βγεί το επίσημο sp1. Εγώ ελπίζω κάποτε η MSoft να βγάλει ένα λειτουργικό με λιγότερες τρύπες από λειτουργίες…

Top

Show Buttons
Hide Buttons