Windows Phone 8, όλα τα νέα χαρακτηριστικά

by Stefanos Kofopoulos • On 21-06-2012 • AT 8:21 pm • 4 ΣΧΟΛΙΑ
Computing Τεχνολογία

Windows Phone 8, όλα τα νέα χαρακτηριστικά

Η Microsoft ανακοίνωσε επιτέλους τα Windows Phone 8. Το νέο λειτουργικό δεν είναι ακόμα έτοιμο αλλά βρίσκεται πολύ κοντά στην τελική μορφή και πάρα πολύ κοντά στα Windows 8. Ναι, διαβάσατε πολύ σωστά. Τα Windows Phone 8 είναι το μικρό αδερφάκι των Windows 8 και αυτό σημαίνει πολλά.

Ας δούμε όμως αναλυτικά τα νέα χαρακτηριστικά των Windows Phone 8, ώστε να γίνει κατανοητό τι θα προσφέρουν τα νέα Windows Phone 8 smartphones στο μέλλον αλλά δεν έχουν τα σημερινά Windows Phone που κυκλοφορούν στην αγορά.

Ας αρχίσουμε πρώτα με τις διαφορές που φαίνονται από την πρώτη κιόλας ματιά. Τα Windows Phone 8 έχουν νέο Start Screen. Αυτό σημαίνει ότι η αρχική οθόνη κάθε νέου κινητού με Windows Phone 8 θα έχει νέα χρώματα και νέα Live Tiles που αλλάζουν μέγεθος ανάλογα με τις ανάγκες του χρήστη. Αυτό σημαίνει ότι πλέον τα Live Tiles δεν έχουν προκαθορισμένο μέγεθος από την Microsoft αλλά μπορούν να μικρύνουν και να μεγαλώσουν σε 3 διαφορετικές διαστάσεις δείχνοντας περισσότερη ή λιγότερη πληροφορία ανάλογα με τις ανάγκες.

Έτσι ένα Live Tile μπορεί να γίνει απλά τόσο μικρό όσο το εικονίδιο της εφαρμογής που αντιπροσωπεύει, λίγο μεγαλύτερο για να δείχνει κάποιες πληροφορίες ή μεγάλο παραλληλόγραμμο που περισσότερο μοιάζει με widget. Πρακτικά ο χρήστης έχει την δυνατότητα να παραμετροποιήσει την αρχική οθόνη των Windows Phone 8 όπως ακριβώς θέλει με συνδυασμούς μικρών, μεσαίων και μεγαλύτερων Live Tiles. Έτσι κάθε Start Screen των Windows Phone 8 είναι κυριολεκτικά μοναδικό, κομμένο και ραμμένο στις ανάγκες και απαιτήσεις κάθε χρήστη.

Ας δούμε τώρα τις αλλαγές που αφορούν την επικοινωνία λειτουργικού και hardware και πόσο έχουν ωριμάσει τα Windows Phone 8.

Multi core επεξεργαστές

Ναι, τα Windows Phone 8 θα υποστηρίζουν όπως άλλωστε και τα Windows 8 επεξεργαστές με πολλούς πυρήνες. Ετοιμαστείτε για dual core και quad core κινητά με Windows Pohne 8. Για την ακρίβεια η Microsoft υποστηρίζει μέχρι και 64 cores στα Windows Phone 8, αριθμός αρκετά μεγάλος για πολλά χρόνια στο μέλλον.

Βελτιωμένη ανάλυση οθόνης

Ξεχάστε την WVGA ανάλυση στα 480 x 800 pixel και ετοιμαστείτε για τα Windows Phone 8 με επιπλέον υποστήριξη για HD 1280 x 720 pixel αλλά και 1280 x 768 pixel. Νέες οθόνες με μεγαλύτερο μέγεθος ή απλά υψηλότερη ανάλυση θα είναι πλέον δεδομένο στα νέα κινητά με Windows Phone 8.

microSD και NFC

Τα Windows Phone 8 μπορούν να διαχειριστούν πλέον κάρτες μνήμης microSD για επιπλέον αποθηκευτικό χώρο σε κάθε κινητό και gadget αλλά και NFC για ό,τι δουλειά προκύψει που απαιτεί pairing συσκευών με ταχύτητα. Τώρα θα μπορείτε να εκτυπώνετε τις φωτογραφίες από την microSD στον εκτυπωτή απλά ακουμπώντας το Windows Phone 8 με NFC πάνω στον εκτυπωτή.

Εκτέλεση εφαρμογών στο background

Τώρα πλέον οι εφαρμογές στα Windows Phone 8 μπορούν να τρέχουν στο background όπως ακριβώς αν καταλάμβαναν ολόκληρη της οθόνη του κινητού. Αυτό σημαίνει όχι απλά καλύτερο multitasking αλλά πραγματικό multitasking για όσους το χρειάζονται ενώ παράλληλα ασχολούνται με κάτι άλλο.

Native code support

Εδώ τα πράγματα σοβαρεύουν πολύ γιατί είναι πλέον εφικτή η δημιουργία εφαρμογών για Windows Phone 8 με C και C++ αλλά επιπλέον και με την χρήση Havok Vision Engine, Autodesk Scaleform, Audiokinetic Wwise και Firelight FMOD για τρελά games. Αυτό σημαίνει ότι τα Windows Phone 8 θα αποκτήσουν τρελά games (ναι το γράφω για δεύτερη φορά).

Windows Phone 8, όλα τα νέα χαρακτηριστικά

DirectX

Εδώ τα πράγματα είναι πολύ απλά, η Microsoft ανοίγει τον δρόμο για ανάπτυξη προηγμένων games στα Windows Phone 8 με την υποστήριξη του DirectX. Να περιμένετε υψηλή ποιότητα γραφικών και λεπτομέρειες, πολυπλοκότητα στην κίνηση και γενικά ό,τι μπορεί να σκεφτεί ο δημιουργούς του game και μπορεί να αντέξει η GPU του κινητού.

Ας ρίξουμε τώρα μια ματιά στα νέα εκείνα χαρακτηριστικά που θα κάνουν την ζωή των χρηστών ευκολότερη και θα προσφέρουν το κάτι παραπάνω στους υποψήφιους κατόχους Windows Phone 8 κινητών.

Internet Explorer 10

Σωστά μαντέψατε, ο Internet Explorer 10 θα είναι μέρος του νέου λειτουργικού όπως ακριβώς και στα Windows 8 με ταχύτερη επεξεργασία σελίδων, βελτιωμένη ασφάλεια, προστασία από phishing και malware. Μια ολοκληρωμένη λύση για να σερφάρεις στο web από το κινητό.

Windows Phone 8 Wallet

Το Wallet είναι η πρόταση της Microsoft για διαχείριση αριθμών πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, κουπονιών, εισιτηρίων και διάφορων άλλων παρόμοιων χρήσιμων πραγμάτων σε συνδυασμό με secure SIM και πληρωμές. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να χρησιμοποιείται το Windows Phone 8 κινητό σας και να πληρώνετε, να αγοράζετε ή να εξαργυρώνετε πόντους μέσα από το Wallet χωρίς να χρησιμοποιείτε μετρητά πλέον.

Windows Phone 8, όλα τα νέα χαρακτηριστικά

VoIP και Skype στο λειτουργικό

Με τα Windows Phone 8 τα νέα κινητά θα μπορούν να χρησιμοποιούν VoIP apps κατευθείαν στο UI του κινητού και να απαντούν ή να πραγματοποιούν κλήσεις λες και χρησιμοποιούσαν το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας. Το Skype προφανώς θα είναι μία από τις εφαρμογές VoIP που θα μπορεί να τρέξει στα Windows Phone 8 και να ενσωματωθεί στο λειτουργικό αλλά δεν είναι η μόνο VoIP εφαρμογή που μπορεί να λειτουργήσει με αυτό τον τρόπο.

In-app payments

Οι νέες εφαρμογές των Windows Phone 8 θα προσφέρουν την δυνατότητα για αγορά και πώληση αγαθών απευθείας με΄σα από την εφαρμογή. Αυτό σημαίνει συνδρομές περιοδικών, ενοικιάσεις βιβλίων μέχρι εικονικά χρήματα για στοίχημα και πόντους σε διαγωνισμούς. Φαντασία να έχει ο developer και διάθεση μαζί με χρήματα ο χρήστης για να ενημερωθεί και να διασκεδάσει με ένα μόνο tap στην οθόνη.

Nokia maps παντού

Το Nokia maps πάει παντού και είναι πλέον μέρος των Windows Phone 8. Χάρτες, οδηγίες, turn-by-turn navigation και η δυνατότητα να χρησιμοποιούνται οι χάρτες ακόμα και χωρίς σύνδεση στο internet.

Με τα νέα χαρακτηριστικά για τους χρήστες και developers η Microsoft δεν θα μπορούσε να ξεχάσει τους hardwcore επαγγελματίες και εταιρικούς χρήστες που απαιτούν αυξημένη ασφάλεια και σταθερότητα. Έτσι τα νέα Windows Phone 8 θα προσφέρουν δυνατότητα κρυπτογράφησης ολόκληρου του κινητού (αρχεία συστήματος και αρχεία χρήστη), υποστήριξη για Extensible Firmware Interface (UEFI) για secure boot, sandboxing (για τις εφαρμογές που τρέχουν και προσπαθούν να κάνουν κάτι κακό θα το καταφέρουν μόνο στον “χώρο” που έχουν), απομακρυσμένη διαχείριση του κινητού και δυνατότητα δημιουργίας Hubs για εταιρικούς σκοπούς.

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. πολλα ωραια χαρακτηριστικα αλλα κριμα που δεν υποστηριζουν τα υπαρχον μοντελα τα σκοτωσε τελειως…εχω iphone 4 και θα παρω iOS 6 πετσοκομενη αλλα με το cydia μπορω να ενεργοποιησω Siri, 3G facetime και 3D maps ωσποτε δεν χανω τιποτα για αυτο και η κοινοτητα του iOS παραμενει τεραστια και ειναι μεγαλος λογος για να το κρατησω αλλα 2 χρονια.

  2. Πώς δεν υποστηρίζουν τα υπάρχοντα μοντέλα!! Θα πάρουν το update 7.8 που θα έχει πολλά απο τα χαρακτηριστικά των wp8!

  3. Εδώ φαίνεται το 900 με πρώιμη έκδοση του update

  4. Συγχρονισμός με το Microsoft Outlook (χωρίς μεσολάβηση του Microsoft Exchange) θα υπάρχει;

Top

Show Buttons
Hide Buttons