Windows Blue build 9364, χαρακτηριστικά της leaked έκδοσης

by dtonias • On 27-03-2013 • AT 5:47 pm • 10 ΣΧΟΛΙΑ
Computing Τεχνολογία

Windows Blue build 9364

Το πρώτο leak για τα Windows Blue, την επόμενη έκδοση των Windows 8 που ετοιμάζει η Microsoft εδώ και λίγους μήνες, είναι γεγονός και φέρνει αρκετές αλλαγές τόσο στο UI όσο και σε επιμέρους επιλογές του λειτουργικού.

Windows Blue το μελλον των Windows 8 αλλαζει στο Build 2013

Μιας και δε πρόκειται για τα Windows 9 αλλά για ένα Feature Pack των Windows 8, οι αλλαγές δεν είναι μεγάλες, ωστόσο οι βελτιώσεις για ακόμη καλύτερη εμπειρία χρήσης του λειτουργικού είναι εμφανείς. Στη συγκεκριμένη έκδοση των Windows Blue η Microsoft φαίνεται ότι έχει επικεντρωθεί στη βελτίωση του metro περιβάλλοντος αφήνοντας προς το παρόν το κλασικό desktop έτσι όπως το έχουμε αγαπήσει.

Ας δούμε όλες τις σημαντικές αλλαγές, βελτιώσεις και προσθήκες του build 9364 των Windows Blue.

Η διαδικασία εγκατάστασης των Windows Blue είναι πανομοιότυπη με αυτή των Windows 8 με ελάχιστες διαφορές στην επιλογή χρωματισμών για την οθόνη Έναρξης κατά τη ρύθμιση των προσωπικών επιλογών του λειτουργικού.

Τα Windows Blue βελτιωνουν τα Windows 8 σε πολλα σημεια

Μία από τις πρώτες αλλαγές που θα συναντήσει κανείς στη leaked έκδοση των Windows Blue αφορούν την οθόνη Έναρξης, τα tiles και τη διαχείριση τους. Πλέον, έχουν προστεθεί ακόμη 2 μεγέθη για τα tiles μεταξύ των οποίων ένα μικρότερο και ένα μεγαλύτερο μέγεθος, όπως ακριβώς εφάρμοσε η Microsoft στα Windows Phone 8 και Windows Phone 7.8. Έτσι, μπορείτε να εμφανίσετε ακόμη περισσότερα tiles στην οθόνη Έναρξης μειώνοντας παράλληλα το οριζόντιο scrolling μεταξύ των εφαρμογών.

Windows Blue build 9364

Επίσης, η μετονομασία ομάδων των tiles είναι πλέον ακόμη πιο εύκολη χωρίς να χρειάζεται να ενεργοποιήσετε το Semantic Zoom για να πληκτρολογήσετε το όνομα της ομάδας. Επίσης, η μετακίνηση των tiles γίνεται μέσω της επιλογής Customize και έτσι μπορεί να αποφευχθεί η λανθασμένη μετακίνηση σε διαφορετική θέση, φαινόμενο που παρατηρείται ιδιαίτερα σε οθόνες αφής.

Windows Blue build 9364

Η αλλαγή χρωμάτων και σχεδίων της οθόνης Έναρξης γίνεται πλέον από το ίδιο σημείο μέσω του μενού Charms χωρίς να χρειαστεί να ανοίξετε τα PC Settings όπως ισχύει στα Windows 8. Ακόμη, έχουν προστεθεί ακόμη περισσότερες επιλογές χρωμάτων και παραμετροποίησης όπως θα δείτε στην παρακάτω εικόνα.

Windows Blue build 9364

Περισσότερες επιλογές για τις ειδοποιήσεις φαίνεται ότι θα δούμε στην επόμενη έκδοση καθώς η Microsoft έχει προσθέσει την ενότητα Quiet hours μέσω της οποίας μπορείτε να δηλώσετε συγκεκριμένες ώρες που ο υπολογιστής ή το tablet δε θα σας διακόπτει για την εμφάνιση ειδοποιήσεων, κλήσεων, κλπ. Μικρή αλλά σημαντική αλλαγή ιδιαίτερα για άτομα που εργάζονται πολλές ώρες μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή.

Windows Blue build 9364

Μία από τις σημαντικότερες προσθήκες στη συγκεκριμένη έκδοση των Windows Blue αφορά το multitasking στο νέο γραφικό περιβάλλον και συγκεκριμένα το Snap View. Μέχρι πρότινος, στα Windows 8 υπήρχε η δυνατότητα εμφάνισης 2 εφαρμογών ταυτόχρονα καταλαμβάνοντας το 1/3 και 2/3 της οθόνης αντίστοιχα από κάθε εφαρμογή. Πλέον, στα Windows Blue δεν υπάρχει αυτός ο περιορισμός και έτσι μπορούν να εμφανιστούν δύο εφαρμογές ταυτόχρονα καταλαμβάνοντας το 50% της οθόνης, όπως συμβαίνει ήδη στο desktop των Windows 8 και Windows 7.

Windows Blue build 9364

Μάλιστα, ανάλογα με το μέγεθος της οθόνης, θα υπάρχει η δυνατότητα εμφάνισης και χρήσης ακόμη περισσότερων εφαρμογών.

Οι ρυθμίσεις του υπολογιστή στο νέο γραφικό περιβάλλον (PC Settings) έχουν εμπλουτιστεί με ακόμη περισσότερες επιλογές. Ρυθμίσεις που μέχρι τώρα ήταν διαθέσιμες μόνο μέσω του κλασικού Πίνακα Ελέγχου έχουν μεταφερθεί πλέον στα PC Settings. Όπως θα δείτε στην παρακάτω εικόνα, οι προσθήκες είναι αρκετές σε σχέση με τις διαθέσιμες ρυθμίσεις στα Windows 8.

Windows Blue build 9364

Αρκετές κατηγορίες και υποκατηγορίες έχουν προστεθεί μεταξύ των οποίων οι επιλογές ενέργειας και αναστολής λειτουργίας του υπολογιστή, η διαχείριση συσκευών, οι ρυθμίσεις δικτύου με proxy, η αυτόματη αναπαραγωγή, ημερομηνία και ώρα, ρυθμίσεις γλώσσας και διευκόλυνσης πρόσβασης. Επίσης, εντύπωση προκαλεί το πεδίο της αναζήτησης πάνω δεξιά λόγω του ότι υπάρχει ήδη το αντίστοιχο σύμβολο στα Charms.

Windows Blue build 9364

Windows Blue build 9364

Windows Blue build 9364

Το μενού Charms έχει ανανεωθεί και αυτό με τη σειρά του προσφέροντας περισσότερες επιλογές για κάθε σύμβολο ξεχωριστά. Στο σύμβολο Συσκευές (Devices) έχουν προστεθεί οι επιλογές Play και Print μέσω των οποίων μπορείτε να αναπαράγετε media περιεχόμενο και να εκτυπώσετε αντίστοιχα μέσω εξωτερικών συσκευών.

Windows Blue build 9364

Η Κοινή χρήση (Share) είναι ακόμη πιο χρήσιμη αφού δίνει τη δυνατότητα αποθήκευσης ενός screenshot της οθόνης αλλά και εμφανίζοντας το σύνδεσμο από το Windows Store για την τρέχουσα εφαρμογή.

Windows Blue build 9364

Ο Internet Explorer 11 που βρίσκεται ενσωματωμένος στα Windows 8 δε φαίνεται να έχει αρκετές διαφορές για την ώρα από την έκδοση 10 που έχουμε συναντήσει στα Windows 8. Προφανώς, αυτό θα αλλάξει μέχρι την επίσημη κυκλοφορία των Windows Blue. Προς το παρόν, προστέθηκε η δυνατότητα συγχρονισμού των καρτελών μέσω της οποίας μπορείτε να δείτε όλες τις ανοικτές καρτέλες του IE 11 μεταξύ διαφορετικών Windows υπολογιστών και συσκευών.

Windows Blue build 9364

Εκτός του Internet Explorer 11, νέες εφαρμογές κάνουν την εμφάνισή τους για πρώτη φορά σε αυτή την έκδοση των Windows Blue. Το Movie Moments, είναι μία πολύ απλή εκδοχή του Movie Maker για τη δημιουργία video περιεχομένου ιδιαίτερα φιλικό για οθόνες αφής.

Calculate, η metro έκδοση για το κλασικό κομπιουτεράκι των Windows προσφέροντας 2 διαφορετικές λειτουργίες, την κλασική, την επιστημονική αλλά και μετατροπέα διαφορετικών μεγεθών.

Windows Blue build 9364

Sound Recorder, μία πολύ λιτή εφαρμογή ηχογράφησης χωρίς ιδιαίτερες επιλογές.

Windows Blue build 9364

Alarms, δίνει τη δυνατότητα προσθήκης ξυπνητηριού για τον υπολογιστή/tablet. Παράλληλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως χρονοδιακόπτης ή χρονόμετρο.

Windows Blue build 9364

Το SkyDrive, εκτός από τη metro εφαρμογή που βρίσκεται ανάμεσα στις προεγκατεστημένες στα Windows 8, πλέον αποτελεί μέρος του λειτουργικού συστήματος στο desktop από την αρχή για να μπορείτε να συγχρονίζετε εύκολα και γρήγορα τα σημαντικά σας αρχεία, ιδιαίτερα χρήσιμο όταν χρησιμοποιείτε τον Microsoft λογαριασμό σας μεταξύ διαφορετικών υπολογιστών και συσκευών.

Windows Blue build 9364

Μάλιστα, ακόμη περισσότερες επιλογές έχουν προστεθεί στα PC Settings όπως η αυτόματη αποθήκευση αρχείων στο SkyDrive και την απευθείας αποστολή των φωτογραφιών που βρίσκονται στον αντίστοιχο φάκελο.

Η επιλογή Lock Screen Camera θα ενεργοποιεί την ενσωματωμένη κάμερα του υπολογιστή/tablet από την οθόνη κλειδώματος, πολύ πιθανόν για τη σύνδεση στα Windows μέσω της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου που έχουμε συναντήσει σε άλλες πλατφόρμες.

Windows Blue build 9364

Το Picture frame είναι ακόμη ένα νέο χαρακτηριστικό και δίνει τη δυνατότητα χρήσης της οθόνης κλειδώματος ως ψηφιακή κορνίζα για την εμφάνιση των αγαπημένων σας φωτογραφιών.

Windows Blue build 9364

Αυτές είναι αρκετές από τις σημαντικότερες αλλαγές που φέρνει η leaked έκδοση των Windows Blue build 9364 για την επόμενη έκδοση των Windows 8. Φυσικά, μιας και πρόκειται στην ουσία για ανεπίσημη alpha έκδοση, η τελική μορφή του λειτουργικού είναι πολύ πιθανόν να διαθέτει ακόμη περισσότερες αλλαγές και προσθήκες τόσο στο γραφικό περιβάλλον όσο και στο λειτουργικό κομμάτι των Windows Blue.

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

10 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Είτε γίνουν blue είτε γίνουν τιρκουάζ θα παραμείνουν στην ιστορία των εκδόσεων της εταιρίας ως το πλέον αποτυχημένο λειτουργικό σύστημα! Οι άνθρωποι εκεί στο Redmond βρίσκονται προφανώς σε σύγχυση…. Οι αντιγραφές του παρελθόντος άλλων επιτυχημένων λειτουργικών συστημάτων αντικαταστάθηκαν από αντιγραφές του facebook. Θεωρώ πως τα Winblow$ 8 είναι επηρεασμένα από την μόδα του facebook. Και ένα σχόλιο για τους ανίδεους θερμοκέφαλους που θα θελήσουν να απαντήσουν στο παρόν post με καυστικότητα ή ακόμη και υβριστικά:
  <>

  • Πώς είναι επηρεασμένα από τη μόδα του Facebook;

 2. Να και κατι απο ειδικά χειλη (Zdnet) οτι δεν θα χασουμε το desktop.
  Five reasons why the Windows desktop isn’t going away (http://tinyurl.com/d95pq45)
  Οι υπολοιπες “βελτιώσεις” των W8 προσωπικά δεν με αφορούν, όσο τρεχω τα W7 σε SSD.

  • Δεν θα χαθεί το κλασσικό desktop όπως το ξέρουμε αλλά θα μειωθεί σημαντικά η χρήση του όπως την ξέρουμε σήμερα. Το πείραμα των Windows 8 / Windows Blue πρέπει να πιάσει για τον καλό όλων. Είναι καιρός να ξεφορτωθούμε το απαίσιο ποντίκι και hardware πληκτρολόγιο

   • ΦΙΛΕ ΤΙΤΑΝΑ, ΦΑΝΤΑΖΕΣΕ ΝΑ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΟΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝ ΤΙΜΟΝΙ ΟΥΤΕ ΚΙΒΩΤΙΟ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΑΠΛΑ Η ΟΔΗΓΗΣΗ ΤΟΥΣ ΘΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΜΟΝΟ ΜΕ ΕΝΤΟΛΕΣ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΣΑΓΟΥΜΕ ΜΕΣΩ ΟΘΟΝΗΣ ΑΦΗΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΑΝ ΚΑΝΤΡΑΝ.
    ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΜΑΣ ΛΕΣ.

   • Αυτό θα γίνει έτσι και αλλιώς. Το ετοιμάζει το Google. Η διαφορά μεταξύ Windows 8 , Windows Blue και του σημερινού desktop που ξέρεις στα Windows 7 δεν είναι τόσο μεγάλη όπως με το αυτοκίνητο χωρίς τιμόνι. Εκεί όμως πάει η κατάσταση

   • Και πως θα δουλευουμε στο γραφειο μας χωρις ποντικι ? Θα απλωνουμε τα χερια μας στην οθονη αφης ?

 3. Η Microsoft φαίνεται να ψάχνει να βρει τον εαυτό της, φαίνεται να είναι μια εταιρία με κρίση προσωπικότητας. Αν κοιτάξει κάποιος τα Windows από την αρχή τους μέχρι και σήμερα θα δει πόσες φορές έχουν αλλάξει την θέση των διάφορων εργαλείων και την εμφάνισή τους. Αλλαγές χρωματικές, σχηματικές, τρόπος σκέψης, αλληλεπίδρασης, αλλαγές ονομάτων σε πράγματα που κάνουν τα ίδια πράγματα. Εντάξει, δεν θα κάτσω να κάνω και διατριβή τώρα πάνω σε παραδείγματα αλλά νομίζω ότι είναι προφανείς οι αλλαγές. Όταν λοιπόν οι αλλαγές αλληλεπίδρασης είναι συχνές ο άνθρωπος δυσανασχετεί γιατί αναζητούμε πάντα την σταθερότητα. Αυτό μπορεί τώρα να μην το καταλαβαίνουν κάποιοι νέοι αλλά με τον καιρό θα το καταλάβουν όπως το καταλάβαμε όλοι μας.

  Επίσης, ως άνθρωποι προσπαθούμε να σχεδιάσουμε και να φέρουμε την εικονική πραγματικότητα όσο ποιο κοντά γίνεται στην φυσική πραγματικότητα. Παραδείγματος χάριν τα παιχνίδια και η προσπάθεια να γίνονται όσο ποιο ρεαλιστικά γίνονται σε επίπεδο γραφικών. Τα αυτά windows λοιπόν ουδεμία σχέση έχουν με ρεαλισμό στον σχεδιασμό τους. Προσέξτε, δεν μιλάω για τον τρόπο αλληλεπίδρασης παρά για το σχεδιαστικό look and feel. Σκληρές γραμμές και γωνίες, δυνατά χρώματα, αποτυχημένοι συνδυασμοί χρωμάτων, αποτυχημένη προσπάθεια μίμησης του μινιμαλισμού της Apple, αποτυχημένο εννιαίο look and feel μεταξύ διαφορετικών τύπων pc, όπως desktop, laptop, pad.

  • Είναι μια εταιρεία με τεράστια βάση χρηστών και εκατοντάδες εκατομμύρια πελάτες που πρέπει να περάσει από μια φάση μετάβασης. Τα Windows 8 είναι αυτή η περίοδος.

   Δεν είναι εύκολο για όλους να πάνε από το ένα μοντέλο στο άλλο ειδικά αν έχουν επενδύσει χρήμα και χρόνο σε εφαρμογές που κάνουν την δουλειά τους σε Windows 7 ας πούμε.

   Τα Windows 8 χρειάζονται μερικά killer apps για να αναστραφεί το κλίμα.

 4. Εγώ ειμαι υπέρ της δραστικής αλλαγής που τόλμησε η Microsoft, δεν θεωρώ ότι είναι θέμα μπερδεμένης προσωπικότητας αλλά μια προσπάθεια να μετατραπεί σε ένα λειτουργικό που να ενσωματώνει όλες τις νέες τάσεις είτε αυτές είναι mobile είτε νέοι τρόποι αλληλεπίδρασης είτε social network είτε cloud. Το πρόβλημά μου στα Windows 8 βρίσκονται ακόμη στο ότι είναι αισθητικά αναποφάσιστο ακόμη λειτουργικό ανάμεσα σε windows 7 και 8 και αυτό είναι κιτσάτο και αντιπαραγωγικό, πχ από την μία επιλέγει μία flat αισθητική και από την άλλη υλοποιεί το απαίσιο ribbon στα folder με μορφή windows 7. Επιπλέον αυτές οι αλλαγές που περιγράφονται θα έπρεπε να είναι ήδη στα Windows 8 δείγμα ακριβώς ότι παρουσίασαν ημιτελές λειτουργικό. Και τέλος πρόβλημα αποτελεί ότι η Microsoft είναι τελευταία σε τεχνολογίες όπως η html 5 με WebGL. Οπως κι αν έχει η Microsoft παραμένει η προτιμότερη ως εργαλείο παραγωγής. Και είναι θέμα χρόνου να αναβαθμιστούν όλοι είτε στο νέο λειτουργικό ή κατευθείαν στο επόμενο και πιο ολοκληρωμένο. Αυτό έκανε και η Apple άλλωστε πήρε το macos και το εκσυγχρόνισε με χαρακτηριστικά mobile από το ios.

Top

Show Buttons
Hide Buttons