Windows 8, απενεργοποίηση εφαρμογών από την εκκίνηση του υπολογιστή

by dtonias • On 25-04-2013 • AT 5:42 pm • 11 ΣΧΟΛΙΑ
Τεχνολογία

Windows 8, απενεργοποίηση εφαρμογών από την εκκίνηση του υπολογιστή

Δεν είναι μυστικό, ο χρόνος εκκίνησης των Windows 8 έχει μειωθεί περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Ιδιαίτερα σε υπολογιστές που διαθέτουν SSD η εκκίνηση του λειτουργικού ολοκληρώνεται σε ελάχιστα μόλις δευτερόλεπτα.

Κανε το PC και τα Windows 8 πιο γρηγορα

Ωστόσο, με τον καιρό και την εγκατάσταση περισσότερων εφαρμογών οι επιδόσεις του υπολογιστή μειώνονται. Σημαντικό παράγοντα σε αυτό αποτελεί η αύξηση του αριθμού εφαρμογών που εκκινούν μαζί με τα Windows 8 που τις περισσότερες φορές δε κρίνεται αναγκαία αυτή η ενέργεια. Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο κρίσιμη με τους κατασκευαστές υπολογιστών να φορτώνουν την εκκίνηση των Windows 8 με ακόμη πιο πολλές εφαρμογές που ενσωματώνουν στο λειτουργικό.

Στις προηγούμενες εκδόσεις των Windows η απενεργοποίηση της εκκίνησης εφαρμογών μπορούσε να γίνει μέσω του εργαλείου System Configuration (msconfig) που όμως δεν ήταν ιδιαίτερα γνωστό στο ευρύ κοινό. Στα Windows 8 συνεχίζει να υπάρχει η συγκεκριμένη καρτέλα με τη διαφορά ότι προτρέπει τον χρήστη να ανοίξει τη Διαχείριση Εργασιών (Task Manager).

Windows 8, απενεργοποίηση εφαρμογών από την εκκίνηση του υπολογιστή

Πλέον, η διαδικασία έχει γίνει ακόμη πιο εύκολη και γρήγορη ώστε να μπορεί καθένας να ρυθμίζεις ποιες εφαρμογές θα ξεκινούν και ποιες θα παραμένουν απενεργοποιημένες κατά την εκκίνηση των Windows 8, χάρη στις νέες δυνατότητες που προσφέρει ο Task Manager.

Δείτε παρακάτω πώς να απενεργοποιήσετε την αυτόματη εκκίνηση εφαρμογών στα Windows 8 μέσω του Task Manager.

Αρχικά, ανοίξτε το παράθυρο του Task Manager στην κλασική επιφάνεια εργασίας και μεταβείτε στην καρτέλα Εκκίνηση (Startup). Όπως θα δείτε στην παρακάτω εικόνα, εδώ θα βρείτε όλες τις εφαρμογές που εκκινούν αυτόματα με τον υπολογιστή σας καθώς και αυτές που έχετε απενεργοποιήσει.

Windows 8, απενεργοποίηση εφαρμογών από την εκκίνηση του υπολογιστή

Μεγαλυτερη ταχυτητα – γρηγοροτερη εκκινηση του PC με Windows 8

Για να απενεργοποιήσετε την αυτόματη εκκίνηση μιας εφαρμογής πατήστε δεξί κλικ στην εκάστοτε εφαρμογή και επιλέξτε Απενεργοποίηση (Disable). Αντίστοιχα, αν θέλετε να ενεργοποιήσετε μία εφαρμογή ακολουθήστε την ίδια διαδικασία επιλέγοντας ενεργοποίηση.

Windows 8, απενεργοποίηση εφαρμογών από την εκκίνηση του υπολογιστή

Τα Windows 8 από τη φύση τους έχουν σχεδιαστεί ώστε να πετυχαίνουν γρήγορη εκκίνηση του υπολογιστή από κάθε άλλη φορά, για το λόγο αυτό δε χρειάζεται απαραίτητα να απενεργοποιήσετε όλες τις εφαρμογές που θα βρείτε στον Task Manager του υπολογιστή σας, παρά μόνο αυτές που δε χρησιμοποιείτε καθόλου.

Επιπλέον, αν δεν έχετε χρησιμοποιήσει τη συγκεκριμένη δυνατότητα των Windows 8 στο παρελθόν, το Κέντρο Ενεργειών (Action Center) είναι πλέον αρκετά έξυπνο ώστε να σας ενημερώσει ότι μπορείτε να απενεργοποιήσετε ορισμένες εφαρμογές από την εκκίνηση για να μειώσετε στο ελάχιστο τον χρόνο που απαιτείται.

Windows 8, απενεργοποίηση εφαρμογών από την εκκίνηση του υπολογιστή

Η συγκεκριμένη αναφορά λαμβάνει ως δεδομένα τη χρήση της CPU και του δίσκου σε κάθε εκκίνηση για κάθε εφαρμογή και τις χαρακτηρίζει ως Χαμηλή, Μέτρια ή Υψηλή στη στήλη Επίδραση εκκίνησης του Task Manager.

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

11 ΣΧΟΛΙΑ

 1. ποιον SSD ρε φιλε…εμενα τετραετιας λαπτοπ ανοιγει σε τρια δευτερολεπτα:ρ βεβαια τον εχω βελτιστοποησει(ανασυγκροτηση,εκαθαρριση μητρωωου) αλλα κι παλι κι ο πιο κακος υπολογιστης με τα 8 ανοιγει ταχεως:ρ

  • Θεωρείς την ανασυγκρότηση δίσκου ως “βελτιστοποίηση”. Μαύρα μεσάνυχτα έχεις μου φαίνεται.

   • Σε σκληρό δίσκο HDD έχει νόημα, σε SSD κανένα. Ίσα – ίσα κάνει κακό

   • Για πες μας εσύ, γιατί δεν ειναι βελτιστοποίηση η ανασυγκρότηση στους συμβατικούς δίσκους (όχι στους SSD)…

 2. Προγράμματα όπως το tune up δεν κάνουν την ίδια δουλειά δηλαδή να καθαρίζουν αυτόματα το pc για να εχει γρηγορότερη εκκίνηση έχουν και ενσωματωμένο start up manager

  • Τέτοια προγράμματα μπορεί να δημιουργήσουν αντί να λύσουν προβλήματα στο PC, ανάλογα με τον τρόπο που θα χρησιμοποιηθούν. Το συγκεκριμένο δε το έχω χρησιμοποιήσει προσωπικά αλλά έχω αντιμετωπίσει σε άλλους προβλήματα που δημιουργήθηκαν από το TuneUp. Η διαδικασία όπως είδες είναι πλέον πολύ εύκολη για τον καθένα, δε χρειάζεται τρίτη εφαρμογή για να πετύχεις το ίδιο αποτέλεσμα.

   • εγω εχω windows 7 τι προτείνεις να χρησιμοποιήσω για ασφαλές λυση ?

   • Το CCleaner είναι μία καλή επιλογή, εφ’ όσον το χρησιμοποιείς με μέτρο.

 3. και Revo Uninstaller, για αφαίρεση προγραμμάτων (καλύτερη από CCleaner)

  έχει δωρεάν και pro που φυσικά αξίζει… Προσοχή όμως ακόμα και στον εγκαταστάτη να διαβάζεται καλά το κάθε βήμα στην εγκατάσταση, όλο και κανένα ask toolbar θα έχουν χώσει αυτά τα free

 4. Βλέπω τα screenshots. Το LastPass Installer είναι σκουπίδι που έχει μείνει από την εγκατάσταση. Τό έχω διαγράψει από το registry τελείως. (Έστειλα mail και στο LastPass service και μού απάντησαν -εύγε τους!- οι άνθρωποι ότι δεν θα έπρεπε να είχε μείνει κανένα τέτοιο πρόγραμμα resident.) Φυσικά το LastPass λειτουργεί κανονικά (και είναι καταπληκτικό addon παρεμπιπτόντως· LastPass + Xmarks + Pocket, τά σπάνε.)

  • Μου φάνηκε και μένα περίεργο που βρίσκεται εκεί το Lastpass Installer αλλά είχα ξεχάσει να το ερευνήσω περισσότερο. Thanks για το tip :)

Top

Show Buttons
Hide Buttons