Αναβάθμιση στα Windows 8.1 Preview, τι να προσέξετε

by dtonias • On 27-06-2013 • AT 2:15 pm • 2 ΣΧΟΛΙΑ
Computing Τεχνολογία

Windows 8.1 Preview

Η νέα δοκιμαστική έκδοση των Windows 8.1 είναι πλέον διαθέσιμη και η Microsoft δίνει τη δυνατότητα σε όλους να δοκιμάσουν όλα τα νέα χαρακτηριστικά και βελτιώσεις του ανανεωμένου λειτουργικού.

Τα Windows 8.1 Preview μπορούν να εγκατασταθούν ως αναβάθμιση σε ένα υπολογιστή που τρέχει ήδη τα Windows 8 ή ως νέα εγκατάσταση χρησιμοποιώντας το αντίστοιχο .iso αρχείο. Ωστόσο, πριν προχωρήσετε στην αναβάθμιση ή εγκατάσταση των Windows 8.1 καλό θα ήταν να προσέξετε ορισμένα σημεία και περιορισμούς για να αποφύγετε πιθανές δυσάρεστες καταστάσεις.

ΔΩΡΕΑΝ DOWNLOAD: Τα Windows 8.1 Preview στον υπολογιστή σου

Διαβάστε παρακάτω όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν από την αναβάθμιση του υπολογιστή σας στα Windows 8.1 Preview.

Windows 8.1 Preview – Απαιτησεις συστηματος

Οι απαιτήσεις συστήματος για τη δοκιμαστική έκδοση των Windows 8.1 είναι οι ίδιες με τις αντίστοιχες των Windows 8. Αυτό σημαίνει ότι αν ο υπολογιστής τρέχει ήδη τα Windows 8 τότε θα μπορείτε να εγκαταστήσετε και να δοκιμάσετε τα Windows 8.1 χωρίς να αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα. Ενδεικτικά, οι ελάχιστες απαιτήσεις των Windows 8.1 είναι:

Επεξεργαστής: 1 GHz ή γρηγορότερος
Μνήμη RAM: 1 GB (32-bit) ή 2 GB (64-bit)
Ελεύθερος χώρος στο δίσκο: 16 GB (32-bit) ή 20 GB (64-bit)
Κάρτα γραφικών: Microsoft DirectX 9 με υποστήριξη WDDM

Για εγκαταστάσεις 64 bit των Windows 8.1 Preview, η CPU θα πρέπει επίσης να υποστηρίζει CMPXCHG16b, PrefetchW και LAHF/SAHF. Αν αναβαθμίζετε το Windows RT tablet στην έκδοση Windows RT 8.1 Preview θα χρειαστεί να έχετε τουλάχιστον 10 GB ελεύθερου χώρου στο δίσκο.

Windows 8.1 Preview Διαθεσιμες γλωσσες

Όπως σε κάθε δοκιμαστική έκδοση των Windows υπάρχει περιορισμός στην επιλογή της γλώσσας εμφάνισης. Έτσι, τα Windows 8.1 Preview διατίθενται στις γλώσσες Αγγλικά, Αράβικα, Κινέζικα, Γαλλικά, Γερμανικά, Γιαπωνέζικα, Κορεάτικα, Πορτογαλικά, Ρωσικά, Ισπανικά, Σουηδικά και Τούρκικα. Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, η γλώσσα εμφάνισης και η γλώσσα εισόδου είναι δύο διαφορετικά χαρακτηριστικά που σημαίνει για παράδειγμα ότι θα μπορείτε να συνεχίσετε την πληκτρολόγηση ελληνικών χαρακτήρων στην αγγλική έκδοση των Windows 8.1.

Προσοχή: Αν σκοπεύετε να εγκαταστήσετε τα Windows 8.1 σε γλώσσα διαφορετική από την ήδη εγκατεστημένη των Windows 8, τότε δε θα μπορείτε να διατηρήσετε εφαρμογές και ρυθμίσεις κατά την αναβάθμιση παρά μόνο τα προσωπικά σας αρχεία. Επίσης, τα πακέτα γλωσσών που πιθανόν να έχετε εγκαταστήσει στα Windows 8 θα καταργηθούν με την εγκατάσταση των Windows 8.1. Για παράδειγμα, οι παραπάνω αλλαγές ισχύουν σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε την ελληνική έκδοση των Windows 8 και αναβαθμίσετε το λειτουργικό στην Αγγλική έκδοση των Windows 8.1. Η αναβάθμιση μέσω του Windows Store είναι διαθέσιμη μόνο για τις 13 γλώσσες της δοκιμαστικής έκδοσης.

Συμβατοτητα εφαρμογων και συσκευων

Όπως συμβαίνει με κάθε νέα έκδοση των Windows τα τελευταία χρόνια, η Microsoft δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στη συμβατότητα των εφαρμογών και συσκευών για κάθε νέο λειτουργικό. Στα Windows 8.1 η πλειονότητα των εφαρμογών που χρησιμοποιείτε ήδη θα λειτουργούν κανονικά χωρίς να αντιμετωπίσετε κανένα πρόβλημα. Το ίδιο ισχύει για τις συσκευές τόσο στο εσωτερικό του υπολογιστή σας όσο και τις περιφερειακές. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις που ενδεχομένως να χρειαστεί η επανεγκατάσταση ή η ενημέρωση εφαρμογών και drivers σε νεότερες εκδόσεις για ακόμη πιο βελτιωμένη συμβατότητα με τα Windows 8.1 χωρίς προβλήματα.

Media Center

Αν έχετε ήδη εγκατεστημένο το Media Center στον Windows 8 υπολογιστή σας και αναβαθμίσετε το λειτουργικό στα Windows 8.1 μέσω του Windows Store, το Media Center θα συνεχίζει να είναι διαθέσιμο μετά από την αναβάθμιση. Διαφορετικά, αν εγκαταστήσετε τα Windows 8.1 χρησιμοποιώντας το αρχείο .iso σε μια νέα εγκατάσταση θα χρειαστεί να εγκαταστήσετε εκ νέου το Media Center χρησιμοποιώντας το κλειδί ενεργοποίησης που έχετε αγοράσει/αποκτήσει ήδη με τα Windows 8.

Μεθοδοι εγκαταστασης των Windows 8.1

Μπορείτε να εγκαταστήσετε τα Windows 8.1 Preview με δύο τρόπους, είτε μέσω του Windows Store των Windows 8 είτε με τη χρήση του αρχείου .iso. Η εγκατάσταση μέσω του Windows Store προτείνεται για τους χρήστες που έχουν εγκαταστημένα τα Windows 8 σε μία από τις 13 διαθέσιμες γλώσσες ενώ για τους υπόλοιπους προτείνεται η χρήστη του .iso αρχείου. Επίσης, χρησιμοποιώντας το αρχείο .iso υπάρχει η δυνατότητα περισσότερων μεθόδων εγκατάστασης όπως σε εικονική μηχανή, dual boot, καθαρή εγκατάσταση, κλπ. Σε επόμενα άρθρα θα διαβάσετε αναλυτικές οδηγίες σχετικά με τη διαδικασία αναβάθμισης και εγκατάστασης των Windows 8.1 Preview.

Dual boot εγκατασταση

Αν έχετε ήδη εγκαταστημένα τα Windows 8 στον υπολογιστή σας και θέλετε να κρατήσετε ακέραιο το λειτουργικό σας σύστημα μπορείτε να εγκαταστήσετε τη νέα δοκιμαστική έκδοση των Windows 8.1 Preview με τη μέθοδο dual boot (διπλή εκκίνηση). Αφού διαχωρίσετε ένα μέρος του σκληρού σας δίσκου για την εγκατάσταση των Windows 8.1, χρησιμοποιείστε το αρχείο .iso για τη συνέχεια της διαδικασίας.

Αναβαθμιση απο τα Windows 8.1 Preview στην τελικη εκδοση

Αν αναβαθμίσετε τον υπολογιστή σας στη δοκιμαστική έκδοση των Windows 8.1 και έπειτα θελήσετε να αναβαθμίσετε στην τελική έκδοση (RTM) του λειτουργικού μετά από την επίσημη κυκλοφορία, η Microsoft σας δίνει αυτή τη δυνατότητα. Ωστόσο, κατά την αναβάθμιση από την Preview στην RTM έκδοση θα διατηρηθούν μόνο τα προσωπικά σας αρχεία καταργώντας όλες τις αποθηκευμένες ρυθμίσεις και εφαρμογές (Desktop και Windows Store apps). Αν θέλετε να αποφύγετε τη «φασαρία» επανεγκατάστασης των εφαρμογών καλό θα ήταν να περιμένετε την τελική έκδοση των Windows 8.1 που θα μπορείτε να αναβαθμίσετε από τα Windows 8 διατηρώντας ανέπαφα αρχεία, ρυθμίσεις και εφαρμογές.

Απεγκατασταση των Windows 8.1 Preview και επιστροφη στα Windows 8

Αν και τα Windows 8.1 Preview είναι διαθέσιμα ως ένα Service/Feature Pack για τα Windows 8, ωστόσο δεν υπάρχει η δυνατότητα απεγκατάστασης ή downgrade στο προηγούμενο λειτουργικό μετά από την αναβάθμιση.

Κλειδι ενεργοποιησης για τα Windows 8.1 Preview

Όπως σε κάθε δοκιμαστική έκδοση η Microsoft διαθέτει στους χρήστες ένα κλειδί ενεργοποίησης που θα χρειαστεί να πληκτρολογήσετε κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης. Το κλειδί που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για τα Windows 8.1 Preview είναι το: NTTX3-RV7VB-T7X7F-WQYYY-9Y92F. Οι χρήστες που θα αναβαθμίσουν το λειτουργικό μέσω του Windows Store δε θα χρειαστεί να πληκτρολογήσουν κάποιο κλειδί προϊόντος.

Αυτές ήταν οι βασικότερες πληροφορίες που θα χρειαστεί να γνωρίζετε αν σκοπεύετε να δοκιμάσετε τα νέα Windows 8.1 Preview. Ο πιο απλός και εύκολος τρόπος για να δείτε τι νέο φέρνει η νέα έκδοση είναι η εγκατάσταση των Window 8.1 Preview σε μια εικονική μηχανή (virtual machine).

Φυσικά, μη ξεχνάτε να κρατήσετε σε ασφαλές μέρος τα απαραίτητα backup των δεδομένων σας ώστε να μπορείτε να τα ανακτήσετε σε περίπτωση που πάει κάτι στραβά. Άλλωστε πρόκειται για δοκιμαστική και όχι τελική έκδοση του λειτουργικού.

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Εγω ακομη δεν μπορω να τα κατεβασω απο το windows store. Εβαλα το update , εκανε restart μου το βγαζει οτι υπαρχει διαθεσιμο στο store και οταν παταω download μου λεει δεν ειναι διαθεσιμο. δοκιμαστε αργοτερα. WTF.

  2. εσύ τουλάχιστον έφτασες να σου το δείχνει το update στο windows store,εγώ κάνω το update κάνω restart και τίποτα

Top

Show Buttons
Hide Buttons