Windows 7, το μέλλον της Microsoft

by Stefanos Kofopoulos • On 30-10-2008 • AT 2:06 am • 8 ΣΧΟΛΙΑ
Computing Τεχνολογία

Windows 7

Στο PDC2008 ή αλλιώς Professional Developers Conference, η Microsoft αφιέρωσε μεγάλο μέρος των ομιλιών στα Windows 7 και παρουσίασε το νέο λειτουργικό σε μια πρώιμη έκδοση. Οι γενικές εντυπώσεις και κριτικές είναι πολύ καλές για τα νέα Windows 7 που διατηρούν τις τεχνολογικές καινοτομίες των Vista άρα και την συμβατότητα με αυτά αλλά ταυτόχρονα βελτιώνουν σημαντικά το UI και τον τρόπο που ο χρήστης αλληλεπιδρά με το λειτουργικό.

Χαρακτηριστικές αλλάγες σε taskbar που πλέον αποκτά μεγάλα εικονίδια τα οποία μπορούν να αλλάζουν θέση, τα gadgets που φεύγουν από το εκνευριστικό sidebar και τοποθετούνται στο desktop, ο τρόπος που ο χρήστης βλέπει τα περιεχόμενα ενός παραθύρου χωρίς να το χρησιμοποιεί, multi touch gestures δυνατότητες, χαμηλές απαιτήσεις σε hardware (1GB RAM σε CPU @1GHz) κλπ.

Το βίντεο που ακολουθεί δείχνει ξεκάθαρα τις νέες δυνατότητες των Windows 7 αλλά είναι άκρως εκνευριστικό εξαιτίας της κίνησης στην κάμερα και την γλώσσα.

Windows 7

Windows 7

[via, via]

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

8 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Τι μου θυμίζει τι μου θυμίζει… Ειδικά το νέο taskbar και ειδικότερα ειδικά αυτό που κάνει τα παράθυρα διάφανα για να δεις το desktop, δεν μπορώ να βρώ με τι μοιάζουν!

 2. Αν καταφέρουν να κάνουν τα vista να δουλεύουν σε απλά μηχανάκια, εμένα μου αρκεί. Ήταν τραγικό το γεγονός να επιβάλουν στις εταιρείες να αγοράσουν υπολογιστές τελευταίας τεχνολογίας και μάλιστα με πολύ καλά χαρακτηριστικά (πανάκριβους), απλά και μόνο για να τρέχουν το OS. Πιστεύω ότι αν μειωθούν οι απαιτήσεις από το σύστημα το λειτουργικό θα έχει μεγάλη αποδοχή. Ελπίζω το 1GB RAM σε CPU @1GHz να μην ήταν κομμένο και ραμμένο μόνο για την παρουσίαση.

 3. @stereo. Έχεις δίκιο και μένα μου θυμίζει πολλά… Αυτο το gesture για zoom in, zoom out και άλλα πολλά Apple πράγματα..
  Hello, I’m a… PC!?!?!? :)

 4. Εμένα μου αρέσει που ο ορισμός του “maintenance release OS” μεταξύ Apple και Microsoft είναι διαμετρικά αντίθετος :-)
  * Λέει η Apple: Το Snow Leopard θα είναι maintenance release. Οι περισσότερες αλλαγές θα είναι under the hood, δε θα φαίνονται με γυμνό μάτι στον χρήστη
  * Λέει η Microsoft: Τα Windows 7 θα είναι maintenance release. Από κάτω δε θα πειράξουμε σχεδόν τίποτα, κυρίως το UI θα σιδερώσουμε
  Για να δούμε τι θα γίνει, ο καιρός θα δείξει. Ελπίζω να βγούνε καλά τα Windows 7, καλό σε όλους θα κάνει.

 5. Αντώνης, ω ναι και κυρίως θα κάνει καλό στους developers που επιτέλους θα έχουν μάθει να γράφουν ώριμους και σωστούς drivers που δεν σκοτώνουν το λειτουργικό. Είναι απαράδεκτο αυτό που να πάει ο διάολος.

 6. Αυτό με τα μεγάλα εικονίδια στην taskbar υπάρχει από τα Windows 2000.

  Δεξί κλιξ ΑΚΡΙΒΩΣ δίπλα από το START -> View -> Large Icons.

  Είναι το πρώτο που κάνω με το που στείνω λειτουργικό εδώ και εννέα χρόνια…

 7. Χαμηλές απαιτήσεις το 1Gb ram + 1GHz CPU ?
  Μάλλον στην Μ$ δεν έχουν δει παλαιότερα PC στα 500ΜHz με 128ΜΒ μνήμη
  να τρέχουν Linux με full γραφικό interface να πηγαίνει σφαίρα.
  Κάποιος πρέπει να τους μάθει να γράφουν κώδικα στο Redmond…. ή να σταματήσουν να περνάνε τους χρήστες για κοροΐδα και άσχετους.
  H εποχή που μας είχαν στο δούλεμα με τις “χρήσιμες” αναβαθμίσεις ψόφησε μαζί με τα XP. Οτιδήποτε μετά από XP Pro με service pack 3
  (και με πολλύ σαβούρα ξηλωμένη με nLite πριν την εγκατάσταση)
  είναι για κλωτσιές και παντελώς άχρηστο.
  Άλλο ταχύτητα, usability και πραγματική αναγκαιότητα, και άλλο άλλαξε ο Μανωλιός & έβαλε τα ρούχα του αλλιώς, μπας και πουλήσει καμμια κόπια.
  Γιατί και στο τελευταίο, τους πήρανε χαμπάρι κάτι Dell και ΗP (για να μην πω για τα custom PC) και πλέον δεν υποχρεώνουν τους χρήστες να πληρώνουν με το ζόρι τα Vista και οτιδήποτε άλλη σαβούρα πλασάρουν σαν bundle με τα νέα PC. Πάνε αυτά Μπιλάκο. Και το πήρες χαμπάρι πλέον, για αυτό κι έβαλες τη μαιμού τον Ballmer που δεν ξέρει που παν τα 4 από τεχνολογία να σου κουμαντάρει το καράβι που βουλιάζει. Αμα είστε τυχεροί, μπορεί να καταντήσετε σα την AOL που ξεφτιλίστικε και έγινε πλέον service provider. Για κατα κει σας κόβω σε 10 χρονάκια. Αντε γιατί πολύ μας ζαλήσατε με τις ********* σας 30 χρόνια. Να πάρει σειρά και κανας άλλος.
  It’s Linux time baby. Open way or the highway.
  Εχω δεί πολλά απ το 82 που ασχολούμαι με το σπορ,
  αλλά το να επιμένει μια πολυεθνική οτι “χρειάζομαι” τη σαβούρα που πολεμάει να φτιάξει επί 30 χρόνια με μπάλωμα στο μπάλωμα, όχι ρε φίλε, ευχαριστώ δε θα πάρω.
  Έχω δει πιτσιρικάδες 16 χρονών να φτιάχνουν ολόκληρα λειτουργικά 100% assembly /C που χωράνε σε μια δισκέτα και τρέχουν real time, δε θα μας πείσουν τα M$ / .net funboys ότι ξέρουν από coding στο Seattle. We are too old for this M$ crap. Κουδουνίστρες να πάνε να πουλάνε στα Jumbo. Λειτουργικό τις προκοπής θέλουν οι χρήστες. Βάλτε ΧP pro SP3 με nLinte, και ένα καλό Linux distro mε διπλό boot, κι άμα ποτέ χρειαστείτε τίποτε άλλο σφυράτε μου. Και αυτά περί μη hardware support στις μελλοντικές εκδόσεις είναι παραμύθια μη τα πιστεύετε. Οι vendors φτιάχουν τους drivers και δεν ρωτάνε καν την M$ για licensing. Οι μισοί και παραπάνω drivers είναι unsigned εδώ και 10 χρόνια. Δεν είδα να κολήσει τίποτα με τους generic. 5000 PC έχω στήσει και πιο πολλά κολάγανε με γνωστά hardware, παρά με τα OEM. Οπότε το σενάριο ότι αν δεν έχετε καινούργιο λειτουργικό, δε θα δουλεύει το PC είναι άκυρο. Γράψτε την M$ εκεί που δεν πιάνει μελάνι. Ακόμα έχω πελάτες με Win95 και DOS και δεν έχουν ανάγκη για κάτι παραπάνω. Με το ζόρι πελάτες δεν κάνουν πείτε στους Αμερικάνους. Αυτά να τα πουλήσουν στα κουτορνίθια της χώρας τους. Εδώ είναι Ελλάδα και όταν κάτι δουλεύει, ΔΕΝ ΤΟ ΠΕΙΡΑΖΟΥΜΕ. Είδικά σε εταιρείες που έχουν συγκεκριμένες ανάγκες.

 8. Φιλε Τιτάνα μιλάμε για Gnome σε μηχάνημα με μια πενιχρη nVidia 5300 (soft-mod Quadro) και basic settings στο 3D acceleration του GLX. Αλλωστε τα desktop που κάνουν κολοτούμπες δεν χρησιμεύουν ιδιαίτερα. Προσωπικές απόψεις πάντα. Επίσης το ίδο μηχανάκι με Slax Linux (KDE) πάει επίσης σφαίρα, ενώ με DSL/Knoppix + ΧFCE δεν το συζητώ, νομίζεις ότι έκανες αναβάθμιση. Πραγματικά τέτοια setup είναι αρκέτα για το μέσο χρήστη πιστεύω, ο οποίος θα δουλέψει φωτό, GIMP, κείμενα KOffice / Abiword, email (Thunderbird) Multimedia (VLC) και φυσικά σερφάρισμα (Firefox / Opera). Σε αυτό το φάσμα αναγκών ανήκει η πλειοψηφία του μέσου / αρχάριου χρήστη, οπότε κατ’ εμέ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ οι OEMs θα έπρεπε έστω τα Laptops να τα δίνουν με ένα τέτοιο distro. Πραγματικά ο περισσότερος κόσμος πληρώνει τη M$ από άγνοια. Νομίζει ότι άμα πχ του σκάσει ένα Linux PC για κάποιο λόγο, δεν θα μπορεί να το επαναφέρει. Το αντίθετο θα έλεγα. Οι περισσότεροι αρχάριοι ή κάνουν format ή το πάνε κατευθείαν στο πλησιέστερο κομπιουτεράδικο. Να πώ βέβαια ότι το setup ανέφερα είναι οριακό, αλλά πραγματικά ΔΕΝ σέρνεται. Είναι νορμάλ για γενική χρήση (με μοντίφες στο installation βέβαια)/. EΦΙΚΤΟ όμως για πολλά PC 5-10 ετών. Σε άλλο μηχάνημα με 2Χ 1000 P3 / 1GB RAM / 128MB nVidia, επίσης έχω πολύ καλή απόδοση με Ubuntu / Gnome. Σε 4πύρηνο. Για ένα μέσο χρήστη όμως, που έχει “καλομάθει” στα Windows, είναι δυνατόν με ένα καλό patchάρισμα, να παίξουν πολλά μοντέρνα hardware/software ακόμα και με win98. Το κάνουν πολύ στα embedded. Μιλάμε για footprint 12-28ΜΒ όλο το OS τρέχει σε solid state. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο “τσιμέντο” μπορούν να είναι τα windblows έτσι και γίνει προσεκτικό stripdown. ΚΑΜΜΙΑ σχέση με την default εγκατάσταση. Οσοι δεν το έχετε κάνει, δοκιμάστε ή το nLite ή το WinLite και θα δείτε τεράστια διαφορά στην απόδοση στο ίδιο μηχάνημα πριν-μετά.
  Για την ιστορία αναφέρω ότι το πιο extreme stripdown εκτόι από busybox και τέτοια – μιλάω για M$ – τρέχω τα παρπάνω win98 σε Fujitsu 520D P120 me 32MB ram, solid state 4GB, Firefox, Abiword, VLC, Gimp, directX support, και επειδή είναι πολύ παλιό, απέκτησε Firewire/USB/WiFi/Ethernet με μια PCMCIA Combo card. Μιλάμε για πλήρη “ανάσταση” και επαναφορά ενός ξεχασμένου laptop στη χρησιμότητα με $100 για κάρτα/ssd/ram. Aς είναι καλά το eBay. Θα αναρωτηθεί κανείς ΓΙΑΤΙ ? Η απάντησή μου είναι ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ? Αν οι ανάγκες που καλύπτει ένα μηχανάκι είναι απλές, τότε το ανάποδο θα ήταν σα να θέλουμε πύραυλο για να πάμε στο απέναντι σπίτι.

Top

Show Buttons
Hide Buttons