Τα Windows 7 έρχονται, τα XP φεύγουν

by Stefanos Kofopoulos • On 16-10-2009 • AT 10:59 pm • 41 ΣΧΟΛΙΑ
Computing Τεχνολογία

pestaola.gr os may - sept 2009 stats

Λίγο πριν την επίσημη κυκλοφορία των Windows 7 στις 21 Οκτωβρίου 2009 και με την RC έκδοση ελεύθερη από τις αρχές Μαϊου, έχει πραγματικά ενδιαφέρον να δούμε τι θα καταφέρει το πολλά υποσχόμενο λειτουργικό της Microsoft, κατά την γνώμη μου τα καλύτερα Windows που φτιάχτηκαν ποτέ.

Τα στατιστικά του pestaola.gr από την 1η Μαϊου μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2009 δείχνουν ξεκάθαρα πιο λειτουργικό προτιμάει το 90.86% από εσάς. Αυτό που δεν φαίνεται με την πρώτη ματιά είναι οι εκδόσεις των Windows και τα ποσοστά που αντιστοιχούν σε κάθε μία από αυτές.

pestaola.gr os may - sept 2009 stats

Οι αριθμοί λένε την αλήθεια η οποία χωρίζεται σε σχεδόν 2/3 των αναγνωστών να διαβάζουν pestaola.gr μέσα από Windows XP (63.41%) και το υπόλοιπο 1/3 με Windows Vista (31.42%). Τα Windows 7 απουσιάζουν πλήρως από τα στατιστικά αλλά δεν ξέρω αν το Google Analytics περιμένει επίσημα την 21η Οκτωβρίου για να χρησιμοποιήσει το χαρακτηριστικό Windows 7 ή απλά το ποσοστό των αναγνωστών είναι αμελητέο.

Το σίγουρο είναι ότι η Microsoft έχει δίκιο σε τουλάχιστον ένα πράγμα σχετικά με τα Windows 7. Η πλειοψηφία των καταναλωτών θα αγοράσει νέα PC και μαζί με αυτά θα έρθουν εγκατεστημένα και τα Windows 7. Περίπου το 1/4 των αναγνωστών του pestaola.gr (22.87%) διαβάζει το blog από οθόνες με ανάλυση 1024×768 δηλαδή από οθόνες που δεν είναι καν wide screen. Το 21.78% από εσάς χρησιμοποιείται monitor σε ανάλυση 1280×800, πιθανότατα οθόνη laptop.

Είναι σχεδόν σίγουρο ότι τα 2/3 με Windows XP και το 1/4 με οθόνες 4:3 θα αγοράσουν ένα νέο PC με Windows 7. Η εγκατάσταση ενός νέου λειτουργικού στο παλιό hardware δεν φαίνεται ωραία όταν πλαισιώνεται με νέα μεγαλύτερη και καλύτερη οθόνη αλλά και καλές κριτικές από τον τύπο. Τα Windows 7 έρχονται για να μείνουν και να γίνουν τα νέα Windows XP στην θέση των XP, ακόμα και αν κάποιος θέλει να τρέξει Windows 7 σε hardware 4 ετών. Δοκιμασμένο setup, γρηγορότερο από Windows XP SP3, χωρίς 3D γραφικά κλπ εννοείται.

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

41 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Θα παραμείνεις σε ένα λειτουργικό τόσο παλιό μόνο αν κολλήσεις στο PC που έχεις και δεν αναβαθμιστείς, πράγμα αδύνατο τους επόμενους 6-8 μήνες με τα νέα μηχανήματα που θα κυκλοφορήσουν και τις δυνατότητες που θα προσφέρουν για τα χρήματα που θα ζητάνε. Απόδειξη το Nokia Booklet 3G με ένα σωρό ηλεκτρονικά και sensors πάνω του.

 2. και εμένα βρε παιδάκι μου αυτά τα XP πολύ με βόλεψαν.
  Έβαλα και τα vista και τα 7 άλλα τα έβγαλα αμέσως!!!

  • Τί εννοείς σε βόλεψαν, δεν ήταν αργά όπως τα Vista, δεν κόλλαγαν όπως τα Vista και δεν έκαναν ότι και καλά έκαναν τα Vista; Δοκίμασες Windows 7 RC;

 3. Τα Windows 7 RC ήταν πιο γρήγορα από τα Windows XP SP3 σε laptop με single core @ 1.6GHz και 1GB RAM μαζί με 1GB επιπλέον σε USB μέσω ReadyBoost. Όπως είπα, είχα απενεργοποιήσει τα 3D γραφικά και τις διάφορε ομορφιές που έτσι και αλλιώς δεν τρέχουν στα XP.

  Δεν χρειάζεται να αναβαθμίσεις στο hardware για να πας σε Win 7. Είσαι μια χαρά με αυτό που έχεις.

 4. τα 7 είναι οτι καλύτερο έχω δει. τα XP τα σιχάθηκα.όλο προβλήματα, κολλήματα….. τα VISTA πάλι δεν μου τράβηξαν το ενδιαφέρον αλλά τα 7 είναι τέλεια. Αφού σκέφτομαι να τα αγοράσω. :)

  • Δεν ξέρω αν θα αγόραζα τα Win 7 εκτός από το κουτί με το νέο laptop

 5. Εγώ πάλι είχα δοκιμάσει τα 7 RC αλλά μετά από μια βδομάδα ξαναγύρισα στα XP. Οι επιδόσεις τους μπορώ να πω ότι ήταν πάρα πολύ καλές και δε νομίζω ότι μπορούν πια να σταθούν ως δικαιολογία για κάποιον ώστε να τα αποφύγει.
  Αυτό που με νευρίασε όμως είναι έλλειψη μερικών επιλογών / χαρακτηριστικών που υπάρχουν στα XP αλλά η MS αποφάσισε να τα αφαιρέσει απ’ τα Vista και τώρα και απ’ τα 7. Π.χ.

  – Το καινούργιο media player (v12) μπορεί να διαβάζει out-of-the-box αρχεία .avi(xvid,divx), .mp4(h.264,aac) κ.λ.π αλλά δεν υπάρχει τρόπος να απενεργοποιήσεις τους default decoders της MS και να χρησιμοποιήσεις άλλους της επιλογής σου.(πχ DirectShow filters όπως το ffdshow)
  – Όπως και στα Vista, μου τι δίνει στα νεύρα να βλέπω thumbnails απ’ όλους τους τύπους αρχείων. Θέλω thumbs μόνο απ’ τις φωτογραφίες μου. (Και δεν έχω όρεξη για registry hacks)
  – To search των Win7 είναι επίσης πολύ περιοριστικό. Θα προτιμούσα ένα search σαν των XP.
  – Επίσης με νευριάζει που απ’ τα Vista και τα 7 δεν μπορώ να αλλάξω τις ρυθμίσεις για συγκεκριμένους τύπους αρχείων, όπως γινόταν απ’ τα folder options των XP
  – H status bar στο κάτω μέρος των παραθύρων του explorer δεν σου λέει πια το μέγεθος των αρχείων του κάθε φακέλου
  – Και τέλος, η όλη ιδέα των Libraries που έχουν αντικαταστήσει τους προσωπικούς φακέλους πιστεύω ότι θα περιπλέξει αρκετά την κατάσταση. Μπορεί να είναι καλό σαν feature να υπάρχει, αλλά θα έπρεπε να ήταν κάπως διαφορετικά υλοποιημένο.

  Αυτά και μερικά ακόμα quirks, θα με κάνουν να μείνω με τα XP μέχρι να αναγκαστώ υποχρεωτικά να περάσω στα 7 ( ή ακόμα καλύτερα στα 8…9)

  • Αν δεν κάνω λάθος είχα ffdshow από K-Lite και έπαιζε μια χαρά

   Εννοείς το Search με παραμέτρους για μέγεθος κλπ;

   Η status bar αναφέρει το μέγεθος του αρχείου μαζί με άλλα meta data

   • – Δεν είναι το θέμα ότι δεν παίζει. Ακόμα και να μην εγκαταστήσεις το ffdshow θα καταφέρεις να παίξεις για παράδειγμα ένα mp4. Το θέμα είναι ότι ο decoder που θα χρησιμοποιηθεί για την αναπαραγωγή του αρχείου δεν θα είναι ο ffdshow(libavcodec) αλλά ο decoder που έχει συμπεριλάβει η MS στο MP12. Δεν υπάρχει τρόπος(μέχρι στιγμής) να γίνει override. Έτσι, δεν μπορείς π.χ. να χρησιμοποιήσεις τα φίλτρα (sharpen, post-processing etc) που σου παρέχει το ffdshow.
    – Ναι. Το καινούργιο search φαίνεται κάπως πιο “λιτό” απ’ αυτό των windows XP.
    – Έχεις δίκιο, αν έχεις επιλέξει κάποιο αρχείο. Αν βρίσκεσαι απλά μέσα σε κάποιο φάκελο(έχοντας κλικάρει στην άσπρη περιοχή κάποιου φακέλου) τα xp σου έδειχναν στο status bar το μέγεθος όλων των αρχείων του φακέλου. Τώρα στα 7, αν θες να δεις αυτήν την πληροφορία θα πρέπει να επιλέξεις όλα τα αρχεία. (Μπορεί να φαίνεται λεπτομέρεια, αλλά πραγματικά μου σπάει τα νεύρα)

   • Κάνοντας ένα search στο Google μπορείς να δεις για το ffdshow πχ:
    http://forum.corecodec.com/viewtopic.php?f=3&p=9675

    Όσο για το search, μπορεί να το ξανακοιτάξω αν βρω ευκαιρία

 6. 2 μήνες τώρα με Win7 RC και είμαι super happy…
  φορτώνουν γρήγορα, δε κολλάνε και τα περισσότερα που θέλω τρέχουν με ΜΙΚΡΕΣ εξαιρέσεις…
  πάντα σε laptop Core2Duo @ 2.5GHz με 2GB …
  σε παλαιότερο μηχάνημα εννοείται ΧΡ SP3 ή ακόμα και XP lite και σε ακόμα πιο παλιό UBUNTU 9+ για απλή χρήση!!!

 7. Εγώ προσωπικά έχω βαρεθεί αυτό το πράγμα με με τις εκδόσεις των Windows. Ποιος ο λόγος να αλλάζω συνέχεια λειτουργικά; Επειδή είναι πιο καινούργια; Επειδή έχουν νέες λειτουργίες ή επειδή προσφέρουν μεγαλύτερη ασφάλεια; Ποιο το ουσιαστικό κέρδος που θα έχω εγώ απο αυτή την αλλαγή; Τα ίδια πράγματα που έκανα πριν θα κάνω και τώρα.

  • Τα ίδια πράγματα πιο γρήγορα, με περισσότερη ευκολία, με δυνατότητα χρήσης νέου hardware κλπ. Αυτά σε γενικές γραμμές εννοείται γιατί ειδικά ο καθένας έχει το δικό του setup. Κάτι που μου έρχεται στο μυαλό τώρα είναι οι browsers. Μπορείς να σερφάρεις με Netscape Navigator με IE6 και Chrome

 8. Δεν έχω δοκιμάσει 7 αλλά δεν έχω κανένα πρόβλημα να κάνω πειράματα την επόμενη φορά που θα χρειαστώ format. Μέχρι φυσικά να πάρω iMac.

 9. Αν και άκουσα ότι είναι όντως πολύ καλα τα 7 εγώ λέω να παραμείνω στην “Αγριόγατα του Χιονιά” :)

 10. Δεν εχω ιδεα πως ειναι τα windows 7 εχω ακουσει οτι ειναι οπως επρεπε να ειναι τα vista απο την αρχη. Ισως να τα βαλω στο boot camp για να παιzω κανα καλο παιχνιδι στρατηγικης για pc. Ως τωρα δεν ηθελα να μπει στον mac windows αλλα αν ειναι τοσο καλα οσο ακουγετε ισως και να τα περασω.

 11. τιτανα, μηπως μπορεις να μας δωσεις εναν συνδεσμο απο οπου βρηκες τις ενδιαφερουσες αυτες στατιστικες?

  • Στατιστικά του pestaola.gr είναι από τον Μάϊο μέχρι τον Σεπτέμβριο 2009

  • Κώστα, αν θες να δεις παρόμοια στατιστικά worldwide ή ακόμα και από συγκεκριμένες περιοχές του κόσμου κοίτα εδώ.

 12. Θα κάνουν τρομερή δουλειά σε συνδυασμό με Windows Server 2008 R2 και Exchange 2010. Με αυτά τα Windows 7 κόβουν πραγματικά μεγάλο μέρος της εξάρτησης από λύσεις τρίτων για remote desktop support κλπ

 13. @DeathStalker υπάρχει τρόπος να κάνεις overide τους Decoders της MS (τους media foundation) με αυτό το εργαλείο:
  http://forum.doom9.org/showthread.php?t=146910
  Τρόπος υπήρχε και πιο παλιά με registry hack και αλλαγή ονόματος dll…

  Προσωπικά δεν τους έκανα Disable γιατί μου άρεσαν και είναι συμβατοί και με vobsub (με απενεργοποίηση του DXVA φυσικά).

  Θα αστειεύεσαι αν συγκρίνεις το search των Xp με των 7.. Είναι πολύ πιο γρήγορο

  • Εννοείται πως είναι ταχύτερο και πιο “έξυπνο” το Search στα Windows 7.. μακάρι να έκανε floating πάνω στην οθόνη ή να μπορούσα να το ξεκινήσω όπως το Launchy πχ

  • Με τα registry hacks πολλά πράγματα μπορούν να γίνουν. Το θέμα είναι γιατί να αναγκαστώ να προβώ σ’ αυτά ή να χρειαστώ 3-rd party apps για να κάνω κάτι που στα XP μπορούσα να το κάνω πιο απλά;
   Βέβαια, όπως λες και συ, μπορείς να αφήσεις τους default decoders να κάνουν τη δουλειά τους. Σ’ αυτή τη περίπτωση όμως δεν θα μπορείς να χρησιμοποιήσεις διάφορα χαρακτηριστικά που έχει πχ το ffdshow για να βελτιώσεις την ποιότητα της εικόνας.

 14. Εχω καθυστερησει την αγορα νεου λαπτοπ μονο και μονο περιμενοντας τα 7. Τα xp εχουν φυγει απο το παλιο λαπτοπ εδω και 2 χρονια. Ηταν πολυ αρχαια. Τα 7 τα δοκιμασα απο την πρωτη beta που ειχε βγει, μεχρι και την rc αρχες καλοκαιριου και μονο θετικα μπορω να τα κρινω. σε λαπτοπ τετραετιας και βαλε (με sempron 1,8 GHz, 1 GB ram) τα 7 ηταν αρκετα πιο γρηγορα απο τα χp και ολα τα εφε ενεργοποιημενα. Ηταν σταθερα και η αποδοση τους δε μειωθηκε ουτε και οταν εγκατεστησα οτι αχρηστο προγραμμα ειχα (μονο και μονο για να δω αν αρχισουν να κουραζονται).

  Τωρα για αυτο που λες στο ποστ οτι στα στατισικα δε φαινονται τα 7, εχω την εντυπωση απο δικη μου εμπειρια οτι τα δειχνει μαζι με τα xp, σαν ιδιο λειτουργικο, χωρις να ειμαι και απολυτα σιγουρος για αυτο που λεω.

  • Select το κείμενο > Click στο κουμπί Link > Paste URL :)

   • Αυτό έκανα, αλλά δεν πέτυχε… Ευχαριστώ πάντως… :-)

  • εξαιρετικό αρθράκι, πολύ μου άρεσε!

 15. Pali kainourgia windows… Elpizo na min einai to idio moufa me ta Vista… Kalytero leitourgiko (kai den metraei mono i taxitita) apo ta XP den exo dei…

  Sorry gia ta greeklish alla to laptop den exei ellinika.

 16. Παιδια ξερει κανεις αν θα κυκλοφορησουν 21 Οκτωβριου και εκδοσεις Upgade??? (Vista->7) η απλα οι κανονικες εκδοσεις των 7 που απαιτουν καθαρη εγκατασταση…

 17. Ουκ εν το πολλω το ευ!
  Long live Mac os X!

  • Απο τα ελαχιστα post που μου αρεσαν…..αχαχχα

   Αστους να πιστευουν οτι θα γλτιτωσουν τα format……

 18. Γιατί το λές αυτό;

  • Σε καταλαβαίνω.. η λύση με τα Windows για αυτό που αναφέρεις (να παίζει) είναι μία. Εγκατάσταση WHQL drivers και μόνο αυτούς, αποφυγή anti virus και τέλος. Ένα τεράστιο μέρος των κολλημάτων προέρχεται από τους drivers κάτι που φυσικά το Mac OS X έχει λύσει με τον τρόπο του (δεν συμφωνώ) αλλά το αποτέλεσμα είναι ότι παίζει και δεν κολλάει. Απλά.

 19. Εγω απο την αλλη πλευρα , νομιζω πως ηρθε η ωρα να ασχοληθω με Linux !!!

 20. Mε Pentium 4 3.0 GHz και 1 GB Ram στο ενα PC μου τα windows 7 black edition build 7077 32-bit δουλευουν 100000 φορες γρηγοροτερα απο τα XP..
  Σιγουρα θα παω στα official sev7n αν και αυτο θα το κανω μονο οταν βγουν customised σε black edition χωρις ολα αυτα τα σπαστικα χαρακτηριστικα των vista!

 21. εχω μια απορια…δεν ειναι και πολυ σχετικη με το post αλλα δεν ξερω που αλλου να την πω…εδω και 2 μερες εχω βαλει windows 7 professional,αυθεντικα …παρολα αυτα,εχω τεραστιο προβλημα με το msn,…και δεν ξερω τι φταιει…ειναι η μονη εφαρμογη με την οποια εχω προβλημα και lagkarei απιστεφτα…αργει να ανοιξει παραθυρα απο επαφες και κολαει στα emoticons…καμια ιδεα?

 22. Αυτή η ιστορία με τις εκδόσεις των windows έχει κουράσει. Άκουσα πράγματι ότι τα Win7 είναι ταχύτερα από τα Vista, αλλά μήπως το ίδιο δεν είχαμε ακούσει και για τα Vista σε σχέση με τα XP? Νομίζω ότι αυτό το spotάκι των Mac τα λέει όλα.

  Αν και μοιάζει περισσότερο ευρέως αποδεκτό ότι τα Win7 είναι ταχύτερα, ωστόσο πιστεύω καλύτερα να περιμένω να ωριμάζουν οι drivers και τα προγράμματα πάνω τους. Γενικά είναι καλή ιδέα να μη βάζεται κανείς με τις εκδόσεις των windows.

  • Ακόμα και με την έκδοση RC δεν είχα κανένα πρόβλημα με drivers. Όσο για την ταχύτητα, η RC χωρίς τις ομορφιές κλπ ήταν πιο γρήγορη και από XP SP3

   • Καλό νέο αυτό και σύμφωνα με όσα διάβασα μοιάζει έγγυρο.

    Όταν λες ότι δεν είχες πρόβλημα με τους drivers, φαντάζομαι εννοείς ότι βρήκες για το εξάρτημα που έχεις. Δεν αμφιβάλω ότι με τον καιρό θα υπάρχουν για τα πάντα, αλλά δεν είναι κατάσταση να απαιτούνται καινούριοι drivers σε κάθε αλλαγή έκδοσης των Windows! Από τα Win3.1 έχω μετρήσει 6 αλλαγές … ΕΛΕΟΣ!

    Ακόμα κλαίω έναν πολύ επιτυχημένο παλιό εκτυπωτή hp990cxi ο οποίος δεν έχει drivers σε Vista, ενώ οι drivers των VistaSP2, τον αναγκάζουν να πηγαίνει 15% πιο αργά. Φαντάζομαι οι ίδιοι drivers θα με περιμένουν και στα Win7… μέχρι να με αναγκάσουν να τον αντικαταστήσω ελπίζοντας ότι ο καινούριος θα είναι το ίδιο επιτυχημένος.

Top

Show Buttons
Hide Buttons