WiGig: οριστικό τέλος στα καλώδια

by Stefanos Kofopoulos • On 16-01-2012 • AT 7:45 pm • 11 ΣΧΟΛΙΑ
Τεχνολογία

WiGig: οριστικό τέλος στα καλώδια

Σίγουρα για τα περισσότερα περιφερειακά του υπολογιστή έχουν εμφανιστεί διάφορες τεχνολογίες ασύρματης σύνδεσης από υπέρυθρες και Bluetooth μέχρι WiFi, αλλά εκείνο που λείπει είναι μια στάνταρ universal λύση για την εύκολη, άμεση και ταχύτατη σύνδεση κάθε είδους συσκευών στο PC. Αυτό το κενό έρχεται να καλύψει η τεχνολογία WiGig, η οποία διαμορφώνεται αυτόν τον καιρό σε επίπεδο τεχνικών προδιαγραφών και αναμένεται να λανσαριστεί στην αγορά το 2013.

Το επίσημο όνομά της, όπως θα είναι γνωστό μέσα από τα τεχνικά εγχειρίδια του οργανισμού ΙΕΕΕ θα είναι 802.11ad. Το WiGig θα λειτουργεί στη συχνότητα των 60GHz, πολύ μακριά δηλαδή από τα 2,5 και 5GHz που λειτουργούν οι πομποδέκτες WiFi. Λειτουργώντας σε τόσο πολύ υψηλές συχνότητες και τόσο μικρά μήκη κύματος, η τεχνολογία WiGig παρουσιάζεται με ορισμένα πολύ ενδιαφέροντα πλεονεκτήματα.

Καταρχήν το μέγεθος της κεραίας είναι μόλις 2,5mm, κάτι που σημαίνει ότι μπορούν να ενσωματωθούν πολλαπλές στην ίδια συσκευή, για ανετότερη υποστήριξη πολλαπλών συσκευών, αλλά και ενίσχυση της αξιοπιστίας του σήματος. Θα πρόκειται για ένα πρότυπο δικτύωσης που δεν θα έχει εμβέλεια μεγαλύτερη από 10 μέτρα και δεν θα διαδίδεται μέσα από τοίχους. Πρακτικά θα χρησιμεύει στη δικτύωση των συσκευών πάνω στο γραφείων μας, σε πληκτρολόγια, ποντίκια, οθόνες, ηχεία, εκτυπωτές, εξωτερικές συσκευές αποθήκευσης κλπ.

Το άλλο πάρα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα της τεχνολογίας WiGig θα είναι το πολύ μεγάλο bandwidth που θεωρητικά θα φτάνει τα 2Gbps. Αυτό φαντάζει λίγο μπροστά στα 4,9Gbps που είναι το maximum υποστηριζόμενο από μια σύνδεση video HDCP μέσω μιας θύρας DVI ή HDMI ή ακόμη με τα 10Gbps ανά κανάλι της τεχνολογίας Thunderboldt, αλλά μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για wireless τεχνολογία και ότι πολλαπλές κεραίες σημαίνει πολλαπλές δυνατότητες αύξησης του bandwidth. Τέλος, να αναφέρουμε ότι το σήμα των συσκευών WiGig θα έχει υψηλή κατευθυντικότητα, μιας και οι αποστάσεις των συσκευών θα είναι περιορισμένες, έτσι ώστε να μην δημιουργούνται παρεμβολές, αλλά και να περιορίζεται η έκθεση του χρήστη στην ακτινοβολία.

Via

 

Ενημέρωση: Το
άρθρο αυτό αρχικά δημοσιεύθηκε από διαφορετικό συντάκτη.

Τροποποιήθηκε, βελτιώθηκε
και επαναδημοσιεύθηκε από τον Titanas

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

11 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Κι ένα καινούργιο κεφάλαιο στις υποκλοπές ανοίγει!

  • Θα μπορούσε ναι αλλά και στο καλώδιο το ίδιο γίνεται :)

   • Ασφαλώς και στα καλώδια γίνεται, αλλά είναι πολύ πιο εύκολο να υποκλαπεί μια ασύρματη από μια ενσύρματη επικοινωνία.
    Με τη τεχνολογία αυτή (δεν έχω δει drafts βέβαια) θα ξεφύγει η κατάσταση από τη βαρετή ανάλυση πακέτων δικτύου. Ο pen tester θα βλέπει desktop, θα στέλνει keystrokes σε εφαρμογές… παιδική χαρά θα είναι!

   • Φαντάζομαι ότι θα υπάρξει ένα είδος κρυπτογράφησης για από και προς κάθε περιφερειακό WiGig για να γίνει πιο δύσκολη η δουλειά.. ή η παράμετρος ότι για αν δουλέψουν όλα αυτά με το WiGig θα πρέπει να είναι σε απόσταση Χ μέτρων και μόνο άρα να απαιτείται η φυσικά παρουσία κάποιου στον χώρο για αν κλέψει.

   • Η κρυπτογράφηση απαιτεί και cpu time και από τις δύο μεριές που αυξάνει το κόστος σε μεγάλα bitrates. Επίσης ότι ισχύει για την ασφάλεια του wifi θα ισχύσει τουλάχιστον στην αρχή κι εδώ (όπως τα exploits που χρησιμοποιεί το reaver ή το παραδοσιακό brute force ή default keys κλπ).

    Η μικρή απόσταση δεν είναι μέτρο ασφαλείας, κανένας (ούτε IT) δε θα γυρνάει με πεδιόμετρο για να μετρήσει την “επικίνδυνη” ζώνη γύρω του και όπως είναι λογικό λίγοι θα υποψιαστούν κάποιον που κάθεται και παίζει με το laptop του 5 μέτρα πιο δίπλα.
    Συγνώμη αν ξέφυγα από το θέμα :)

   • Ναι χρειάζεται CPU time εκτός και αν κάθε WiGig κομμάτι έχει το δικό του chip που κάνει ακριβώς αυτή την δουλειά :)

 2. Αν βγει αυτό, μετά το μόνο που μένει είναι μια λύση για ασύρματο ρεύμα (δύσκολα πράγματα) και μετά θα έχουμε απεξαρτηθεί πλήρως από τα καλώδια!

  • και θα έχουμε ψήσει τον εγκέφαλό μας απο όλα τα ασύρματα δίκτυα!

   • Ήδη τον ψήνεις αν σκέφτεσαι έτσι.. έχεις υπέρυθρες σπίτι για την τηλεόραση, το στερεοφωνικό κλπ… έχεις την μηχανή του αυτοκινήτου, τα κινητά των άλλων, το ράδιο, να συνεχίσω;

   • Άρα να πάρουμε φόρα και να φουντάρουμε από το γκρεμο;
    Δεν είναι λογική αυτή. Η απάντηση πρέπει να είναι “να βρούμε
    τρόπο να μην τον ψήνουμε” και όχι “ε αφού τον πίνουμε ας τον
    πιούμε λίγο ακόμα”.

 3. ωραιο αρθρο, ενημερωτικο, “γουάϊ γκιγκ” λοιπον, nice

Top

Show Buttons
Hide Buttons