Η Apple δεν υποστηρίζει Flash στο iPhone, γιατί άραγε;

by Stefanos Kofopoulos • On 19-08-2009 • AT 11:05 pm • 14 ΣΧΟΛΙΑ
Mobile

iPhone Flash

Όλο και περισσότεροι κατασκευαστές βιάζονται να υποστηρίξουν το Flash στους browsers των κινητών. Η Nokia ήδη έχει αρκετά μοντέλα με Flash ή Flash Lite support, η RIM ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να υποστηρίξει όχι μόνο Flash αλλά και Silverlight και η HTC δείχνει τι μπορεί να κάνει με το Hero και το Flash. Η Apple είναι η μόνη εταιρεία που αρνείται πεισματικά να υποστηρίξει το Flash.

Μέχρι πρόσφατα όλοι πίστευαν ότι η ενσωμάτωση του Flash στον browser εκτός της υποστήριξης YouTube βίντεο θα δημιουργούσε προβλήματα στο App Store αφού πολλοί θα έφτιαχναν Flash apps για να τρέχουν μέσα από το Safari, καταστρέφοντας έτσι το οικονομικό μοντέλο της Apple. Η απόρριψη του Google Voice από το App Store οδήγησε το Google στην κατασκευή της υπηρεσίας στο web με πολύ καλά αποτελέσματα. Φαίνεται, ότι το επιχείρημα για την δημιουργία Flash apps κλονίζεται και όσο ο Safari βελτιώνεται και μαζί με αυτό η επεξεργαστική ισχύς του iPhone, οι online εφαρμογές θα πληθαίνουν.

Το πρώτο iPhone και το iPhone 3G χρησιμοποιούσαν την ίδια CPU, Samsung 32-bit RISC ARM 1176JZ(F)-S @ 412MHz ενώ το iPhone 3GS χρησιμοποιεί CPU ARM Cortex-A8 @ 600 MHz. Η διαφορά μόνο στα MHz είναι αρκετή για να τα βγάλει πέρα με πολύπλοκη JavaScript και “δύσκολο” rendering σελίδων.

Ο λόγος που η Apple δεν υποστηρίζει ακόμα το Flash στο iPhone είναι η εμπειρία που έχουν συνηθίσει οι χρήστες από το iPhone. Σε ό,τι κινητό έχω δοκιμάσει και έχω δει να χρησιμοποιεί Flash στον browser η κατάσταση είναι αργή μέχρι απελπιστικού σημείου. Το Flash κυριαρχεί στο web και οι developers σχεδιάζουν καταπληκτικά sites αλλά η πολυπλοκότητα του ActionScript, των γραφικών και των εικόνων είναι τόσο μεγάλη ώστε να απασχολούν αποκλειστικά τον επεξεργαστή του κινητού που καταλήγει να παίζει τα animation frame by frame.

Αν η Apple έκανε κάτι καλό στο mobile web αυτό είναι ο Safari. Παρά τον κλειστό χαρακτήρα του iPhone και του iPhone OS το mobile web surfing ήταν απλά έννοια άγνωστη πριν από το iPhone. Σίγουρα ο Opera βοηθούσε την κατάσταση αλλά όποιος έχει χρησιμοποιήσει Safari στο iPhone ξέρει ότι ακόμα και η τελευταία έκδοση του Opera δεν μπορεί να συγκριθεί σε ταχύτητα και στην εμπειρία αυτού που ονομάζουμε web surfing.

Είναι προφανές ότι η Apple δεν θέλει να θυσιάσει το επίπεδο της εμπειρίας που προσφέρει σε 3 γενιές iPhone και 2 γενιές iPod touch μέσα από το Safari ενσωματώνοντας το Flash. Προς το παρόν τα sites με Flash φορτώνουν το ίδιο απροβλημάτιστα χωρίς το κομμάτι που αφορά το Flash όπως και τα χωρίς Flash στοιχεία. Η Apple θέλει να διατηρήσει αυτό το επίπεδο εμπειρίας με κάθε κόστος, για αυτό άλλωστε υποστηρίζει το βίντεο στο YouTube μόνο, περιβάλλον σχετικά ελεγχόμενο χωρίς δραματικές αλλαγές και σίγουρα χωρίς την έμπνευση και το ταλέντο ου κάθε developer και γραφίστα.

Ακόμα και το hack που θα δείτε στην συνέχεια υποστηρίζει μόνο την αναπαραγωγή βίντεο σε διάφορες σελίδες και τίποτα άλλο.

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

14 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Και πολύ καλά κάνει κατά την γνώμη μου, αφού αν βάλει Flash στο iPhone και κολλάει, θα φάει κράξιμο. Θα το βάλει όταν πρέπει και όπως πρέπει για να μην χάσει όπως είπες το user experience.

  • Αυτός νομίζω είναι ο βασικότερος λόγος. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τι θα γίνει με άλλες προσπάθειες όπως το Google Voice στο web και πόσο αυτό θα επηρεάσει, αν υποθέσουμε ότι οι όποιες Flash εφαρμογές θα έβλαπταν το App Store.

 2. Κουράγιο. Έρχεται η html εκδοχή του video και το flash θα πάει περίπατο…

  • Αν εννοείς HTML 5 έχουμε δρόμο ακόμα για κάτι επίσημο

  • Ακριβώς! Το flash είναι ήδη …ξεπερασμένο! Και από τη στιγμή που τα videos από το youtube παίζουν οκ, δεν μου χρειάζεται αλλού!

   :)

   • Το Flash είναι ήδη ξεπερασμένο; Γιατί; Επειδή η html ΘΑ υποστηρίξει video;
    Ήμαρτον….

   • Είναι ξεπερασμένο γιατί δεν είναι ανοιχτό και αν συνεχίσει έτσι παρέα με την HTML5 θα φάει τα μούτρα της η Adobe

 3. Φαντάσου την εικόνα του iphone να προσπαθεί να παίξει flash και να συμπεριφέρεται όπως κάποια android που έχουμε δει… Καταστροφή!
  :)

  • Δεν είναι μόνο τα Android αλλά και όλα τα άλλα κινητά.

 4. θα χάσει άπειρα φράγκα από το appstore.
  Εαν υπήρχε flash στο iphone θα έπαιζε μια χαρούλα και αυτό διότι δεν γίνεται να παίζω need for speed με τόσο ωραία γραφικά στο iphone και να μη μπορεί να τα βγάλει πέρα με τον flash player, ήμαρτον.

  • Φαίνεται ότι το Google μπορεί να φτιάξει το Google Voice σε online έκδοση και όχι app. Άρα το επιχείρημα για την απώλεια εσόδων δεν είναι τόσο ακλόνητο

 5. Ο λόγος δεν είναι τόσο το πόσο καλό θα είναι το Flash Player για iPhone (αν και αν σκεφτούμε πόσο άθλιος είναι για το OS X τότε μπορεί όντως να είναι χάλια) όσο ο εξής: αν το άφηνε, θα έδινε στην ουσία τη δυνατότητα σε κάποιον τρίτο να ελέγχει το πόσο καλά θα τρέχει ο mobile safari τα flashs sites ή τι sites θα μπορεί να δείξει κ.ο.κ. Αντί δηλαδή να στηρίζεται σε ανοικτά standards, θα στηριζόταν σε μιά άλλη εταιρεία. Και αν μετά η MS πχ αγόραζε την Adobe και φρόντιζε ο Flash player για iPhone να είναι υποδεέστερος των άλλων;

  Ή ας το δούμε με ένα άλλο παράδειγμα: αν το iPod υποστήριζε μόνο PlaysForSure DRM, έχει κανείς αμφιβολία για το τι θα είχε κάνει η MS;

  • Νομίζω ότι περιγράφουμε ακριβώς το ίδιο πράγμα

 6. ΠΑΙΔΙΑ SOS ΕΧΩ IPHONE 3g S ΕΒΑΛΑ ΚΑΠΟΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΕΣ ΩΡΕΣ ΔΕΝ ΑΝΟΙΓΟΥΝ.ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ?ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Top

Show Buttons
Hide Buttons