Τα πρόστιμα του ΕΣΡ πληρώνονται ποτέ;

by Stefanos Kofopoulos • On 22-10-2008 • AT 4:56 pm • 13 ΣΧΟΛΙΑ
Newsroom

pay here sign

Είναι σχεδόν συνήθεια να επιβάλλονται πρόστιμα αλλά είναι επίσης συνήθεια να μην πληρώνονται ποτέ, τουλάχιστον αυτό έχω καταλάβει από όλες τις υποθέσεις τον τελευταίο καιρό που καταπιάνονται με την μόλυνση του περιβάλλοντος μέχρι τηλεοπτικές εκπομπές. Διαβάζω σήμερα για το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και τα νέα πρόστιμα σε Ράδιο Paradise €3000, Κρήτη TV €15.000, Τηλε-Αστυ €20.000, Extra €30.000, Local TV €30.000. Πρόστιμα συνολικής αξίας €98.000 σε μικρά κανάλια και σταθμούς. Το έγγραφο από την 35η συνεδρίαση, Τρίτη 21/10/2008, ώρα 11:00 πμ [.pdf] συμπεριλαμβάνει 15 θέματα που απασχόλησαν το ΕΣΡ εχθές μόνο!

Αναρωτιέμαι αν πληρωθούν τα σχεδόν €100.000, που θα πάνε τα χρήματα και τι μπορεί να αλλάξει και να βελτιωθεί με επιπλέον 100 χιλιάρικα στο ταμείο.

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

13 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Τα πρόστιμα πληρώνονται.. αλλα θέλω να δώ πότε θα βγάλουν τις άδειες. Σαν το γιοφύρι της Άρτας έχει γίνει

 2. ugh82, αν το λες εσύ μάλλον σε πιστεύω! Για ποιές άδειες λές;

 3. Είναι πάγια τακτική τόσο στα πρόστιμα του ΕΣΡ, όσο και των ΕΕΤΤ αλλα και της επιτροπής ανταγωνισμού να μην πληρώνονται.
  Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ενα πρόστιμο που είχε επιβληθεί και στις 3 εταιρείες κινητής τηλεφωνίας για δημιουργία τράστ στην τιμή των sms (αν θυμάμαι καλά το ποσό ήταν 1.500.000 ευρώ για την κάθε μια).
  Πριν απο δυόμιση χρόνια είχε επιβληθεί και ακόμα να εισπραχτεί απο τις εταιρίες.
  Λες και μας περισσεύουν…

 4. Τα προστιμα πληρώνονται μέχρι δεκάρας – τουλάχιστον από τα μεγάλα μαγαζιά.

  Αδεια λειτουργίας δεν έχει κανένα ιδιωτικό κανάλι , κάθε δυο-τρια χρόνια γίνονται διαδικασίες για αδειοδότηση και τα κανάλια υποβάλουν ογκωδέστατους φακέλους με τα απαιτούμενα δικαιολογήτικά (ενδεικτικά λέω ότι τα απαραίτητα δικαιολογητικά , τεχνικές μελέτες κλπ κλπ για ένα μόνο κανάλι χρειάζονται μεγάλες 30-κούτες για να αποθηκευτούν (γεμίζει ένα φορτηγο)

  Το ΕΣΤ στο Σύνταγμα έχει έναν ολόκληρο όροφο ( ο ημιοροφος των γραφείων του) με τις εκατοντάδες κούτες που έχει μαζέψει. Κανείς δεν τις έχει ανοίξει εδω και δύο δεκαετίες περίπου.

  Φυσικά η διαδικασία πάντα μα πάντα κηρρήσεται άγονη (διότι όλο και κάποιες εκλογές πλησιάζουν – λέω εγω! ) – και τα κανάλια ετοιμάζονται για άλλον ένα αγώνα δρόμου για “κούτες γραφειοκρατίας”. Το βιολί αυτό κρατάει 18 χρόνια τώρα….

  Τα ιδιωτικά κανάλια λειτουργούν με βάση τις προσωρινές άδειες του 1990 και τα κέντρα εκπομπής τους (οι κεραίες στην καθουμιλουμένη) με βάση τις “κατα δήλωσιν” θέσεις τους του 1999. Υπάρχει μια ολόκληρη “μηχανή” με συνεχείς δίκες που γίνονται για κάθε μικροπομπό που στήνουν αυτοβούλως τοπικοί δήμαρχοι και κοινοτάρχες για να αναμεταδίδουν τα μεγάλα κανάλια μέσω NOVA (με τις γνωστές κάρτες R – για όσους γνωρίζουν)

  Αυτά με δύο λόγια.

 5. WOW, δεν είχα ιδέα ότι παίζει όλο αυτό το σκηνικό με τα κανάλια και έτσι εξηγείται και το σχόλιο του ugh82. Πληρώνονται μέχρι δεκάρας όταν πρέπει ή όταν μπορούν, γιατί τα ποσά που γενικά ακούω δεν είναι αστεία

 6. Βεβαιώνονται μέσω της Φ.Α.Β.Ε. του εκάστοτε καναλιού. Φυσικά τα κανάλια προσβάλλουν τις αποφάσεις στο Συμβούλιο Επικρατείας, το οποίο έχει ακυρώσει ουκ ολίγα πρόστιμα.

 7. Άρα υπάρχει ελεγχτικός μηχανισμός για κάθε μία από τις υποθέσεις και πρόστιμο ξεχωριστά. Ενδιαφέρον γιατί αυτό σημαίνει ότι είναι εφικτό να γίνει tracking κάθε μία υπόθεσης.

 8. Θα διευκρίνιζα αλλά με κάλυψε ο elawyer . Τα πρόστιμα (όταν τελεσιδικούν οι υποθέσεις )μοιάζουν τεράστικα αλλά είναι δεν είναι δυσβάσταχτα για τα μέτρα ενός ιδιωτικού καναλιού. Πάντως επειδή όσο και νάναι “τζούζει” οι νομικές υπηρεσίες των Τ/Σ δουλεύουν συνήθως 24h/d για να σουλουπώνουν το πως και τι θα ειπωθεί.

  Πίστεψε με για καθένα που ξεφεύγει και πέφτει καμπάνα , οι δικηγόρει έχουν κόψει δέκα.

  Η ατάκα προς τον εκάστοτε παραγωγό “δημοσιογραφικά είναι ΟΚ , πέρνα το και από τους δικηγόρους και είμαστε εντάξει να το παίξουμε” ακούγεται πολλές φορές την ημέρα…

 9. azrael, άρα λες ότι μια τελεσίδικη απόφαση έχει τόσο μεγάλο πρόστιμο που αυτόματα καθιστά την όλη φάση της τιμωρίας γελοία και την καταργεί αντί να δείχνει ¨κάτσε καλά γιατί αν συνεχίσεις έτσι οι καμπάνες θα είναι αρκετές και θα χάνεις πολλά¨

 10. Μερικές φορές είναι άδικα πρόστιμα , όπως λόγου χάρη – όπως έλεγα και πριν – όταν τιμωρείται ο Τ/Σ για κέντρο εκπομπής που μεταδίδει το πρόγραμμα του Τ/Σ μεν , αλλά δεν τοποθετήθηκε από τον Τ/Σ δε. Εκεί συνήθως δικαιώνεται το κανάλι.

  Άλλες φορές είναι γελοιωδώς υψήλα πρόστιμα γιατί π.χ από αμέλεια φάνηκε το προσωπάκι ενός παιδιού χωρίς mosaic (απαγορεύεται να φαίνονται πρόσωπα παιδιών σε ειδήσεις και δημοσιογραφικές εκπομπές)) , για χαμηλό επίπεδο εκπομπής , για προσβολή προσωπικότητας. Εκεί επίσης χωράει διαπραγμαύτευση

  Επίσης αυστηρός είναι ο νόμος σχετικά με την καταστρατήγηση του 12λεπτου διαφημιστικού χρόνου σε 60 λεπτά προγράμματος. Εδώ βέβαια υπάρχουν αρκετά νομότυπα τρικ για να μπορέσει να μεταδοθεί περισσότερη διαφήμιση που μάλλον όμως είναι εκτός του πνεύματος του νομοθέτη.

  Πάντως , γενικά υπάρχει αρκετή αυτορύθμιση πλέον σε σχέση με το παρελθόν και αυτό είναι καλό (θυμάστε τις εποχές που οι εφημερίδες έβαζαν στα πρωτοσέλιδα τεμαχισμένα πτώματα; τις εποχές που τα κανάλια δείχναν φάτσα κάρτα τα αίματα από τα τροχαία;)

  Συγνωμη για τα γενικώς ασύντακτα σχόλια μου, κάνω και baby-sitting παράλληλα!!!

 11. azrael, πολύ θετικά αυτά που αναφέρεις. nice. θα δω στο ΕΣΡ αν έχουν απολογισμό με πληρωμές κλπ για να επιβεβαιώσω

 12. Συμφωνώ με οτιδήποτε έγραψαν οι αγαπητοί φίλοι γενικώς. Απλά ζούμε γενικά στο θέατρο του παραλόγου. Έψαχνα χθες όλη μέρα στο …και καλά ξεκαθαρισμένο τοπίο το ραδιοφώνικο μια ελεύθερη συχνότητα για να παίζει το iTRIP (iphone , radio transmitter) και ΔΕΝ υπάρχει Τίποτα! Όλοι παίζουν πάνω στους άλλους…

Top

Show Buttons
Hide Buttons