Κανένας 2.0

by Stefanos Kofopoulos • On 03-08-2009 • AT 4:37 pm • 10 ΣΧΟΛΙΑ
Internet

Cotton Candy Tongue by Brian Auer

Όταν έκανα το video για την Ανωνυμία 2.0 δεν είχα φανταστεί τι θα μπορούσε να προκύψει. Με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα, την συμπεριφορά των χρηστών και τον τρόπο που κοινωνικοποιούμαστε online κατέληξα στο συμπέρασμα ότι η ανωνυμία είναι μια απλά δικαιολογία, ένα χρυσό χάπι που ανάλογα με τα συμφέροντα και τις καταστάσεις καταπίνεται ή όχι. Πότε ήταν η τελευταία φορά που κάποιος ενοχλήθηκε έντομα από ανώνυμα ή ψευδώνυμα σχόλια που μόνο καλά λόγια είχαν να πουν; Στην πραγματικότητα αυτό που απασχολεί δεν είναι η ανωνυμία ή η ψευδωνυμία αλλά μια δικαιολογία για δικαίωμα άσκησης νόμιμων ή μη ενεργειών στο πρόσωπο που θεωρούμε ότι προσβάλει, συκοφαντεί, υβρίζει κλπ.

Για ιστορικούς και μόνο λόγους θα αναφέρω ότι η ψευδωνυμία είναι τουλάχιστον αποδεκτή και εμπορικά εκμεταλλεύσιμη από πολλούς καταξιωμένους σύγχρονους και μη συγγραφείς σε όλες τις κουλτούρες. Μια ματιά στο wikipedia.org/wiki/Pen_name και θα ανακαλύψετε πολλά γνωστά ονόματα. Ακόμα και η Ελληνική μυθολογία έχει αναφορές σε περιστατικά ανωνυμίας και ψευδωνυμίας στην Ομήρου Οδύσσεια με το γνωστό περιστατικό του Κανένα.

Στο internet και ιδιαίτερα σε blogs, πρακτικά δεν υπάρχει κανένας τρόπος ελέγχου της ταυτότητας του χρήστη, παρά μόνο ενδείξεις για το ποιος είναι ποιος. Στα blogs και όχι μόνο, ο υποτιθέμενος κακόβουλος σχολιαστής μπορεί να παρουσιαστεί ως ο καθένας. Με registration και login ή ανώνυμα σχόλια, η διάθεση για κακόβουλα σχόλια παραμένει η ίδια. Με χρήση του Facebook Connect ή του Gravatar, το social graph και οι φωτογραφίες δεν αποδεικνύουν απολύτως τίποτα και αυτό γιατί όλες οι υπηρεσίες στηρίζονται στην χρήστη του email. Είναι πολύ εύκολο για τον καθένα να ανοίξει όσα διαφορετικά emails θέλει, να στήσει ψεύτικα προφίλ στο Facebook και άλλα social network service sites, να δημιουργήσει ένα κύκλο αλλά στην πραγματικότητα μόνο ο ίδιος ξέρεις ότι είναι ο 15χρονος από το internet cafe της γειτονιάς που παριστάνει την πληθωρική ξανθιά που η μοίρα τα έφερε έτσι και κατέληξε καθαρίστρια στα έδρανα της Βουλής.

Η δομική αδυναμία του συστήματος είναι ο τρόπος που αποκτούμε email, τα υπόλοιπα είναι απλά λεπτομέρειες. Το email σχεδιάστηκε πριν από 40 περίπου χρόνια, εποχή που όλοι όσοι δούλευαν στο ARPANET ή είχαν πρόσβαση σε mainframes γνωρίζονταν. Fast forward στο σήμερα και την καθολική κυριαρχία του email ως τρόπου επικοινωνίας, μοντέλο πάνω στο οποίο στηρίχτηκε η ανάπτυξη του internet, ο πλανήτης όπως τον ξέρουμε σήμερα και φυσικά όλες οι υπηρεσίες όπως το Facebook, το Twitter, τα blogs κλπ.

Ακόμα και στην περίπτωση που κάποιος δηλώνει όνομα και επίθετο, δεν μπορούν να υπάρχουν παρά μόνο ενδείξεις και όχι αποδείξεις για το ποιος είναι. Η ψευδωνυμία μπορεί να εκφραστεί με δοκιμασμένες τεχνικές δεκαετιών από επιτυχημένους συγγραφείς και να υποστηριχθεί επιπλέον με ψεύτικα social graphs. Πόσα ψευδώνυμα accounts χρησιμοποιούνται για δημιουργήσουν, να ενισχύσουν ή να παρακολουθήσουν το viral effect μιας online καμπάνιας κάποιου αυτοκινήτου, υπηρεσίας ή φαρμάκου;

Στο καφενείο της γειτονιάς, στο φανάρι και στο γήπεδο η ανωνυμία και η ψευδωνυμία είναι το ίδιο ανώνυμες και ψευδώνυμες με την online πραγματικότητα αλλά αντιμετωπίζονται άμεσα και με πολύ οικείους για τα ανθρώπινα δεδομένα μέσα: νεύρα, βία, βρισιές, απειλές κλπ. Η αντίδραση από το ανώνυμο ή ψευδώνυμο άτομο που θεωρείται ότι απειλεί είναι το ίδιο άμεση και ανθρώπινη.

Στο internet τα πράγματα είναι διαφορετικά, μη οικεία, archived και searchable εξαιτίας των μηχανών αναζήτησης (κάτι σαν τους μάρτυρες ενός περιστατικού στο καφενείο, το φανάρι ή το γήπεδο). Κανείς δεν ασχολείται με τα ανώνυμα ή ψευδώνυμα επαινετικά σχόλια, που για κάποιον μπορεί να αποτελέσουν τροφή και μέρος σχεδίου για επίθεση από trolls κλπ. Στην πραγματικότητα αυτό που απασχολεί δεν είναι η ανωνυμία ή η ψευδωνυμία, είναι άλλωστε αδύνατο να αποδειχτεί ποιος είναι ποιος, αλλά μια δικαιολογία για δικαίωμα άσκησης νόμιμων ή μη ενεργειών στο πρόσωπο που θεωρούμε ότι προσβάλει, συκοφαντεί, υβρίζει κλπ.

[photo via brianauer]

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

10 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Η διαφορά ανάμεσα στον Αρχαίο Ανώνυμο Κανένα και τον Σύγχρονο Ανώνυμο Κανένα είναι πως ο δεύτερος εύκολα καθίσταται: Επικίνδυνο Τίποτα.
  Σχεδόν το προκαλεί νομίζω.
  Από την άλλη, όπου -αποδεδειγμένα- δεν υπάρχει αυτορύθμιση, γεννάται η ανάγκη [ή ευκαιρία] νόμων.
  [Όπως είπα εγώ στο 15ο diVcast : η ανωνυμία θα πάθει ό,τι έπαθε ο φεμινισμός/ θα φάει τις σάρκες του]
  Η ψευδωνυμία είναι μάλλον ακίνδυνη. Στην χειρότερη περίπτωση θα καταστεί, καραγκιοζιλίκι.

  • Νομίζω ότι αυτορύθμιση υπάρχει αλλά είναι ιδανική η ευκαιρία για νέους νόμους (έχω πει πολλές φορές γιατί δεν χρειαζόμαστε νέους αυστηρότερους νόμους και περισσότερα κίνητρα για τήρηση αυτών) σε ένα μέσο που δεν είναι καθόλου οικείο σε πολλούς χρήστες ακόμα, πόσο μάλλον στον νομοθέτη.

   Η ψευδωνυμία είναι το ίδιο ακίνδυνη ή επικίνδυνη με την ανωνυμία. Μπορώ σε άλλο post να προσπαθήσω να σχολιάζω ως εσύ.

 2. πολύ ενδιαφέρουσα τοποθέτηση.

  Νομίζω όλοι προφανώς νοιάζονται για τα ανώνυμα ΑΡΝΗΤΙΚΑ σχόλια. Σαφώς ειναι πιο εύκολο να τα έχεις αν επιτρέψεις την ανωνυμία. Σαφώς ειναι πιο δύσκολο να κάνει κάποιος fake registration μόνο για να βρίσει η να διασύρει κάποιον.

  Και σαφώς ένας σοβαρός επαγγελματίας, ανθρωπος, υπηρεσία, ικανοποιείται απο τα ΕΠΩΝΥΜΑ θετικά σχόλια όχι τα ανώνυμα. Π.χ. παρατηρούσα στον Αθηνόραμα οτι το κοινό δεν τρώει πιά τις ανώνυμες θετικές κριτικιές σε μία κακή ταινία.

  Απ την άλλη δεν κατάφερε να ορθοποδήσει καμία online υπηρεσία που επιδίωξε την ταυτοποίηση (π.χ. http://www.Juuuz.com)

  το πιο σωστό ειναι αυτο που δήλωσες εσυ ο ίδιος. Όταν οι τώρα netizens μεγαλώσουν και νομοθετήσουν θα δουμε φώς.

 3. Αν μέτραγα, θα έλεγα ότι είναι η εκατομμυριοστή φορά που λέω ότι οι βασικές κοινωνικές συμπεριφορές που διαμορφώθηκαν σε περιόδους αιώνων, δεν αλλάζουν με τη τεχνολογία — κυρίως και φυσιολογικά γίνονται πιο γρήγορες και ίσως και πιο κοντινά απόμακρες. Κάποτε έστελνες.. απεσταλμένο να πει χρόνια πολλά, μετά γράμμα, μετά έπαιρνες τηλέφωνο, μετά έστελνες SMS, τώρα τα λες στο Facebook.

  Και ούτε μπορούσες να εμποδίζεις ποτέ τις θειές να σε κουτσομπολεύουν, ούτε έλεγχο να κάνεις στα καφενεία να μη σε βρίζουν, ούτε τη πρώην σου να κυνηγάς να μη βγάζει πέντε τέρατα ανα δυο λεπτά για σένα. Και όπως τα βρίσκεις τώρα σε 5′ λεπτά στο Google τα έβρισκες και παλιότερα σε.. 5 χρόνια άμα έψαχνες.

  Οπότε οι.. διαβόητες αυτορυθμίσεις και το να βαράς τον καφετζή δε μου φαίνονται και πολύ λογικά πράγματα, ούτε βέβαια και καμιά αλλαγή στις νομοθεσίες. Θα πρέπει όλοι να συνηθίσουν σε μια φάση που παλιά δεσμεύονταν για τα πιο δημόσια πρόσωπα (ας πουν όλοι ότι το όνειρό τους έγινε επιτέλους πραγματικότητα και γίναν.. αστέρες), από την άποψη όχι του όγκου (όσο πιο δημόσιο το πρόσωπο πάντα τόσο και περισσότερες.. ανωνυμιές θα το στοχεύουν) αλλά της ταχύτητας και της ευκολίας, ξαναλέω.

  Και ξαναλέω και τρίτη φορά, όποιος αδυνατεί προσωπικά να διαχειριστεί τη κατάσταση με τις ανωνυμίες και τα σχόλια στο δίκτυο, καλύτερα να αφήσει το Google και να πιάσει μια καραμπίνα και να καθαρίσει όλο του το σόι. Και μετά όλη του τη γειτονιά. Και μετά όλη την Αθήνα. Γιατί είναι σίγουρο ότι πολύ χειρότερα (απ’ ότι θα βρει στο δίχτυο) του ‘χουν βγάλει και σε πολύ περισσότερο κόσμο τα διαδώσανε.

 4. Διευκρινίζω ότι δε λέω να γράφει ο καθένας ότι θέλει όπου θέλει. Λέω ότι λίγο πολύ, και ανά περίπτωση, όλοι ξέρουμε ήδη πως να χειριστούμε τις καταστάσεις που προκύπτουν, είτε αφορούν εμάς είτε τρίτους. “Ρυθμίσεις” και “νόμοι” που να ικανοποιούν τις απέραντες εγωπάθειες, ειδικά του μέσου Έλληνα, δε χρειαζόμαστε.

 5. “νόμους” εννοώ παραπάνω, sorry για την ασυνταξία

 6. Very cool video! Sadly, I didn’t understand very much. But the style and art direction was spot on! ^_^

  • I think i will start using subtitles just for you my friend. Always glad to see you here! :)

 7. Dude! I’m here every day. You’ve got a perfect mix of subjects…

 8. Πολυ καλη ιδεα για το θεμα, μπραβο Τιτανα! :) Και το βιντεακι αρκετα εξυπνο ;)

Top

Show Buttons
Hide Buttons