Ελληνικές τράπεζες, θέλουμε QWERTY στα ATM [updated]

by Stefanos Kofopoulos • On 06-09-2010 • AT 4:05 pm • 12 ΣΧΟΛΙΑ
Τεχνολογία

Ελληνικές τράπεζες, θέλουμε QWERTY στα ATM

Η προσπάθεια των Ελληνικών τραπεζών για εκσυχρονισμό των υπηρεσιών με ATM εντός και εκτός των καταστημάτων είναι σημαντική αλλά λείπει κάτι σημαντικό, κάτι που μέχρι σήμερα μειώνει σημαντικά το επίπεδο της εμπειρίας του χρήστη με το ATM. Τα μηχανήματα αυτόματων συναλλαγών που βρίσκονται στα καταστήματα των τραπεζών έχουν βελτιωμένο μενού σε σύγκριση με τα ATM εκτός τράπεζας αλλά δεν χρησιμοποιούν QWERTY πληκτρολόγια.

Τόσο η Εθνική Τράπεζα όσο και η Τράπεζα Πειραιώς (φαντάζομαι το ίδιο ισχύει για όλες) χρησιμοποιούν πληκτρολόγια στην οθόνη με το Ελληνικό αλφάβητο αραδιασμένο στην σειρά, από το Α μέχρι το Ω. Αν δεν κάνω λάθος, εκτός από τα ATM καμία άλλη συσκευή δεν χρησιμοποιεί πληκτρολόγια με αυτή την διάταξη. Υπολογιστές, κινητά ακόμα και οι παιχνιδομηχανές έχουν ενσωματώσει το QWERTY πληκτρολόγιο χρόνια τώρα.

Η απουσία QWERTY πρακτικά μεταφράζεται σε σύγχυση και καθυστέρηση. Όσο χρόνο χρειάζομαι να ολοκληρώσω την συναλλαγή μέχρι την στιγμή που πρέπει να χρησιμοποιήσω το πληκτρολόγιο άλλο τόσο ή περισσότερο χρειάζομαι για να βρω τα γράμματα από το Α μέχρι το Ω.

Όσο πρακτικό και γρήγορο είναι το e-banking τόσο εξυπηρετικά είναι και τα ATMs εντός των καταστημάτων που μειώνουν τον χρόνο αναμονής στο ελάχιστο και εξοικονομούν χρήματα για την τράπεζα. Σίγουρα ένα firmware update μπορεί να προσθέσει ένα QWERTY πληκτρολόγιο και να ανοίξει τον δρόμο για ακόμα ταχύτερες συναλλαγές.

Αν έχετε εμπειρία από άλλες τράπεζες με τα μηχανήματα αυτόματων συναλλαγών μέσα στο κατάστημα, θα ήθελα να μοιραστείτε την εμπειρία σας. Έχετε ανακαλύψει ATM με QWERTY πληκτρολόγιο;

Update: Σε πρόσφατο ταξίδι στο Λονδίνο διαπίστωσα ότι τα αυτόματα μηχανήματα συναλλαγής, τουλάχιστον αυτά που χρησιμοποιεί η British Airways στο Terminal 5, χρησιμοποιούν QWERTY πληκτρολόγιο. Αναφέρομαι στα μηχανήματα που χρησιμοποιούν οι επιβάτες για να κάνουν check-in και βρίσκονται μπροστά από τα γκισέ παράδοσης της βαλίτσας. Όλο το Terminal 5 είναι γεμάτο με τέτοια και φυσικά όλα χρησιμοποιούν QWERTY πληκτρολόγιο και μόνο. Η συμπλήρωση στοιχείων ήταν απλά θέμα δευτερολέπτων ακόμα και στις 4 τα ξημερώματα που έγινε το check-in.

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

12 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Αν και δεν έχω φωτογραφία (βλακεία μου), ΑΤΜ στην Times Square ΝΥ, στα bank spots, κάτι σαν περιπτερα με ΑΤΜ, είχαν touch screen με QWERTY keyboard, oταν επρεπε να εισαγεις στοιχεία. Δεν ξέρω για τη εμπειρία γιατί πάντα χρησιμοποιούσα τη Visa, αλλά μάλλον ήταν βολικά. Α! ΒTW μόνο στην τράπεζα Chase…

  • Δεν έχω τολμήσει να βγάλω φωτογραφία γιατί θα με περάσουν για τρομοκράτη, hacker ή δεν ξέρω και εγώ τι. Πάντως εσύ λες για εξωτερικό και μόνο, Ελλάδα τίποτα δηλαδή;

   • Πράγματι, εσύ που είσαι ιδιώτης δεν τολμάς να βγάλεις φωτογραφία, ενώ αντίθετα ο τράπεζα που είναι ιδιώτης έχει 3 κάμερες πάνω από το κεφάλι σου… oh wait :P

   • Πολύ σωστός αλλά μόνο μετά από τις επιτυχημένες προσπάθειες άλλων ιδιωτών με ληστείες, δολοφονίες κλπ.

 2. Και συσκευές στις οποίες πρέπει να μετακινηθείς με λιγότερα πλήκτρα στο εικονικό πληκτρολόγιο του έχουν την ίδια διάταξη (α -> ω) π.χ. ο western digital media player

  • Ναι, ναι όλα έχουν QWERTY. Είμαι σίγουρος ότι μπορώ να γράψω με τα δύο δάχτυλα στο QWERTY πάνω στην οθόνη. Τώρα απλά ψάχνω ένα – ένα τα γράμματα.

   • Για μας ναι οκ είναι καλοδεχούμενο! Για την μάνα μου και τον πατέρα μου όμως, μπορώ άνετα να φανταστώ τον τρόμο στα μάτια τους αν δουν μπροστά τους ένα full qwerty πληκτρολόγιο!

    :p

   • Μα οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν τα μηχανήματα και δεν πάνε στο ταμείο είναι 1. νέοι 2. έχουν ιδέα τι σημαίνει barcode και touch screen 3. έχουν γνώση για υπολογιστές έστω και για να “μπουν στο internet”. Μην μιλήσω για τα πιτσιρίκια, δηλαδή τους μελλοντικούς πελάτες της κάθε τράπεζας.

   • Μην το λες! Υπάρχουν παααααρα πολλοί που χρησιμοποιούν ΑΤΜs σχεδόν …μηχανικά!

    :p Κάτσε μια μέρα και θα δεις τι κόσμος τα χρησιμοποιεί!

   • ΑΤΜs εκτός τράπεζας ναι, μέσα στην τράπεζα μόνο νέους και σχετικά νέους έχω δει. Εξάλλου αυτό το Α μέχρι το Ω δεν παίζει πουθενά αλλού. Όλοι έχουν QWERTY ακόμα και στο “κομπιούτερ που παίζουν στοίχημα”

 3. θα συμφωνήσω με τον billdanos ότι τα keyboard στα ΑΤΜ στην ελλάδα είναι απλουστευμένα έτσι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία που δεν ξέρουν απο αυτά να βγάζουν άκρη εύκολα.

  Πάντως μην στεναχωριέσε, θα γίνει και αυτό σε βάθος χρόνου.

 4. έχει η γενική αλλά νομίζω δεν παίζει.

  εδώ δεν έχουν αυτόματη καταμέτρηση μετρητών για να είναι άμεσα διαθέσιμα (κ τοκίσιμα) κ συ λες για qwerty? dvorak! :P

Top

Show Buttons
Hide Buttons