Η μάχη του αέρα και της ενέργειας

by Stefanos Kofopoulos • On 17-07-2009 • AT 6:54 pm • 5 ΣΧΟΛΙΑ
Τεχνολογία

wind power

Δύσκολο να πιστέψει κάποιος ότι υπάρχει κόντρα ανάμεσα σε κράτη όπως οι ΗΠΑ και η Γερμανία για το ποια χώρα κατέχει την πρώτη θέση σε παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από αιολική ενέργεια. Προφανώς όλο αυτό είναι άτυπο αλλά σίγουρα ανεβάζει τις μετοχές στο πολιτικό παιχνίδι και τραβάει επενδυτικά δολάρια, άρα δημιουργεί θέσεις εργασίας και τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Η Αμερική κατάφερε να γίνει η Νο1 χώρα στον κόσμο στην αιολική ενέργεια με αύξηση 60% από το 2008 και συνολικές επενδύσεις αξίας $16.4 δις. Αυτή την στιγμή το 2% της ηλεκτρικής ενέργειας των ΗΠΑ παράγεται με την βοήθεια του αέρα και ήδη εταιρείες όπως το Google επενδύουν σε σχετικά projects. Άντε να δούμε και την τεχνολογία maglev θα γίνεται mainstream ή τουλάχιστον αρκετά φθηνή ώστε να χρησιμοποιηθεί σε περισσότερες ανεμογεννήτριες. Όσοι θέλουν περισσότερα νούμερα και στοιχεία για την πρόοδο της Αμερικής και των υπόλοιπων χωρών ας ρίξει μια ματιά στο σχετικό άρθρο.

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

5 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Αν στην Ελλάδα δεν κυβερνούσε το καρτέλ της βενζίνης, θα ήμασταν μακράν η πρώτη χώρα στην εναλλακτική παραγωγή ενέργειας από τον ήλιο κυρίως αλλά και τον αέρα στα νησιά. Αν όμως κατατεθεί καμιά τέτοια ιδέα προβλέπω κανένα ατύχημα αλά 11 Σεπτεμβρίου στο Ελληνικό κοινοβούλιο.

  • Φαντάζομαι ότι η Αμερική έχει ισχυρότερα και καλύτερα οργανωμένα καρτέλ όπως μας έδειξε η ιστορία της Enron αλλά τουλάχιστον εκεί κάνουν κάτι και από ό,τι φαίνεται στο συγκεκριμένο κομμάτι κάνουν πολλά ώστε να είναι το Νο1 στον κόσμο

 2. Να σας θυμίσω επίσης τις “επιτροπές” κατοίκων, δημοτικών συμβουλίων κλπ (ειδικά στα νησιά) που με τις προσφυγές τους έχουν “παγώσει” όλα τα σχέδια εγκατάστασης αιολικών πάρκων σε θαλάσσιες περιοχές, ορεινούς όγκους κλπ κλπ… Με τη δικαιολογία ότι τους …χαλάνε την αισθητική!

  :/

 3. Κατά την άποψή μου δεν είναι πρόβλημα καρτέλ βενζίνης.
  @Latin, αν κατάλαβα καλά εννοείς εταιρείες όπως shell, bp κτλ. Αυτές είναι όμως απο τους μεγαλύτερους επενδυτές σε τεχνολογίες ανανεώσιμων και εναλλακτικών μορφών ενέργειας. (προφανώς για ιδιοτελείς λόγους ;-)

  Είναι ως συνήθως το ελληνικό κράτος προχειρότητας:
  μηδέν διορατικότητα, μηδέν σχεδίαση, μηδέν θέληση, μηδέν έργα υποδομής για το μέλλον.
  Η γνωστή νοοτροπία κάθε κυβέρνησης τι θα προφτάσουμε να “φάμε” σήμερα. Το που θα είναι η χώρα σε 10, 20, 30 χρόνια δεν απασχολεί κανέναν ! Όσο και να προειδοποιούν οι ειδικοί, όσο και να προσπαθούμε να ακουστεί η φωνή μας…

  Άλλα κράτη έχουν ξεκινήσει εδώ και δεκαετίες πιλοτικά προγράμματα και ήδη σήμερα η εναλλακτικές πηγές ενέργειας αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας. Και εκεί οι κάτοικοι έχουν “πρόβλημα αισθητικής”, αλλά δεν σκέφτονται βραχυπρόθεσμα όπως οι έλληνες.

  Οι “επιτροπές” κατοίκων μόνο ως άλλοθι το καταλαβαίνω. Αν υπήρχε πραγματική θέληση, κάποιος θα τους εξηγούσε την σοβαρότητα της κατάστασης και θα προχωρούσε στην υλοποίηση του έργου, με ή χωρίς την συγκατάθεσή τους. (απο πότε τα βουνά και τα λαγκάδια ανήκουν σε επιτροπές?)
  (απο την άλλη πλευρά τόσα ακατοίκητα νησιά έχουμε, υποθέτω τεχνολογικά θα ήταν επίσης εφικτό, σίγουρα όμως πολύ πιο ακριβό)

  μάι 2 σεντς ;-)

 4. εως ότου τελειώσει το πετρέλαιο, μην περιμένετε να δείτε εναλλακτικές πηγές ενέργειας mainstream, είναι και η νοοτροπία μας σαν Έλληνες αλλά το πρόβλημα είναι άλλου, εαν ψάξετε καλύτερα θα δείτε πως οι περισσότερες πατέντες έχουν αγοραστεί είτε απο πετρελαϊκές είτε από θυγατρικές τους. Για να μη πω τι χρήμα ρίχνουν αυτοί που κράζουμε (και καλά κάνουμε) σε research για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, διότι ξέρουν πως κάποτε θα τελειώσει το πετρέλαιο και μετά τι κάνουμε;

  Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν…. Οπότε;
  Τι κάνουμε; Αγοράζουμε πατέντες, τα σκάμε χοντρά (τώρα που έχουμε) για έρευνα και όταν έρθει η ώρα τα κάνουμε mainstream και πάλι η ενέργεια μας ανήκει.

  Simple as that.

Top

Show Buttons
Hide Buttons