Με ενημερώσεις επιχειρείται η «εξουδετέρωση» των Meltdown και Spectre

by George Polyzos • On 09-01-2018 • AT 2:00 pm • ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ
Computing

Η Microsoft προχώρησε στην έκδοση ενημέρωσης ασφαλείας που θα αφορά όλες τις υποστηριζόμενες εκδόσεις των Windows, στο πλαίσιο της διόρθωσης των bugs Meltdown και Spectre.

Η αναβάθμιση της Microsoft αποτελεί μέρος των προσπαθειών που καταβάλλονται ώστε να προστατευθούν οι χρήστες από τα bugs που εντοπίστηκαν στους επεξεργαστές των Intel, AMD και ARM. Να υπενθυμίσουμε ότι τα bugs με τις ονομασίες Meltdown και Spectre μπορούν δυνητικά να επιτρέψουν σε hackers να υποκλέψουν ευαίσθητα δεδομένα από υπολογιστές χρηστών, όπως για παράδειγμα κωδικούς πρόσβασης και encryption keys.

Όπως αναφέρει το BBC στην «επικίνδυνη ζώνη» βρίσκονται δισεκατομμύρια συσκευές όλων των κατηγοριών: υπολογιστές, smartphones και tablets. Ωστόσο, ακόμη δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η ευπάθεια έχει οδηγήσει σε μείζων θέμα ασφαλείας, δηλαδή φαίνεται ότι η ευπάθεια δεν έχει αξιοποιηθεί από hackers, προς το παρόν τουλάχιστον…

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Verge, η αναβάθμιση της Microsoft που αφορά στο λειτουργικό σύστημα θα πρέπει να συνδυαστεί με αναβαθμίσεις firmware και εκ μέρους των κατασκευαστών (Intel, AMD κ.λπ.). Επιπρόσθετα, τονίζεται η ανάγκη να υπάρξουν αναβαθμίσεις και από τις εταιρείες διάθεσης λογισμικών anti-virus ώστε αυτά να λειτουργούν σωστά με τα νέα patches.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα στις πρώτες 24 ώρες διάθεσης της αναβάθμισης εκ μέρους της Microsoft παρουσιάστηκαν και τα πρώτα προβλήματα με συστήματα που χρησιμοποιούν επεξεργαστές AMD. Σύμφωνα με τις αναφορές, μετά την αναβάθμιση ορισμένα συστήματα υπολογιστών καθίστανται unbootable (δηλαδή χωρίς δυνατότητα εκκίνησης), με την Microsoft να κατηγορεί την AMD. Σε κάθε περίπτωση σταμάτησε τη διάθεση της αναβάθμισης για συστήματα που διαθέτουν επεξεργαστές της συγκεκριμένης εταιρείας, με τις Microsoft και AMD να εξετάζουν από κοινού το θέμα.

Από την πλευρά της η Intel, δια στόματος του διευθύνοντος συμβούλου Brian Krzanich από το βήμα του CES 2018, έγινε γνωστό ότι το 90% των επεξεργαστών που έχουν την ευπάθεια Meltdown/Spectre θα δεχθούν αναβαθμίσεις εντός της εβδομάδας. Παράλληλα, ο επικεφαλής της Intel υποσχέθηκε ότι το υπόλοιπο 10% των επεξεργαστών θα διορθωθεί μέχρι το τέλος του μήνα. Πάντως οι διορθώσεις αυτές αφορούν επεξεργαστές που βγήκαν από τις γραμμές παραγωγής την τελευταία πενταετία, ενώ δεν γίνεται καμία αναφορά για το τι θα γίνει με τα ακόμη παλαιότερα μοντέλα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Apple η οποία εκδίδει με τη σειρά της αναβαθμίσεις για τα λειτουργικά συστήματα iOS και macOS. Πιο συγκεκριμένα, η Apple εξέδωσε την αναβάθμιση iOS 11.2.2 με ορισμένες βελτιώσεις σε Safari και WebKit που μειώνουν τους κινδύνους που προέρχονται από την ευπάθεια Spectre. Την ίδια ευπάθεια αφορά και η αναβάθμιση macOS High Sierra 10.13.2 για τους υπολογιστές της εταιρείας. Για την ευπάθεια Meltdown έχουν ήδη εκδοθεί οι αναβαθμίσεις iOS 11.2, macOS 10.13.2 και tvOS 11.2, ενώ η εταιρεία έχει τονίσει ότι από τα Meltdown και Spectre δεν επηρεάζονται οι επεξεργαστές των συσκευών Apple Watch.

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

0 ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΣ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ΑΠΟΣΤΟΛΗ

Top

Show Buttons
Hide Buttons