Άσχημα νέα για Toyota

by Stefanos Kofopoulos • On 07-11-2008 • AT 1:58 pm • 5 ΣΧΟΛΙΑ
Newsroom

Toyota FT-HS

Όταν η Toyota προειδοποιεί επενδυτές και αγορά ότι το 2008 θα είναι η χειρότερα χρονιά τα τελευταία 10 χρόνια, τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλά και τα νούμερα δεν λένε ψέματα από το 1999 μέχρι σήμερα. Οι Ιάπωνες βλέπουν την παγκόσμια οικονομική κρίση να επηρεάζει εξαγωγές σε Αμερική και Ευρώπη την ίδια ώρα που ο Mitsuo Kinoshita, αντιπρόεδρος του Ιαπωνικού κολοοσσού να δηλώνει “This is the toughest (business) environment that we have ever experienced”. Μετά την επίσημη ανακοίνωση για το οικονομικό μέλλον, η μετοχή της Toyota έχασε κάπου στο 13% της αξίας.

Δυστυχώς στην ίδια περίπου κατάσταση βρίσκονται General Motors και Ford, κατάσταση που αυτόματα δημιουργεί ανησυχία σε ολόκληρη την αυτοκινητοβιομηχανία. Θεωρώ όμως ότι η Toyota βρίσκεται σε καλύτερη θέση γιατί έχει τεχνολογία και καταναλωτικές λύσεις όπως το Prius. Σίγουρα θα γίνουν απολύσεις και προσπάθειες μείωσεις των εξόδων αλλά η τεχνολογία είναι το κλειδί για την καινοτομία και την κερδοφορία σε βάθος χρόνου.

photo via psilver

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

5 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Αυτά τα λένε τώρα, το θέμα είναι ότι η κρίση ακόμα δεν έχει περάσει στους καταναλωτές. Ο μόνος λόγος που βλέπουμε να έχουν λιγότερες πωλήσεις είναι καθαρά και μόνο από το γεγονός του ότι εμείς οι ίδιοι δεν αγοράζουμε, διότι δεν γνωρίζουμε τι φέρει το αύριο. Στην άλλη περίπτωση όμως που οι επιπτώσεις φτάσουν σε εμάς,και θα φτάσουν άπλα υπολογίζουν ότι δεν θα είναι στο ίδιο μέγεθος. Τώρα εάν είναι στο ίδιο μέγεθος η κρίση και στην πραγματική οικονομία τότε είναι πολύ πιθανό να δούμε την κατάρρευση του καπιταλισμού όπως τον γνωρίζουμε.

 2. επειδή δουλέυω στον ευρύτερο χώρο που έχει να κάνει με την αυτοκινητοβιομηχανία, μέχρι στιγμής υπάρχει 7 % μείον ανάπτυξη σε σχέση με πέρσι. Στην αμερική για φέτος θα κατασκυαστούν 12000000 αυτοκίντα σε σχέση με πέρσυ που είχαν φταχτεί 16 εκατομύρια περίπου.

  Δεν επενδύουνε εύκολα πλέον και χάνονται πολλές θέσεις εργασίας που δεν περνάνε στα ΜΜΕ.
  Υπαρχει κρίση πο έχει να κάνει με την συνολική κατάσταση.

 3. “Σίγουρα θα γίνουν απολύσεις και προσπάθειες μείωσεις των εξόδων “

  Δεν είναι τόσο σίγουρο πως η Toyota θα προβεί σε απολύσεις:

  http://www.gembapantarei.com/2008/11/the_future_of_kaizen_at_toyota_is_epic.html

  Το Toyota Production System δεν στηρίζεται σε αυτές τις αρχές.

 4. adamo, huh δεν είχα ιδέα για αυτό αλλά χαίρομαι που το άρθρο καταλήγει στο innovation ως λύσης. Είναι σημαντικό ότι μιλάνε για Emergency Profit Improvement Committee και όχι για cutting costs committee αλλά για να συμβεί κάτι τέτοιο με τις πωλήσεις να μειώνονται συνέχεια πώς αλλιώς θα καταφέρουν να τα βγάλουν μπέρα χωρίς να κόψουν κάτι.. ελπίζω όχι θέσεις εργασίας.

 5. ασημωνης, δεν ξέρω τι κάνει επίσημα η Toyota στην Ελλάδα, είδα όμως τηλεόραση δηλώσεις από Seat και Opel που προσφέρουν χαμηλότερα επιτόκια ως κίνητρο κλπ. Φαντάζομαι θα ακολουθήσουν και οι άλλες εταιρείες. Παλιότερα είχα δει διαφήμιση που έλεγε για πληρωμένη βενζίνη για 1 χρόνο ή κάπως έτσι.

Top

Show Buttons
Hide Buttons