Το Windows Live ID ως δόλωμα για μια νέα απάτη

by George Polyzos • On 07-06-2015 • AT 9:40 am • ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ
Internet

hacker

Οι ειδικοί της Kaspersky Lab προειδοποιούν για μια νέα απάτη που χρησιμοποιεί το Windows Live ID ως δόλωμα για να αποσπάσει προσωπικές πληροφορίες.

Οι συγκεκριμένες προσωπικές πληροφορίες είναι αποθηκευμένες στα προφίλ χρηστών σε υπηρεσίες όπως το Xbox LIVE, το Zune, το Hotmail, το Outlook, το MSN, το Messenger και το OneDrive.

Πιο αναλυτικά, οι χρήστες λαμβάνουν προειδοποιήσεις μέσω email ότι οι Windows Live ID λογαριασμοί τους χρησιμοποιούνται για τη διανομή ανεπιθύμητων email κι ότι θα πρέπει να αποκλειστούν. Για να εμποδίσουν την αναστολή της λειτουργίας των λογαριασμών τους, οι χρήστες καλούνται να ακολουθήσουν ένα link και να ενημερώσουν τα στοιχεία τους, ώστε να συμμορφωθούν με τις υποτιθέμενες νέες απαιτήσεις ασφαλείας της υπηρεσίας.

Αυτό μοιάζει πολύ με ένα τυπικό phishing email, όπου όσοι ακολουθούν τα link, μεταφέρονται σε πλαστές ιστοσελίδες που μοιάζουν με επίσημες και τα δεδομένα που εισάγουν εκεί στέλνονται στους απατεώνες. Ωστόσο, οι ειδικοί της Kaspersky Lab έμειναν έκπληκτοι όταν διαπίστωσαν ότι το link του phishing email οδηγούσε στη σελίδα του Windows Live και δεν υπήρχε καμία εμφανής προσπάθεια υποκλοπής των στοιχείων σύνδεσης των θυμάτων.

Το κόλπο των κυβερνοεγκληματιών

Έχοντας ακολουθήσει το link στο email και αφού μπήκαν στο λογαριασμό τους στο live.com, οι χρήστες έλαβαν μια περίεργη προτροπή από την υπηρεσία. Μια εφαρμογή ζητούσε άδεια για να συνδεθεί αυτόματα στο λογαριασμό, να δει τις πληροφορίες του προφίλ και τη λίστα των επαφών και να αποκτήσει πρόσβαση σε λίστες χρηστών με προσωπικά και επαγγελματικά email. Οι απατεώνες απέκτησαν πρόσβαση στην τεχνική αυτή μέσα από κενά ασφαλείας στο OAuth, το ανοιχτό πρωτόκολλο για χορήγηση άδειας.

cyber-attack

Οι χρήστες που κλικάρουν «Ναι» δεν παραδίδουν τα στοιχεία σύνδεσής τους, αλλά παρέχουν προσωπικές τους πληροφορίες, διευθύνσεις email των επαφών τους, καθώς και τα ψευδώνυμα και τα πραγματικά ονόματα φίλων τους. Επίσης, οι ψηφιακοί απατεώνες μπορούσαν να έχουν πρόσβαση και σε άλλες παραμέτρους, όπως λίστες με ραντεβού και σημαντικά γεγονότα. Αυτές οι πληροφορίες είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιηθούν για δόλιους σκοπούς, όπως η αποστολή spam σε όλες τις επαφές στο βιβλίο διευθύνσεων του θύματος ή η εκκίνηση spear phishing επιθέσεων.

Στους προγραμματιστές διαδικτυακών εφαρμογών για κοινωνικά δίκτυα που χρησιμοποιούν το πρωτόκολλο OAuth συνίσταται:

  1. Να αποφεύγουν τη χρήση ανοικτών ανακατευθύνσεων από τις ιστοσελίδες τους
  2. Να δημιουργήσουν μια λευκή λίστα αξιόπιστων διευθύνσεων για ανακατευθύνσεις που πραγματοποιούνται με τη χρήση του πρωτοκόλλου OAuth, δεδομένου ότι οι απατεώνες μπορούν να εκτελέσουν μια κρυφή ανακατεύθυνση σε μια κακόβουλη τοποθεσία, με την εύρεση μιας εφαρμογής που μπορεί να δεχτεί επιτυχώς επίθεση και αλλάζοντας την παράμετρο της «redirect_uri».

Στους χρήστες συνιστάται:

  1. Να μην ακολουθούν link που λαμβάνουν μέσω email ή μέσω προσωπικών μηνυμάτων σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης
  2. Να μη δίνουν σε άγνωστες εφαρμογές το δικαίωμα πρόσβασης σε προσωπικά δεδομένα
  3. Να βεβαιωθούν ότι έχουν κατανοήσει πλήρως τα δικαιώματα πρόσβασης που παραχωρούν σε κάθε εφαρμογή
  4. Αν ανακαλύψουν ότι μία εφαρμογή έχει ήδη διανέμει spam ή κακόβουλα link εκ μέρους τους, μπορούν να στείλουν καταγγελία στο διαχειριστή του site κοινωνικής δικτύωσης ή της διαδικτυακής υπηρεσίας και η εφαρμογή θα πρέπει να αποκλειστεί
  5. Να διατηρούν τις βάσεις δεδομένων των antivirus προγραμμάτων και τις ολοκληρωμένες λύσεις anti-phishing προστασίας ενημερωμένες

[Δ.Τ. Kaspersky Lab]

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

0 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.

Top

Show Buttons
Hide Buttons