Το MIT δημιουργεί ηλιακές κυψέλες που τοποθετούνται σε κάθε επιφάνεια

by George Polyzos • On 01-03-2016 • AT 2:25 pm • ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ
Τεχνολογία

MIT-Ultrathin-Solar-press

Ερευνητές του MIT ασχολούνται με τη δημιουργία ηλιακών πάνελ τα οποία θα είναι μικρότερα, ελαφρύτερα και περισσότερα αποτελεσματικά ώστε να βρίσκουν σαφώς περισσότερες εφαρμογές.

Αποτέλεσμα των ερευνών του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης είναι η δημιουργία ενός λεπτού, ευέλικτου και χαμηλού βάρους ηλιακού πάνελ το οποίο θεωρητικά θα μπορούσε να τοποθετηθεί σε οποιαδήποτε επιφάνεια. Μάλιστα σε σχετική δημοσίευση, για να τονιστεί το πόσο λεπτό και ευέλικτο είναι το πάνελ, οι ερευνητές το τοποθέτησαν στο εσωτερικό μίας… σαπουνόφουσκας.

Οι δημιουργοί του πάνελ υποστηρίζουν ότι πρόκειται για τη λεπτότερη και ελαφρύτερη ηλιακή κυψέλη που έχει παραχθεί. Κλειδί στη δημιουργία της κυψέλης ήταν η επινόηση μίας νέας μεθόδου για τη δημιουργία του υποστρώματος που στηρίζει το ηλιακό πάνελ και το προστατευτικό υπερκαλύψεως που προστατεύει τα κύτταρα από το περιβάλλον. Το «μυστικό» ήταν στην ταυτόχρονη κατασκευή προστατευτικού και υποστρώματος ώστε να τοποθετηθούν εξαρχής στο πάνελ.

Το υπόστρωμα της κυψέλης κατασκευάζεται, τοποθετείται και από εκεί και ύστερα δεν χρειάζεται να μετακινηθεί ή να αφαιρεθεί για οποιοδήποτε λόγο. Με τον τρόπο αυτό ελαχιστοποιείται η πιθανότητα έκθεσης της ηλιακής κυψέλης στη σκόνη ή άλλες ουσίες που ενδέχεται να τη μολύνουν και να προκαλέσουν μείωση της απόδοσής της.

MIT-Ultrathin-Solar-2-press

Στα αρχικά πειράματα χρησιμοποιήθηκαν ευέλικτα πολυμερή υλικά σαν υπόστρωμα ενώ σαν υλικό απορρόφησης του φωτός χρησιμοποιήθηκε το οργανικό υλικό DBP. Τα πολυμερή υλικά του πειράματος χρησιμοποιούνται μεταξύ άλλων για να προστατεύσουν ιατρικά εμφυτεύματα από το περιβάλλον.

Όπως τονίζεται στη δημοσίευση του MIT τα παραπάνω υλικά είναι ενδεικτικά και αποτελούν απλά παραδείγματα των καινοτομιών που μπορούν να προέλθουν από την έρευνα γύρω από τα ηλιακά πάνελ. Με τη μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε το υπόστρωμα με την ηλιακή κυψέλη μπορούν να τοποθετηθούν απευθείας σε μία ποικιλία υλικών ακόμη και σε ύφασμα ή χαρτί.

Παρόλο που το πάνελ της μελέτης δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ιδιαίτερα αποδοτικό ενεργειακά, εντούτοις προσφέρει την καλύτερη σχέση ισχύος προς βάρος που έχει ποτέ επιτευχθεί.

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

0 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.

Top

Show Buttons
Hide Buttons