Το LTE Direct «καταργεί» τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας

by George Polyzos • On 30-09-2014 • AT 1:35 pm • ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ
Τεχνολογία

Nokia Lumia 925 Lifestyle

Μία νέα τεχνολογία πειραματίζεται με τις δυνατότητες των smartphones να χρησιμοποιούν τις δικές τους LTE συχνότητες για να συνδέονται με άλλες συσκευές, παρακάμπτοντας τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας.

Η τεχνολογία που αναπτύσσει τα τελευταία χρόνια η Qualcomm, κατασκευάστρια επεξεργαστών για smartphones, θα μπορεί να επιτυγχάνει την αυτόνομη επικοινωνία συσκευών σε αποστάσεις έως και 500 μέτρων.

Χρησιμοποιώντας το πρωτόκολλο LTE τα μελλοντικά smartphones θα μπορούν να παρακάμπτουν τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας και να «επικοινωνούν» αυτόματα με άλλες συσκευές ή με ενδιάμεσους σταθμούς μετάδοσης που θα μπορούσαν να είναι εγκατεστημένοι σε αεροδρόμια, σιδηροδρομικούς σταθμούς, καταστήματα και επιχειρήσεις.

Όπως αναφέρεται στο MIT Technology Review, η Qualcomm εργάζεται πάνω από επτά χρόνια στην τεχνολογία LTE Direct, η οποία φιλοδοξεί να προσφέρει ασύρματη επικοινωνία σαφώς μεγαλύτερης εμβέλειας από τα πρότυπα Wi-Fi ή Bluetooth που χρησιμοποιούμε σήμερα.

Παρά τη μεγάλη της εμβέλεια, η τεχνολογία LTE Direct δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις κατανάλωσης ενέργειας, πράγμα που σημαίνει ότι θα επιτρέπει τη σύνδεση ανάμεσα σε συσκευές χωρίς να αδειάζει τις μπαταρίες τους.

Η τεχνολογία LTE Direct αναμένεται να είναι διαθέσιμη για έγκριση χρήσης μέχρι το τέλος του έτους, ενώ υπολογίζεται ότι οι πρώτες συσκευές με τη σχετική ικανότητα θα μπορούσαν να εμφανιστούν μέχρι το τέλος του 2015.

Επιπρόσθετα, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου Uplinq που διοργάνωσε η Qualcomm στο Σαν Φρανσίσκο αποκαλύφθηκε ότι η εταιρεία ήδη βρίσκεται σε επαφή με εταιρείες όπως το Facebookκαι η Yahoo, ώστε μαζί να βρουν νέους τρόπους χρήσης της τεχνολογίας.

Όπως αναφέρεται στο MIT Technology Review, ένας τρόπος χρήσης του LTE Direct είναι να επιτρέπει στα smartphonesνα ανακαλύπτουν αυτόματα ανθρώπους, επιχειρήσεις ή καταστήματα. Άλλοι ερευνητές εστιάζουν στις δυνατότητες που προσφέρει σε επίπεδο διαφήμισης και προώθησης προϊόντων.

Για παράδειγμα, ένας σταθμός LTE Direct, που θα έχει ουσιαστικά το μέγεθος μίας συσκευής, θα μπορεί να «εκπέμπει» χρήσιμες πληροφορίες ή ειδικές πρόσφορές προς τους καταναλωτές. Αντίστοιχα, η εγκατάσταση σε ένα αεροδρόμιο θα μπορούσε να δίνει πληροφορίες για αφίξεις, καθυστερήσεις πτήσεων κλπ.

Τέλος, σε θεωρητικό επίπεδο, θα μπορούσαν να δημιουργηθούν ακόμη και εφαρμογές επικοινωνίας που θα μετακινούσαν δεδομένα από συσκευή σε συσκευή. Δηλαδή κάτι ανάλογο με ορισμένες chat apps που χρησιμοποιούν συνδέσεις Wi-Fi και Bluetooth, αλλά με σημαντικά μεγαλύτερη εμβέλεια ανταλλαγής μηνυμάτων.

Φυσικά παραμένει άγνωστη η στάση που θα κρατήσουν οι εταιρείες παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών. Ενδεχομένως να υπάρχει έλεγχος ποιες συσκευές, προερχόμενες από παρόχους, θα μπορούν να χρησιμοποιούν το LTE Direct καθώς θα χρησιμοποιείται το ίδιο φάσμα συχνοτήτων με τα δίκτυα των εταιρειών.

Από την πλευρά της η Qualcomm υποστηρίζει ότι οι πάροχοι θα μπορούσαν απλά να προσφέρουν χρέωση σε εταιρείες που προσφέρουν υπηρεσίες ή εφαρμογές που θα χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη τεχνολογία.

 

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

0 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.

Top

Show Buttons
Hide Buttons