Το Facebook δοκιμάζει σύστημα Wi-Fi υψηλής ταχύτητας και μεγάλης εμβέλειας

by George Polyzos • On 14-04-2016 • AT 1:50 pm • ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ
Τεχνολογία

Terragraph-network-02

Μετά την χρήση drones και δορυφόρων το Facebook αποκάλυψε ένα νέο τρόπο εκπομπής του ιντερνετικού σήματος: κεραίες που θα εκπέμπουν Wi-Fi σε μεγάλη εμβέλεια.

Η αποκάλυψη έγινε κατά τη διάρκεια του F8 Conference, στο οποίο αποκαλύφθηκε το νέο σύστημα Terragraph, ένα «ασύρματο σύστημα πολλαπλών κόμβων που θα φέρει συνδεσιμότητα υψηλής ταχύτητας σε πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές».

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο Αντιπρόεδρος Μηχανικής του Facebook, Jay Parikh, το Terragraph θα είναι ένα δίκτυο διανομής που θα αντικαταστήσει τη διανομή μέσω καλωδίου σε αστικές περιοχές με μεγάλο αριθμό πληθυσμού. Όπως ανέφερε ο Parikh το σύστημα δοκιμάζεται στο αρχηγείο της εταιρείας στο Menlo Park ενώ επίκειται εντός του έτους η επέκταση των δοκιμών σε σαφώς μεγαλύτερη κλίμακα στο San Jose.

Το σύστημα Terragraph αποτελείται από 96 κεραίες κυψελοειδών σταθμών βάσης με την ονομασία Aries. Η βασική ιδέα λειτουργίας του Terragraph είναι η εγκατάσταση των αναμεταδοτών γύρω και μέσα σε μία πόλη, με μία απόσταση μεταξύ τους περί τα 250 μέτρα ώστε να αποτελέσουν ένα φθηνό υποκατάστατο της μεταφοράς σήματος μέσω καλωδίων.

Terragraph-network-01

Τεχνολογικά βασίζεται στο WiGig, μία επέκταση του Wi-Fi, η οποία χρησιμοποιεί μη αδειοδοτημένο φάσμα συχνοτήτων στην μπάντα των 60GHz για να προσφέρει ταχύτητα της τάξης του ενός gigabit σε ένα συγκεκριμένο χώρο. Το Facebook χρησιμοποιεί την εν λόγω τεχνολογία σε συνδυασμό με άλλες τεχνικές μετάδοσης και ελέγχου του σήματος ώστε να δημιουργήσει ένα δίκτυο μετάδοσης ευρύτερης κλίμακας.

Όπως αναφέρει το IT World μη αδειοδοτημένο φάσμα στα 60GHz υπάρχει διαθέσιμο στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και σε άλλες χώρες όπως Βρετανία, Γερμανία, Ιαπωνία και Κορέα. Χρησιμοποιώντας λοιπόν αυτό τον «χώρο» το Facebook φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα ασύρματο δίκτυο μεγάλης κλίμακας, χαμηλού κόστους και υψηλής συχνότητας.

Όπως τονίστηκε ούτε το Terragraph ούτε οι κεραίες Aries πρόκειται να γίνουν εμπορικά διαθέσιμα. Αντίθετα, θα αποτελέσουν τεχνολογίες που θα διατεθούν στο Telecom Infra Project, το οποίο συστάθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο και αποτελείται από περισσότερα από 300 μέλη περιλαμβανομένων των Nokia, Intel και SK Telecom.

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

0 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.

Top

Show Buttons
Hide Buttons