Το Facebook αφαιρεί πάνω από 800 pages και accounts λόγω fake news

by George Polyzos • On 12-10-2018 • AT 4:24 pm • ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ
Internet

Με μία κίνηση που φιλοδοξεί να χτυπήσει το φαινόμενο των fake news στην ρίζα του το Facebook προχώρησε στην διαγραφή περισσότερων από 800 pages και accounts χρηστών.

Πιο συγκεκριμένα, διεγράφησαν 559 σελίδες και 251 λογαριασμοί με το αιτιολογικό ότι «διέδιδαν παραπληροφόρηση, πολιτικό spam και είχαν μη αυθεντική δραστηριότητα». Ο επικεφαλής κυβερνοασφάλειας του Facebook, Nathaniel Gleicher, ανέφερε ότι «οι άνθρωποι πρέπει να είναι σε θέση να εμπιστεύονται τις συνδέσεις που κάνουν στο Facebook» για να συμπληρώσει ότι «αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έχουμε μια πολιτική που απαγορεύει τη συντονισμένη μη αυθεντική συμπεριφορά – δίκτυα λογαριασμών ή σελίδες που δουλεύουν για να παραπλανήσουν τους άλλους για το ποιοι είναι και τι κάνουν».

Ο Oscar Rodriguez, product manager στο Facebook, ανέφερε ότι οι πρόσφατες ενδιάμεσες εκλογές για την αμερικανική γερουσία έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην διαγραφή των συγκεκριμένων σελίδων και λογαριασμών.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η εταιρεία, μέχρι πρότινος οι άνθρωποι δημιουργούσαν ψεύτικα pages και accounts ώστε να μπορούν να δημοσιεύουν παραπλανητικό περιεχόμενο και να οδηγούν τα θύματά τους σε ad farms (δηλαδή ιστοσελίδες επίτηδες υπερβολικά φορτωμένες με διαφημιστικό περιεχόμενο και άρθρα clickbait). Το Facebook τονίζει ότι κατά το παρελθόν τέτοιου είδους δίκτυα χρησιμοποιούσαν σαν υλικό «ψαρέματος» (clickbait) κουτσομπολιά που αφορούσαν διάσημους ή ειδήσεις σχετικά με φυσικές καταστροφές.

Πλέον, η πρακτική είναι η μεταστροφή του περιεχομένου σε πολιτικά θέματα ώστε να καθοδηγηθεί το κοινό σε συγκεκριμένες ιστοσελίδες. Συνήθως, αυτά τα δίκτυα έκαναν post ψεύτικων ειδήσεων μέσω πολλαπλών σελίδων και ομάδων στο Facebook ώστε να κερδίζουν κλικ. Σε αυτό το πλαίσιο το Facebook βελτίωσε τις τεχνικές του ώστε πλέον να αναγνωρίζει καμπάνιες που έχουν πολιτικό ή οικονομικό υπόβαθρο.

Τέλος, η δημοφιλής υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης αφαίρεσε και 66 λογαριασμούς και σελίδες που φέρεται να ελέγχονταν από μία ρωσική εταιρεία που θεωρητικά η δουλειά της είναι να πουλά δεδομένα χρηστών. Όπως ανακοινώθηκε, η συγκεκριμένη εταιρεία χρησιμοποιεί πληθώρα προγραμμάτων για να στοχοποιεί εκλογικές αναμετρήσεις παγκοσμίως (συμπεριλαμβανομένων και των πρόσφατων ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ).

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

0 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.

Top

Show Buttons
Hide Buttons