Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιδιώκει τη διάσπαση της Google

by George Polyzos • On 24-11-2014 • AT 12:36 pm • ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ
Newsroom

Google-2

Η Google βρίσκεται αντιμέτωπη με την πρόθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να επιχειρήσει τον διαχωρισμό της μηχανής αναζήτησης από τις υπόλοιπες δραστηριότητες της εταιρείας.

Το θέμα έφεραν στη δημοσιότητα οι Financial Times, όπου στο δημοσίευμά τους  εκφράζονται οι ανησυχίες στελεχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι η Google μεγαλώνει σε μέγεθος και ισχύ τα τελευταία χρόνια.

Τονίζεται μάλιστα ότι αν και η Google έγινε εταιρεία πρώτου μεγέθους χάρη στη μηχανή αναζήτησής της, ήταν η επιτυχία της στον χώρο των smartphones που την εκτόξευσε σε επιχειρηματική «υπερδύναμη».

Η απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ισχύ της Google είναι, σύμφωνα με τους Financial Times, η απεμπλοκή της μηχανής αναζήτησης της εταιρείας από τις υπόλοιπες δραστηριότητές της. Μάλιστα, η κίνηση αυτή φέρεται να έχει την πολιτική στήριξη και των δύο κύριων πολιτικών δυνάμεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Σοσιαλιστών.

Ωστόσο, παρά τις προθέσεις, το Ευρωκοινοβούλιο δεν έχει από μόνο του την απαραίτητη ισχύ για να επιβάλλει τις θέσεις του, ειδικά αφού η Google είναι μία αμερικανική εταιρεία. Παρόλα αυτά παραμένει μία κίνηση υψηλού συμβολισμού που θα μπορούσε να «παρασύρει» την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ανάληψη πιο δυναμικών πρωτοβουλιών.

Ας μην ξεχνάμε ότι μια αντίστοιχη απόφαση του 2007 είχε υποχρεώσει τη Microsoft να προχωρήσει στην απεμπλοκή του Internet Explorer από το λειτουργικό σύστημα Windows.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Google βρίσκεται στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τα τελευταία τέσσερα χρόνια, για θέματα που σχετίζονται με την προνομιακή προώθηση και προβολή προϊόντων και υπηρεσιών της εταιρείας από τη δική της μηχανή αναζήτησης.

Τον περασμένο Φεβρουάριο η Google είχε συμφωνήσει να προβάλλει τα αποτελέσματα αναζήτησης των δικών της υπηρεσιών με τον ίδιο τρόπο που προβάλλει και τα αντίστοιχα προϊόντα ανταγωνιστικών εταιρειών. Ωστόσο, δεν της επιβλήθηκε κάποιο πρόστιμο ούτε αλλαγές στη δομή λειτουργίας της εταιρείας.

Τέλος, θα πρέπει να αναφερθεί ότι υπό έλεγχο από τις Ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές είναι και οι πρακτικές της Google σχετικά με την προώθηση του λειτουργικό συστήματος Android, ενώ πρόσφατα καθιερώθηκε και το «δικαίωμα στη λήθη» όπου χρήστες μπορούν να ζητήσουν από την εταιρεία την αφαίρεση links που σχετίζονται με το όνομά τους και εμφανίζονται στη μηχανή αναζήτησης της Google.

 

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

0 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.

Top

Show Buttons
Hide Buttons