Το Ευρωκοινοβούλιο ζητεί επίσημα τη «διάσπαση» της Google

by George Polyzos • On 27-11-2014 • AT 5:03 pm • ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ
Newsroom

Keyboard

Όπως ήταν αναμενόμενο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλογιστεί τρόπους διάσπασης των δραστηριοτήτων της Google.

Ο διαχωρισμός των δραστηριοτήτων θεωρείται από το Ευρωκοινοβούλιο μία πιθανή λύση για τον περιορισμό της κυριαρχίας της αμερικανικής εταιρείας σε ότι αφορά την ευρωπαϊκή αγορά μηχανών αναζήτησης.

Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 384 ψήφους «υπέρ» έναντι 174 ψήφων «κατά», ζητώντας ουσιαστικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προχωρήσει στις ενέργειες που θα επιτρέψουν την αποδέσμευση της μηχανής αναζήτησης της Googleαπό τις υπόλοιπες δραστηριότητες της εταιρείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν έχει τέτοιου είδους αρμοδιότητες και για αυτό το λόγο ζητά να γίνουν οι ενέργειες από την Επιτροπή η οποία ναι μεν έχει σχετικές αρμοδιότητες αλλά δεν τις έχει χρησιμοποιήσει ποτέ στο παρελθόν για κάτι αντίστοιχο.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι στο ψήφισμα δεν αναφέρεται πουθενά η ονομασία της Google, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι αυτή είναι ο στόχος μιας και κατέχει μερίδιο άνω του 90% στη χρήση μηχανών αναζήτησης επί ευρωπαϊκού εδάφους. Χαρακτηριστικά προτρέπει την Επιτροπή να «εξετάσει τις προτάσεις με στόχο τον διαχωρισμό των μηχανών αναζήτησης από άλλες εμπορικές υπηρεσίες».

Συνολικά το ψήφισμα επικεντρώνεται στον τρόπο που χρησιμοποιείται μία μηχανή αναζήτησης σε σχέση με τους ανταγωνιστές της,  στον τρόπο που αντιγράφει υλικό άλλων ιστοσελίδων, στην κυρίαρχη θέση των μηχανών αναζήτησης στον χώρο των διαδικτυακών διαφημίσεων και τέλος στο πώς οι διαφημιστές μπορούν να μεταφέρουν τις καμπάνιες τους σε άλλες μηχανές αναζήτησης.

Πλέον, το όλο θέμα μεταφέρεται στους ώμους της επιτρόπου Margrethe Vestager, υπεύθυνης για θέματα αντιμονοπωλιακής πολιτικής. Η κ.Vestager ανέλαβε τα καθήκοντά της περίπου ένα μήνα πριν «κληρονομώντας» και μία τετραετή έρευνα που αφορούσε μονοπωλιακές πρακτικές της Google. Η ίδια σε προηγούμενες δηλώσεις της είχε ξεκαθαρίσει ότι θα εξετάσει εκ νέου κάθε στοιχείο της υπόθεσης.

Για να δείξουμε το κλίμα που επικρατεί στους κόλπους της Επιτροπής θα πρέπει να αναφερθούμε στη θέση του επιτρόπου ψηφιακής οικονομίας, Günther Oettinger, ο οποίος, χωρίς να είναι αρμόδιος επί του θέματος, έχει δηλώσει ότι είναι αντίθετος με τα σχέδια διαχωρισμού των δραστηριοτήτων της αμερικανικής εταιρείας.

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

0 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.

Top

Show Buttons
Hide Buttons