Το Corallia συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή πολιτική για τη Δημιουργική Οικονομία

by George Polyzos • On 10-10-2014 • AT 9:07 am • ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ
Newsroom

tech

Το Corallia συμβάλλει στον σχεδιασμό των ευρωπαϊκών πολιτικών στον τομέα της Δημιουργική Οικονομίας, οικοδομώντας συμμαχίες και προωθώντας αναπτυξιακές θέσεις για τη στήριξη της Ελληνικής Δημιουργικής Βιομηχανίας.

Κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας των Περιφερειών (Open Days 2014), που διοργάνωσε η Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, εκπρόσωποι του Corallia συναντήθηκαν με τον επικεφαλής της Μονάδας για τις Δημιουργικές Βιομηχανίες της Γενικής Διεύθυνσης Επιχειρήσεων και Βιομηχανίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Λουίτζι Βιτιέλλο.

Στη συνάντηση αναφέρθηκαν τόσο η ανάγκη για την υποστήριξη, όσο και προτάσεις για τη λήψη μέτρων προώθησης της Δημιουργικής Οικονομίας στην Ευρώπη. Παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν επίσης, μια σειρά από δράσεις που αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα, με στόχο τη χαρτογράφηση του κλάδου και τις απαιτήσεις των οργανισμών που δραστηριοποιούνται σε αυτόν.

Νωρίτερα, σε ανοιχτή εκδήλωση με θέμα τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν οι Δημιουργικές Βιομηχανίες στην οικονομική ανάπτυξη και στην απασχόληση στις περιφέρειες της Ευρώπης, o Δρ. Νίκος Βογιατζής, Δ/ντης Επιχειρηματικής Ανάπτυξης και Τεχνολογίας του Corallia, ανέδειξε τη συμβολή των τεχνολογικών clusters καινοτομίας στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας, εστιάζοντας στις συνεργασίες του gi-Cluster [www.gi-cluster.gr], του πρώτου ελληνικού cluster Δημιουργικών Βιομηχανιών το οποίο συντονίζει το Corallia, με τους κλάδους Τουρισμού και Πολιτισμού.

Η εκδήλωση διεξήχθη με τη συμμετοχή πάνω από 150 εκπροσώπων εθνικών και περιφερειακών αρχών και άλλων οργανισμών από τα 27 Κράτη-Μέλη.

Στο περιθώριο της διοργάνωσης, υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας για ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε πολιτικές και μέτρα στήριξης των Δημιουργικών Βιομηχανιών, μεταξύ του Cross-Innovation [www.cross-innovation.eu], μιας διεθνούς πρωτοβουλίας με επίκεντρο τις δημιουργικές και πολιτιστικές βιομηχανίες, όπου συμμετέχουν 11 ευρωπαϊκές πόλεις (από Αγγλία, Αυστρία, Γερμανία, Εσθονία, Ιταλία, Λιθουανία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Πολωνία, Σουηδία και Τσεχία) και του gi-Cluster.

Ο Δρ. Νίκος Βογιατζής, ανέφερε σχετικά: «Οι σύγχρονες δημιουργικές βιομηχανίες αναμένουμε πως θα αναδειχθούν στο άμεσο μέλλον σε πρωταρχικό πυλώνα της Ευρωπαϊκής και της Ελληνικής οικονομίας. Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι συνεργασίες μεταξύ των κλάδων Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών και του Τουρισμού και του Πολιτισμού μπορούν να συνεισφέρουν τα μέγιστα στην επιχειρηματική ανάπτυξη και στην απασχόληση στη χώρα μας. Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που οι πρωτοβουλίες του Corallia συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση».

Το Corallia είναι ο πρώτος οργανισμός που συστάθηκε στην Ελλάδα για την οργανωμένη και συστηματική διαχείριση και ανάπτυξη συνεργατικών σχηματισμών καινοτομίας (innovation clusters) με στόχο τη δημιουργία ολοκληρωμένων παραγωγικών και καινοτομικών οικοσυστημάτων στα οποία δραστηριοποιούνται συντονισμένα παράγοντες από συγκεκριμένους κλάδους και περιφέρειες της χώρας, όπου προϋπάρχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και εξαγωγικός προσανατολισμός.

Στα clusters που αναπτύσσει, το Corallia έχει ρόλο συντονιστή και στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζει και υλοποιεί παρεμβάσεις στήριξης και προώθησης για το σύνολο των φορέων καινοτομίας του οικοσυστήματος, συμπεριλαμβανομένης της βιομηχανίας, των πανεπιστημίων, των ερευνητικών εργαστηρίων, των κεντρικών κυβερνητικών και περιφερειακών υπηρεσιών, των επιχειρηματικών αγγέλων και των διαχειριστών επενδυτικών κεφαλαίων, των χρηματοπιστωτικών οργανισμών, των παρόχων υποδομών και υπηρεσιών επιχειρηματικής ανάπτυξης, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την προώθηση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας.

Σήμερα, το Corallia έχει αναπτύξει και συντονίζει τρία τεχνολογικά Clusters υψηλής εξειδίκευσης στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα το mi-Cluster (Συστήματα και Εφαρμογές Νανο/Μικροηλεκτρονικής), το si-cluster (Διαστημικές Τεχνολογίες και Εφαρμογές) και το gi-Cluster (Τεχνολογίες Παιγνίων και Δημιουργικού Περιεχομένου).

Επιπλέον, το Corallia διαχειρίζεται ένα δίκτυο τριών μονοθεματικών κέντρων καινοτομίας (InnoHubs) σε στρατηγικά σημεία της πρωτεύουσας και της περιφέρειας: το α1-innohub (Μαρούσι, Αθήνα, Αττική), το π1-innohub (Καστρίτσι, Πάτρα, Δυτική Ελλάδα) και το α2-innohub (Μαρούσι, Αθήνα, Αττική), όπου στεγάζονται επίσης τα κεντρικά γραφεία.

Το Corallia υλοποιεί, επίσης, πρόγραμμα επιτάχυνσης της νεανικής επιχειρηματικότητας (ΥΕΑP) με μια σειρά πρωτοβουλιών όπως: ο σημαντικότερος επιταχυντής της χώρας, το egg – enterˑgrowˑgo, σε συνεργασία με τη Eurobank, το Educational Trip με τους φοιτητικούς συλλόγους του Stanford, Berkeley, MIT and Georgia Tech, κ.ά.

[Δ.Τ. Corallia]

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

0 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.

Top

Show Buttons
Hide Buttons