Το 18% των Ελλήνων χρηστών χρησιμοποιεί Windows XP

by George Polyzos • On 10-09-2014 • AT 10:32 am • ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ
Computing

Windows_XP

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Kaspersky Security Network, τον Ιούνιο του 2014, το ποσοστό των Ελλήνων χρηστών ηλεκτρονικών υπολογιστών που χρησιμοποιούσε το λειτουργικό σύστημα Windows XP ανήλθε στο 18,21%.

Σε παγκόσμιο επίπεδο και βάσει των στοιχείων της Kaspersky, το ίδιο ποσοστό ανήλθε στο 16,37%. Τα παραπάνω στοιχεία περιλαμβάνονται στα ευρήματα της έρευνας “Windows Usage and Vulnerabilities” που πραγματοποίησαν οι ειδικοί της Kaspersky Lab.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό το γεγονός αυτό μπορεί να επιφέρει συνέπειες στον τομέα της ασφάλειας. Οι χρήστες υπολογιστών που χρησιμοποιούν ένα παλιό λειτουργικό σύστημα ή απαρχαιωμένες εκδόσεις εγκατεστημένου λογισμικού κινδυνεύουν να πέσουν θύματα επίθεσης κάποιου κακόβουλου λογισμικού που εκμεταλλεύεται τρωτά σημεία των προγραμμάτων.

Στο πλαίσιο της έρευνας, αναδείχθηκε η αναλογία των χρηστών Windows XP επί του συνολικού αριθμού όσων χρησιμοποιούν προϊόντα της Kaspersky Lab για συστήματα με λειτουργικό Windows σε κάθε χώρα. Στην κορυφή της σχετικής λίστας, βρέθηκε το Βιετνάμ, με το 38,79% των χρηστών να εξακολουθεί να προτιμά τα Windows XP.

Ακολούθησε η Κίνα με 27,35%, η Ινδία με 26,88% και η Αλγερία με 24,25%. Σχεδόν ένας στους πέντε υπολογιστές που διαθέτουν κάποιο προϊόν της Kaspersky Lab στην Ιταλία (20,31%) και στην Ισπανία (19,26%) «τρέχει» ακόμα Windows XP. Μικρότερο είναι το ποσοστό στις ΗΠΑ (4,52%).

pinakas

Παρότι η τεχνική υποστήριξη για τα Windows XP διακόπηκε τον Απρίλιο του 2014, η διάθεση του συγκεκριμένου λειτουργικού συστήματος είχε σταματήσει ήδη από το 2010. Ωστόσο, το γεγονός αυτό δεν επηρέασε τη δημοφιλία του. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Kaspersky Lab, η χρήση των Windows XP μειωνόταν μόλις κατά περίπου 10 ποσοστιαίες μονάδες ανά χρόνο.

Η μείωση αυτή, μάλιστα, δεν επηρεαζόταν σημαντικά από εξωτερικά περιστατικά που θα μπορούσαν να την επιταχύνουν, όπως π.χ. η κυκλοφορία των Windows 8.1 (Οκτώβριος 2013) ή η διακοπή της υποστήριξης προς τα Windows XP.

Για να μειώσουν τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν, οι ειδικοί της Kaspersky Lab συνιστούν στους χρήστες να ενημερώνουν τακτικά το λογισμικό που χρησιμοποιούν και να χρησιμοποιούν μια αξιόπιστη λύση ασφάλειας, η οποία θα διαθέτει τεχνολογίες για την αντιμετώπιση των επιθέσεων που στοχεύουν στην εκμετάλλευση των ευπαθειών.

Αυτές οι τεχνολογίες ενσωματώνονται στα προϊόντα της Kaspersky Lab για τους οικιακούς χρήστες (Kaspersky Anti-Virus, Kaspersky Internet Security Multi-Device και Kaspersky PURE), καθώς και στις εταιρικές λύσεις Kaspersky Small Office Security και Kaspersky Endpoint Security for Business.

Σημειώνεται ότι το Kaspersky Security Network είναι μια παγκόσμια cloud υπηρεσία της Kaspersky Lab, στην οποία οι χρήστες συμφωνούν να παράσχουν δεδομένα εθελοντικά.

[Δ.Τ. Kaspersky Lab]

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

0 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.

Top

Show Buttons
Hide Buttons