Κίνα: Η δημοκρατία του κ*λου τώρα και στην Αρχαία Ολυμπία

by Stefanos Kofopoulos • On 10-03-2008 • AT 7:34 pm • 10 ΣΧΟΛΙΑ
Newsroom

greece olympia tibetan torch

Η δημοκρατία του κ*λου που ακούει στο όνομα Κίνα, η χώρα που έχει σοβαρά προβλήματα με τις λέξεις ανθρώπινα δικαιώματα, χρησιμοποίησε κάμερες για να καταγράψει ποιοι Θιβετιανοί βρέθηκαν στην Αρχαία Ολυμπία. Το Θιβέτ βρίσκεται υπό Κινεζική κατοχή από το 1950 και είναι φυσικό η χώρα που θα διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008 να θέλει να έχει στο χέρι όσους διοργάνωσαν μια συμβολική αφή Ολυμπιακής Φλόγας.

Αν δεν με πιστεύεται αξίζει να διαβάσετε το άθρο της International Herald Tribune: Tibetan activists’ Freedom Torch Relay kicks off with Ancient Olympia ceremony για την αναφορά στην βιντεοσκόπηση.

Αναφορά κάνει και το Reuters μέσα από το άρθρο: Tibetans start torch relay to oppose Beijing Games σχολιάζοντας την ισχυρή παρουσίαση της Ελληνικής Αστυνομίας – Κινεζικών παραγόντων αλλά και την πίεση που δέχεται η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή εξαιτίας του ελλείματος δημοκρατίας στην Κίνα.

Υπάρχε και ακόμα ένα άρθρο με μερικές φωτογραφίες από ό,τι συνέβει σήμερα. Για περισσότερες πληροφορίες υπάρχει και το supportteamtibet.org που παρουσιάζει την άποψη των Θιβετιανών και όχι της Κινεζικής κυβέρνησης που ισχυρίζεται ότι έχει ξοδέψει δισεκατομμύρια δολλάρια για την βελτίωση της ποιότητας ζωής στην περιοχή των Ιμαλάϊων.

Update: Η Ευρωπαϊκή Ένωση παίρνει θέση στο θέμα.

[Thanks gtzi]

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

10 ΣΧΟΛΙΑ

 1. οτι και να πουμε για αυτη τη χωρα ειναι λιγο…Οι εικονες που κυκλοφορουν στο ιντερνετ μιλουν απο μονες τους….

 2. πείτε καλύτερα για το ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν γίνει Εμπορικοί – Προπαγανδιστικοί Αγώνες , όπου διαφημίζεται το τι μπορείς να πετύχεις αν έχεις σπόνσορες. Τι δικαιώματα ανθρώπων και άλλα ανέκδοτα για Θιβετιανούς λέμε τώρα. Και δεν είναι μόνον η Κίνα.

 3. Θα αφήσω το ίδιο σχόλιο που άφησα και στο σχετικό ποστ της magica διότι φυσικά δεν αλλάζουν τα δεδομένα.

  Τα πράγματα είναι απλά: Ή είσαι υπέρ του αιτήματος του Θιβέτ για απελευθέρωση και αναλαμβάνεις το πολιτικό κόστος διπλωματικού προβλήματος με την Κίνα ή θέλεις να διατηρήσεις καλές σχέσεις με την Κίνα με την οποία έχεις οικονομικές ανταλλαγές και εμποδίζεις τους Θιβετιανούς να προβάλουν τα πολιτικά τους αιτήματα σε ένα αρχαιολογικό χώρο παγκόσμιου συμβολισμού των Ολυμπιακών Αγώνων που θα διεξαχθούν εφέτος στην Κίνα. Αν σαν ολυμπιακή επιτροπή θεωρείς ότι η Κίνα δεν σέβεται τα δικαιώματα άλλων λαών και αν οι ολυμπιακοί αγώνες ήταν καθαροί από συμφέροντα και ίσχυαν όντως τα περί ειρήνης και εκεχειρίας δεν επιτρέπεις να διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην εν λόγω χώρα. Ομως όλοι κάνουν τουμπεκί ψιλοκομμένο… Μη ζητάμε λοιπόν από τη χώρα μας να βγάλει το φίδι από την τρύπα όταν ούτε οι ολυμπιακοί αγώνες της ανήκουν πια, ούτε μπορεί να πάει κόντρα σε όλα τα συμφέροντα της για χάρη του Θιβέτ, όταν δεν πάει η ίδια η παγκόσμια κοινότητα κόντρα. Από τη μια καταδικάζουν την έλλειψη δημοκρατίας στην Κίνα, από την άλλη όλες οι πολυεθνικές έχουν εισδύσει εκεί και η Κίνα πάει με χίλια σε ανάπτυξη και όλοι τη μισούνε, αλλά και όλοι τη θέλουνε… Μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό δεν ξέρω πόσο θα συνέφερε την Ελλάδα να κρατήσει διαφορετική στάση, ή να εμπλακεί υπέρ των Θιβετιανών. Σεβαστός ο αγώνας τους, αλλά είναι χαμένοι από χέρι προς το παρόν…

 4. @coolplatanos: Συμφωνώ ότι ο αγώνας τους είναι χαμένος από χέρι, αυτό που δεν μου άρεσε ήταν η Κινεζικές πρακτικές – κάμερες – στην Ελλάδα και ειδικά στην αρχαία ολυμπία.

 5. Αν θέλουμε η Ελλάδα να μην έχει διπλωματικές σχέσεις με χώρες οι οποίες δεν σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να διώξουμε τους πρέσβεις μόνο των παρακάτω χωρών:
  ΗΠΑ
  Ρωσία
  Κινα
  Αγγλία
  κτλ κτλ

 6. @drtseez: το σχόλιό σου είναι ίσως το πιο to the point που έχω δει το τελευταίο διάστημα.
  @titanas: η εξουσία δεν γνωρίζει σύνορα, όρια και πατρίδες, ούτε σέβεται. δεν θα ήταν εξουσία αν είχε σεβασμό. απλοϊκό και καθολικό αλλά ισχύει.
  @coolplatanos: σωστά τα λες, απλά είμαι αρκετά ρομαντικός για να πιστεύω ότι χαμένοι από χέρι είναι εκείνοι οι αγώνες , οι οποίοι δεν έγιναν.
  Πάντως γενικά , το παρόν περιστατικό είναι δείγμα των καιρών. Όταν κράτος που κατέχει δια της βίας άλλο κράτος διοργανώνει Ολυμπιακούς Αγώνες και δεν έχει απομονωθεί, όταν υπάρχει η έκφραση non-prisoner (μη κρατούμενος!!! έλεος μη άνθρωπος πείτε να καταλάβουμε), το 1984 δεν μοιαζει και τόσο μακρυά και ας έχουν περάσει 24 χρόνια.

 7. Ειδαμε και την δική μας Δημοκρατία που δεν ειναι του κώλου.. Αστο ρε Στεφανε μην ξύνεις πληγές τουλαχιστον αυτοι ειναι Κομουνιστές και ως ενα σημειο δικαιολογείται η όλη φαση. Τις δικες μας ομως προβοκατόρικες τακτικές (κλεινουμε εσκεμμενα τους διακοπτες ενω εχουμε φορτίο)και συνεργασιες Κυβερνησης και δικαστικων αρχων κατα των απεργων τςη ΔΕΗ τις κάνουμε γαργαρα…

 8. @MinOtavRs: Μαζί σου..

 9. giannis σημασία έχει ότι με το όλο σκηνικό της αστυνομίας και των καμερών η κίνηση των Θιβετιανών δεν πέρασε στο ντούκου. Αυτό ήθελαν, να ακουστεί το θέμα τους. Αυτό το πέτυχαν. Τώρα το πότε θα ανεξαρτοποιηθούν άστα και βράστα. Οταν θα έχουν συμφέροντα οι αμερικανοί όπως στα Βαλκάνια με το Κόσοβο, ίσως… Κατά τα άλλα συμφωνούμε και συμφωνώ επίσης με τον MiOtavRs

 10. @coolplatanos: σωστός, γι’ αυτό και πιστεύω όσα είπα προηγουμένως. Όσο για τη Δημοκρατία μας, με μια δόση υπερβολής και εντελώς σκωπτικά λέω ότι η Δημοκρατία απαιτεί να δεχθείς μείωση της ελευθερίας σου στο σημείο που ξεκινά η ελευθερία του άλλου. Στην Ελλάδα μας η ελευθερία μας ξεκινά εκεί που αρχίζει η ελευθερία του άλλου. Είμαστε έτσι από παλιά, μην κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας. Η περίφημη Αθηναϊκή Δημοκρατία οικοδομήθηκε πάνω στα λεφτά των (αδύνατων) συμμάχων- υποτελών. Πάντως η άγνοια λόγω κομμουνισμού δεν δικαιολογεί τίποτα. Ο κόσμος πλέον είναι στην αυλή σου. Γι’ αυτό είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει με την Κίνα.

Top

Show Buttons
Hide Buttons