Τι μας έχει μάθει το New Horizons για τον Πλούτωνα

by Nikos Kaimakamis • On 23-07-2016 • AT 9:46 am • ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ
Τεχνολογία

new_horizons

Η αποστολή του New Horizons προς τον Πλούτωνα ήταν γεμάτη επιστημονικά ευρήματα, παρόλο που η διάρκειά της ήταν σύντομη. 

Το πέρασμα του New Horizons έγινε πριν από ένα χρόνο και από τότε έχει αλλάξει ριζικά ο τρόπος με τον οποίο βλέπουμε τον μακρινό, παγωμένο πλανήτη. Το πρώτο στοιχείο που κέντρισε το παγκόσμιο ενδιαφέρον είναι η εικονική καρδιά που σχηματίζεται πάνω στον πλανήτη, μία τεράστια παγωμένη επιφάνεια, η οποία ονομάζεται Sputnik Planum και αποτελείται από παγωμένο άζωτο. Το δεύτερο εντυπωσιακό στοιχείο του Πλούτωνα είναι η… μπλε ατμόσφαιρα, η οποία εκτείνεται σε ύψος 200 χιλιομέτρων από την επιφάνεια και παράγεται από την αλληλεπίδραση του ηλιακού φωτός με το άζωτο και το μεθάνιο.

Η κίνηση του Πλούτωνα προς και από τον Ήλιο κινητοποιεί τον κύκλο του πάγου σε όλο τον πλανήτη, ενώ η γεωλογική του πολυμορφία είναι αξιοσημείωτη, με όρη, πεδιάδες και μεγάλους παγετώνες. Η επιφάνεια του πλανήτη είναι ζωντανή, δείχνει να ανανεώνεται διαρκώς και να δημιουργεί νέες δομές. Ο Πλούτωνας επιβεβαίωσε την άποψή μας ότι το Διάστημα κρύβει συναρπαστικά δεδομένα που ξεπερνούν τις μέχρι σήμερα παγιωμένες αντιλήψεις μας για τους κόσμους έξω από τη Γη.

Το New Horizons βρίσκεται πλέον περίπου 483 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά από τον Πλούτωνα και ταξιδεύει προς το ουράνιο σώμα 2014 MU69, το οποίο βρίσκεται στη ζώνη Kuiper και θα το φτάσει τον Γενάρη του 2019.

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

0 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.

Top

Show Buttons
Hide Buttons