The Greek Crisis Explained

by Stefanos Kofopoulos • On 07-05-2010 • AT 12:23 pm • 21 ΣΧΟΛΙΑ
Newsroom

The Greek Crisis Explained by NOMINT

Η κρίση που περνάει η Ελλάδα μέσα από χιούμορ αλλά γερές δόσεις αλήθεια και λίγο cartoon video. Θα έχει και συνέχεια αλλά προς το παρόν φτάνουμε στο σημείο που προσπαθούν να μας σώσουν. Αναρωτιέμαι βέβαια αν θέλουμε οι ίδιοι να σωθούμε αλλά δυστυχώς δεν έχω τις απαραίτητες τεχνικές γνώσεις για να σχεδιάσω cartoons. Αναρωτιέμαι γιατί τα παιδιά της NOMINT σχεδιάσαν την Ελλάδα μαύρη (μπορώ να φανταστώ πολλά!). Εξαιρετική δουλειά σε κάθε περίπτωση.

[Thanks Manos G]

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

21 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Πού φτάσαμε… να μας κάνουν και cartoon… Ε ρε γλέντια… και πού είσαι ακόμα..!!

  Titana, καλό θα ήταν να έβαζες μία ερώτηση στους viewers του blog σου, όσων αφορά τις λύσεις που θα μπορούσαν να υπάρχουν ωστε να διασωθεί (ή τέλος πάντων να εξυγιανθεί) το Ελληνικό Κράτος…

  Θα είχε πολύ ενδιαφέρον!

  • Αν χρειάζεται κάτι αυτή την περίοδο είναι χιούμορ και χαμόγελο γιατί τα δύσκολα ακόμα δεν έχουν αρχίσει.

   • Πολύ σωστός!
    Δουλειά, δικαιοσύνη και όλα θα φτιάξουν!

    Στις γκρίζες μέρες χρειάζεται και λίγο χιούμορ!

 2. Μην ξεχνάμε όμως οτι και οι ξένοι τοσα χρόνια βοήθησαν στο να φτάσουμε σε αυτήν την κατάσταση. Τρανό παράδειγμα η SIEMENS που για να μην φαληρήσει από τις μούφες που βγάζει λάδωνε τους πολιτικούς στην Ελλαδίτσα και σε κάθε χώρα άνευ κυβερνήσεως να αγοράζουν τα σκουπίδια τους…

  • Διαφωνώ. Κανείς δεν ανάγκασε κανέναν να πάρει μίζες, να μπει στο δημόσιο και να κάθεται αλλά να πληρώνεται από τα δάνεια που παίρναμε από έξω για αυτό τον σκοπό και μόνο κλπ.

   Όσο για την SIEMENS 1. αν έχεις αποδείξεις να ακούσουμε όνοματα κλπ και να πας στην αστυνομία, διαφορετικά θα πρότεινα να μείνουμε σεο χιούμορ του βίντεο 2. αν δεν υπήρψε η SIEMENS και μερικές ακόμα εταιρείες για να κατασκευάζουν μηχανήματα σαν αυτό και αυτό, θα ήμασταν πολύ μα πάρα πολύ πίσω ακόμα. Βέβαια αυτά περνάνε στα ψιλά γράμματα και όλοι ασχολούνται με τις μίζες και μόνο

   • Αφού κατά εσένα έχει τόσο καλά προϊόντα τις μίζες τι τις ήθελε; Φοβόταν τον ανταγωνισμό; Ήθελε να τα πουλήσει σε εμάς σε ακριβότερες τιμές από άλλους και οι μίζες ήταν τρόπος να το πετύχει; Όπως και να έχει το πράγμα η λογική προσφέρω κάτι => αξίζω τον ουρανό με τα άστρα ως αντάλλαγμα δεν στέκει. Αυτό που κατηγορείς τους δημοσίους υπαλλήλους (κυρίως πολιτικούς) ισχύει και για την εν λόγω εταιρία. Και οι δύο επειδή προσφέρουν κάτι θεωρούν ότι αξίζουν τον ουρανό με τ’ άστρα ως αντάλλαγμα. Και εδώ είναι η πηγή του προβλήματος…. Όλοι προσφέρουμε κάτι στο κοινωνικό σύνολο, οι εν λόγω κύριοι όμως (και όχι μόνο) θεωρούν ότι η προσφορά τους είναι ανεκτίμητη στην κυριολεξία. Και τώρα όλοι μας θα καθίσουμε να πληρώσουμε τα ανεκτίμητης αξίας ιατρικά μηχανήματα που υπερχρέωσαν προμηθευτές τα δημόσια νοσοκομεία σε τιμές πολλαπλάσιες από ότι άλλες χώρες.

   • Νομίζω ότι πρέπει να ηρεμήσεις και να διαβάσεις ξανά τι έγραψα. Δεν είπα ότι έχει καταπληκτικά προϊόντα γενικά, δεν είπα ότι αξίζουν οι μίζες, δεν είπα τίποτα από όσα λες ότι είπα.

    Αυτό που σχολίασα είναι το τεχνολογικό κομμάτι και πως με αυτή την τεχνολογία μπορούν να σωθούν ζωές από μηχανήματα που ελάχιστοι γνωρίζουν ότι υπάρχουν. Δεν δικαιολογώ μίζες, υπερτιμολογήσεις κλπ. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα που καλό είναι να διαχωρίζονται σε μια κουβέντα για την ποιότητα και την εξέλιξη αυτής.

 3. Τέλειο το βιντεάκι, αλλά γιατί η Ελλάδα είναι χαβανέζα??

  • Νομίζω ότι δηλώνει καλοπέραση, δεν με νοιάζει τίποτα και το χρώμα δέρματος κάτι από ιθαγενείς. Αυτό μου ήρθε στο μυαλό.

 4. Πραγματικά συγκλονιστικό βίντεο. Κατανοήσαμε πλήρως μέσα από μια χιουμοριστική ματιά πόσο φταίμε… Προφανώς όλη η ουσία της κρίσης που περνάμε είναι:
  1. ελλαδα πρέπει να θρέψει τους δ.υ. που κάθονται (ΟΛΟΙ)
  2. ελλαδα δανείζεται απο τους καλούς ξενους που μας στηριζουν
  3. ελλαδα δεν αποπληρώνει τους καημένους ξενους
  Εμπεριστατωμένη ανάλυση που χρείαζεται βέβαια και ένα υψηλό επίπεδο τεχνικών γνώσεων για να γίνει.
  Εσύ φίλε τιτανα παντως πρεπει να εισαι πολυ βολεμένος. Γιατι δεν συνεχίζεις να ασχολείσαι με γκατζετάκια και οθόνες led και ασε την οικονομία και την κοινωνικοπολιτική κατάσταση για αυτούς που ενδιαφέρονται, πλήττονται και γνωρίζουν και 2-3 πράγματα παραπάνω για το πως λειτουργεί το σύστημα αυτό;

  • Φίλε Xristos αν θέλεις να γίνει κουβέντα καλό θα ήταν να αλλάξει το ύφος σου.

   1. δεν κάθονται όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, ευτυχώς!!!
   2. όταν δανείζεις περιμένεις να πάρει πίσως τουλάχιστον τον τόκο
   3. εκεί ακριβώς φτάσαμε, καλοί ή κακοί οι δανειστές μας θέλουν τα χρήματα πίσω

   Σχολίασα για το ύφος σου ήδη. Αν νομίζεις ότι είσαι ο Θεός και ξέρεις ποιοι πλήττονται και ποιοι όχι τότε μην χαραμίζεις τον χρόνο σου εδώ, σίγουρα θα είσαι χρήσιμος αλλούς. Όσο για το την λειτουργία του συστήματος και τα 2-3 πράγματα που γνωρίζεις θα ήταν καλό και χρήσιμο να τα μοιραστείς μαζί μας με όμορφο τρόπο ώστε να προχωρήσει η κουβέντα.

 5. Από ξερόλες χορτάσαμε,έργα δεν είδαμε όμως.Άσε που κάθονται οι δημόσιοι υπάλληλοι ενώ στον ιδιωτικό τομέα διαπρέπουμε διεθνώς..τι να σας πω,παραγωγή και εξαγωγές μηδέν.Όλη η χώρα πάσχει και εμείς ασχολούμαστε με το δημόσιος vs ιδιωτικός? Τον κακό μας τον καιρό..

  • Θα ζητήσω ξανά να διατηρηθεί το επίπεδο. Όσο για το δημόσιο vs ιδιωτικό, δεν είπα ότι είναι καλύτερα τα πράγματα στον ιδιωτικό τομέα. Εκεί όμως οι μισθοί βγαίνουν από την επιχείρηση και όχι από τους φόρους που πληρώνουμε όλοι ή τα δάνεια του κράτους. Ναι ξέρω ότι υπάρχουν παραθυράκια, μίζες, χορηγίες κλπ αλλά η μερίδα του λέοντος των χρημάτων που συνέχιζε να φεύγει από τα δάνεια του εξωτερικού αφορά τους δημόσιους υπαλλήλους με το χαμηλό ROI.

   Θέλω να πω ότι δεν με νοιάζει ιδιαίτερα αν κλείσει μια Apple, Nokia, Cosmote κλπ γιατί έχω εναλλακτικές. Αν κλείσει το ΙΚΑ ή το κράτος όμως υπάρχει θέμα.

 6. Μην ξεχνάμε οτι η οικονομική κρίση είναι του κράτους όχι των πολιτών. Έχει πολύ μεγάλη σημασία.
  Μπορεί σε μια χώρα οι πολίτες να πεινάνε και το κράτος να έχει από τα καλύτερα οικονομικά του κόσμου. Απλά, το δικό μας, για να μην χρεωκοπήσει θέλει να τα πάρει από εμάς, και έτσι (και λογικά) γίνετε ο χαμός.
  Στην αγγλία για παράδειγμα και το κράτος (λιγότερο από εμάς βέβαια) αλλά και οι πολίτες, ο καθένας προσωπικά, πάνε για χρεωκοπία.

 7. Στον χωρό που μπήκαμε, ή μας έβαλαν (ότι προτιμάτε), θα χορέψουμε. Και δεν μπήκαμε τώρα, ούτε είναι νέο. Απλά ήταν ορολογιακή βόμβα που θα έσκαγε κάποια στιγμη.
  Ας μην ξεχνάμε βέβαια ότι παγκοσμιοποίηση εκτός από όλα τα άλλα σημαίνει ότι ή όλοι πάμε καλά ή όλοι ναυαγούμε μαζί. Άλλωστε δεν είναι τυχαία η παγκόσμια ρευστοποίηση σε όλα τα χρηματιστήρια, ούτε η πτώση του €. Και απλά για να μην νομίζουμε λανθασμένα ότι αυτό είναι κάτι που πλήτει μόνο την Ελλαδίτσα μας, και ακούμε σαν παρωπιδιασμένα γαϊδουράκια τους Πρετεντέρηδες και τους Ευαγγελάτους, παραθέτω τα εξής

  Ελλάδα
  Συνολικό Χρέος* – 248%
  Δημόσιο Χρέος** – 124,90
  Ιδιωτικό Χρέος – 123,1%
  Γερμανία
  Συνολικό Χρέος* – 285%
  Δημόσιο Χρέος** – 76,70
  Ιδιωτικό Χρέος – 208,3%
  Ιταλία
  Συνολικό Χρέος* – 315%
  Δημόσιο Χρέος** – 116,70
  Ιδιωτικό Χρέος – 198,3%
  Γαλλία
  Συνολικό Χρέος* – 323%
  Δημόσιο Χρέος** – 82,50
  Ιδιωτικό Χρέος – 240,5%
  Πορτογαλία
  Συνολικό Χρέος* – 323%
  Δημόσιο Χρέος** – 84,60
  Ιδιωτικό Χρέος – 238,4%
  Μ. Βρετανία
  Συνολικό Χρέος* – 466%
  Δημόσιο Χρέος** – 80,00
  Ιδιωτικό Χρέος – 386,0%

  Πηγή: Συνδυασμός στοιχείων από Κομισιόν,McKinsey Global Institute και μελέτη της Deutsche Bank, σύμφωνα με την οποία το ιδιωτικό χρέος της Ελλάδας είναι 123% του ΑΕΠ, ενώ της Πορτογαλίας 239%
  * Δημόσιο και ιδιωτικό, εσωτερικό και εξωτερικό
  ** Πρόβλεψη 2010

  • Μόνο που η Ελλαδα δεν παράγει τίποτα εκτός από τουρισμό, λάδι, φέτα και κάτι ψιλά ακόμα ιδιαίτερα σημαντικά αλλά που σε καμία περίπτωση δεν είναι Fiat, BMW, Rolls-Royce κλπ. Εκτός αυτού η Ελλάδα ακόμα δεν έχει λύσει βασικά θέματα στην καθημερινότητα και στην κουλτούρα από το δεν σου κολλάω αυτό που μου χάρισε η φύση για να κάνω παιδιά όταν εσύ περιμένεις στην ουρά του ταχυδρομείου ή κάνεις συναλλαγή στο ΑΤΜ μέχρι το ξέρεις ποιος είμαι εγώ και πάντα φταίνε όλοι οι άλλοι.

 8. Δεν γνωρίζω ποιά ακριβώς είναι τα δεδομένα που έχεις λέγοντας όσα λές, αλλά ούτε η Μ. Βρεττανία παράγει και τίποτα σπουδαίο. Κάτι ναυπηγεία, και κανά δυο εταιρίες αυτοκινήτων που εξαγοράζει η μια την άλλη (η εξαγοράζονται από άλλης εθνικότητας εταιρίες) για να επιβιώσουν. Ούτε η Πορτογαλία έχει. Η Γαλλία έχει, αλλά είναι απίστευτα κοντά σε οικονομικό φούντο και αυτή. Και ας είναι κόντρα στην κοινή λογική, η Ελλάδα έχει πολύ μεγάλη παραγωγή αγροτικών προϊόντων όπως λάδι, προτοκάλια, ελιές, ούζο, κτλ (πράγμα που οι έξυπνοι παρέληψαν τελείως να φροντίσουν, και έτσι και αυτή πάει κατα διαόλου). Όσο για τα προβλήματα συμπεριφοράς στα οποία αναφέρεσαι, δεν νομίζω ότι έχουν καμία σχέση με την επικείμενη παγκόσμια οικονομική κατάρευση. Άλλοι λαοί έχουν τα δικά τους habbits, αλλά και αυτοί πάνε για φούντο

  • Το Ελληνικό πρόβλημα είναι πρώτα κοινωνικό και μετά οικονομικό. Η συμπεριφορά μας οδήγησε εκεί γιατί τόσα χρόνια τρώγαμε τα λεφτά χωρίς να κάνουμε τίποτα. Με πολύ απλά λόγια δεν έχουμε τις βασικές υποδομές σε τίποτα, ούτε καν σε μηχανοργάνωση σε ζωτικά συστήματα.

   Μπορεί και οι άλλες χώρες να έχουν προβλήματα χρέους αλλά φαντάζομαι ότι δεν είναι Έλληνες αγρότες με άδεια κουτιά για να πάρουν την επιδότηση και την Benz. Όσο για να τους μειώσουν τους μισθούς εκεί και ό,τι άλλο και αν κάνουν 1. δεν θα φέρουν ΔΝΤ 2. θα συνεχίζουν να πουλάνε τεχνολογία, τεχνογνωσία και βιομηχανία

   Εμείς εδώ τσακωνόμστε γιατί και πως και πότε ο ενδιάμεσος από τον αγρότη μέχρι τον καταναλωτή τρώει τόσα πολλά και το κόστος είναι τόσο μεγάλο για αυτός που αγοράζει αλλά τίποτα για αυτόν που παράγει. Όταν δεν μπορείς να λύσεις κάτι τόσο βασικό και απλό που καθορίζει την ύπαρξη σου, τότε είσαι άξιος της μοίρας σου.

   Τί δεδομένα θέλεις και τι νούμερα σχετικά με όσα έγραψα παραπάνω, σε έχασα :/

 9. H Ελλάδα το 2007 είχε τζίρο εξαγωγών 23δισ. Ενώ η αγροτική ανάπτυξη της Ελλάδας ήταν πολύ μεγαλύτερη από της Αγγλίας/Γερμανίας κτλ. Αυτό λέει πολλα. Τώρα προφανώς και είναι πρώτα κοινωνικό, αλλά δεν μπορείς να περιμένεις τίποτα από έναν λαό που εκλέγει εδώ και πόσα χρόνια τους ίδιους και τους ίδιους αλλά μετά φταίνε οι άλλοι. Φταίω και εγώ και εσύ και αυτοί και όλοι μαζί. Τώρα αν το θέμα μας είναι πόσο φταίει ο κεθένας μας είναι άλλο πράγμα αυτό. Είμαι σίγουρος πάντως ότι οι δημοτικές εκλογές που έρχονται θα το αποδείξουν περίτρανα για άλλη μια φορά.

  Τώρα όσο αναφορά τα οικονομικά, στις ΗΠΑ, μια ανύπαντρη μητέρα με 2 παιδιά παίρνει από το κράτος 700$ για κάθε παιδί για να μπορεί να τα συντηρεί. Ο ευσυνείδητη λοιπόν Αμερικάνα έχει καταλήξει να κάνει 2-3 παιδία από τα 16-18, να τσεπώνει 1500$-2000$ το μήνα, να αράζει και να πίνει. Αυτό δεν θα έχει αντίκτυπο στην οικονομία της νομίζεις σε λίγο καιρό? Για να μην συζητήσω για τα επιδόματα ανεργίας που ξεκινάνε από 400$ την εβδομάδα διαρκούν 12 μήνες και ώς ελάχιστο απαιτούμενο χρόνο εργασίας έχουν 4 μήνες. Αντίστοιχα λοιπόν τέτοιες συμπεριφορές και παρταλισμό θα βρείς σε κάθε χώρα σε κάθε λαό. Το θέμα απλά είναι πόσο αντέχει η κάθε οικονομία. Η δικιά μας δυστυχώς δεν άντεξε και πολύ, όμως έρχονται κι άλλες

  Όσο για αυτά που λέω δεν τα λέω για να βγάλω την ευθύνη από πάνω μας. Απλά να τονίσω ότι απλά η κρίση ξέσπασε σε εμάς, τον πίο αδύναμμο κρίκο της ΕΕ, και από δω και πέρα έχει κατρακύλα. Για όλους. Και Έλληνες και ξένους.

  • Συμφωνούμε σε όλα. Το πρόβλημα είναι ότι εγώ που είμαι σχεδόν 30 θα πληρώσω την μεγάλη ζωή των σημερινών 45άρηδων+ που απλά έτυχε να σκάσει το 2010 αντί για το 2015 ή πιο πέρα. Θα γινόταν κάποια στιγμή γιατί συμβαίνει αυτό που περιέγραψες με την Αμερικνάνα μάνα. Το θέμα είναι ότι μετά από αυτό, εκεί στην Αμερική έχουν πανεπιστήμια και όχι ιδρύματα δημιουργίας πολιτικών συνειδήσεων, έχουν τεχνολογία και knowhow και εισάγουν επίσης ενώ επίσης μόνο εξαγωγή εγκεφάλων κάνουμε.

   Θέλω να πω ότι θα γονατίσουμε οικονομικά και όταν απλά επιβιώνεις δεν σε νοιάζει τίποτα περισσότερο από την επιβίωση, πόσο μάλλον η γνώση η παιδεία ο πολιτισμός οι τρόποι κλπ. Δεν θα κάνουμε reboot αλλά defrag σε ένα αρχαίο λειτουργικό με 1000 patches που τρέχει σε χαλασμένο σκληρό.

 10. Στο ότι θα πληρώνουμε την μεγάλη ζωή των 45άρηδων συμφωνώ απόλυτα (και γω 26 είμαι). Και έχω να σου πώ το πιο απλό. Σκέψου εμένα και εσένα, και μετά σκέψου τον κακομοίρη 35άρη ιδιωτικό υπάλληλο, που πρίν 2 μήνες έμαθε ότι η γυναίκα του είναι έγκυος, και άρχισε να σκέφτεται το μέλλον και να κάνει σχέδια. Καμία σωτηρία.

  Όμως το θέμα είναι ότι ακόμα και να σωθούμε, τα παιδία μας κάποια στιγμή θα πληρώσουν την δική μας μεγάλη ζωή. Γιατί κακά τα ψέμματα, είμαστε φτιαγμένοι για να περνάμε καλά να κοιτάμε τον εαυτούλη μας, και να εκμεταλλευόμαστε όλα όσα μπορούμε για δικό μας όφελος. Και δεν εννοώ τους Έλληνες. Εννοώ τους homo sapiens sapiens. Ίσως λοιπόν όταν η Αμερικάνα μάνα και ο αμέρικάνος άεργος γονατίσουν και την μεγαλύτερη οικονομία στον πλανήτη (ή την μια από τις μεγαλύτερες αν θες) τότε η ανθρωπότητα θα κάνει μόνη της reboot. Και άντε πάλι σπηλιές και δέντρα. Απλά εύχομαι να μην προλάβω να τα δώ εγώ ούτε τα παιδιά μου.

Top

Show Buttons
Hide Buttons