Το μέλλον της Ελληνικής μουσικής στο YouTube

by Stefanos Kofopoulos • On 01-09-2009 • AT 5:46 pm • 1 ΣΧΟΛΙΟ
Newsroom

guitar playing by enggul

Το μέλλον της Ελληνικής μουσικής έχει άμεση σχέση με το YouTube, τον Justin Timberlake και τον P. Diddy. Το ταλέντο συναντάει το internet και από εκεί απογειώνεται σε pop, hip hop, rap και άλλο μουσικά μονοπάτια επειδή απλά μπορεί να το κάνει. Είναι γνωστές οι απόψεις μου για το γελοίο motto “Η πειρατεία σκοτώνει την μουσική” και πόσο υπέρ είμαι σε προσπάθειες όπως αυτή της Esmee Denters. Για όσους δεν γνωρίζουν, η Esmee Denters είναι μια πιτσιρίκα που η μητέρα της κουράστηκε να πηγαίνει σε διάφορα talent show και διαγωνισμούς. Η Esmee ανακάλυψε το YouTube και με μια webcam άρχισε να τραγουδάει. Λίγο αργότερα ο Justin Timberlake υπέγραψε συμβόλαιο μαζί της.

Μπορεί ο Sean “Diddy” Combs να θέλει να γίνει ο πρώτος μαύρος James Bond παράλληλα όμως συνεχίζει να κάνει καλά αυτό που ξέρει, να πουλάει albums και να δημιουργεί μουσική με αντίκτυπο σε εκατομμύρια κόσμου. Η επιτυχία του είναι δεδομένη. Πρόσφατα μάλιστα δήλωσε τα εξής: “Before, it was just at live shows, now you have to be able to do a great live show, you have to be able to do a great online interview, you need to have a great Facebook page, you have to have a great television performance”. Οι μεγάλες δισκογραφικές εταιρείες δεν έχουν τους πόρους και την κουλτούρα να αναδείξουν και να υποστηρίξουν νέους καλλιτέχνες και πιτσιρίκια με ταλέντο. Τα καλά νέα είναι ότι οι δισκογραφικές δεν χρειάζονται πλέον μέχρι ένα πολύ πρώιμο στάδιο ή καθόλου.

Χρειάστηκαν μήνες μέχρι να πειστεί ο πιτσιρικάς, Θάνος Πασπαλιάρης, του βίντεο να εμφανιστεί στο YouTube. Η ντροπή και ο φόβος τον ανάγκαζαν να παίζει μουσική μπροστά στην webcam χωρίς να φαίνεται το πρόσωπο του, χωρίς να είναι εμφανές ποιος γρατζουνάει την κιθάρα και ποιος τραγουδάει. Τελικά τα κατάφερε και μπορεί πλέον να δείχνει περήφανα ποιος είναι και τι ταλέντο έχει. Ακούστε το κομμάτι και θα καταλάβετε αμέσως τι εννοώ.

Το ίδιο ισχύει και για την πιτσιρίκα που θα ακούσετε στην συνέχεια. Η μικρή όχι μόνο έχει πανέμορφη φωνή αλλά σύμφωνα με την Wikipedia είναι “the most-subscribed musician ever” στο YouTube. Μάλιστα το τραγούδι που ακολουθεί έχει και την άδεια από τον ίδιο τον δημιουργό. “Copyright music and lyrics reproduced by kind permission of Adams Communications – for original, exclusive performances by Bryan Adams”. Μιλάμε για τον Bryan Adams όχι κάποιον τυχαίο μουσικό της διπλανής πόρτας.

Σε περίοδο οικονομικής κρίσης και στενότητας μυαλού η Ελληνική μουσική βιομηχανία πρέπει να στραφεί σε ταλέντα όπως ο justbep. Τα talent show με το δράμα και τα δάκρυα είναι καλά αλλά περισσότερο αποτελεσματικά και όμορφα είναι τα βίντεο από το YouTube. Φυσικά το κόστος είναι μηδενικό, κάτι που βολεύει ιδιαίτερα. Είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή για τον ANT1, το MAD, το Ελληνικό MTV, τον Σάκη Ρουβά, τον Μιχαλη Χατζηγιάννη κλπ να κάνουν το βήμα και να αγκαλιάσουν αυτά τα ταλέντα. Δεν χρειάζεται κόπο αλλά μόνο μερικά κλικ και ανοιχτό μυαλό. Η αναγνώριση και τα χρήματα θα έρθουν πολύ γρήγορα μέσα από συναυλίες, YouTube, Facebook, Twitter, συνεργασίες με εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, promos κλπ.

[photo via enggul]

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Που να αφήσουν οι δισκογραφικές τους “μεγάλους καλλιτέχνες” και να ασχοληθούν με νέους; το μόνο που κάνουν είναι που παίρνουν νέους σε reality shows και τους σερβίρουν σαν αναψυκτικά και έτσι το αστέρι τους λάμπει και μετά σβήνει, δεν υπάρχει support.

Top

Show Buttons
Hide Buttons