Πορτραίτο: Η επόμενη μέρα

by Stefanos Kofopoulos • On 31-08-2007 • AT 10:46 pm • 5 ΣΧΟΛΙΑ
Newsroom

the day after fire portrait

Δυστυχώς οι επιπτώσεις των πυρκαγιών που ταλαιπώρησαν την Ελλάδα είναι πολλές και δεν περιορίζονται αποκλειστικά στις περιοχές που κάηκαν. Πρόκειται για ένα σύνολο αντιδράσεων σε οικονομικό και περιβαντολογικό επίπεδο με τραγικά αποτελέσματα για όλους μας.

Η πυρκαγιά δεν καίει μόνο το δάσος. Παράλληλα διοχετεύει στην ατμόσφαιρα περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα. Χάνουμε το πράσινο και τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις και την ίδια ώρα προσθέτουμε περισσότερους ρύπους. Το CO2 δεν είναι τό μονο κακό γιατί ο άνεμος φροντίζει να μεταφέρει διάφορα αιωρούμενα μικροσωματίδια και στάχτη στην ευρύτερη περιοχή ή ακόμα και σε περιοχές πολύ μακρυά από την εστία της πυρκαγιάς. Στην Αθήνα, έζησα δύο φορές το φαινόμενο του κόκκινου και θολού ουρανού με την φωτιά στην Πάρνηθα και με την φωτιά στον Υμηττό και στα Καλύβια. Την τελευταία φορά με τις προ ημερών πυρκαγιές η στάχτη υποχώρησε μετά απο 3 μέρες!

Λιγότερο πράσινο αυτομάτως σημαίνει λιγότερο οξυγόνο για όλους μας. Οι πνεύμονες της Αθήνας και των άλλων περιοχών χάνονται και επηρεάζουν εκτός από το μικροκλίμα της περιοχής το κλίμα της χώρας. Η αποσταθεροποίηση της χλωρίδας και πανίδας στον τόπο της φωτιάς είναι δεδομένη και αλυσιδωτά επηρεάζει σε μικρότερο βαθμό ό,τι βρίσκεται τριγύρω σε ακτίνα εκατοντάδων χιλιομέτρων με μετακινήσεις πληθυσμού ζώων και εντόμων, υψηλότερες θερμοκρασίες, φτωχότερους υδροφόρους ορίζοντες κλπ.

Το καμμένο χώμα έχει ταλαιπωρηθεί και δεν είναι ιδανικό για καλλιέργεια ενώ η γη αδυνατεί να συγκρατήσει οτιδήποτε σε περίπτωση βροχής. Οι καλλιεργητές θα δεχθούν πλήγμα και ο χειμώνας θα είναι δύσκολος όχι μόνο για τους κατοίκους των πόλεων και χωριών αλλά και για τα ζώα που δεν θα βρουν τροφή και θα αναγκαστούν να μετακινηθούν επιβαρύνοντας άλλες περιοχές. Το βρόχινο νερό θα παρασύρει χώμα, σκουπίδια, ξύλα και ό,τι άλλο συναντήσει στο πέρασμα του, μέχρι τους πρόποδες ή ακόμα χαμηλότερα σε δρόμους, σπίτια και φυσικά όπου υπάρχουν αποχετεύσεις ομβρίων, που όλοι ξέρουμε τι παθαίνουν όταν βουλώσουν.

Η μείωση της παραγωγής θα επιφέρει αύξηση των τιμών ή μείωση της ποιότητας της τροφής. Στην περίπτωση της Ηλείας, η απώλεια χιλιάδων στρεμμάτων με ελιές είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα έχει τρομερό αντικτυπο στις τιμές του ελαιόλαδου [ήδη ακούω για 10€ / lt] εκτός και αν οι μεγάλες αλυσίδες super market και λοιποί φροντίσουν για εισαγωγές από Ιταλία και Ισπανία με λάδι που μόνο ποιοτικό δεν είναι. Ό,τι και να γίνει, οι αρνητικές επιπτώσεις θα επηρεάσουν την χωριάτικη όλης της Ελλάδας και του τουρίστα.

Η καθημερινότητα και η ζωή πολλών αλλάζει ριζικά με ένα νέο κύκλο συνηθειών και ταλαιπωρίας. Ούτε καν τα παράπονα δεν είναι πλέον τα ίδια γιατί σχεδόν τίποτα από όσα γνώριζαν και γκρίνιαζαν για αυτά έχει μείνει το ίδιο. Οι νέοι είναι πιθανόν να αναζητήσουν και να κάνουν μια νέα αρχή σε μεγαλύτερες πόλεις μακρυά από την καταστροφή και πιο κοντά σε περισσότερες ευκαιρίες για δουλειά, γνωριμίες κλπ. Όσοι μείνουν πίσω θα αναγκαστούν να ξοδέψουν δεκάδες χιλιάδες ευρώ για να χτίσουν ξανά τα σπίτια τους, να αγοράσουν αυτοκίνητο ή τρακτέρ.

Πρόκειται για καταστροφή στην ελληνική επαρχία με τις ανάγκες, τα προβλήματα και τις αντιλήψεις των τοπικών κοινωνιών που σίγουρα διαφέρουν από τους πιο ευέλικτους ρυθμούς και λιγότερο παραδοσιακούς ρυθμούς της πόλης. Όλα αυτα, αν και μόνο αν θεωρήσουμε ότι δεν θα υπάρξει πρόθεση αισχροκέρδιας, παραεμπορίου και εκμετάλλευσης των πληγέντων.

Η ιδέα για το πορτραίτο ανήκει στον Cathpain

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Να πάθω ΤΩΡΑ κατάθλιψη… εκείνοι?

  2. @alitovios: Μέχρι την στιγμή που θα καταλάβεις ότι είναι καλό να μην βρίζεις τα σχόλια σου θα διαγράφονται.

  3. Ε βέβαια, επί της ουσίας καμία απάντηση.

    Δεν ξέρω αν είναι καλό να μη βρίζεις, αυτό είναι θέμα προσωπικού γούστου, πάντως είναι σίγουρα κακό να γράφεις ανακρίβειες. Πόσο μάλλον αν είσαι και το καλύτερο ελληνικό blog.

  4. @alitovios: Αν έχεις να κάνεις ενστάσεις θα τις κάνεις χωρίς να βρίζεις και αν έχεις δίκιο ή κάποια νέα πληροφορία το post θα ενημερωθεί.

  5. Κάτι πρέπει να γίνει για την επόμενη ημέρα….

Top

Show Buttons
Hide Buttons