Ταχύτατος υπερυπολογιστής Made in China

by Nikos Kaimakamis • On 22-06-2016 • AT 11:15 am • ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ
Computing

sunway taihulight

Ένας από τους πιο γρήγορους υπερυπολογιστές του κόσμου φέρει τη σφραγίδα Made in China, χωρίς να βασίζεται καθόλου σε δυτική τεχνολογία.

Ο Made in China υπερυπολογιστής είναι ο Sunway TaihuLight, ο οποίος παίρνει τη θέση του επίσης κινέζικου Tianhe-2, προσφέροντας περίπου τριπλάσια ταχύτητα από εκείνον. Ο υπερυπολογιστής Sunway TaihuLight είναι ικανός να εκτελέσει 93 quadrillion υπολογισμούς το δευτερόλεπτο, στοιχείο που τον κατατάσσει σε άλλη κατηγορία σε σχέση με τα συστήματα που συναντά κανείς στη Δύση, αφού εκτιμάται ότι είναι κατά 5 φορές πιο γρήγορος από τους αντίστοιχους αμερικάνικους υπερυπολογιστές.

Ο υπολογιστής αυτός έχει 41.000 chips, το καθένα από τα οποία έχει 260 πυρήνες, στοιχείο που δείχνει ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με έναν υπολογιστή που διαθέτει 10.65 εκατομμύρια πυρήνες. Για λόγους σύγκρισης, αρκεί να αναφερθεί ότι ο πιο εξελιγμένος υπερυπολογιστής στις ΗΠΑ έχει 560.000 πυρήνες. Η μνήμη RAM είναι 1.3 petabytes, ενώ καταναλώνει 15,3 ΜW ενέργειας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπερυπολογιστής αυτός δεν χρησιμοποιεί κανένα μέρος ή τεχνολογία από τη Δύση με όλα τα μέρη του να έχουν και αυτά την σφραγίδα του Made in China. O TaihuLight αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος 863, το οποίο θέλει να κάνει την Κίνα να σταματήσει πλήρως να βασίζεται σε δυτική τεχνολογία σε όλους τους τομείς.

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

0 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.

Top

Show Buttons
Hide Buttons