Τα tablets θα αυξηθούν 3 φορές το 2011, το iPad 250% και όλα σε βάρος των PC

by Stefanos Kofopoulos • On 03-01-2011 • AT 9:59 pm • 19 ΣΧΟΛΙΑ
Τεχνολογία

Τα tablets θα αυξηθούν 3 φορές το 2011, το iPad 250% και όλα σε βάρος των PC

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει ο John Paczkowski οι πωλήσεις των tablets θα αυξηθούν 3 φορές το 2011 σε σύγκριση με την χρονιά που μόλις τελείωσε. Αναμένεται ότι συνολικά θα πουληθούν 54 εκατομμύρια tablets σε όλο τον κόσμο με το iPad να καταλαμβάνει μερίδιο αγοράς 67% και να αυξάνει τις πωλήσεις περίπου 250% σε σύγκριση με το 2010. Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά ο μεγάλος χαμένος θα είναι το PC, όχι αυτό που εννοούμε Windows PC αλλά ο ηλεκτρονικός υπολογιστής όπως ακριβώς τον έχουμε συνηθίσει μέχρι σήμερα.

Ο κανιβαλισμός των πωλήσεων PC είναι δεδομένος και γνωστός. Τα tablets είναι πιο φθηνά, περισσότερο φιλικά, φορητά και καλύπτουν την πλειοψηφία των αναγκών του χρήση που θέλεις επικοινωνία με emails, Facebook και Twitter, ταινίες και βιβλία και φυσικά λίγο φωτογραφίες με μουσική. Αυτό ακριβώς είναι και το στοιχείο που θα αλλάξει αν τελικά οι πωλήσεις των tablets ακολουθήσουν την τάση που περιγράφεται στην έρευνα που ετοίμασε η Robert Cihra της Caris & Co. Αρκετά γρήγορα και σταθερά, μεγάλο μέρος του πληθυσμού θα μεταφερθεί σε ένα είδος thin client computing πολύ πιο φιλικό προς το χρήστη και με την δυνατότητα για χρήση παντού και πάντα. Έννοια αντιδιαμετρικά αντίθετη από ό,τι έχουμε συνηθίσει μέχρι σήμερα. Είναι προφανές γιατί το iPad άλλαξε τον κόσμο όπως τον γνωρίζουμε και γιατί όλοι περιμένουν όχι μόνο την έλευση του iPad 2 αλλά και των διάφορων Android 3.0 Honeycomb tablets.

[via]

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

19 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Και έτσι πρέπει άλλωστε :)

 2. Έτσι ακριβώς. Ο δεινόσαυρος που λέγεται PC άρχισε να βαδίζει στο μονοπάτι της εξαφάνισης από την έλευση των netbook. Ε όταν έσκασαν και τα tablet ήταν προφανές για το που πήγαινε το πράμα…

  • ..και τα nebooks PC είναι, ακόμα και αυτά αντιμετωπίζουν πρόβλημα πωλήσεων εξαιτίας του iPad τώρα, των νέων μοντέλων tablet στο προσεχές μέλλον

   • Τα netbook και τα laptop δεν είναι PC, είναι φορητά PC. Έχουν δλδ μια ιδιότητα που έχουν τα tablet και που δεν έχουν τα PC. Τη φορητότητα.
    Ότι θα μειωθούν οι πωλήσεις τους είναι γεγονός καθώς δεν δίνουν αυτό που δίνουν τα desktop ούτε αυτό που προσφέρουν τα tablet. Απλά η έλευσή και οι αρχικές πωλήσεις τους απέδειξαν ότι ο κόσμος ψοφάει για φορητότητα και όχι επεξεργαστική ισχύ.

 3. Συμφωνώ με Τιτανα.
  Επίσης πιστεύω πως ο hardcore gamer θα συνεχίσει να αγοράζει PC.
  Τα netbook είναι που θα εξαφανιστούν.

  • Ναι τα netbook θα εξαφανιστούν και τα Desktop θα παραμείνουν ως workstations και παιχνιδομηχανές. Η πλειοψηφία θα είναι tablets και laptop.

 4. Ρε παδια οχι και οτι θα εξαφανιστουν τα PC μην λεμε χαζομαρες!!!
  Τα tablet σε σχεση με τα desktop υστερουν κατα πολυ,γιατι απλα ειναι gadgets και δεν μεγαλη επεξεργαστικη ισχη.
  BTW τα PC δεν ειναι μονο παιχνιδια και ιντερνετ ειναι ενα πολυεργαλεια που μπορεις να κανεις τα παντα.

 5. Αρχικά, θα διαφωνήσω στο επιχείρημα που παραθέτεις ότι τα tablets είναι πιο φθηνά. Μέχρι τώρα αυτό δεν ισχύει. Με τα λεφτά που διαθέτεις για την αγορά ενός tablet, μπορείς να αγοράσεις ένα Desktop ή laptop με πολύ περισσότερες δυνατότητες. Επίσης, το tablet του χρόνου θα θεωρείται ξεπερασμένο, σε αντίθεση με το Desktop/Laptop που θα μπορεσείς να το κρατήσεις για μια 4ετια…

  Τέλος, θα συμφωνήσω και εγώ πως τα tablets είναι απλός gadgets και είναι στη μόδα. Όλοι πλέον διαθέτουν ένα σταθερό ή φορητό υπολογιστή, γι αυτό και προβαίνουν στην αγόρα προιόντων τύπου tablet/smartphone. Έτσι βγαίνει και το συμπέρασμα πως αυξάνονται οι πωλήσεις τους σε βάρος των PC.

  Μη μου πείτε πως γνωρίζετε άτομα που δεν έχουν στην κατοχή τους ένα Desktop/Laptop αλλά διαθέτουν ένα iPad!

 6. Ας τα βάλουμε στη θέση τους. Δεν υπάρχει καμία αντικατάσταση του pc με τα tablet!
  Τα tablet είναι μόνο για διαδίκτυο και να βλέπεις τα emails σου μαζί με το Fb και Twitter.
  Γίνετε να στήσεις web server σε tablet ?

  • Και γιατί ενδιαφέρει τον τελικό χρήστη το να στήσει web server;
   Τα PC θα συνεχίσουν να πουλάνε ως workstation και παιχνιδομηχανές. Η χρήση τους σαν εργαλεία που κάνουν αυτό που ζητά ο απλός, πολύς κόσμος (wub surfing, chatting, mail) είναι που λιγοστεύει ολοένα και περισσότερο.

 7. Θα φέρω ως παράδειγμα το σπίτι των γονιών μου.
  Έχω έναν σταθερό υπολογιστή στον οποίο δουλεύει ο πατέρας μου ενώ οι δύο αδερφές μου έχουν από ένα laptop. Από τότε που τους πήρα τα laptop κόψανε μαχαίρι τον σταθερό.
  Όταν πηγαίνω κι εγώ τότε υπάρχουν ένας σταθερός και τρία laptop.
  Έχω στα σχέδια να πάρω και ένα android-tablet του πατέρα μου καθώς το μόνο που κάνει ο άνθρωπος είναι να σερφάρει και να στέλνει mail στους φίλους του και πιάνεται να κάθετα στην καρέκλα μπροστά στο PC. Με το tablet θα μπορεί να κάνει τη δουλειά του και από το κρεβάτι.
  Τον σταθερό τον έχω και για file server καθώς και multimedia station.
  Οπότε μετά θα θα υπάρχουν τα εξής μηχανήματα (δείτε τις αναλογίες):
  Ένα σταθερό και τέσσερα φορητά.
  Όταν γίνει αυτό θα αντικαταστήσω τον σταθερό με ένα atom-nettop το οποίο θα χρησιμεύσει ως file-server και ως multimedia station. Το προτερήματά του είναι ότι δεν καίει ρεύμα, δεν κάνει θόρυβο και δεν πιάνει χώρο. Επίσης οι κάρτες γραφικών τους υποστηρίζουν video acceleration οπότε συνδεδεμένο στην τηλεόραση θα είναι χάρμα.
  Το παλιό Desktop θα πάει για ανακύκλωση ή δωρεά σε κανέναν φτωχό. Τι να το κάνω εφόσον κανένας στην οικογένεια δεν παίζει παιχνίδια;

  Οπότε σε ένα σημερινό σπίτι θα υπάρχει
  nettop x1
  laptop x2
  mini laptop x1 (το δικό μου)
  tablet x1

  Ο λόγος να υπάρχει το κλασσικό PC (αυτό είναι για το οποίο μιλάει η παραπάνω μελέτη) απλά δεν υφίσταται εφόσον δεν παίζεις παιχνίδια και δεν τρέχεις επαγγελματικά προγράμματα που απαιτούν μεγάλη επεξεργαστική ισχύ.

 8. Σημείωση: Στις προηγούμενες αναλογίες άφησα απ’ έξω τα δύο smartphones… μην το παρακάνω κιόλας :P

 9. Tablets θα έλεγα ότι είναι ένα κινητό smartphone με λίγο μεγάλη οθόνη!

  • Περίπου κάτι τέτοιο είναι ναι, γι’ αυτό και είναι ελκυστικά, λόγω της εξαιρετικής φορητότητάς τους (μπαταρία και μέγεθος).

 10. Τώρα πια που ο κόσμος βλέπει καθαρά την ταχύτητα των εναλλακτικών λειτουργικών, και αρχίζει να ψάχνει πέρα από τον προσωπικό υπολογιστή, η αγορά έχει ανοίξει για τα tablets. Το μόνο που μένει είναι να φτιάξει λίγο η τιμή, και θα τα βλέπουμε σε όλους τους δρόμους σύντομα.

  Σε λίγο δε θα σκέφτεται κανείς αν διαβάζει/γράφει DVD ή Blu-ray, το μέλλον δε θα έχει δισκάκια – ίσως ούτε καν σκληρούς δίσκους (cloud).

 11. Το PC το ξαναλεω δεν ειναι μονο παιχνιδια και ιντερνετ…
  Μπορεις να κανεις τα παρακατω πραγματα* και δεν χρειαζεται ναι εισαι επαγγελματιας για να τα κανεις.
  Επεξεργασια εικονας Corel/PhtoShop/Flash
  Επεξεργασια βιντεο SonyVegas/PowerDirector κτλ
  Δημιουργια CD/DVD/BLURAY
  HD Gaming ^^
  Internet/VOIP(TeamSpeak/Ventrillo κτλ)
  Multimedia Station (HDMI στην TV και ποκ κορν)
  Downloading ΒΑΣΙΚΟΤΑΤΟ εχετε δει κανεναν να κατεβαζει μεγαλα αρχεια σε tablet???
  Ποντικι/Πληκρολογιο(TouchScreen keyboard και αηδιες)
  Τεραστια υπολογιστικη δυναμη ++++
  Δυνατοτητα αναβαθμισης ++++
  Μικρο κοστος(με 400/500 ευρο κανεις ενα Tower που κανει σχεδον τα παντα)

  Ενα smartphone(AsusP565) και ενα desktop ειναι υπεραρκετα!!!
  Οταν θα γινει το 3G/4G,Wifi Internet διαθεσιμο παντου και με μικρο κοστος τα ξαναλεμε.

  • Θα μοιραστούν οι δουλειές αν και σε κάποαι σημεία θα υπάρχει επικάλυψη. Θα μπορείς να δεις email στο tablet, smartphone και desktop αλλά θα μπορείς να κάνει σοβαρή δουλειά σε editing φωτογραφιών / βίντεο μόνο στο desktop. Το ίδιο θα συμβεί και με τα games και άλλα είδη εφαρμογών.

 12. Όχι οι προσωπικοί υπολογιστές δεν είναι φορτηγά, όπως λέει ο Steve. Ξέρω ότι αυτό που θα πω αντιπροσωπεύει μικρό ποσοστό αλλά πως θα χρησιμοποιώ σε ένα tablet εργαλεία όπως το awk, το bash ή πως θα γράφω python ή c. Αυτή είναι η ιδέα του Steve ότι σε λίγους χρειάζονται τέτοιες δυνατότητες αλλά εγώ βλέπω ότι αφού έχασε την μάχη των υπολογιστών, προσπαθεί να δημιουργήσει μια καινούργια αγορά και να την κατακτήσει. Όπως και να έχει η ιδέα του Steve μπορεί να αρέσει στην κουτσή Μαρία που χρησιμοποιεί τον υπολογιστή σαν thin-client για πρόσβαση με τις ώρες στο Facebook αλλά ο υπολογιστής είναι και πρέπει να παραμείνει ένα παραγωγικό εργαλείο και ας αποκτά παράλληλα και άλλες ιδιότητες.
  Υ.Γ.
  Λυπάμαι Steve αλλά πάλι θα χάσεις την μάχη και με το iphone και με το ipad για τον ίδιο λόγο που την έχασες στους υπολογιστές. Αν και ήμουν βρέφος ή αγέννητος όταν έχασες τη μάχη, πλέον έχω καταλάβει ότι ακολουθείς λάθος τακτική. Ας μην επεκταθώ πολύ θα πω μόνο να φανταστείτε όλοι να είχαμε το iphone ως smartphone ανεξαρτήτως των διαφορετικών μας αναγκών ή των στιλιστικών ιδιαιτεροτήτων μας.

  • Φίλε Αλέξανδρε, η Apple είναι καλή εταιρεία όπως και η Microsoft, η κάθε μία έχει τα καλά της και τα άσχημα της! Λογικό! Το μόνο κακό που βλέπω στη apple είναι ότι κάνει overprice τα προιόντα της και σε περιορισμός για αναβάθμιση hardware ! Κοίτα την Microsoft με το kinect……..
   Αφού είσαι μικρός όπως λες, σου προτείνω (άν δεν την έχεις δεις) την ταινία Pirates of Silicon Valley και να διαβάσεις το βιβλίο ICon: Steve Jobs

Top

Show Buttons
Hide Buttons