Συνέντευξη με τα στελέχη του si-Cluster

by George Polyzos • On 19-06-2015 • AT 12:48 pm • ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ
Newsroom

photo-4

Ο κ. Παναγιώτης Γεωργιάδης, si-Cluster Manager και η κα. Παναγιώτα Μεγαγιάννη, Cluster Management Associate, si-Cluster, απαντούν στις ερωτήσεις του Pestaola για την Αεροδιαστημική τεχνολογία στην Ελλάδα.

[Pestaola]        Καταρχήν θα θέλαμε να μας διευκρινίσετε ποια είναι η αποστολή, οι στόχοι και ο τρόπος λειτουργίας του si-Cluster;

???????????????????????????????

[Παναγιώτης Γεωργιάδης]    Το si-Cluster (Ελληνικός Συνεργατικός Σχηματισμός Διαστημικής Τεχνολογίας και Εφαρμογών) είναι το πρώτο και μοναδικό οικοσύστημα στον τομέα των αεροδιαστημικών τεχνολογιών και εφαρμογών στην Ελλάδα. Μέσα από τις δραστηριότητες του και με τη συνεργασία των μελών του, τοποθετεί την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη μιας εξειδικευμένης (niche) και ιδιαίτερα αναπτυσσόμενης και ανταγωνιστικής αγοράς, με πολλά περιθώρια εξέλιξης και αξιοποίησης του πλούσιου επιστημονικού δυναμικού της χώρας.

Το si-Cluster έχει ως στόχο την ανάπτυξη βιομηχανικής και επιστημονικής αριστείας σε συγκεκριμένα πεδία της Αεροδιαστημικής, με σεβασμό στις διαφορετικές αποστολές, ρόλους και ευθύνες της βιομηχανίας, της ακαδημαϊκής κοινότητας και των τελικών χρηστών. Ταυτόχρονα, επιδιώκει να αποτελέσει ένα cluster παγκοσμίου επιπέδου, ικανό να απορροφά, να διατηρεί και να ενισχύει το πνευματικό κεφάλαιο που αναπτύσσεται στην τοπική βιομηχανία αεροδιαστημικής.

[Pestaola]        Θα μπορούσατε να μας δώσετε ένα γενικό προφίλ των δραστηριοτήτων των διαφόρων μελών που απαρτίζουν το si-Cluster;

PMegagianni-si-Cluster-Associate

[Παναγιώτα Μεγαγιάννη]     Το si-Cluster αποτελείται από το Corallia, που διαδραματίζει συντονιστικό ρόλο, τη Ένωση Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας και Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ), 35 βιομηχανικά μέλη και 11 πανεπιστημιακά εργαστήρια και ινστιτούτα ερευνητικών κέντρων.

Σε επίπεδο ειδικοτήτων, τα μέλη του si-Cluster δραστηριοποιούνται κατά κύριο λόγο σε πέντε γενικούς τομείς: 1) Τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα και συστήματα, καθώς και το λογισμικό που τα συνοδεύει, 2) Τις διαστημικές εφαρμογές, με εστίαση στη δορυφορική επισκόπηση της γης και την επεξεργασία δεδομένων δορυφορικών εικόνων, 3) Τα υλικά και τις κατασκευές που αφορούν το διάστημα (π.χ. προηγμένα σύνθετα υλικά, εξειδικευμένες μεταλλικές κατασκευές, μοντελοποίηση και ανάλυση κατασκευών κ.α.), 4) Τις ρομποτικές διαστημικές τεχνολογίες και 5) Τη λειτουργία διαστημικής υποδομής (λειτουργία δορυφόρων, επίγειοι σταθμοί λήψης σημάτων, κ.α.). Οι τεχνολογικοί αυτοί τομείς καλύπτουν σε πολύ μεγάλο ποσοστό το τεχνολογικό φάσμα του χώρου του διαστήματος στο οποίο δραστηριοποιούνται ελληνικές εταιρείες.

Στόχος μας είναι η όσο το δυνατόν πληρέστερη κάλυψη του απαιτητικού τεχνολογικού τομέα της διαστημικής τεχνολογίας, με την προσέγγιση της τριπλής έλικας (triple helix approach), δηλαδή φέρνοντας σε επαφή τη βιομηχανία, την ερευνητική/ακαδημαϊκή κοινότητα, και την Πολιτεία (π.χ. κυβερνητικοί φορείς).

photo-5

[Pestaola]        Θεωρώ δεδομένο ότι οι δραστηριότητες του siCluster δεν περιορίζονται στα στενά, ελληνικά γεωγραφικά όρια. Υπάρχει συνεργασία με φορείς του εξωτερικού, αν ναι με ποιους και σε ποιο βαθμό αυτές έχουν προχωρήσει;

[Παναγιώτης Γεωργιάδης]    Ως το κορυφαίο hi-tech project της χώρας, το si-Cluster μέσα από τη συνεργατική του δομή και το επιτυχημένο μοντέλο λειτουργίας έχει αναπτύξει σημαντικές υποδομές καθώς και ένα διεθνές δίκτυο συνεργασιών. Οι στενοί δεσμοί με παράγοντες του ευρύτερου οικοσυστήματος καινοτομίας δημιουργούν ισχυρό πλαίσιο για την ανάπτυξη ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων.

Αντίστοιχο ενδιαφέρον παρουσιάζεται και στις συνεργασίες που συνάπτει το ίδιο το si-Cluster με φορείς του εξωτερικού. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης «Space Show 2014» της Τουλούζης, το si-Cluster υπέγραψε διμερείς συμφωνίες με το σημαντικότερο cluster αεροδιαστημικής της Ευρώπης, το Aerospace Valley της Γαλλίας που εκπροσωπεί 807 φορείς και προσφέρει 130.000 θέσεις εργασίας, καθώς και με το Apulia Space Cluster (DTA) της Ιταλίας, που εκπροσωπεί 60 φορείς και προσφέρει 5.000 θέσεις εργασίας.

Στην τελετή υπογραφής, το si-Cluster και το Aerospace Valley ανακοίνωσαν την πρώτη κοινή δράση. Πρόκειται για  το πρόγραμμα με τίτλο «si-Cluster Ambassador», σύμφωνα με το οποίο ένας Έλληνας υποψήφιος, πραγματοποιεί πρακτική άσκηση διάρκειας 6 μηνών στην Τουλούζη, με στόχο την ανταλλαγή τεχνογνωσίας στο πεδίο των διαστημικών τεχνολογιών. Το εν λόγω πρόγραμμα υλοποιείται σήμερα σε συνεργασία με την πρεσβεία της Γαλλίας στην Αθήνα και την υποστήριξη του Ιδρύματος Μποδοσάκη.

Επίσης χαρακτηριστικό παράδειγμα συνεργασίας με φορείς του εξωτερικού αποτελούν οι αποστολές που έχουν γίνει από και προς το Ισραήλ (Rafael) και την Κίνα (Chinese Academy of Space Technology – CAST), από όπου υπάρχουν ήδη τα πρώτα απτά εμπορικά αποτελέσματα και προτάσεις διακρατικής συνεργασίας.

Η στρατηγική διεθνοποίησης και εξωστρέφειας του si-Cluster επισφραγίζεται μέσα από τη συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA). Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Επικεφαλής του Γραφείου Προγραμμάτων Τεχνολογίας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, κ. Udo Becker, στις εγκαταστάσεις του si-Cluster στο α2-innohub στο Μαρούσι καθώς και της επίσκεψης εκπροσώπων του si-Cluster στην συνάντηση όλων των Ευρωπαϊκών Επιχειρηματικών Θερμοκοιτίδων Διαστημικών Τεχνολογιών και Εφαρμογών στις εγκαταστάσεις της ESA στην Ολλανδία, η ελληνική αεροδιαστημική βιομηχανία προχώρησε σε σημαντικές διεθνείς συνεργασίες με στόχο την εσωτερική ανάπτυξη και την παγκόσμια αγορά.

photo-2

[Pestaola]        Τελικά Ελλάδα και διαστημικές τεχνολογίες είναι δύο έννοιες συμβατές; Υπάρχουν προγράμματα στον χώρο της Αεροδιαστημικής στα οποία συμμετέχει το siCluster;

[Παναγιώτα Μεγαγιάννη]    Τα βήματα προόδου της ελληνικής διαστημικής βιομηχανίας τα τελευταία χρόνια είναι εντυπωσιακά. Η Ελλάδα έχει ταλέντο και προοπτική ανάπτυξης στο χώρο της Αεροδιαστημικής, αρκεί να ασχοληθεί με αυτόν τον τομέα συστηματικά και με στρατηγική. Στόχος της ελληνικής διαστημικής πρωτοβουλίας είναι να καταστεί η Ελλάδα κέντρο ανάπτυξης τεχνολογιών και εφαρμογών ικανών να δώσουν μία ανάσα ανάπτυξης στην οικονομία αλλά και να συνδράμουν στην αξιοποίηση των νέων επιστημόνων.

Ήδη υπάρχει έντονη εμπορική δραστηριότητα και επιτυχίες στο εξωτερικό από τις εταιρείες του si-Cluster. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι Ελλάδα και διαστημικές τεχνολογίες δεν αποτελούν ασύμβατες έννοιες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η συνεργασία της Alma Technologies με τη Malin Space Science Systems, το αποτέλεσμα της οποίας χρησιμοποιήθηκε από τη NASA για την αποστολή του MARS Curiosity Rover στον Άρη. Επίσης σημαντική συνεργασία υπάρχει μεταξύ τεσσάρων εταιρειών του si-Cluster (ESS, Prisma Electronics, Inasco και Teletel) με την Ισραηλινή Rafael, που αποτελεί τη σημαντικότερη Ισραηλινή διαστημική βιομηχανία. Το ενδιαφέρον των φορέων και εταιρειών του εξωτερικού για την Ελληνική διαστημική βιομηχανία ολοένα και αυξάνει, αποδεικνύοντας ότι υπάρχει πολύ σημαντικό δυναμικό, αλλά και σημαντικές τεχνολογίες και τεχνογνωσία στο συγκεκριμένο αντικείμενο.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι υπάρχουν σημαντικά στελέχη στο χώρο της διαστημικής που είναι Έλληνες, όπως ο Δρ. Κωνσταντίνος Σταυρινίδης, υψηλόβαθμο στέλεχος της ESA, ο Δρ. Σταμάτης Κριμιζής, Επόπτης του Γραφείου Διαστημικής Έρευνας και Τεχνολογίας της NASA, καθώς και ο Καθ. Περικλής Παπαδοπουλος, συνεργάτης της NASA.

[Pestaola]        Υπάρχει ερευνητική κουλτούρα στη χώρα μας και αν ναι πώς αυτή μετεξελίσσεται σε επιχειρηματική δραστηριότητα;

[Παναγιώτα Μεγαγιάννη]    Οι πρόσφατες ελληνικές επιτυχίες στο χώρο της διαστημικής τεχνολογίας τεκμηριώνουν ότι, πράγματι, υπάρχει ερευνητική κουλτούρα στη χώρα μας σε αυτόν τον τομέα. Δεν είναι λίγες οι ελληνικές εταιρείες-μέλη του si-Cluster, που δραστηριοποιούνται στο χώρο χαίρουν πλέον διεθνούς αναγνώρισης.

Θα λέγαμε όμως από την άλλη ότι αυτό που δεν υπάρχει ακόμη εδραιωμένο ως πλαίσιο συνεργασίας στη χώρα είναι η διασύνδεση της έρευνας με την επιχειρηματικότητα, η κουλτούρα, δηλαδή, μετατροπής της ερευνητικής δραστηριότητας σε τελικό προϊόν. Αυτό το κενό επιδιώκει να καλύψει το si-Cluster με τη βοήθεια του Corallia ως συντονιστή, που είναι συνυφασμένο με την ιστορία της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα. Από την ίδρυσή του, το 2005, μέχρι σήμερα, το Corallia είναι ο πρώτος μη κερδοσκοπικός οργανισμός που αναπτύσσει και διαχειρίζεται clusters υψηλής τεχνολογίας με διεθνές αποτύπωμα και υλοποιεί ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσεων επιχειρηματικής ανάπτυξης και αναβάθμισης των αλυσίδων αξίας της Ελλάδας.

[Pestaola]        Εντός του πλαισίου που μας έχετε παρουσιάσει μέχρι τώρα, τι προοπτικές υπάρχουν τελικά για την ανάπτυξη διαστημικών τεχνολογιών στην Ελλάδα;

[Παναγιώτης Γεωργιάδης]    Το ολοκληρωμένο οικοσύστημα αεροδιαστημικής του si-Cluster εστιάζει στην ενίσχυση της ήδη υπάρχουσας καλής «μαγιάς» σε πολλούς τεχνολογικούς τομείς που άπτονται του χώρου της Αεροδιαστημικής. Κατά κύριο λόγο οι προοπτικές αυτές αφορούν στο σχεδιασμό ηλεκτρονικών και ρομποτικών συστημάτων για αεροδιαστημική, τεχνολογίες πρόωσης, ανάπτυξη νέων υλικών και δομών, καθώς επίσης και εφαρμογών γεωεπισκόπησης. Τα μέλη του έχουν αναγνωριστεί διεθνώς για τις καινοτόμες τεχνολογίες και λύσεις που αναπτύσσουν και διαθέτουν. Απευθύνονται στις διεθνείς αγορές και ήδη έχουν σημειώσει σημαντικές επιτυχίες, «ανοίγοντας» έναν ακόμη κλάδο δραστηριοποίησης για την Ελλάδα. Η δυναμική του κλάδου στην Ελλάδα δημιουργεί σημαντικές προοπτικές για την αξιοποίηση προσωπικού υψηλής εξειδίκευσης στη χώρα.

photo-3

[Pestaola]        Στην Ελλάδα υπάρχει κάποιο αμιγώς διαστημικό πρόγραμμα που να βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την περίοδο;

[Παναγιώτης Γεωργιάδης]    Σήμερα, περισσότερες από 30 χώρες έχουν αναπτύξει διαστημικά προγράμματα και έχουν δορυφόρους σε τροχιά, κυρίως για τηλεπικοινωνιακούς σκοπούς. Ταυτόχρονα διαπιστώνουμε ραγδαία αύξηση του ενδιαφέροντος για υπηρεσίες σχετικές με την παρατήρηση της γης. Σε αυτή τη φάση, η Ελλάδα δεν διαθέτει αμιγώς δικό της διαστημικό πρόγραμμα, αφού αυτό θα απαιτούσε σημαντικές επενδύσεις.

Παρόλο αυτά, ήδη από το 2005 που η Ελλάδα, οπότε εντάχθηκε στην ESA ως μέλος, πολλοί οργανισμοί (κρατικοί και μη) και εταιρείες συμμετείχαν επιτυχώς σε προγράμματα του οργανισμού, είτε συλλογικά είτε ανεξάρτητα.

Τα κύρια εργαλεία που έχει η χώρα για να ασκήσει κάποια επίδραση στον τομέα της διαστημικής τεχνολογίας είναι η τεχνογνωσία για τον σχεδιασμό διαστημικών αποστολών, αλλά και μέσω της ισχυρής συμμετοχής στις δραστηριότητες της ESA, όπου πραγματοποιείται όλη η σχετική ευρωπαϊκή έρευνα και ανάπτυξη και χαράσσεται ο τεχνολογικός χάρτης της Ευρώπης στη συγκεκριμένη θεματική.

photo-1

[Pestaola]        Πως μπορούν να αξιοποιηθούν οι σύγχρονες διαστημικές τεχνολογίες στην καθημερινότητά μας;

[Παναγιώτης Γεωργιάδης]    Από το 1957, οπότε εκτοξεύθηκε ο πρώτος τεχνητός δορυφόρος, και το 1969, οπότε ο άνθρωπος πάτησε στο φεγγάρι, μέχρι τη σημερινή ευκολία χρήσης των διαστημικών τεχνολογιών και εφαρμογών σε καθημερινή βάση, έχει μεσολαβήσει πολύ σημαντική προσπάθεια έρευνας και ανάπτυξης προϊόντων, τεχνολογιών και εφαρμογών, παρέχοντας νέες, πρακτικές δυνατότητες στον απλό πολίτη.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αξιοποίησης της σύγχρονης διαστημικής τεχνολογίας αποτελεί η ευρεία χρήση του GPS και του Google maps, η ανάπτυξη εφαρμογών στον δημόσιο τομέα, όπως είναι το Εθνικό Κτηματολόγιο, αλλά και πιο εξειδικευμένων υπηρεσιών, όπως η τηλεπισκόπηση συνόρων για τη διασφάλιση της εθνικής ασφάλειας και η περιβαλλοντική παρακολούθηση περιοχών μέσω δορυφόρου.

Στο si-Cluster, υπάρχουν σήμερα εταιρείες-μέλη που ασχολούνται με την ανάπτυξη εφαρμογών με άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινή μας ζωή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ανάπτυξη του Συνεργατικού Έργου ACRITAS, στο πλαίσιο του οποίου αναπτύσσονται τεχνολογίες για την υποστήριξη εφαρμογών σε γεωργία ακριβείας, παρακολούθηση συνόρων, παρακολούθηση παράκτιων περιοχών και περιβαλλοντικών παραμέτρων, παρακολούθηση θαλασσών, παρακολούθηση ενεργειακών εγκαταστάσεων, κλπ. Επίσης εντός του si-Cluster αναπτύσσεται το Συνεργατικό Έργο NFOFRAS στο πλαίσιο του οποίου γίνεται η δημιουργία ενός συστήματος για τον προσδιορισμό επικινδυνότητας πυρκαγιάς στις διάφορες περιοχές της χώρας, με ακρίβεια τετραγωνικού χιλιομέτρου (ενώ σήμερα γίνεται σε επίπεδο Νομού). Πρόκειται για μερικά μόνο παραδείγματα αναφορικά με τον τρόπο που η διαστημική τεχνολογία μπορεί να επηρεάσει και να βελτιώσει τη ζωή μας.

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

0 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.

Top

Show Buttons
Hide Buttons