Συμφωνία Tesla-Panasonic για τη δημιουργία του Gigafactory

by George Polyzos • On 05-08-2014 • AT 12:03 pm • ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ
Newsroom

tesla-factory

 

Οι Tesla και Panasonic κατέληξαν σε συμφωνία για τη δημιουργία του αποκαλούμενου «Gigafactory», δηλαδή ενός εργοστασίου που θα κατασκευάζει μπαταρίες για τα μελλοντικά ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα της Tesla.

Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, η Tesla θα «προετοιμάζει, θα παρέχει και θα διαχειρίζεται τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου», ενώ η Panasonic θα «κατασκευάζει και θα προμηθεύει με κυλινδρικές κυψέλες ιόντων λιθίου, ενώ θα είναι υπεύθυνη για τον εξοπλισμό του εργοστασίου, των μηχανών και των εργαλείων»

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιαπωνικής εφημερίδας Nikkei, η Panasonic πρόκειται να επενδύσει αρχικά περί τα 20-30 δισεκατομμύρια γιεν (δηλαδή περίπου 200-300 εκατομμύρια δολάρια) για τον εξοπλισμό του εργοστασίου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η συνολική επένδυση αναμένεται να φτάσει τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια, με την Panasonic να συνεισφέρει το 1 δισ. δολάρια.

Στόχος της εν λόγω συνεργασίας είναι η επίτευξη παραγωγής έως και 500.000 μπαταριών ανά έτος, μέχρι το 2020. Το Gigafactory θα εγκατασταθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, με την Tesla να αναλαμβάνει τη διαχείριση και την Panasonic να κατέχει τον τίτλο του κύριου συνεταίρου.

Στις αρχικές ανακοινώσεις δεν γίνεται καμία αναφορά πότε αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία του εργοστασίου, ωστόσο προβλέπεται να απασχοληθούν σε αυτό περίπου 6.500 άνθρωποι έως το έτος 2020.

Απώτερος στόχος της συνεργασίας είναι η μαζική παραγωγή μπαταριών, που θα ρίξει το κόστος παραγωγής και συνακόλουθα θα οδηγήσει και σε μείωση του κόστους και του τελικού προϊόντος, που δεν είναι άλλο από τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα της Tesla.

Μάλιστα, ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Elon Musk, έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι το συγκεκριμένο εργοστάσιο θα οδηγήσει σε 30% μείωση του κόστους των μπαταριών, ενώ παράλληλα θα δώσει στην εταιρεία του την ευκαιρία να διαθέτει έως και 500.000 σετ μπαταριών ανά έτος.

Άλλωστε, αυτό είναι και το μεγάλο πρόβλημα της Tesla: μπορεί να παράγει αυτοκίνητα αλλά έχει περιορισμένο αριθμό κυψελών στη διάθεσή της. Η Panasonic αποτελεί τον μοναδικό προμηθευτή μπαταριών της Tesla και υπάρχει μεταξύ τους συμφωνία που προβλέπει την παράδοση δύο εκατομμυρίων κυψελών έως το 2017. Χρονιά που υπολογίζεται ότι θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το Gigafactory.

 

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

0 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.

Top

Show Buttons
Hide Buttons