Συντηρητική κυβέρνηση στην Σουηδία

by Stefanos Kofopoulos • On 18-09-2006 • AT 12:30 pm • 43 ΣΧΟΛΙΑ
Newsroom

Οι Σουηδοί αποφάσισαν να εμπιστευτούν την τύχη της χώρας στην νέα συντηρητική κυβέρνηση του δεξιού Fredrik Reinfeldt.

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

43 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι ότι στη Σουηδία ημι-επισήμως η ανεργία φτάνει στο 20%!!!

  Να δούμε… θα σπάσουν το μονοπώλιο πωλήσεως αλκοολούχων ποτών;

 2. Καιρός είναι να δουν κι αυτοί τη γλύκα…

 3. Οι συνηρητικές κυβερνήσεις είναι μια νέα τάση στην Ευρώπη.. προσωπικά δεν περίμενα διαφορετικό αποτέλεσμα.

  Επίσημα η ανεργία είναι 7%. Οι κακιές γλώσσες την θέλουν στο 15-20%.

 4. Η ανεργία στην Σουηδία είναι περίπου 5,5%. Οι κακές γλώσσες μπορεί να λεν από σκοπιμότητα ότι θέλουν γιατί είναι κακιές εξ΄ορισμού. Όσο για το “ανεπίσημα” τι σημαίνει; Στη Σουηδία και αυτοί που απασχολούνται σε δουλειές μέσω του “αντίστοιχου ΟΑΕΔ” είναι κατ΄ουσία σε “μόνιμες” δουλείες, γιατί συνήθως στη συνέχεια οι εργαζόμενοι σε αυτές περνάν απευθείας στην “κανονική”αγορά εργασίας. Μία επίσης βασική διαφορά της Σουηδίας με πολλές άλλες χώρες και ιδιαίτερα με την Ελλάδα είναι ότι στη Σουηδία είναι όλοι οι άνεργοι καταγεγραμμένοι (στην Ελλάδα οι μισοί και παραπάνω δεν είναι καν καταγεγραμμενοι ή έχουν βγέι από το σύστημα), είναι μόνιμα αφσαλισμένοι, έχουν ταμείο ανεργείας (ουσιαστικά σε μόνιμη βάση μεχρι να μπουν στην αγορά εργασίας), … ακόμα και φοιτητές που τα καλοκαίρια δηλώνουν άνεργοι καταγράφονται, κλπ, κλπ. Γιαυτό μην βιάζεστε να βγάζετε συμπεράσματα που δεν έχουν βάση.

  Γιαυτό, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: η ανεργία στη Σουηδία είναι ca 5,5% (από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη και στον κόσμο) και αυτό είναι συνέπεια της παραδοσιακής πολιτικής των Σουηδών σοσιαλδημοκρατών να έχουν ως πρώτο στόχο την καταπολέμηση της. Το πως τα κόμματα του Κεντροδεξιού Συνασπισμού κατάφεραν να την κάνουν πρώτο θέμα τους (και να το περάσουν και στην συνείδηση του κόσμου), αποτελεί, και νάστε σίγουροι ότι θα γίνει, αντικείμενο επιστημονικής κοινωνιολογικοπολιτικής σπουδής και έρευνας.

  Επειδή μετά από 37 χρόνια στη Σουηδία, ως φοιτητής, πανεπιστημιακός και ανώτατο στέλεχος σουηδικών οργανισμών, κλπ, είχα την ευκαιρία να “γευτώ” αυτά τα χρόνια που είμαι εδώ και την περίοδο δύο αστικών διακυβερνήσεων (1976-82 και 1989-92 , συνολικά 6 + 3 χρόνια), όταν και τις δύο φορές τα κεντροδεξιά κόμματα ουσιαστικά κληρονόμησαν πλουσιοπάροχα “στρωμένο τραπέζι” (δηλαδή άριστη οικονομική κατάσταση, όπως άλλωστε και τώρα / ρυθμός πραγματικής οικονομικής αναπτυξης αυτή τη στιγμή άνω του 5% και μέσος ο όρος για όλο το 2006 όπως φαίνεται θα ξεπερνά το 4,4%) και τα έκαναν “λίμπα”, ας περιμένουμε να δούμε τι θα κάνουν αυτή τη φορά οι ΝΕΟΙ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟΙ (ή Μετριοπαθείς όπως λέγονται / Θυμίζει αρκετά το New Labor του “εργατικού “Tony Blair”).

  Επαναλαμβάνω όμως ότι στο θέμα της ανεργίας έχετε λάθος. Μην συγκρίνεται ανόμια πράγματα. Οι δεξιοί ποτέ δεν φημίστηκαν για την φιλοεργατική πολιτική ή την πολιτική της πλήρους απασχόλησης. Όμως είδομεν! Νάστε καλά και αν έχετε χρόνο επισκευτείτε και την Ελληνο-Σουηδική Ιστοσελίδα, ” http://greek.swedishportal.net “, της οποίας είμαι μαζί με της γυναίκα μου, εκδότης.

  Γειά σας
  Δημήτρης Καρκαμάνης / Στοκχόλμη

  ΥΓ.
  1. Η διαφορά των δύο μπλοκ, του κεντοδεξιού και του “αριστερού” είναι μόλις μία ποσοστιαία μονάδα.

  2. Ίσως η αλλαγή νάταν καλή από την άποψη ότι οι σοσιαλδημοκράτες κυβερνούν περίπου 65 από τα τελευταία 75 χρόνια, … και είχαν αποκτίσει “καθεστωτική συμπεριφορά”. Ίσως δεν είναι καλό για την αστική δημοκρατία όταν “μονοπωλείται” για τόσα πολλά χρόνια από το ίδιο κόμμα (μήπως σας θυμίζει κάτι αυτό;)!
  /ΔΚ

 5. Επισκευθείτε την
  ΕΛΛΗΝΟ-ΣΟΥΗΔΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ
  http://greek.swedishportal.net

 6. Θα εστιάσω στο τέλος και την παρατήρηση ότι οι σοσιαλδημοκράτες μάλλον είχαν αποκτήσει καθεστωτική συμπεριφορά!

 7. … είναι “αναπόφευκτο” (τουλάχιστον για ορισμένους) αν κάθεσαι μια ζωή στην ίδια καρέκλα!

 8. Ακόμα και στην Σουηδία υπάρχει διαφθορά.. δυστυχώς είναι κάτι που δεν μπορεί να εξαφανιστεί.

 9. … συμφωνώ απόλυτα, αλλά άλλο είναι νάσαι στην κορυφή της κλίμακας ανάμεσα στις πλέον διευθαρμένες χώρες, όπως είναι ΔΥΣΤΗΧΩΣ η Ελλάδα (σύμφωνα με την έρευνα που γίνεται ετήσια και που αφορά όλες τις χώρες), … και άλλο είναι νάσαι ανάμεσα στις λιγότερο διευθαρμένες, όπως είναι ακόμη η Σουηδία! Δεν συμφωνείς;

 10. Ναι συμφωνώ αλλά μια και λέμε για λίστες η Σουηδία έπεσε στην 16η θέση νομίζω στην λίστα με τις πλουσιότερες χώρες. ΑΝ θυμάμαι καλά το διάβασα στο οικονομικό φύλλο της Κυριακάτικης.

 11. Αν δεν είναι 16η είναι κάπου εκεί (αν και είναι πολλές οι χώρες που βρίσκονται κοντά), αλλά φαινομενικά αυτό εξαπατάει.

  Αλλά τι εννοείς; Πλουσιότερες χώρες σε απόλυτους αριθμούς, ή με βάση το κατά κεφαλήν εισόδημα; Μάλλον το δεύτερο υποθέτω, αλλά ίσως γνωρίζεις ότι το κατά κεφαλήν εισόδημα από μόνο του δεν λέει “τίποτα”, υπό την σχετική έννοια φυσικά.

  Γεγονός όμως είναι ότι η Σουηδία από τις τρεις πρώτες χώρες που ήταν από την δεκαετία του 1960 και την 10-ετία του 1970, έπεσε στην κλίμακα GDP per capita εκεί κάπου που αναφέρεις, λόγω εν μέρει και μιας “πρόστιχης” πολιτικής υποτιμήσεων και συνειδητής συμπίεσης των μισθών, προκειμένου να οφελήσει τον εξαγωγικό της τομέα, ο οποίος σημειωτέον είναι η κινητήρια δύναμη της οικονομίας της και συμβάλλει με ca 50% στη διαμόρφωση του εθνικού εισοδήματος, και έτσι να κρατήσει υψηλά την απασχόληση όπως και τα κέρδη της βιομηχανίας.

  Με άλλα λόγια η Σουηδία εξήγαγε συνειδητά ανεργεία κρατόντας ανταγωνιστικά τα πρoιόντα της στις ξένες αγορές.
  Αν έχεις οικονομικές γνώσεις θα το καταλάβεις (εγώ οικονομολόγος και πολιτικός επιστήμων είμαι, για να σου συστηθώ και λιγάκι, αν και αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι οι οικονομολόγει συμφωνούν μεταξύ τους – θα έλεγα τους χαρακτηρίζει το αντίθετο, αλλά εδώ θα συμφωνούσαν, αυτοί που γνωρίζουν), …. αλλά όλα αυτά είναι μεγάλη κουβέντα και δεν γίνεται μέσω chat.

  Κατά τα άλλα όμως η Σουηδία είναι μία χώρα με δομές, παιδεία, βιομηχανία, έρευνα υψηλοτάτου επίπέδου, σχετικά δίκαιη κατανομή πλούτου αν και χειροτερεύει σε αυτό, … αλλά και πολιτισμό, και το κυριότερο απ΄όλα ΟΡΓΑΝΩΣΗ και ένα κοινωνικό σύστημα όπου η αξιοκρατία και ο αλληλοσεβασμός είναι ακόμη βασικά του στοιχεία. Γιαυτό οι “αριθμοί” και οι “στατιστικές” μερικές φορές εξαπατούν! Άλλωστε δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ακόμη και τώρα πάρα πολλοί ομιλούν για το Σουηδικό Μοντέλο και θέλουν να το “αντιγράψουν”.

  Για να δούμε όμως τι θα γίνει με τους “αστούς” στην εξουσία (όχι ότι οι σοσιαλδημοκράτες ήταν “σοσιαλιστές”, αλλά για να τους ξεχωρίζουμε κάπως / μετά τον Ούλοφ Πάλμε άλλαξαν πολλά στη Σουηδία) ).

  Σεβαστές είναι όμως και όλες οι άλλες απόψεις!

  /ΔΚ

 12. Κύριε Καρκαμάνη, αυτά τα ποσοστά του 15 ή 20% της ανεργίας τα άκουσα φέτος από Σουηδούς τουρίστες (από Στοκχόλμη και Λουλεώ). Δεν ξέρω εαν υπερβάλλουν ή όχι, αλλά την ίδια ακριβώς ερώτηση την είχα κάνει και σε άλλους Σουηδούς μέσω Internet και απαντούσαν σε αυτό το συγκεκριμένο ποσοστό. Παραδέχθηκαν πως η Σουηδική Οικονομία αναπτύσσεται (από την μεγαλύτερη ανάπτυξη στην Ε.Ε), αλλά συμπληρώνουν πώς αυτό δεν μεταφράζεται σε νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα

  (μερικοί τσαντίστηκαν με το γεγονός ότι η Electrolux έκλεισε ένα εργοστάσιο και το ίδιο με την SAAB Technologies-Baraccuda, αν και οι αμυντικές βιομηχανίες όπως όλοι ξέρετε ΔΕΝ παράγουν εύκολα κερδος).

  Τώρα δεν ξέρω εαν ο Fredrik Reinfeldt θα καταφέρει να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας με το “σπάσιμο” μονοπωλίων (μια 4ετία ΔΕΝ αρκεί).

  Και αν δεν κάνω λάθος η λέξη “ιεραρχία” στην Σουηδία είναι κάπως άγνωστη έννοια. :) :)

 13. Αν συγκρίνουμε το GDP Νορβηγίας, Σουηδίας, Δανίας, Ελλάδας και Τουρκίας σίγουρα κάτι θα δούμε!

 14. Φίλε Νάσσο (εδώ στο chat βγάλε το “κύριε” αν θέλεις, αρκεί το όνομα)

  Ανεργία υπάρχει de facto, ας μην το παραβλέψουμε, μόνο που η κατάσταση στη Σουηδία είναι πολύ καλύτερη από τις περισσότερες χώρες (φυσικά αν αυτό είναι παρηγοριά – και δεν είναι φυσικά – γι΄αυτόν που είναι άνεργος, είναι άλλο θέμα).

  … κάποιοι όμως υπερβάλλουν, άλλοι κρίνουν από την προσωπική τους κατάσταση και την εικόνα που έχουν στο στενό κύκλο τους (π χ στο Λούλεο που αναφέρεις, στη Βόρεια Σουηδία, όπου η ανεργία είναι κατά πολύ υψηλότερη, μάλλον κρίνουν περισσότερο με βάση τα δικά τους δεδομένα), άλλοι υπερβάλουν ακόμη και σκόπιμα, κλπ.

  Nα λάβουμε υπόψη μας ότι στη σουηδική αγορά εργασίας συμπεριλαμβάνονται και όλες οι γυναίκες (η Σουηδία έχει την υψηλότερη απασχόληση γυναικείου πληθυσμού στον Κόσμο) που σημαίνει ότι το σουηδικό εργατικό δυναμικό είναι κατα πολύ υψηλότερο, π χ του ελληνικού. Επίσης στη Σουηδία “όλοι” οι άνεργοι είναι καταγεγραμμένοι, στην Ελλάδα όχι.

  … και με την ευκαιρία αυτή να δώσουμε και τον αρισμό του ανέργου:

  Άνεργος είναι αυτός που είναι άνω των 15 ετών και θέλει να εργασθεί, αλλά δεν βρίσκει δουλειά. Αν υποθέσουμε ότι η Ελλαδα και η Σουηδία έχουν 10 εκατομμύρια πληθυσμό (η Ελλάδα έχει 12 νομίζω με όλους τους μετανάστες και η Σουηδία έχει ακριβώς 9 εκατομμυρια), τότε στα 10 εκατομμύρια, η μεν Ελλάδα έχει περίπου 5 εκατομ. ενεργό πληθυσμό / εργατικό δυναμικό, και η Σουηδία έχει 7 εκατομμύρια. Οπότε καταλαβαίνετε και τη σημασία του παράγοντα αυτού. Γιαυτό και πάλι επαναλαμβάνω οι αριθμοί και τα ποσοστά από μόνα τους δεν λεν πάντα την αλήθεια (αισθάνομαι ότι παρασύρθηκα και άρχισα να κάνω μάθημα “πολιτκής οικονομίας”, συγχωρέστε με για την πολυλογία!).

  Όσο για αυτό που γράφεις:

  “Τώρα δεν ξέρω εάν ο Fredrik Reinfeldt θα καταφέρει να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας με το “σπάσιμο” μονοπωλίων (μια 4ετία ΔΕΝ αρκεί).”,

  δυστηχώς, ο Fredrik Reinfeldt (στον οποίο σημειοτέον εύχομαι ολόκαρδα να τα καταφέρει και να πετύχει όσα υποσχέθηκαν αυτός και τα άλλα τρία κόμματα της αστικής κεντροδεξιάς συμμαχίας) δεν νομίζω ότι είναι ο άνθρωπος που θα επιδιώξει το “σπάσιμο” μονοπωλίων, αφού εκ των πραγμάτων ιδεολογικά και ταξικά βρίσκεται περίπου στο ίδιο μετερίζι με αυτά. Είδομεν όμως, … και ας του δόσουμε και άλλη μία 4-ετία.

  Όσον αφορά τη λέξη “ιεραρχία” στη Σουηδία, δεν είναι πλέον “κάπως” άγνωστη έννοια, αν και δεν είναι τα πράγματα όπως στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες. Έχουν αλλάξει και εδώ “κάπως” οι καιροί!

  ——————————————————–
  Ο/Η Titanas έγραψε:
  September 20, 2006 στις 2:16 am
  Αν συγκρίνουμε το GDP Νορβηγίας, Σουηδίας, Δανίας, Ελλάδας και Τουρκίας σίγουρα κάτι θα δούμε!

  – Αγαπητέ Titana, έχε υπόψιν σου όμως ότι το μέγεθος του GDP της Νορβηγίας οφείλεται κύρια στα πετρέλαια που βρήκαν τις τελευταίες 10-ετίες (πως όμως είναι η κατανομή του πλούτου αλλά και οι τιμές στη Νορβηγία;), η Δανία είναι μία μεγάλη πεδιάδα με πάρα πολλές γελάδες και γαλακτοκομικά που εξάγονται σε όλο τον κόσμο και με σημαντικό τομέα υπηρεσιών και της οποίας το νόμισμα έχει πολλάκις ουσιαστικά ανατιμηθεί τα τελευταία χρόνια (αυτό ανέβασε το ονομαστικό GDP) και το κόστος ζωής έχει ανέβει σημαντικά.

  Για την Ελλάδα και την Τουρκία δεν σχολιάζω, αλλά ακούστε και ας μην το πιστέψετε: Η Σουηδία έχει σε πολλά πράγματα γίνει φτηνότερη από την Ελλάδα, ακόμη και σε προιόντα στα οποία υποτίθεται η Ελλάδα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, αρκετά είδη διατροφής, … ακόμη σε πολλές περιπτώσεις και στα ενοίκια!!!

  ————————————————————–

  Αυτά. Σας ζάλησα όμως, … αλλά εμείς οι λιγάκι “μεγαλύτεροι” έχουμε ενίοτε και μία τάση φλυαρίας!

  Δημήτρης Κ.
  http://greek.swedishportal.net

 15. Τι λέτε για τα συμβάντα στη Βουδαπέστη, στην Ουγγαρία και για το στρατιωτικό πραξικόπημα στην Ταυλάνδη;

 16. Δημήτρη, κάθε χώρα έχει πηγές πλούτου. Δεν θεωρώ δικαιολογία το πετρέλαιο, το γάλα κλπ. Στην Ελλάδα μπορώ να σου αντιπροτείνω τα φρούτα, το λάδι, τα λαχανικά, τα σιτιρά κλπ,

  Ναι γνωρίζω ότι οι τιμές προϊόντων στην Σουηδία είναι χαμηλότερων. Δεν θυμάμαι ακριβώς αλλά το ΝΚ της Στοκχόλμης πρέπει να έχει ίδιες τιμές με το δικό μας Άττικα!

  Όσο για την την Βουδαπέστη, την Ουγγαρία και την Ταυλάνδη είναι θέμα για άλλο post και σχολιασμό.

 17. Πάρτε και αυτά τα στοιχεία:

  GDP per capita 2005

  List of countries of the world sorted by their Gross Domestic Product (nominal) per capita, the value of all final goods and services produced within a nation in a given year, divided by the average population for the same year.

  The table below includes data for the year 2005 for all 180 members of the International Monetary Fund, for which information is available. Data are in United States dollars.

  Rank Country GDP per capita:

  1 Luxembourg 80,288
  2 Norway 64,193
  3 Iceland 52,764
  4 Switzerland 50,532
  5 Ireland 48,604
  6 Denmark 47,984
  7 Qatar 43,110
  8 United States 42,000
  9 Sweden 39,694
  10 Netherlands 38,618
  11 Finland 37,504
  12 Austria 37,117
  13 United Kingdom 37,023
  14 Japan 35,757
  15 Belgium 35,712
  16 Canada 35,133
  17 Australia 34,740
  18 France 33,918
  19 Germany 33,854
  20 Italy 30,200
  21 United Arab Emirates 27,700
  22 Spain 27,226
  23 Singapore 26,836
  24 New Zealand 26,464
  25 Kuwait 26,020
  26 Brunei 25,754
  27 Hong Kong, People’s Republic of China 25,493
  28 Greece 20,327
  29 Cyprus 20,214
  30 Israel 19,248
  31 Bahrain 18,403
  32 The Bahamas 18,062
  33 Portugal 17,456
  34 Netherlands Antilles, Netherlands 17,270
  35 Slovenia 16,986
  36 South Korea 16,308
  37 Republic of China (Taiwan) 15,203
  38 Malta 13,803
  39 Saudi Arabia 13,410
  40 Oman 12,664
  41 Trinidad and Tobago 12,625
  42 Czech Republic 12,152
  43 Barbados 11,088
  44 Saint Kitts and Nevis 10,895
  45 Hungary 10,814
  46 Antigua and Barbuda 10,727
  47 Estonia 9,727
  48 Slovakia 8,775
  49 Croatia 8,675
  50 Seychelles 8,556
  51 Poland 7,946
  52 Lithuania 7,446
  53 Mexico 7,298
  54 Chile 7,124
  55 Latvia 6,862
  56 Libya 6,696
  57 Botswana 6,439
  58 Gabon 6,397
  59 Equatorial Guinea 6,205
  60 Lebanon 6,034
  61 Russia 5,349
  62 Uruguay 5,274
  63 South Africa 5,106
  64 Turkey 5,062
  65 Malaysia 5,042
  66 Mauritius 5,029
  67 Venezuela 5,026
  68 Saint Lucia 4,963
  69 Argentina 4,799
  70 Panama 4,794
  71 Grenada 4,670
  72 Costa Rica 4,620
  73 Romania 4,539
  74 Brazil 4,320
  75 Belize 4,146
  76 Saint Vincent and the Grenadines 3,950
  77 Dominica 3,947
  78 Kazakhstan 3,717
  79 Jamaica 3,657
  80 Bulgaria 3,459
  81 Dominican Republic 3,411
  82 Turkmenistan 3,406
  83 Fiji 3,349
  84 Algeria 3,086
  85 Belarus 3,031
  86 Namibia 3,022
  87 Serbia 2,880
  88 Peru 2,841
  89 Tunisia 2,829
  90 Republic of Macedonia 2,810
  91 Iran 2,767
  92 Ecuador 2,761
  93 Albania 2,673
  94 Thailand 2,659
  95 Colombia 2,656
  96 Suriname 2,637
  97 El Salvador 2,468
  98 Bosnia and Herzegovina 2,384
  99 Maldives 2,350
  100 Swaziland 2,336
  101 Jordan 2,317
  102 Angola 2,129
  103 Tonga 2,106
  104 Cape Verde 2,066
  105 Guatemala 1,995
  106 Samoa 1,832
  107 Republic of the Congo 1,785
  108 Ukraine 1,766
  109 Morocco 1,713
  110 People’s Republic of China 1,709
  111 Iraq 1,700 [1]
  112 Vanuatu 1,530
  113 Azerbaijan 1,493
  114 Georgia 1,480
  115 Syrian Arab Republic 1,464
  116 Paraguay 1,288
  117 Indonesia 1,283
  118 Egypt 1,265
  119 Sri Lanka 1,200
  120 Philippines 1,168
  121 Honduras 1,148
  122 Armenia 1,140
  123 Bhutan 1,126
  124 Guyana 1,039
  125 Bolivia 993
  126 Djibouti 973
  127 Cameroon 952
  128 Côte d’Ivoire 900
  129 Moldova 861
  130 Nicaragua 850
  131 Sudan 820
  132 Senegal 738
  133 Mongolia 736
  134 Pakistan 728
  135 India 705
  136 Nigeria 678
  137 Kiribati 672
  138 Mauritania 663
  139 Papua New Guinea 662
  140 Chad 654
  141 Zambia 627
  142 Lesotho 621
  143 Vietnam 618
  144 Comoros 615
  145 Solomon Islands 611
  146 Benin 592
  147 Yemen 586
  148 Kenya 560
  149 Ghana 512
  150 Laos 485
  151 Haiti 478
  152 Kyrgyz Republic 473
  153 Uzbekistan 444
  154 Mali 432
  155 Burkina Faso 430
  156 Cambodia 430
  157 São Tomé and Príncipe 430
  158 Bangladesh 400
  159 Zimbabwe 383
  160 Togo 377
  161 Tajikistan 364
  162 Guinea 355
  163 Timor-Leste 352
  164 Tanzania 336
  165 Central African Republic 335
  166 Mozambique 331
  167 Nepal 322
  168 The Gambia 306
  169 Uganda 303
  170 Afghanistan 300
  171 Madagascar 282
  172 Niger 274
  173 Rwanda 242
  174 Sierra Leone 223
  175 Myanmar 219
  176 Eritrea 209
  177 Guinea-Bissau 190
  178 Liberia 161
  179 Malawi 161
  180 Ethiopia 153
  181 Democratic Republic of the Congo 119 [2]
  182 Burundi 107

  Source:
  International Monetary Fund, World Economic Outlook Database, September 2006

  —————————————
  Geia sas

  Dimitris Karkamanis

  http://greek.swedishportal.net
  Ελληνο-Σουηδική Ιστοσελίδα

 18. “Titana”,
  δίκιο έχεις, αλλά νομίζω με παρερμήνευσες λιγάκι.

  Bravo στη Δανία, Νορβηγία και σε όλες τις χώρες που εκμεταλεύονται σωστά τις πηγές πλούτου που έχει η κάθε μία.

  Σίγουρα όμως παίζει μεγάλο ρόλο η συμπτωματική εξεύρεση πετρελαίου στη Νορβηγία που εκτόξευσε το GDP της στα ύψη (και χωρίς αυτό η Νορβηγία θάταν πάλι πολύ ψηλά)!

  Συμφωνώ ότι κάθε χώρα έχει τις δικές της πηγές πλούτου, αλλά μακάρι η Ελλάδα να κατάφερνε κάποτε να γίνει ανταγωνιστική στα δικά της προιόντα που έχουν σχέση με τον φυσικό της πλούτο και τις παραγωγικές της προυποθέσεις (όπως π.χ. έγινε η Δανία με τα γαλακτοκομικά – ξέρεις ότι ένα λίτρο γάλα στη Σουηδία κοστίζει περίπου 70 λεπτά, ενα λίτρο γιαούρτι, το καλύτερο που υπάρχει, ca 1-1,1 ευρώ, ένα κιλό τυρί είναι τις περισοτερες φορές φτηνότερο απ΄ότι σε εμάς στην Ελλάδα, το ίδιο το αλεύρι, τα μήλα, ακόμη και τα πορτοκάλια ενίοτε, άλλα φρούτα και λαχανικά, κλπ, κλπ, που θα έπρεπε νάταν κατά πολύ φθηνότερα στην Ελλάδα, …, για να μην αναφερθώ σε άλλου είδους προιόντα, ακόμη και υπηρεσίες).

  Είμαι σίγουρος ότι συμφωνείς μαζί μου.

  Ας εκμεταλευθούμε λοιπόν επιτέλους κάποτε τις δικές μας πηγές πλούτου, … και ας κάνουμε τον ήλιο, την θάλασσα, τα νησιά μας, τα βουνά μας, … την χώρα μας, την πρώτη τουριστική χώρα στον κοσμο, γιατί έχουμε τις βασικές φυσικές προυποθέσεις … και μάλιστα δωρεάν! Εκεί, στον τουρισμό, έχουμε ίσως και το “μοναδικό” συγκριτικό μας πλεονέκτημα, ή έστω ένα από τα λίγα που απέμειναν. Ας εκμεταλευτούμε και εμείς κάποτε αυτή την ανεξάντλητη πηγή πλούτου και ας κάνουμε τον ελληνικό τουρισμό αύτό που θάπρεπε νάχαμε κάνει προ πολλού !.

  Όσο για το ΝΚ, διάλεξες ένα από τα πιο ακριβά (και ολίγον τι snob /δεν το λέω αρνητικά) καταστήματα της Στοκχόλμης! Είναι κάτι σαν το Harrods του Λονδίνου. Υπάρχουν άλλα αρκετά φθηνότερα. Αυτά είναι όμως και γούστα!

  Δημήτρης K.
  http://greek.swedishportal.net

 19. Η Ελλάδα με 20,327 τον χρόνο είναι πολύ ψηλά. Σκέψου τι μηνιαίος μισθός βγαίνει με αυτό το ποσό! Δεν αντιπροσωπεύει τον μέσο Έλληνα.

  Όσο για την Ελλάδα και τις φυσικές πηγές κλπ λέμε το ίδιο πράγμα. Είναι θέμα πολιτικής βούλησης και παιδείας του λαού. Οι Σκανδιναβοί τα κατάφεραν, εμείς όχι.

  Αναφέρω το ΝΚ γιατί είναι στα μέτρα του Άττικα! Το ίδιο σνομπ και μεγάλο.

 20. Δημήτρη, πράγματι οι δείκτς της ανεργίας δεν λένε την αλήθεια, γιατί πολύ απλά μέσα στους ανέργους μπαίνουν και οι “άεργοι”. ϊσως πολλοί Σουηδοί να λένε αυτά τα ποσοστά ανεργίας λαμβάνοντας άθελα τους υπ’όψη και τους τεμπέληδες. Αλλά με αυτά που έχω διαβάσει περί επιδομάτων ανεργίας, θα έλεγα πως λίγο-πολύ σε αποθαρρύνουν από το να δουλέψεις. Ναι, έχει δίκιο ο Reinfeldt να λέει πως πρέπει να δώσουμε κίνητρα σε επιχειρήσεις και εργαζομένους. Γιατί και η φορολογία εισοδήματος σε σκοτώνει κάπως (όμως λαμβάνεις άριστες υπηρεσίες που στο Ελλαντα δεν βρίσκεις) .

  Δεν ξέρω κατά πόσο θα δεχτεί η Σουηδική κοινωνία να μειώσει τα επιδόματα ανεργίας (κάτι τετοιο θα αποτελέσει μπουκιά στο στόμα για την Angela Merkel στη Γερμανια, που προσπαθεί να κάνει ακριβώς το ίδιο), αυτή κρίνει για το μέλλον της.

  Αλλά εαν θέλει η Στοκχόλμη να γίνει Φρανκφούρτη της Σκανδιναβίας (διάβασα σχετικό άρθρο στο http://www.thelocal.se) τότε θα πρέπει να “θυσιάσει” εν μέρει το κοινωνικό κράτους.

  Ίδωμεν

 21. … όλα αυτά είναι στις προεκλογικές διακυρήξεις της “Συμμαχίας”.

 22. … εγώ δεν το γνωρίζω το “Άττικα” !

 23. Δημήτρη αυτό είναι το Άττικα. Δεν μοιάζει με το ΝΚ;
  http://www.atticadps.gr

 24. Εγώ δεν ξέρω τι λέτε για τη Σουηδία, αλλά προσωπικά σαν χώρα τη λατρεύω και είναι η Νο2 χώρα (μετά την Ελβετία) που θα ήμουν ευτυχής να μεγάλωνα εκεί τα παιδιά μου.
  Αν ποτέ αποφάσιζα να γίνω πολίτης άλλης χώρας η Σουηδία θα ήταν η πρώτη μου επιλογή (για να γίνεις πολίτης της Ελβετίας, πρέπει να είναι δεξιός και πλούσιος!) :-)

 25. Νορβηγία, Σουηδία και Δανία είναι και για μένα στο Τοπ 3. :)

  Έχουν και ωραίες κοπέλες! :D

 26. Titana, ευχαριστώ.

  Πράγματι είναι ολόιδιο με το ΝΚ! Πως μου διέφυγε, και είναι και στο κέντρο της Αθήνας! Όταν σε δύο βδομάδες περάσω από την Αθήνα, θα το επισκευτώ, έτσι από περιέργεια.

  Όσο για σας τους άλλους που κάνετε τα τόσο καλά σχόλια για τη Σουηδία, τι να πω, χαίρουμε που τα διαβάζω. Εγώ που μεγάλωσα τα τρία μου παιδιά εδώ και μετά από 37 χρόνια στη Στοκχόλμη, συνεχίζω νάμαι ευχαριστημένος από την επιλογή που έκανα επί χούντας, το 1969, αμέσως μετά το τότε εξατάξιο γυμνάσιο (Λύκειο) να φύγω και νάρθω στη Σουηδία για σπουδές, κλπ. Αν πήγαινα στην Αμερική ή αλλού, ίσως είχα κάνει χρήματα, αλλά σίγουρα θάχα χάσει άλλα πολύ σημαντικά πράγματα.

  Δημήτρης
  http://greek.swedishportal.net

  ΥΓ. Αν δεν σας κάνει κόπο, κάντε και καμιά επίσκεψη στο παραπάνω portal που εκδίδω (μαζί με τη γυναίκα μου) και αν έχετε να δώσετε κάποια συμβουλή για την καλυτέρευσή του, κάντε το. /ΔΚ

 27. http://www.thelocal.se/
  Σουηδικές ειδήσεις στα αγγλικά για όσους ενδιαφέρονται.

  Ακολουθεί μία ενδιαφέρουσα ανάλυση από ένα “δεξιό” διανοούμενο:

  The defeat of the Social Democrats could turn Sweden into a normal democracy, where it is common for power to change hands, argues Nima Sanandaji of Swedish think-tank Captus.

  http://www.thelocal.se/article.php?ID=4945&date=20060918

  Swedish politics changed dramatically on September 17th. With most of the votes counted, the centre-right Alliance is the clear winner of the 2006 general election, receiving around 48 percent of the votes compared to some 46 percent for the left-wing parties combined.

  Sweden has often been described as a “one-party state”, since the Social Democrats have been in power for 65 of the last 74 years. The term one-party state is also used by critics to point out that the Social Democratic Party, the big labour unions and the government have merged together in many ways.

  Government agencies are often headed by those loyal to the Social Democratic Party. Each year the various agencies spend in total over 2 billion Swedish kronor on forming public opinion and it can be argued that this often occurs from a clear ideological Social Democratic viewpoint.

  In most countries it would not have been strange to see a party that has been in power for the last twelve years lose to the opposition. But in Sweden the victory of the center-right has redrawn the political map. The Social Democratic Party only received around 35 percent of the votes, lower than any time since 1914. On the other hand the main center-right party, the Moderates, got 26 percent of the votes, more than any time since 1928.

  Surprisingly all of this occurred in a time when the Swedish economy was going strong. So what caused the Social Democrats to lose the election? There are most likely three problems that faced the Swedish labour movement. Firstly, the Social Democratic government has been combating the unemployment statistics rather than unemployment for the past years. Even young people are routinely being classified as disabled or given early retirement in order to remove them from the open unemployment statistics.

  Over time the public have realized that the various government programs that are aimed at helping the unemployed do not have a long term benefit for those seeking jobs, but are rather in place mostly to show that the politicians are “doing something” to solve the problem.

  Secondly, the Social Democrats are increasingly seen as the political nobility of Sweden. Those who climb to the top of the Social Democratic Party, or the main labour unions for that matter, are rewarded with top paying jobs as heads of government agencies and government companies, although they often have few merits in terms of education or working experience.

  Outgoing Prime Minister Göran Persson managed to make his wife the president of Systembolaget, the massive government company that has a monopoly on sale of most alcoholic beverages. Together the couple bought a very expensive estate – not exactly a fit home for the leader of the Swedish labour movement.

  And thirdly the many years with welfare policies have drained the traditionally strong working ethics of the Swedish population. More and more people are willing to live off government benefits rather than working. Many ordinary citizens are tired of working hard knowing that their neighbors are choosing to stay home and take advantage of the welfare systems.

  The new centre-right Alliance has an ample opportunity to demonstrate that they are worthy of leading the country. Over time Sweden might even translate to a normal democracy where it is common for political power to change hands. At the same time the Social Democrats might seize the chance to reform their party – returning to their traditional roots as a labour party and putting the welfare of the workers over the self-interests of politicians and bureaucrats.

  Swedish politics has changed. Let us hope that time will prove that the change has been for the better.

  Nima Sanandaji is the president of the Swedish think tank Captus and publisher of Captus Tidning

 28. Δημήτρης, αν τελικά επισκευθείς το Άττικα κάνε μια σύγκριση τιμών με το ΝΚ. Ειδικά αν κάποιο από τα παιδιά σου είναι κορίτσι ή αν η γυναίκα σου ψωνίζει από Στοκχόλμη και/ή ΝΚ θα έχει ενδιαφέρον να δούμε που βρίσκονται οι τιμές σε σχέση με την Ελλάδα.

 29. Titanas (πως είναι το όνομα σου, αν επιτρέπεται;),

  είμαι πολύ συχνά στην Ελλάδα (σχεδόν μια φορά το μήνα /περισσότερο στη Θεσσαλονίκη) και έτσι συγκρίνω συνεχώς. Αν μιλάμε για ρούχα γνωστών οίκων, τότε οι τιμές είναι οι ίδιες σχεδόν παντού στην Ευρώπη (αν και συχνά κατά λιγάκι υψηλότερες στην Ελλάδα!). Άλλα προιόντα τα βρίσκεις συχνά φθηνότερα στη Σουηδία.

  Επίσης στη Σουηδία το καλό είναι ότι “λειτουργεί” ο ανταγωνισμός. Π.χ. διάφορα ηλεκτρονικά είδη (μουσική, ήχος, computers, TVs, cameras, κλπ) τα βρίσκεις φθηνότερα στη Σουηδία, επαναλαμβάνω επειδή λειτουργεί ο ανταγωνισμός και γιαυτό οι 4-5 μεγάλες αλυσίδες τέτοιων καταστημάτων κάνουν συνεχώς προσφορές. Και να σκευτείς ότι το ΦΠΑ στη Σουηδία ειναι 25% (εκτός του φαγητού που είναι 12,5%) που σημαίνει ότι λειτουργεί εις βάρος των σουηδικών τιμών.

  Ρούχα, παπούτσια, ακόμη και είδη διατροφής, μπορεις να τα βρεις φθηνότερα εδώ γιατί έχεις συνεχώς προσφορές, και πάλι λόγω του ανταγωνισμού.

  Στην Ελλάδα δυστηχώς δεν λειτουργεί ο ανταγωνισμός, πέραν από τις “πουστιές” που κάνουν μέ προσυνεννοήσεις, κλπ (καρτέλ, κ α), … και ας λέει π.χ. η ΔΕΛΤΑ (γαλακτοκομικά) ότι δεν τόχει κάνει ποτε και ουτε καν γνωρίζει ότι γίνεται μπορεί να γίνεται τέτοιο πράγμα!!!

  Πήγαινε στο:

  http://www.pricerunner.se

  και κάνε μερικές συγκρίσεις σε είδη ηλεκτρονικά, κλπ, που μάλλον θα σε ενδιαφέρουν, … και τα ξαναλέμε.

  http://greek.swedishportal.se

 30. Δημήτρη,

  Το όνομα μου είναι Στέφανος. Θυμάμαι ότι στην Στοκχόλμη τα Η&Μ και η αλυσίδα καταστημάτων με τα αθλητικά που έχει όνομα με κάτι που φέρνει από στίβο (έχουν και την ανάλογη διακόσμηση!) είχαν τιμές φθηνότερες από Ελλάδα και τα προϊόντα του Η&Μ (κάτι σαν Glou για την Ελλάδα) ήταν καλής ποιότητας.

  Αν έρχεσαι τόσο συχνά να σου δώσω παραγγελία για snus :-)

 31. Ναι, λένε ότι η Hennes and Mauritz (H&M) θα έρθει στην Ελλάδα και θα τα βάλει με την Inditex-Zara.

  Πάντως αυτό που με εντυπωσιάζει στους Σουηδούς είναι η αμυβντική τους τεχνολογία. Αεροπλάνα, πλοία, οχήματα… πωπω, τους ζηλεύω. Και όχι σαν εμάς που τα αγοράζουμε σε 5πλάσια τιμή από έξω!

 32. Κάτι άλλο Δημήτρη, εδώ υπάρχει ένα άρθρο για έναν φιλέλληνα Σουηδό που στη διάρκει το Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ήρθε στη Πάτρα. Λεγόταν Χανς Ερεστρώλε

  http://www.akridas-edu.gr/1/10018.scr

  Αν μπορούσες να βάλεις ένα τέτοιο άρθρο στην πύλη σου. Επίσης, θα ήθελα ένα άρθρο για το τι λένε οι ΣΟυηδοί για την Ελλάδα και τους Έλληνες (θετικά ΚΑΙ αρνητικά)

 33. NASSO
  … και που νάξερες ότι αυτό που γράφεις παραπάνω (αμυνα, αμ.βιομηχανία, τεχνολογία, έρευνα) είναι (ήταν) ο τομέας μου για δύο 10-ετίες, στο υπ. Αμυνας /στα Γεν. Επιτελ. της Σουηδίας και στο National Defence Research Institute. Πληροφοριακά έκανα επίσης κάποια χρόνια στο Δ.Σ. της ΕΑΒ (αντιπροεδρ./1994/98) και λιγάκι και στην ΕΛΒΟ (1987)! Πηγαινοερχόμουν από τη Σουηδία!

  Όσο για τον Hans Ehrenstrale / Χανς Έρενστρόλε, διάβασε και εδώ:
  http://www.hansehrenstrale.co.uk/page1/page1.html

  Πάντως πολλοί ήταν οι Σουηδοί που ήταν στην Ελάδα τα χρόνια της κατοχής, μέσω του Σουηδικού Ερυθρού Σταυρού, όπως π.χ. ο Sture Linner
  (Στούρε Λινέρ) που έχει τιμηθεί και παρασημοφοριθεί πολλάκις και από την Ελληνική Πολιτεία (μεταξύ άλλων και πρ. Αναπλ. Γ Γ ΟΗΕ επι εποχης Γεν. Γραμ. Dag Hammarskold) και ένας από τους μεγαλύτερους ακόμη ζώντες ελληνιστές διανοούμενους (έχει γραψει 10-δες βιβλία φιλοσοφικού, ιστορικού περιεχομένου για την Ελλάδα, Βυζάντιο, Αρχαίο Ελληνικό Πολιτισμο, … κλπ).

  Δεν ξέρω γιατί, αλλά δεν μπορώ να μπω στη διευθυνση που μούστειλες. Πάντως ο χαρακτήρας της Ελληνο-Σουηδικής Πύλης είναι όπως διαπιστώνεις διαφορετικός και αν και δεν εχω δει ακόμη τι γράφει το:
  http://www.akridas-edu.gr/1/10018.scr , δεν νομίζω ότι θάταν σκπόπιμο.
  Ο Erehnstrale πάντως δεν μου είναι άγνωστος όπως καταλαβαίνεις.

 34. S.O.S. !

  … ρε παιδιά, αυτό το chat θα μου χαλάσει όλο μου το πρόγραμμα!

  Βρήκα το: http://www.pestaola.gr , προχθές εντελώς τυχαία ψάχνοντας κάτι για τις σουηδικές εκλογές, … και έχω καταλήξει να γράφω κατεβατά …! SOS!

  Γειά χαρά σε όλους σας και νάστε πάντα καλά.
  Δημήτρης

  ΥΓ. … και όπως είπαμε να μπαίνετε πότε-πότε και στο: http://greek.swedishportal.net και στα Google ads του, … έτσι για να βοηθάτε λιγάκι την ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ των επισκέψεων!

 35. … και αν αρχίσω και κάνω σχόλια και σε άλλες ενδιαφέρουσες κατηγορίες, … τότε πάει, … δεν χρειάζεται να κάνω τίποτα άλλο!

 36. Η διεύθυνση γράφει αυτό:

  “Οδός Ερενστρώλε : Ο Χανς Ερενστρώλε ήταν Σουηδός θεολόγος, αντιπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού στην Πάτρα από τις αρχές του 1944. Εργάστηκε για τον επισιτισμό της πόλης. Μεσολάβησε για να μη συγκρουστούν οι Γερμανοί με τους Βρετανούς στην Πάτρα. Παλιότερα η οδός λεγόταν Γηροκομείου.”

  Πάντως εαν έβαζες στην πύλη σου καμιά φωτογραφία των κορβετών κλάσεως “Visby” καλά θα ήταν. :)

 37. Δημήτρης, χαίρομαι που το http://www.pestaola.gr είναι τόσο ενδιαφέρον! Λατρεύω την Σουηδία και σύντομα θα γράψω περισσότερα.

  Μια συμβουλή για το Google ads είναι η εξής: ΜΗΝ παρακινείς κόσμο να κάνει κλικ. Δεν είναι σύμφωνο με την άδεια χρήσης που έχεις αποδεχθεί. (θα παρακαλούσα να μην συνεχιστεί η κουβέντα για το Google για να κρατλησουμε τα σχόλια σχετικά μόνο με την Σουηδία).

 38. Titana

  Έχεις δίκιο, ζητώ συγνώμη (αν και άλλοι τα έβαλαν και τα χειρίζονται – εγώ δεν έχω ουσιαστικά σχέση, αλλά μάλλον έχω την ευθύνη)!

  Ποιά η σχέση σου με την Σουηδία; πότε έχεις έρθει εδώ. Στείλε μου με e-mail κάποιο σταθερό σου τηλέφωνο, αν θέλεις. Mea culpa τα περί ads!

 39. Titana

  … μπορείς να χρησιμοποιείσεις αυτό το e-mail που στέλνω τώρα.
  Στο προηγούμενο βλέπω εγραψα κατά λάθος “w” αντί για “s” στο τέλος του επιθέτου.

 40. ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΚΑΛΙΣΠΕΡΑ ΟΝΟΜΑΖΟΜΑΙ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΕΙΜΑΙ ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΚΙΝΗΣΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΕΡΘΩ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΣΟΥΗΔΙΑ. ΕΣΤΕΙΛΑ ΤΑ XARTIA MOY ΣTO SOCIALSTYRELSEN ΚΑΙ ΜΟΥ ΤΑ ΕΚΑΝΕ ΔΕΚΤΑ . ΔΕΝ ΕΧΩ ΞΑΝΑΕΡΘΕΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΟΥ ΝΑ ΒΟΗΘΕΙ ? ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ !

 41. Γιώργο,

  Συγχαρητήρια για το πτυχίο. Σημαντική βοήθεια μπορεί να σου προσφέρει η πρεσβεία της Σουηδίας στην Ελλάδα. Οι εργαζόμενοι είναι ιδιαίτερα εξυπηρετικοί.

  Δυστυχώς δεν γνωρίζω κάτι περισσότερο σχετικά με την ερώτηση σου. Ίσως κάποις άλλος να μπορεί να δώσει στοιχεία.

 42. Γεια σας,
  Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες και συγχαρητήρια! Επειδή μου προτάθηκε από τη δουλειά μου να εργαστώ στη Στοκχόλμη,ήθελα να με πληροφορήσετε πόσο περίπου θα μου κοστίσει η ζωή μου εκεί,για να δω αν με συμφέρει η προσφορά που μου έγινε.Θα έρθω με το σύζυγό μου,αρχιτέκτονας,προφανώς άνεργος στην αρχή και δύο παιδιά 11 και 13 χρόνων.Θα νοικιάσουμε σπίτι.Επίσης τι θα γίνει με τα σχολεία τους;Ο ένας πηγαίνει Έκτη Δημοτικού και ο άλλος Β΄Γυμνασίου.Μου είπαν ότι δεν υπάρχουν ελληνικά σχολεία.Τα μαθήματα γίνονται στα Σουηδικά.Είναι έτσι,κι αν ναι σε πόσο χρόνο θα μάθουν τη γλώσσα;Γνωρίζουν εκτός από τα ελληνικά μόνο αγγλικά.Υπάρχει τάξη υποδοχής;
  Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

 43. @IOANNA MANOU: Συγχαρητήρια για την νέα θέση. Δυστυχώς δεν έχω περισσότερες πληρογορίες για τις τιμές εκεί και την ζωή. Ίσως ένα τηλέφωνο στην πρεσβεία να σε βοηθήσει.

  Μπορείς επίσης να δεις και το http://www.sweden.se/

Top

Show Buttons
Hide Buttons