Μια καλύτερη YouTube εμπειρία

by Stefanos Kofopoulos • On 22-03-2007 • AT 6:52 pm • 4 ΣΧΟΛΙΑ
Internet

youtube flv video logo

Επειδή το YouTube μπαίνει όλο και περισσότερο στην καθημερινότητα μου αποφάσισα να μάθω πως μπορώ να βελτιστοποιήσω την εμπειρία. Οι απόψεις μου δεν στηρίζονται σε επιστημονική μελέτη αλλά στην προσωπική αίσθηση. Αν αυτό έγινε αντιληπτό, μπορείτε να συνεχίσετε και να μάθετε πως μπορείτε να βελτιώσετε την αναπαραγωγή βίντεο στο YouTube αλλά και την ποιότητα των βίντεο που κάνετε upload.

Αναπαραγωγή βίντεο

To YouTube χρησιμοποιεί το FLV format για να μεταφέρει το βίντεο στον υπολογιστή και να το προβάλει στον browser. Αν και οι φήμες λένε ότι η υπηρεσία χρησιμοποιεί τη έκδοση 6 του format [βρισκόμαστε στην 9 τώρα] συνιστώ να κατεβάσετε την τελευταία έκδοση του Adobe Flash Player. Αυτή την στιγμή είναι διαθέσιμη η έκδοση 9,0,28,0 για Firefox, Mozilla, Netscape, και Opera. Αν χρησιμοποιείτε Internet Explorer μπορείτε να απενεργοποιήσετε την επιλογή για εγκατάσταση του Yahoo! Toolbar.

Έχω παρατηρήσει ότι η τελευταία έκδοση του Flash Player ταλαιπωρεί λιγότερο τον Firefox και η χρήση (utilization) της CPU δεν είναι πλέον ενοχλητικά υψηλή με αποτέλεσμα τα βίντεο και τα banners μπορούν να παίξουν πιο ομαλά.

Βίντεο upload

Το YouTube δέχεται βίντεο στα formats: .WMV, .AVI, .MOV, .MPG και συνιστά την χρήση MPEG4 (Divx, Xvid) με ανάλυση 320×240 pixels και MP3 συμπίεση στον ήχο. Όλα αυτά με τον περιορισμό των 10 λεπτών σε διάρκεια και 100MB σε μέγεθος κάθε αρχείου.

Διαπίστωσα ότι η χρήση του Xvid έχει σημαντικά πλεονεκτήματα σε σύγκριση με το Divx. Η ποιότητα του Xvid βίντεο είναι σαφώς ανώτερη κατά την προβολή μέσα από το YouTube ακόμα και αν χρησιμοποιηθούν υψηλά bit rates στο Divx. Για την συμπίεση του ήχου προτείνω χρήση του LAME, μετατροπή του ήχου σε μονοφωνικό και bit rate στα 96-128Kbps.

Ο player του YouTube για χρήση σε sites προσφέρει ανάλυση βίντεο στα 425×350 pixels. Κατά το encoding οποιαδήποτε ανάλυση κοντά σε αυτά τα μεγέθη θα βοηθήσει σημαντικά την ποιότητα να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα.

Τρία παραδείγματα με διαφορετικούς τρόπους συμπίεσης και ποιότητα είναι τα εξής:

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Πολύ χρήσιμες οι οδηγίες σου και ήδη φαίνεται η διαφορά.
    Το 4ο επεισόδιο του vidcast του πολιτικού blog με xvid
    Το ίδιο με divx

  2. Βασικα αν ορισεις στο προφιλ σου οτι εισαι director μπορεις να ανεβασεις οσης διαρκειας θελεις ;)
    Εχω δει ορισμενα που κρατανε σχεδον 2 ωρες..

  3. @Billy: Ναι έχεις δίκιο αλλά δεν το ήξερα αυτό. Οπότε όλα τα video και η κίνηση έχουν έρθει από το υπάρχων feed.

  4. Που ακριβώς δηλώνεις director?

Top

Show Buttons
Hide Buttons