Ξεχάστε τα ποδήλατα στην Αθήνα

by Stefanos Kofopoulos • On 09-04-2009 • AT 11:42 pm • 124 ΣΧΟΛΙΑ
Newsroom

bicycle in field

Το ποδήλατο είναι όμορφο, βολικό, οικολογικό αλλά όχι για την Αθήνα και τους κατοίκους αυτής της πόλης. Ξεχάστε τα ποδήλατα στην Αθήνα, την πόλη που σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας δεν δίνει δεκάρα για οτιδήποτε κινείται σε δύο τροχούς και με κινητήρα μικρότερο των 600 κυβικών εκατοστών. Η πρωτεύουσα δεν είναι καν φτιαγμένη για την κυκλοφορία των αυτοκινήτων και των πεζών, πόσο μάλλον για τα ποδήλατα. Οι λόγοι που τα ποδήλατα δεν πρόκειται ποτέ να γεμίσουν τους δρόμους της Αθήνας είναι αρκετοί αλλά σημαντικότερος όλων είναι μόνο ένας.

Η Αθήνα δεν είναι επίπεδη

Ανηφόρες και κατηφόρες παντού, μικρές ή μεγαλύτερες, απότομες ή λιγότερο απότομες. Ποδήλατα με ταχύτητες είναι μια λύση αλλά το κόστος αυξάνεται σημαντικά. Ναι οι φθηνές λύσεις υπάρχουν αλλά είναι ευκαιριακές ή με διάρκεια ζωής ένα ή δυο καλοκαίρια. Η κόπωση έντονη και το κόστος μετρήσιμο

Η Αθήνα δεν έχει δρόμους

Δεν αναφέρομαι στην έλλειψη ποδηλατόδρομων αλλά στην χάλια κατάσταση του οδοστρώματος, εκεί που αυτοκίνητα και μηχανάκια δεν σε υπολογίζουν. Η λύση είναι το πεζοδρόμιο αλλά εκεί υπάρχουν πεζοί. Λίγο πιο δίπλα οι αγωγοί για τα όμβρια, οι λακούβες του Έλληνα υπεργολάβου και φυσικά τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα. Χοντρό λάστιχο λύνει πολλά από τα προβλήματα αλλά αυξάνει την τριβή και άρα την κόπωση, σημαντικά. Αγωνιστικό ελαστικό δεν αντέχει στις κακουχίες

Η Αθήνα έχει οδηγούς με επιλεκτική όραση

Το ποδήλατο δεν υπάρχει στον δρόμο. Οι οδηγοί αυτοκινήτων, μηχανών και παπιών συμπεριφέρονται με τέτοιο τρόπο ώστε η οδήγηση ποδηλάτου να είναι κάτι σαν φλερτ με την είσοδο του ΚΑΤ. Όσα ultra bright LEDs και αν αναβοσβήνουν μπροστά και πίσω κανείς δεν δίνει δεκάρα για τον ποδηλάτη

bicycle bondage

Η Αθήνα έχει ζέστη

Ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες η κυκλοφορία με ποδήλατο είναι αδύνατη ή ιδιαίτερα οδυνηρή. Δυστυχώς το θερμό κλίμα και ο ήλιος δεν βοηθάνε. Ο ιδρώτας είναι ο καλύτερος φίλος του ποδηλάτη και η έλλειψη υποδομών ο χειρότερος εχθρός. Δεν γνωρίζω γραφεία που να έχουν αποδυτήρια ή ντους για την απαραίτητη και στοιχειώδη περιποίηση και υγιεινή. Ιδρώτας και καυσαέριο αποτυπώνονται στο κορμί και τα ρούχα του ποδηλάτη με τον χειρότερο τρόπο. Χειρότερο βέβαια είναι ο σχεδιασμός και οι στέγαση των γραφείων που αντιμετωπίζονται ως προθήκες εργασίας και μόνο

Η Αθήνα δεν έχει κουλτούρα

Το dress code καθορίζει τον εργαζόμενο και αντικατοπτρίζει την ποιότητα της δουλειάς, στο μυαλό του Έλληνα τουλάχιστον. Το jean και tshirt, ρουχισμός που βολεύει στο ποδήλατο, είναι μάλλον απαγορευτικά σε αρκετούς χώρους. Δεν γίνεται λόγος για βερμούδα ή κάτι ανάλογο. Ο χώρος που συνήθως χρησιμοποιούν αρκετά κάποιοι για να φορέσουν την εταιρική ενδυμασία είναι το δωματιάκι με το φωτοτυπικό ή η τουαλέτα

Αν δεν αλλάζει ο τρόπος που βλέπουμε τον διπλανό στον δρόμο και στο γραφείο, με βερμούδα και tshirt, κουστούμι και backup, το πάγιο αίτημα για ποδηλατόδρομους στην Αθήνα θα παραμείνει μια ρομαντική ιδέα. Πρώτα πρέπει να δημιουργηθούν οι υποδομές για εξυπηρέτηση του ποδηλάτη και των ιδιαίτερων αναγκών που έχει (ασφάλεια, υγιεινή) και αργότερα οι δρόμοι. Το καλύτερο σενάριο θα ήταν ένας χώρος με δύο ή τρεις πίστες που θα αναδιαμορφώνονται κάθε 6-12 μήνες. Μέχρι τότε, ξεχάστε τα ποδήλατα στην Αθήνα.

Update: Οι προσωπικές επιθέσεις δεν προσφέρουν στην κουβέντα. Όταν αλλάξετε κουλτούρα και αποφασίσετε να συζητήσετε χωρίς προσωπικές προσβολές και με επιχειρήματα τα σχόλια θα ανοίξουν ξανά.

[photo via bernatcg, photo via josephrobertson]

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

124 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Δεν έχω διαβάσει πιο απογοητευτικό άρθρο για το ποδήλατο! Ντροπή πάντως για ένα site που κατά τα λοιπά είναι πλήρως οικολογικό! Ας ξεχάσουμε λοιπόν τα ποδήλατα στην Αθήνα, ας πάρουμε ένα SUV τώρα που πέσανε οι τιμές… και ας πήξουμε στο καθαρό οξυγόνο! Εμ… έχουν δίκαιο οι επαρχιώτες που σε κάθε μ@λ@κί@ που κάνουμε και λέμε εμείς που κατοικούμε στην πρωτεύουσα το πρώτο πράγμα που μας λένε είναι ότι για όλα αυτά ευθύνεται η έλλειψη οξυγόνου. Δεν έχουν κι άδικο όσο βλέπω τέτοια άρθρα και όσο ακούω απόψεις ανθρώπων που υποστηρίζουν ότι με το να φυτέψουμε μια γλάστρα στο μπαλκόνι μας ή με το να μην καίμε τα δάση βοηθούμε το περιβάλλον στο οποίο ζούμε ενώ επιλέγοντας ένα μέσο μεταφοράς διαφορετικό απ’ το ποδήλατο κάνουμε την ζωή μας πιο εύκολη και πιο ξεκούραστη.

  • Δεν ανέφερα ούτε μια φορά την λέξη SUV στο post μου. Αν αυτό κατάλαβες λυπάμαι πολύ γιατί λέω ξεκάθαρα ότι πρέπει να αλλάξει η κουλτούτα όλων και μετά να δημιουργηθούν οι υποδομές με δρόμους κλπ.

   Ρεπορτάζ ο Titanas δεν έχει κάνει στους δρόμους, έχει κάνει ποδήλατο στους δρόμους και τα δρομάκια του Πειραιά, στην Παραλιακή, στον Άλιμο κλπ.

 2. @Σαλαμάνδρα Εεεεε… νομίζω το post είχε σκοπό να θίξει θέματα που σχετίζονται με την κουλτούρα και τις υποδομές μας και όχι να παροτρύνει τον κόσμο να αγοράσει “ένα SUV τώρα που πέσαν οι τιμές”. Τουλάχιστον αυτό κατάλαβα εγώ.

  @Titanas Συμφωνώ με όλα, αλλά μετά το “πρώτα πρέπει να δημιουργηθούν οι υποδομές για εξυπηρέτηση του ποδηλάτη και των ιδιαίτερων αναγκών που έχει (ασφάλεια, υγιεινή) και αργότερα οι δρόμοι” θέλω να προσθέσω: Και μετά από όλα αυτά πρέπει να αποκτήσουν οδηγική παιδεία και οι ίδιοι οι ποδηλάτες οι οποίοι συχνά κυκλοφορούν χύμα και χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι ίδιοι αλλά και οι οδηγοί αυτοκινήτων που κινούνται γύρω τους.

  • Προφανώς και πρέπει να αλλάξουν νοοτροπία οι ποδηλάτες που δεν τηρούν το κόκκινο φανάρι, δεν υπολογίζουν τους πεζούς κλπ. Είναι η δύναμη του τροχού πάνω στους πεζούς και εκεί μετράει το ποιος έχει τα περισσότερα άλογα. Αυτοκίνητο, μηχανή, μηχανάκι, ποδήλατο, πεζός.

   Εξοπλισμός ποδηλάτου με καλό κράνος και φώς μπροστλα πίσω, κοστίζει περίπου 150 ευρώ, όσο τα ποδήλατα που μπορείς να αγοράσεις σε Praktiker κλπ

 3. @Kat Δηλαδή αν το διαβάσει κάποιος χωρίς ποδήλατο αυτό το άρθρο το πρώτο πράγμα που θα κάνει θα είναι να πάει να αγοράσει ένα ποδήλατο για να αντιμετωπίσει όλες αυτές τις αντιξοότητες που αποτυπώνονται στο “ρεπορτάζ στους δρόμους” που έκανε ο Titanas? Δεν το νομίζω…

 4. Αγαπητοί φίλοι,
  θα συμφωνήσω ότι το ποδήλατο είναι στην Αθήνα (και όχι μόνο) ένα ανεπιθύμητο μέσον μεταφοράς και άσκησης στους δημόσιους δρόμους. Αυτό οφείλεται στο ότι κυρίως στην Ελλάδα, δεν υπάρχουν ειδικά φανάρια και διαμορφωμένοι δρόμοι για τα ποδήλατα αλλά επίσης και στην επιθετική συμπεριφορά των υπόλοιπων οδηγών. Όσον αφορά τους ειδικούς δρόμους με ειδικές σημάνσεις θεωρώ ότι δεν απαιτεί ιδιαίτερα μεγάλο κόστος να φτιαχτούν. Όσον αφορά τους συμπολίτες μας οδηγούς θα πρέπει κάπως και κάποτε να αντιληφθούν ότι ο ποδηλάτης κινείται αποκλειστικά με την χρήση μυϊκής δύναμης και όχι με την βοήθεια κάποιας μηχανής. Αυτό σημαίνει ότι το όχημα που λέγεται ποδήλατο κινείται πάντα με σχετικά μικρές ταχύτητες και δεν δύναται από κατασκευής να αναπτύξει μεγάλες επιταχύνσεις. Όταν αυτό γίνει αντιληπτό συνειδητά τότε ο μέσος οδηγός (είτε αυτοκινήτου είτε μηχανής είτε λεωφορείου/φορτηγού) δεν θα βλέπει το ποδήλατο ανταγωνιστικά ή σαν ένα εμπόδιο αλλά ως ένα μέσο που θα ήταν πιθανό και ωφέλιμο ο ίδιος κάποια στιγμή να έχει την χαρά και την ικανότητα να οδηγήσει με ασφάλεια χωρίς να ρυπαίνει το περιβάλλον και να καταστρέφει την υγεία του αλλά αλλά αντιθέτως να την φροντίζει.
  ευχαριστώ,
  johnthegreek21

 5. @Titanas Δεν διαφωνώ καθόλου μαζί σου με το ότι πρέπει όλοι να αλλάξουν νοοτροπία πάνω σ’ αυτό το θέμα. Διαφωνώ με τον τρόπο που θέτεις το θέμα! Μόνο και μόνο ο τίτλος του θέματος είναι πραγματικά απογοητευτικός. Όσο για το περιεχόμενο του κειμένου… τι να πω; Εάν είναι υπερβολικό το κόστος των 150€ για ένα ποδήλατο με 21 ταχύτητες τότε ναι, θα το ξανασκεφτώ να αγοράσω ένα ποδήλατο που θα με γλιτώσει από πολλά περισσότερα € για μετακινήσεις μέσα σ’ ένα μήνα. Το θέμα είναι ότι σε μια μεγαλούπολη όπως η Αθήνα όταν γυρνάς σπίτι σου μετά από μια διαδρομή με το ποδήλατο νιώθεις 10 φορές πιο ευχαριστημένος και πιο χαρούμενος απ’ ότι αν θα γύριζες μετά από μισή ώρα αναμονή για να βρεις parking με το αυτοκίνητο, μετά από 45 λεπτά στοιβαγμένος μέσα στο λεωφορείο και το μετρό και μετά από 20 λεπτά μποτιλιαρισμένος μέσα σ’ ένα ταξί! Αυτή είναι η αλήθεια και αν θέλουμε να γεμίσουμε τον κόσμο με αμφιβολίες για το αν θα πρέπει να μετακινείται οικολογικά μέσα στην πόλη τότε είναι πανεύκολο.

  • Αν μένεις κάπου που μπορείς να μετακινηθείς με ποδήλατο είσαι τυχερή/ός. Τώρα για την ποιότητα του ποδηλάτου με 150 ευρώ δεν μπορώ να κάνω σχόλιο γιατί είμαι σίγουρος οτι το μοντελάκι αυτό θα έχει και δισκόφρενα μπρος-πίσω.

   Ο τίτλος δεν είναι απογοητευτικός είναι πραγματικός γιατί οι ποδηλάτες κινδυνεύουν απίστευτα.

   Τα μοντέλα της Cat-Eye με LED για μπροστά δεν κάνουν 10 ευρώ με τίποτα. Αν νομίζεις οτι όλο αυτό γίνεται για τα σχόλια υποτιμάς τον εαυτό σου. Μπορείς απλά να μην αφήσεις σχόλιο ξανά. Εύκολο

 6. Το μόνο που δυσκολευει το ποδήλατο στην αθηνα ειναι οτι δεν ειναι ΕΠΙΠΕΔΗ.

  Στην αθηνα νομιζω πως όλα μπορουν να συμβούν. Αν απλα ενας οδηγός περάσει την Δαβάκη (Καλλιθέα) ενα απογευμα με μαγαζια ανοιχτά, θα δει καροτσια μαμάδες με μωρά να βγαινουν χωρίς να κοιτάζουν παιδάκια με ποδήλατα να νομίζουν πως ο δρομος ειναι ολος δικός τους, μπάλες, πέζους να διασχίζουν από παντού και εσύ να κάνεις ζικ ζακ για να αποφύγεις τα διπλοπαρκαρισμένα και αυτούς που ερχονται απο απέναντι.
  ΧΑΛΑΡΑ θα κόλλαγαν και οι ποδηλάτες σε αυτή την ζουγλα.

  Ειχα πάει βερολίνο μερικές μερες και νοικιασα ποδήλατο, οι ανθρωποι τρεχουνε σαν συφουνες! τρελλη εξασκηση!

 7. Α και μια παρατήρηση ακόμα είναι το ότι τα 150€ που πρέπει να δώσεις για κράνος και φώτα μπρος πίσω είναι όχι απλά υπερβολή, αλλά κοροϊδία!
  Φως μπροστά: 10€
  Φως πίσω: 10€
  Κράνος: Μέσος όρος 60€ (για ένα κράνος το οποίο είναι απ’ τα καλύτερα). Αν νομίζεις ότι πρέπει να δώσεις 130€ για ένα κράνος αγώνων τότε ναι το κόστος φτάνει τα 150€!
  Και κλειδαριά: 30€
  Σύνολο: 110€ μαζί με κλειδαριά. Τα συμπεράσματα δικά σας.

  Υ.Γ. Έτσι παίρνω κι εγώ πολλά σχόλια στο blog μου.

  • Μπροστά χρησιμοποιώ 2 Cateye OptiCube HL-EL410. Πόσο τα βρίσκεις στην Ελλάδα αυτά;

 8. Μπορεί να μην υπάρχουν φωτάκια LED Cat eye όμως εγώ τόσο το πήρα από ποδηλατάδικο χωρίς καμία έκπτωση. Με 150€ βρίσκεις ποδήλατο με δισκόφρενα μπρος πίσω και μάρκας, όχι ότι να ‘ναι, το οποίο θα αντέξει πάνω από 3 καλοκαίρια όπως λες. Ας μην συζητάμε τώρα όμως άνευ λόγου. Το θέμα είναι να πείσεις όσους μπορείς ότι το ποδήλατο είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος ο οποίος μπορεί να σε χαλαρώσει απ’ τα προβλήματα της καθημερινότητας κάνοντας πολύ πιο απλό αυτό που με άλλα μεταφορικά μέσα μοιάζει δύσκολο. Δεν μένω σε περιοχή που το ποδήλατο ενδείκνυται για μετακίνηση διότι η Ζωγράφου είναι μια απ’ τις πιο ανηφορικές περιοχές της Αθήνας. Ωστόσο δεν σταματάω να παίρνω το ποδήλατο αντί για το αυτοκίνητο σε κάθε μικρή βόλτα μέχρι το περίπτερο, σε κάθε δουλειά που έχω να κάνω στο κέντρο της πόλης και προτιμώ να χρησιμοποιώ το αυτοκίνητο μόνο για εκτός πόλης διαδρομές. Δεν διαφωνώ επίσης μ’ αυτό που λες, ότι δηλαδή λείπουν πολλές υποδομές για να μπορεί ένας ποδηλάτης να νιώσει ασφάλεια στην Αθήνα, υποδομές που στο εξωτερικό ή ακόμα και σε πολλές πόλεις της Ελλάδας θεωρούνται στοιχειώδεις. Από εκεί και πέρα προσπαθώ να πω στον κόσμο ότι είναι απλούστατο να κάνεις ποδήλατο σε οποιαδήποτε πόλη απ’ την στιγμή που σέβεσαι όλους τους κανόνες οδικής συμπεριφοράς όπως και τους κώδικες ηθικής στον δρόμο και στο πεζοδρόμιο όταν τύχει να το χρησιμοποιήσεις!

 9. Δεν διαφωνώ με το άρθρο του Τιτανας,
  το θεωρώ απολύτως εύστοχο, πως δεν είναι απαγορευτικό μέσο,
  όταν δεν μπορείς να το απολαύσεις, είτε από την πλευρά των δρόμων,
  είτε από τους οδηγούς των οχημάτων…( και φυσικά οι κίνδυνοι πλέον δεν περιορίζονται στους δρόμους και στην οδική συμπεριφορά ).
  Εμείς σαν ενήλικες ίσως να μπορέσουμε να προσέξουμε τους δρόμους
  και τους οδηγούς…τα μικρά παιδιά όμως είναι αδύνατον να αξιοποιήσουν
  το ποδήλατο, όπως σε παλαιότερες εποχές.
  Η μόνη ευκαιρία να το αξιοποιήσεις είναι είτε να ζεις σε απομακρυσμένη περιοχή
  χωρίς κίνηση είτε σε κάποιο χωριό όπου υπάρχει άπλετος χώρος & ήσυχοι δρόμοι.
  Τώρα προς την κουλτούρα δεν θα αναφερθώ διότι ποτέ δεν δίνω σημασία σε αυτά.
  Anyway…το θέμα είναι ότι είναι κρίμα, όχι μόνο για το ποδήλατο αλλά για πολλά πράγματα που δεν μπορούμε πλέον να χαρούμε… Καλή σας ημέρα!!!

 10. “..πρέπει να αλλάξει η κουλτούτα όλων και μετά να δημιουργηθούν οι υποδομές με δρόμους κλπ.”

  Συμφωνώ απόλυτα με το άρθρο του Titana. Δυστυχώς πολλά πράγματα ακόμη δεν θα τα δούμε ποτέ στην Ελλάδα :(

  Με εκτίμηση,
  Δημήτρης -> κάτοικος Βόλου ->μιας πόλης με απαράδεκτο οδικό δίκτυο -> χωρίς ποδηλατόδρομους -> και με φονικά κόκκινα κολονάκια στην μέση των κεντρικών δρόμων της πόλης “ιδανικά” για τους ποδηλάτες.!!

 11. titanaaaaa, min me apogoiteueis! eimai etoimi na parw, an kai den ehw mia twra… an parw ena aplo ideal i scott gia arhi einai kala? skeftomai trecking kai ohi polis ti les? alla ontws yparhoun polla provlimata…. symfwnw…. ase pou thelw na pigainw kai etairia me podilato kai ehw ta 2 eksis provlimata, pws tha vgainw kifisias me autous pou kykloforoun ekei eksw kai pws tha me dehtoun me ta baggy trousers pou thelw na foraw gia na odigw… as eimaste omws perissoteroi, kati tha allaksei den borei…!

  • Φυσικά και να αγοράσεις ποδήλατο. Ό,τι νομίζεις πάρε γιατί εγώ είμαι Giant χρήστης αλλά ερωτευμένος με τα GT που ποτέ δεν μου έφερε το κατάστημα μετά από 2 μήνες υπομονής. Όταν αγοράσεις φρόντισε να βάλεις μπροστά, πίσω φωτάκια και να ΜΗΝ κυκλοφορήσεις στους δρόμους. Αν μπορείς να το φορτώνεις στο αυτοκίνητο και να πας κάπου, super λύση. Αν μπορείς να το πας στο εξοχικό, super λύση. Όχι στην Αθήνα όμως.

 12. @eli:Πάρε scott με κλειστά μάτια…Αν και είμαι κάτοχος IDEAL, και μάλιστα ακριβοπληρωμένου, δεν σου θέτω καν δίλλημμα!!Α!Και η Αθήνα δεν είναι Παρίσι και Μαδρίτη για να σε βολέψει το πόλης.Για να ακριβολογώ μόνο σε Γενεύη και Παρίσι τα έχω δει…

  • @carpe diem: giati?? alitheia?? o typos sto panorama bikes, pou mou to ehei systisei allos pou grafei se m-bike ktl gnwstis diladi, mou proteine perissotero ideal
   ti diafora ehoun?

 13. Πολύ κακό άρθρο, φαίνεται καταρχήν σα να μην έχεις κάνει ποδήλατο ποτέ. Πχ αναφέρεις ότι τα ποδήλατα με ταχύτητες έχουν μεγαλύτερο κόστος. Μα πλέον δεν υπάρχουν ποδήλατα χωρίς ταχύτητες άντε κανα bmx και πίστας ενώ ένα αξιοπρεπές ποδήλατο ξεκινάει από 150 ευρώ.

  Από εκεί και πέρα κόντρα στην μαυρίλα που παρουσιάζεις εγώ βλέπω πολύ κόσμο να ανεβαίνει σε ποδήλατα και η ποδηλατοπορείες πλέον μαζεύουν κοντά στις 3000 κόσμο. Τι και να μην υπάρχουν υποδομές και να μη μας σέβονται εμείς θα τις διεκδικίσουμε και μας συνηθίσουν με τα ποδηλατά μας είτε θέλουν είτε όχι.

  Και επέτρεψε να τα λέει κάποιος αυτά που έχει πάνω από 13 χρόνια σε αγωνιστική σέλα και πάω στη δουλειά καθημερινά με ποδήλατο

  • Δεν έχω κάνει ποδήλατο ποτέ. Δεν έχω δει ούτε ένα ποδήλατο δύο φορές στην Ολλανδία και άλλες πόλεις και δεν έχω κάνει και άλλα πράγματα σχετικά με το ποδήλατο. Έτσι ακριβώς. Εκεί όλοι έχουν ποδήλατα με ταχύτητες. Όλοι όμως. Στην Σουηδία και την Δανία το ίδιο. Τα ποδήλατα έρχονται με δισκόφρενα και 21 ταχύτητες και δεν κοστίζουν σε καμία περίπτωση 30-40 ευρώ που ακόμα και αν σου κλέψουν την σακαράκα που καβαλάς δεν σε νοιάζει και τόσο.

   Πολύ καλά κάνουν οι 3000 ποδηλάτες και μακάρι να γίνουν 30.000 αλλά μέχρι τότε θα συνεχίσουν να έχουν σχεδόν 4.5 εκατομμύρια αδιαφορώντας για την ύπαρξη τους πάνω στον δρόμο ενώ παράλληλα αυξάνονται οι πιθανότητες να συμβεί κάτι άσχημο σε αυτού.

   Πόση απόσταση διανύεις για να πας στην δουλειά 13 χρόνια τώρα;

 14. telika opos kai na to kanoume eimaste kolo fara…
  prosopika doulevo 3.5 xiliometra apo to spiti,
  den tha dianoitho na paro podhlato epidi ksero pos me oli tin kafrila gyro mou tha patho zimia.. apla pragmata.

  krima elikrina krima..

  • Τα 3.5 χιλιόμετρα κάνε τα με τα πόδια. Super λύση

   • pragmati eine super lysi kai eine mia aneti volta 40 – 45 lepta
    kai mou aresi arketa otan to kano,
    5 – 6 fores to mina. ala se kathimerini vasi den ginetai logo alon paragondon. BUt Im trying damn it.. ;)

    I will become a better person even though those around me make it hard to do.

 15. Γιατί τέτοια επίθεση ρε παιδιά στον Titana?
  Άδικο έχει? Απλά είναι ρεαλιστής ο άνθρωπος και βλέπει τα πράγματα καθαρά, είπε κάτι που ΔΕΝ ισχύει?
  Δεν κατηγόρησε κανέναν ούτε παρέτρεψε κανέναν να μην αγοράσει ποδήλατο, απλά δεν είναι καθόλου εύκολη η κυκλοφορία στους δρόμους. Δηλαδή κάποιος πρέπει να πάρει ένα ποδήλατο μόνο και μόνο για να πηγαίνει στην δουλειά του? Δεν μπορεί να το πάρει και να παει μια βόλτα σε ένα πάρκο να κάνει, να το βγάλει παραέξω όπως είπε και ο Titanas στον Άλιμο για παράδειγμα που έχεις τα πεζοδρόμια σου για να βγεις και να το ευχαριστηθείς.
  Μιλάω καθ’αυτον τον τρόπο γιατί ΘΕΛΩ να αγοράσω κι εγώ ποδήλατο αλλά ΔΕΝ με απέτρεψε το συγκεκριμένο άρθρο γιατί ήδη τα ήξερα όλα αυτά του εκφράζει ο φίλος μας.
  Μπορεί να παλέψουμε όλοι για να αναγνωρίσουν την προσπάθεια που κάνουμε να έχουμε την υποδομή για τα ποδήλατα στην ΑΘΗΝΑ, αλλά δεν παύει να είναι ένας αγώνας ΜΕΓΑΛΟΣ και ΔΥΣΚΟΛΟΣ στον οποίο καλό είναι να ακούμε και την ρεαλιστική πλευρά του, αυτή που την ξέρουμε καταβάθος όλοι απλά δεν την εκφράζουμε για να μην απαξιώσουμε τους εαυτούς μας.
  Εμένα με άγγιξε που ήταν ειλικρινές το άρθρο και παρουσίασε την πραγματική πλευρά της πόλης μας σε σχέση με το ποδήλατο και το πως αντιμετωπίζεται από την κοινή γνώμη.

  Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για ότι πιστεύουμε αλλά να είμαστε και λίγο Πραγματογνώμονες ρε παιδιά!

  Φιλικά Γιάννης

 16. @J.Silver Συμφωνώ απόλυτα. Αλλά κλασικά κάποιοι θέλουν να πάνε κόντρα και να εφεύρουν “ενστάσεις” ακόμα και εκεί που δεν τις έχουν πραγματικά και ειλικρινά.

 17. Πρόσφατα στη Πάτρα που κατοικώ, ο Δήμος εγκαινίασε σε δυο-τρεις κεντρικούς δρόμους λωρίδες κυκλοφορίας ποδηλάτων! Τις επόμενες μέρες λοιπόν και ως σήμερα χρησιμοποιούνται για να παρκάρουν οι κύριοι και οι κυρίες που θέλουν να σταματήσουν για λίγο και να κάνουν τις δουλειές τους. Όπως πάρκαραν και πριν γίνουν οι λωρίδες για τα ποδήλατα που είναι ανύπαρκτα!
  Τώρα γιατί έγινα αυτοί οι ποδηλατοδρόμοι από το δήμο, είναι άλλη ιστορία μάλλον!
  Για ένα είμαι σίγουρος, Ολλανδία δεν θα γίνουμε ποτέ :)
  Ζήτω το Ελλαδιστάν και τα μυαλα που κυκλοφορούν εκεί έξω γαμώ το στανιό μου!

  • Δεν θα γίνουμε Ολλανδία ποτέ γιατί η φύση δεν έφτιαξε την Ελλάδα όπως την Ολλανδία. Δεν είναι το ζητούμενο να γίνουμε Ολλανδία αλλά να αλλάξει η κουλτούρα που αντιμετωπίζουμε το όλο θέμα και μετά να γίνουν οι υποδομές γιατί διαφορετικά ό,τι δημιουργηθεί θα καταλήγει σε παρόμοια με αυτό που αναφέρεις περιστατικά..

   • Εννοω λογω των ποδηλατων και οχι για την μορφολογια του εδαφους αλλα για την νοοτροπια. Να μαθουμε να κυκλοφορουμε με τα ποδηλατα.

 18. Πάντως, στα προάστια των Αθηνών δεν είναι τόσο κακή ιδέα το ποδήλατο για τη βόλτα σου και τα καθημερινά ψώνια. Θέλω να πω ότι αν κάποιος μένει στα προάστια, όπως εγώ στην Άνω Γλυφάδα, το ποδήλατο είναι εξαιρετικό μέσο μετακίνησης για τις εντός δήμου μετακινήσεις. Τα αυτοκίνητα είναι σαφώς λιγότερα, το βουνό για εξορμήσεις είναι δίπλα και η παραλία δεν είναι τόσο μακριά! Ακόμα και στα μαγαζιά της Γλυφάδας μπορείς να κατέβεις εύκολα με το ποδήλατο. ;-)
  Κατά τα άλλα, συμφωνώ απόλυτα με όσα γράφει ο Τιτάνας. Ωραίο άρθρο Τιτάνα.

  • Φίλε μου, στην άνω Γλυφάδα και σε περιοχές όπως αυτή οι περισσότεροι δρόμοι μαζί με παρκαρισμένα και στις 2 πλευρές έχουν χώρο για ένα αυτοκίνητο και ένα smart να κυκλοφορήσουν ενδιάμεσα. Εκεί υπάρχει χώρος και ο κίνδυνος είναι μικρότερος γιατί μπορείς να κινηθείς.

   Αν κατέβεις βέβαια προς κέντρο και αποφασίσεις να κάνεις βόλτα δύσκολα τα πράγματα, όπως δύσκολες είναι και οι βόλτες πάνω σε δρόμους ήπιας κυκλοφορία.

 19. Τραγικό post. Αν το point σου είναι η έλλειψη υποδομών (που ισχύει 100%) θα πρέπει να το γράψεις πάλι από την αρχή. Το έδωσα σε 10 ανθρώπους να το διαβάσουν (όχι ποδηλάτες όπως εγώ). Κανείς δεν κατάλαβε οτι το βασικό σου επιχείρημα ήταν αυτό. Όλοι είπαν πως είναι ένα εχθρικό προς το ποδήλατο κείμενο.

  Πρέπει κάποιος να διαβάσει και τα σχόλια για να βγάλει μια άκρη, που και εκεί γράφεις πράγματα υπερβολικά (150 ευρώ κόστος κράνους και φώτων π.χ). Επειδή εσύ (κι εγώ) γουστάρουμε cat eye και super κράνος δε σημαίνει οτι δεν υπάρχουν αξιόλογες (και αξιόπιστες) οικονομικές λύσεις. Οι συγκεκριμένες ανάγκες καλύπτονται και με τα μισά λεφτά από αυτά που λες και εξίσου αποτελεσματικά.

  Πρόσεξε, ξαναλέω, δε διαφωνώ με όσα λες, απλά με τον τρόπο που το έχεις γράψει. Βέβαια δικό σου blog είναι, ό,τι θες γράφεις.

  Αυτά!

  • Το κύριο point είναι η έλλειψη κουλτούρας, η μη αποδοχή του ποδηλάτου και πως έχει αυτό φτάσει στον τρόπο που έχει δομηθεί η κοινωνία. Αν δεν αλλάξει αυτό ξεχάστε τα ποδήλατα στην Αθήνα. Πρώτα αλλαγή νοοτροπίας και μετά οι υποδομές αλλιώς θα καταλήξουμε στην σημερινή κατάσταση αυτοκίνητα – πεζοδρόμια που είναι parking και όχι χώρος διάβασης για τους πεζούς κλπ.

   Όσοι θεωρούν ότι γράφω κατά των ποδηλάτων δικό τους θέμα. Γράφω κατά όλων αυτών που περνάνε από δίπλα σου και δεν υπολογίζουν ότι υπάρχεις, για τα γραφεία που είναι χώροι χωρίς ένα ντους διάολε και ένα χώρο για φαγητό, για την νοοτροπία ότι η εμφάνιση μετράει για την ποιότητα και την ποσότητα της δουλειάς που μπορεί να παράγει κάποιος κλπ. Αν δεν αλλάξουν όλα αυτά ώστε να διευκολυνθούν οι ποδηλάτες και να νιώσουν άνετα, θα κάνουμε βόλτες σε δρόμος ήπιας κυκλοφορίας φτιαγμένους για αυτοκίνητα όταν δεν κάνουν παζάρι, σε λακούβες κλπ.

   Όσο για τον εξοπλισμό, ξέρεις πολύ καλά ότι παίρνεις αυτό που πληρώνεις, από τα φώτα μέχρι τα ελαστικά Michelin και τον 205 ελαφρύτερο σκελετό κλπ.

 20. @eli:Εγω σου μιλάω καθαρά απο δική μου πείρα χωρίς να είμαι και κανένας ειδικός…Επειδή τα έχω τεστάρει και τα δυο σε αποστάσεις σου λεω!
  Α, και παιδιά…Να μην περιμένει κανείς να βρεί ποδήλστο, σοβαρό όμως, για την πόλη με τιμή κάτω των 350 ευρώ…Απο κει και κάτω είναι πολύ επικύνδινο να κυκλοφορήσει κάποιος…Να μην κρυβόμαστε, στην Αθήνα με τα κατεστραμμένα (εως και ανύπαρκτα!) πεζοδρόμια, τα δισκόφρενα, οι ταχύτητες και τα αμορτισέρ θεωρούνται απαραίτητα.’Οπως και να το κάνουμε δεν δέχονται υποχωρήδεις α ζητήματα ασφάλειας.(Να μην ανοίξω συζήτηση για κράνος και λοιπά προστατευτικά..)

 21. @titanas
  Ασχολισου με τιποτα κινιτα, τηλεορασεις, ψηφ. κορνιζες, web apps, κτλ που τα κατεχεις και ασε τα ποδηλατα για αυτους που ασχολουνται…

  Εαν παρατηρουσες, θα εβλεπες οτι καθε μερα που περναει στην Αθηνα (και οχι μονο) τα ποδηλατα αυξανονται…

  οπως λεει και η σοφη λαικη ρηση Η ΗΜΙΜΑΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΤΗΣ ΑΜΑΘΕΙΑΣ

  • Βλέπω έχεις σοβαρά επιχειρήματα απέναντι στα δικά μου. Ασχολήσου ξανά με το κείμενο και διάβασε προσεχτικά τι είπα, άσε τις προσωπικές επιθέσεις για λίγο στην άκρη και πες κάτι που θα προσφέρει στην συζήτηση. Απλά πράγματα.

 22. Θεωρώ πως η κουλτούρα με το αν υπάρχει υποδομή είναι δύο διαφορετικά πράγματα!

  Το ότι δεν υπάρχει η υποδομή στην Αθήνα, είτε φυσική είτε τεχνική υποδομή, δεν δίνει το δικαίωμα σε κανέναν που χρησιμοποιεί κάποιο άλλο μέσο να μην σέβεται τον σπάνιο ποδηλάτη που θα δούμε στην Αθήνα. Σε μια χώρα που ο οδήγος δεν σέβεται ούτε τον πεζό που περνάει με πράσινο το φανάρι, πώς θα σεβαστεί τον ποδηλάτη?

  Όσον αφορά το άρθρο, δεν θεωρώ πως έχει κάτι που μπορεί να ενοχλήσει παρα μόνο αυτους που έχουν όρεξη να ενοχληθούν με ότι και αν διαβάσουν.

  Πάντως αν άξιζε κάτι περισσότερο είναι να φτιάξουμε τα ριμάδια τα πεζοδρόμια που ούτε γάτα δεν έχει χώρο να περάζει…και μέτα ας αναρωτηθούμε πως και με ποιόν τρόπο θα αλλάξουμε νοοτροπία στο ποδήλατο.

 23. Οι υποδομες αντε πες και αλλαξαν. Πρεπει να αλλαξουμε εμεις πρωτα. Να παψουμε να περνουμε το αμαξι για να παμε στο περιπτερο. Ελεος!!!! Λιγο περπατημα ή ποδηλατο καλο μας κανουν. Η γνωμη μου ειναι να σταματησουν να κυκλοφορουν στα κεντρα των πολεων αμαξια με ενα μονο ατομο μεσα! Απο 3 και πανω….Κανονισε με συναδελφους, φιλους να πας μαζι στη δουλεια. Τη μια με το δικο σου την αλλη με καποιον αλλον. Και αυτοι που διπλοπαρκαρουν και γραφουν στα @@ τους αλλους…προστιμο 3000 ευρω για να παρεις το καρο σου απο την μαντρα. Εγω μ*λ*κας ειμαι που περνω ταξι ή λεωφορειο για να κανω τις δουλειες μου στο κεντρο? Οχι απλα δεν γουσταρω να ταλαιπωρηθω και να ταλαιπωρησω τους αλλους με το παρκαρισμα των 5′ ακριβως στο κεντρο του δρομου!!!!!

 24. ΄Αμα πέρνεις ταξί μόνος σου για το κέντρο τότε αυτόματα αναιρείς αυτό που θεωρείς λάθος…δεν νομίζω πως έχει διαφορά αν πας με το ιδιωτικό σου ι.χ κέντρο ή με το ταξί!

 25. @george ant: Χμμμ, λες ε?

 26. Mέρες:Δευτερα Τρίτη Τετάρτ Πέμπτη Κάποιες φορές Παρασκευή Συν βόλτες σε άλλα διάφορα μέρη
  Δρομολόγιο: Μαρούσι Κολωνάκι 35-40 λεπτά Κολωνάκι Μαρούσι 40-50 λεπτά από δρόμους επιλεγμένους με ελάχιστη κλίση και παράδρομους χωρίς κίνηση
  Ποδήλατο : Κούρσα αναπαλαιωμένη 20 ετών με Εξαπλό ελεύθερο πίσω
  Φωτάκια Διακριτικά: Cateye Hl 220 22eyro SIgma 5 led Πισω 10 ευρω και 3 Led 3ευρω συν πράσινο αντανακλαστικό γιλέκο πέντε ευρώ

  Έχουν αρχίσει να αυξάνονται οι ποδηλάτες αλλά και πάλι είναι λίγοι. Όταν αυξηθεί ο αριθμός τους και θα είναι πλέον μια ομάδα κοινωνική με υπολογίσιμη δύναμη θα δούμε κάποιες αλλαγές.Για γίνει αυτό καλό θα ήταν να υπάρχει παρότρυνση για την χρησιμοποίηση του ποδηλάτου με προειδοποίηση ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα στην κυκλοφορία αλλά όχι αποθάρρυνση καθώς έστω και ένας ποδηλάτης είναι σημαντικός.

  • Awesome! Μπορείς να μοιραστείς του δρόμους με ελάχιστη κλίση και χωρίς κίνηση;

  • Και ντρες Κοουντ υπετρέντυ καθώς Κολωνάκι είναι αυτό δεν μπορούμε να πηγαίνουμε όπως να ναι.Τζιν κοτλέ παντελόνι υφασμάτινα με καρώ και απόλα συνοδευόμενα από φωσφοριζέ βραχιόλια για την συγκράτηση του παντελονιού για να μην μπλεχτεί στην αλυσίδα.Υπερτρέντυ αξεσουαρ.

   • Παράλληλος Αμαρουσίου χαλανδρίου.Εθνικής Αντιστάσεως.Εκεί μόνο έχει κίνηση αλλά είναι ολόι ακινητοποιημένοι οπότε μικρότερος κίνδυνος.παράδρομος κηφισίας από ψυχικό μέχρι κατεχάκη.και γαμώ σα ποδηλατόδρομος είναι!μετά πίσω από πανόρμου από τα στενά πας όλο ευθεία και βγαίνεις πίσω απο το αστυνομικό μέγαρο αλεξάνδρας περνάς απέναντι και μετά μέσα από τα στενά πίσω από την αλεξάνδρας όλο ευθεία βγαίνεις κολωνάκι.

   • Thanks! Μου έδωσες ιδέα.

   • στο γύρνα ακολουθώ ένα δρόμο που έμαθα όταν ακολούθησα έναν άλλο που πήγαινε χαλάνδρι.στενά πίσω από γήπεδο αλεξάνδρας.περνάς απέναντι.πίσω από τη γαδά.περνάς κάθετα την πανόρμου.και πας λουιζ ρινακουρ.περνάς στο δρόμο πίσω από το ποτοπολείο χρησιμοποιείς για λίγο το πεζοδρόμιο και φτάνεις φανάρια κατεχάκη.μετά φτάνεις ψυχικό από παράδρομο πάλι τα αυτοκίνητα είναι σταματημένα οπότε πρέπει να παίρνεις πόζες μπας και βρεθεί κάποιος μελλοντικός ποδηλάτης.εθνικής αντιστάσεως στην αρχή λίγο επικίνδυνο μετά πάλι κολλάνε.μετά χαλάνδρι και μετά στενά παράλλα με το ρέμα και στενά αμαρουσίου ωραια διαδρομή.

   • Και το ξαναέω θέλει οντως προσοχή.Όλη η διαδρομή πρέπει να γίνεται με χαλαρό ρυθμό.χωρίς βιασύνη.Και πρέπει να κάνεις σενάρια για το χειρότερο.

   • Α και προσοχή το ποδήλατο είναι εθιστικό αν ξεκινησεις δεν μπορείς να σταματήσεις.

 27. Εχει μια εβδομαδα που ξανα αρχισα το ποδηλατο.(Θεσσαλονικη μενω.)

  Οχι οτι εδω ειναι καλυτερα αλλα μονο που σκεφτομαι οτι θα γυμναστω,θα αθλουμαι καθημερινα,(θα στεγνωσω και παλι απο το περιττο λιπος),θα γλυτωνω και λιγα €€€,αισθανομαι πολυ καλυτερα..

  Σχολη,δουλεια,προπονηση και για κανα καφεδακι πλεον με ποδηλατο.

  Και δεν αναφερω τα ωφελη απο τα σταθμευμενα στο γκαραζ μου μηχανακια και αυτοκινητο..

  Οχι για να μην πεταχτει κανεις και μου πει τπτ για την οικολογικη μου συνειδηση..

  • Νομίζω η Θεσσαλονίκη ειδικά στο κέντρο βολεύει πολύ περισσότερο. Καλή κίνηση man!

 28. μπράβο! έτσι ΑΚΡΙΒΩΣ είναι τα πράγματα!
  ίσως να φαντάζει επιθετικό το ποστ σου αλλά εμπεριέχει αλήθειες και μόνο αλήθειες.
  με ποδήλατο πάνε στη δουλειά μόνο όσοι μένουν αρκετά κοντά και το dress code τους είναι ανύπαρκτο, δηλαδή πάνε όπως πάνε για καφέ και στην δουλειά. κατά τ’άλλα άλλα λόγια να γ*μι*μαστε….
  φτιάχτε υποδομές και δρόμους της προκοπής και όλα τ άλλα έπονται. θα μαι πολύ πιο εριστικός γιατί μερικοί εθελοτυφλούν και δε βλέπουν με ρεαλισμό ότι συμβαίνει.
  όταν φτάσει η στιγμή που θα κυκλοφορούμε τουλάχιστον στους μεγάλους δρόμους χωρίς λακκούβες και σαμαράκια, όταν τοποθετηθούν σοβαρές σημανσείς και όταν η άσφαλτος δεν γίνεται παγοδρόμιο με την πρώτη ψιχάλα τότε και μόνον τότε θα μιλήσουμε για ποδήλατα.
  εννοείται οτι ο καθένας κάνει την κ*βλ* του, και μαγκιά μεγάλη των ποδηλατών που φωνάζουν και κάνουν και ράνουν, αλλά εγώ προσωπικά δε τους συνερίζομαι καθόλου, υπάρχουν χίλια μύρια προβλήματα, τα ποδήλατα μας μάρανε…. μου φαίνεται τραγικό σε μια αθήνα που τα άτομα με ειδικές ανάγκες δε μπορούν να πάνε πουθενά, σε μια αθήνα που ο δρόμος είναι νταβατζιλίκι των οδηγών αλλά και της αστυνομίας (περιπολικά και ζητάδες δεν υπόκεινται σε ΚΟΚ…), σε μια αθήνα που ακόμα και με αυτοκίνητο κινδυνεύεις να σκοτωθείς από την ποιότητα των κυκλοφοριακών υποδομών ( ας μη μιλήσω για μοτοσυκλετιστές) να ζητάνε και να απαιτούν δικαιώματα οι ποδηλάτες!?!!? να πάτε στο αμστερνταμ ρε! :P ή στο βερολίνο!
  μας τα χετε κάνει μπαλόνια επιτέλους! παρτε το γ*μ*μένο το ποδήλατο και κάντε οτι θέλετε! και γω έχω ποδήλατο και έκανα φανατικά ποδήλατο πριν μερικά χρόνια αλλά στην αθήνα είναι γελοίο να μιλάμε για ποδήλατο. φορτώστε τα και κάντε την κ*βλ* σας αλλού (μοσχάτο, β προάστια, γλυφάδα, φλοίσβο για παράδειγμα) και αν δε σας αρέσει λυπάμαι πολύ, τον π*ύλ*! αυτή την στιγμή με το κυκλοφοριακό χάος της αθήνας ΕΜΠΟΔΙΖΕΤΕ κύριοι, ναι εμποδίζετε, καλά διαβάζετε. γιατί όταν είσαι με το αυτοκίνητο προσέχεις μην τρακάρεις με τον μάγκα που βγαίνει με κόκκινο, προσέχεις μην πατήσεις τον π*π*ρα με το παπάκι που κάνει σφήνες, προσέχεις μην πατήσεις τον κάθε άσχετο που περνάει τον δρόμο όποτε του κ*βλ*σει και φυσικά προσέχεις και τον κακόμοιρο τον ποδηλατιστή…

  και για να τελειώνουμε επιτέλους, δε λέω να μην κάνει κανείς ποδήλατο στην αθήνα, αλίμονο. απλά μην απαίτουμε κιόλας και αγανακτούμε σε μία πολή που απλά δε παίρνει άλλο. θα μου πείτε αν κυκλοφορούσαν όλοι με ποδήλατα θα μασταν όλοι ευτυχισμένοι…μαζί σας! και αν η γιαγιά μου είχε καρούλια θα ταν τρένο. και αν δεν είμασταν γύφτοι δε θα πετάγαμσκουπίδια κάτω και αν είχαμε παιδεία δε θα πετάγαμε τα πλαστικά στους κανονικούς κάδους ενώ δίπλα ακριβώς είναι οι μπλε κάδοι και αν… και αν… και αν….
  αυτοί είμαστε, αυτά αξίζουμε.

  παω να κάνω μια βόλτα στην καλλίπολη με το αρχαίο πλην τίμιο carrera mtb που έχω :P

 29. Το αρθρο σου ειναι πολυ κακο και δειχνει οτι δεν το κατεχεις το θεμα…..

  Τα επιχειρηματα σου ακουγονται σαν ανθρωπου 50+ χρονων !!! Παρομοια χρησιμοποιουσε
  ο Φυντανιδης στην εκπομπη του στη ΝΕΤ. Ο καθηγητης Βλαστος του ΕΜΠ που προτεινει το ποδηλατο ως λυση στο κυκλοφοριακο ισως μπορει να σου δωσει καποια στοιχεια.

  Ειναι δικαιωμα σου να νομιζεις οτι η Αθηνα ειναι ακαταλληλη για ποδηλατο και δεν σε υποχρεωνει κανεις να το χρησιμοποιεις. Η πραγματικοτητα ειναι οτι οι ποδηλατες αυξάνονται συνεχως αφου ολο και περισσοτεροι συνειδητοποιουν οτι ειναι μια ρεαλιστικη εναλλακτικη λυση στην ακινησια των δρομων!

  • Περιμένω 3-4 bullets με δικές σου προτάσεις και επιχειρήματα γιατί θεωρείς οτι η κατάσταση είναι ΟΚ κλπ. Όχι αοριστολογίες και ονόματα δημοσιογράφων και καθηγητών.

   Το γεγονός οτι οι ποδηλάτες αυξάνονται δεν βλέπω οτι ακυρώνει ό,τι έχω γράψει. Ίσα ίσα αυξάνει τον κίνδυνο να συμβεί κάποιο σοβαρό ατύχημα.

 30. ε τουλάχιστον μαζευτείτε πολλοί μπας και έχετε ανταπόκριση.

  εγώ δεν είπα οτι δεν είναι λύση, δεν είναι λύση για την ελλάδα, τι να πω…. ίσως σε 20 χρόνια διαψευστώ! μακάρι

 31. Success story!

  http://www.youtube.com/watch?v=wFpSFCYqFME

  ….τι βρισκει κανεις αν ψάξει!!!

 32. !!!!! Και μην πιαστει κανεις απο το κοστος του συγκεκριμενου ποδηλατου….

  Ειναι αγγλικο και απο τα καλυτερα σπαστα. Υπαρχουν σπαστα απο μονο 300 Ευρω για να κανει κανεις την ιδια δουλεια!

  • Προφανώς αναφορά στο κόστος, εννοείται αυτό. Γιατί δεν αγόρασε κάτι φθηνότερο, των 300 ευρώ; Επιπλέον δεν δίνει καμία λύση σε ό,τι αναφέρω. Το παλικάρι είναι μηχανικός επίσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον τρόπο που σκέφτονται οι μηχανικοί, το περιβάλλον που εργάζονται κλπ.

   Το γεγονός ότι σπάει και μπορεί να πάει στο μετρό είναι άλλο θέμα. Δεν κάνει ποδήλατο μέχρι το σπίτι του και έτσι μπορεί και μπαίνει στο Μετρό. Ξεκινάει από τον Άλιμο! Άλιμο!

 33. Ο κόσμος (όχι όλοι, ευτυχώς) που διαβάζει blogs (και σχολιάζει κιόλας λολ) τελικά ή ανεγκέφαλος είναι ή ελληνικά δεν καταλαβαίνει. Με τέτοιους τύπους στους δρόμους φυσικά και κινδυνεύουν οι ποδηλάτες, ακόμα και αν είναι και οι ίδιοι τους ποδηλάτες.
  Όπως είπε και ο J.Silver, είπε ο Τιτάνας κάτι που ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ;
  Το μόνο που έκανε ήταν να συνοψίσει όλη τη μαυρίλα σε ένα εύστοχο κείμενο.
  Ούτε παρότρυνε κάποιον να μην πάρει ποδήλατο, ούτε να μην το χρησιμοποιεί αν το έχει ήδη.
  Απλά και όμορφα διατύπωσε σε μια αράδα ό,τι αντιμετωπίζει ένας ποδηλάτης του κέντρου.
  Ελληνάρες όμως ε; Φτού μας!

  «Δυο πράγματα ειναι άπειρα, το Σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία. Και δεν είμαι απόλυτα σίγουρος για το Σύμπαν…»
  Albert Einstein

  • Albert (??!!!) επετρεψε μου να διαφωνησω μαζι σου…

   Καταλαβαινω τι λες αλλα εαν διαβασεις προσεκτικα το αρθρο δεν εχει αυτο το υφος που υποστηριζεις!

   ΝΑΙ ο Titanas ειπε πολλα που δεν ισχουν.

 34. @toolman
  μπραβο ρε μεγαλε εριστικε μα**κα !!!
  εισαι για το τσιρκο εσυ και ολοι οι ομιοι σου, για κατι π*π*ρες σαν και εσενα εχουμε τα χαλια μας…
  ρε κεφαλα δηλαδη εγω που εχω 2 αυτοκινητα, και εχω επιλεξει να κινουμε απο και προς την εργασια μου και πολες φορες στην εξοδο μου (για να μην πω για βολτες γενικα) και γραφω 100+ χιλιομετρα την εβδομαδα τι ειμαι… κανενας γραφικος ???
  Εγω προσωπικα θεορω τον εαυτο μου σκεπτομενο πολιτη, και εσενα ΝΕΟ-ΕΛΛΗΝΑ ΜΑ**ΚΑ, sorry αλλα τα ηθελες και τα ακουσες κλασε μας τα αρ**δια τωρα παλιο-παπ**ρα

  • Μπορείς να διαφωνείς με έντονο ύφος χωρίς πολλά **.. παρακαλώ.

  • πόσο χρονών είσαι ρε βασίλη; 15? ή 5? βρίσε οσο θες ρε φίλε αλλά εθελοτυφλείς.

   Η αθήνα δεν είναι για ποδήλατο, τουλάχιστον τώρα με αυτές τις υποδομές. Αν εσύ πιστεύεις το αντίθετο μαγκιά σου, άντε καλό βόλι.
   στο χαλάνδρι γίνανε ποδηλατόδρομοι έτσι; για πες μου έχεις δει κανέναν να τους χρησιμοποιεί;
   και σε τελική ανάλυση εγώ σου επιχειρηματολογώ για αυτό που πιστεύω, εσύ τι σκ*τ* προτείνεις; οτι κάνεις 100 χιλιόμετρα; μπράβο σου! αυτό δεν κάνει την αθήνα κατάλληλη για ποδήλατο όμως,

   • Θα παρακαλούσα να ρίξεις τους τόνους. Δεν θα ξαναβάλω ** σε comments σου. ΑΝ θέλεις να πεις κάτι, πες το έντομα αλλά χωρίς **

 35. @titanas
  με συνχωρεις για το εντονο υφος μου, αλλα ειμαι ανθρωπος και εγω και ενιωσα οτι προσβαλομαι απο γραφομενα του toolman.

  Φανταζομαι οτι το σχολειο σου αφορα και εμενα και τον toolman…

  • Ναι, πάει και στους 2

 36. Ggont, ίσως το κείμενο να μοιάζει απαισιόδοξο, αλλά καταλαβαίνω γιατί υπάρχει αυτή η απαισιοδοξία και τη βρίσκω απολύτως δικαιολογημένη.

  Μπορεί να εκπέμπω στο ίδιο μήκος κύματος με τον Τιτάνα και να δυσκολεύομαι να τα δω με άλλο μάτι.
  Θα μπορούσες να μου πεις τί δεν ισχύει από τα παραπάνω;

  • Δεν είναι απαισιοδοξία αλλά καμπανάκι κινδύνου και προτροπή για αλλαγή κουλτούρας πρώτα (δύσκολο) και μετά δημιουργία υποδομών (εύκολο και ιδιαίτερα προεκλογικά friendly)

 37. @titanas
  μπορεις να δεις εδω:
  http://www.cyclist-friends.gr/showthread.php?p=160160&posted=1#post160160
  και εδω:
  http://www.podilates.gr/node/4156
  σχολεια για το αρθρο σου…

 38. Τιτάνα, χαίρομαι πολύ που διευκρινίζεις το ύφος σου γιατί παρεξηγήθηκε (και από φίλους που δεν έχουν σχολιάσει εδώ και τα λέγαμε μεταξύ μας).
  Και φυσικά συμφωνώ και πάλι.

 39. επιχηρειματα μπορεις να δεις εδω:
  http://www.podilates.gr/forum/4
  και εδω:
  http://www.cyclist-friends.gr/forumdisplay.php?f=75

  • Αν θέλεις να σχολιάσεις και να πεις κάτι κάντο εδώ. Links με posts σε forums δεν μου λένε τίποτα. Αν έχεις διάθεση απλά να κράξεις, μην μπεις καν στον κόπο

 40. Τί διαβάζω ο άνθρωπος μεσημεριάτικα. Σε λίγο θα πουν πως η Αθήνα είναι η ιδανική πόλη για ποδήλατο.
  Όλοι διαφωνούν (ούτε κι αυτοί ξέρουν με τι), αλλά κανείς δεν λέει εμπεριστατωμένα σε τί διαφωνούν.

  Και το ειρωνικό της υπόθεσης είναι πως το κείμενο ουσιαστικά υποστηρίζει όλα όσα δηλώνουν και υποστηρίζουν οι ποδηλάτες, όλα όσα διεκδικούν και πολύ καλά κάνουν.

 41. δεν συμφωνώ ούτε με μια λέξη απ’ όσα λες, αλλά θα υπερασπίζω το δικαίωμά σου να λες ελεύθερα τη γνώμη σου.
  Το ποδήλατο είναι τρόπος ζωής.
  Η προσπάθεια έχει κόπωση, ιδρώτα, αγώνα εναντίον της ζέστης, του κρύου, της βροχής, του αέρα. Οι δυσκολίες τεράστιες, σκόνη και καυσαέρια να δυσκολεύουν την όραση και την αναπνοή και ο κίνδυνος της αφυδάτωσης να ελοχεύει ανά πάσα στιγμή. Και κάπου εκεί να κρατάς τις ισορροπίες να μην πέσεις, να καταφέρεις να επιβιώσεις μέσα στη πολιτισμένη ζούγκλα των κάθε λογής μηχανών. Δεν ξέρεις από που θα προκύψει ο εχθρός μέσα στο απέραντο πεδίο πολέμου, συγγνώμη, δρόμων ήθελα να πω.
  Και έρχονται τώρα αυτοί οι παλαβοί με τα ποδήλατα και χαλάνε το μέτρο. Πως αψηφούν έτσι τον ΚΙΝΔΥΝΟ, τον ΤΡΟΜΟ να χτυπηθούν και να σκοτωθούν ή να τραυματιστούν από διερχόμενο αυτοκίνητο ή φορτηγό.
  Μπράβο σου απόλυτε titanas που συμβάλεις ενεργά στην ασφάλεια των πολιτών αυτής της κοινωνίας, αποτρέποντας τους από κάθετί επικίνδυνο-θανάσιμο.
  ΞΕΧΑΣΤΕ ΤΑ ΠΟΔΗΛΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ.
  Δεν μας λες, όμως, τι μπορούμε να κάνουμε;

  • Είπα τι να γίνει: 1. να αλλάξει η κουλτούρα 2. μέχρι να γίνει αυτό να δημιουργηθεί ένας χώρος με δύο ή τρεις πίστες που θα αναδιαμορφώνονται κάθε 6-12 μήνες.

   Το να γίνουν υποδομές είναι η πιο εύκολη λύση, ειδικά σε μια προεκλογική περίοδο που οι υποσχέσεις φεύγουν δεξιά και αριστερά. Τα περί μέτρου και φόβου κλπ είναι ειρωνικά, οκ αλλά τι ακριβώς προσφέρουν ως επιχείρημα στα δικά μου;

   • Κανένα, και εγώ μαζί σου στην εκστρατεία κατά των ποδηλάτων στην Αθήνα. Προτείνω να φτιάξουμε κόμμα για τις προσεχείς εκλογές, για να φτιάξουμε μια ώρα αρχίτερα τις πίστες και τους ποδηλατοδρόμους.
    Τα λογικά επιχειρήματά μου είναι τα εξής:
    Εάν υποθέσουμε ότι δεν εισακουστούν οι απόψεις σου και πάρουν ποδήλατα, θα μειωθεί το μποτιλιάρισμα και θα χάσω το πλεονέκτημα να ξεκινάω 10 λεπτά πιο πριν για το γραφείο ( 5 χλμ. απόσταση), ενώ άλλοι συνάλδελφοι έχουν ξεκινήσει 30 λεπτά πιο πριν και τους βρίσκω στο δρόμο. Δεν θα φτάνω πρώτος, να φτιάχνω καφέ και τότε να έρχονται. Από την άλλη εάν φτιαχτούν ποδηλατόδρομοι μπορεί να χάσουμε την ελευθερία κίνησης, με το να μας υποχρεώσουν να κινούμαστε σε μια προκαθορισμένη λωρίδα, με κανόνες, όπως τα αυτοκίνητα στις λωρίδες τους. Αυτό θα προκύψει αναμενώμενα και με την αύξηση του αριθμού των ποδηλατών. Γιατί όπως είναι γνωστό δεν μπορούμε να συνυπάρξουμε αρμονικά, όπως π.χ. τα ζώα στο φυσικό περιβάλλον.
    Η νοοτροπία θα αλλάξει μόνο εάν σεβόμαστε και αγαπάμε τους συναθρώπους μας. Εσύ που ξέρεις τα πολλά με πιο τρόπο νομίζεις ότι μπορεί να γίνει αυτό (χωρίς πολιτικές υποσχέσεις, ηγεσίες, να περιμένουμε να μας το επιβάλουν).

 42. @Albert

  1) H Αθηνα δεν ειναι επιπεδη: Εκτος απο συγκεκριμενες περιοχες κοντα στους προποδες των βουνων (Υμηττος, Ποικιλο κτλ) οι κλισεις δεν ειναι μεγαλες για καποιον που κανει ποδηλατο και εχει βασικη ΦΚ. Τα ποδήλατα σχεδον ΟΛΑ εχουν ταχυτητες απο 18 τα πολυ φτηνα εως 27-30 τα καλα. ΠΡΟΣΟΧΗ ο μικροτερος αριθμος ταχυτητων δεν επηρεαζει το ευρος των σχεσεων

  2) Ελλειψη ποδηλατοδρομων: προσωπικα ειμαι εναντιον των ποδηλατοδρομων, οπως σχεδιαζονται στην Αθηνα. Αν μπορουσα θα ανεβαζα φωτογραφιες απο Αγγλια και Αυστρια οπου οι ποδηλατοδρομοι ειναι απλα μια ασπρη γραμμη στη ασφαλτο

  3)Επιλεκτικη οραση: αυτο ειναι ενα προβλημα που υπαρχει σε ολο το κοσμο. Οσο αυξανει ο αριθμος των ποδηλατων τοσο πιο εξοικιωμενοι θα ειναι η οδηγοι με αυτα. Βεβαια παντα θα υπαρχουν και υπανθρωποι! Χτες εκανα 60 χλμ αρκετα απο αυτα με πολυ κινηση Ουτε ενα αυτοκινητο δεν ειχε προβλημα, ουτε ενα κορναρισμα!!!

  4) Ζεστη: εκει εχεις καποιο δικιο…..αλλα και παλι οι απαγορευτικες μερες ειναι λιγες. Παντως και με το αυτοκινητο λουτσα γινομαι!

  5) Dress Code: Εδω γελαμε!!!! Σε σχεση με αλλες χωρες οι δουλειες που απαιτουν dress code ειναι συγκεκριμενες (πωλητες, τραπεζικοι σε ιδιωτικες, μεγαλο στελεχη κτλ). Και παλι δεν αποτελει επιχειρημα μιας και στο Λονδινο που ΟΛΟΙ σχεδον φορανε κουστουμι, παρα πολλοι απο αυτους χρησιμοποιουν ποδηλατο. Παλι αν μπορουσα θα ανεβαζα φωτογραφιες.

  • 2+3. Ναι ειδικά όταν οι οδηγοί αυτοκινήτων οδηγούν πάνω στις γραμμές του τραμ ακόμα και όταν αυτό έρχεται κατά πάνω τους

   5. Αν πρόσεξες μιλάω για κουλτούρα και το dress code πάει με την υποδομή στο γραφείο

  • @Ggont,

   Σα να κάνουμε ανάλυση κειμένου στο λύκειο. λολ

   1) Ό,τι περιοχή έχω σκεφτεί, οι δρόμοι είναι γεμάτοι από ανηφορες (και κατηφόρες βεβαίως). Πετράλλωνα, Αιγάλεω, Βοτανικός, Μελίσσια, Γλυκά Νερά, Κέντρο και πόσες ακόμα. Αλλά εντάξει, είναι κάτι που με τον καιρό συνηθίζεις. Αυτό όμως δεν αναιρεί το γεγονός. Η Αθήνα δεν είναι επίπεδη, όπως και πολλές ακόμα Ελληνικές πόλεις.
   Και βεβαίως να μην ξεχνάμε τις αμέτρητες λακκούβες και το πολύ κακής ποιόητας οδόστρωμα.
   Όπως και να το κάνουμε, δεν σου επιτρέπει να έχεις μια ανέμελη οδήγηση. Ουσιαστικά ακόμα και μέσα στην πόλη χρειάζεσαι mountain αντί για ένα τυπικό ποδήλατο πόλης.

   2) Προσωπική σου γνώμη. Αν και οι ποδηλατόδρομοι είναι για κάτι που όλοι οι ποδηλάτες διεκδικούμε και περιμένουμε πως και πως.
   Γενικότερα την υποδομή η οποία είναι απαραίτητη για την ασφαλή μετακίνηση ενός ποδηλάτη, είτε είναι εξοικειωμένος, είτε όχι.
   Πολλοί είναι αυτοί που θα το τολμούσαν αν ένοιωθαν ασφαλείς. Με την παρούσσα κατάσταση η ποδηλασία μέσα σε μια μεγάλη πόλη και ειδικά για έναν νέο ποδηλάτη, μοιάζει extreme sport.

   3) Σε πόλεις με υποδομή δεν υπάρχει τέτοιο θέμα γιατί οι ποδηλάτες είναι ασφαλείς και δεν κινδυνεύουν άμεσα από τα αυτοκίνητα. Ακόμα και ποδηλατόδρομος να μην υπάρχει, το πεζοδρόμιο καλύπτει την ανάγκη της ασφάλειας. Πολύ φαρδιά πεζοδρόμια ΧΩΡΙΣ παρκαρισμένα αυτοκίνητα.
   Ο πεζός και ο ποδηλάτης έχουν προτεραιότητα. Σε αντίθεση με εδώ που θα πρέπει να έχεις διαρκώς στο πίσω μέρος του μυαλού σου πως δεν έχεις προτεραιότητα εσύ για να είσαι ασφαλής.

   4) Φυσικά και είναι ένα πρόβλημα μέσα στο κέντρο με τόσο τσιμέντο και τόσο καυσαέριο. Ναι, κάνει την ποδηλασία πιο δύσκολη και προσωπικά το βρίσκω δύσκολο να θέλω να βγω μια βόλτα για καφέ και όταν φτάσω να μυρίζω από τον ιδρώτα. Και αν είσαι γυναίκα, ξεχνάς το μακιγιάζ.
   Συνεπώς, το καλοκαίρι περιορίζεις το ποδήλατο για τις μετακινήσεις σου όταν συντρέχουν κάποιοι λόγοι που δεν μπορείς να τους αποφύγεις.

   5) Όπως το είπες. Στο Λονδίνο. Και σε πολλές ακόμα πόλεις του εξωτερικού. Όχι στην Αθήνα. Στο εξωτρκό έχω δει πολλές φορές ανθρώπους να οδηγούν ποδήλατο με κοστούμι και τους χαίρομαι.
   Εδώ ακόμα είναι «γελοίο» θέαμα επειδή δεν έχει συνηθίσει ο κόσμος σε τέτοιες εικόνες. Κι εδώ είναι που κολλάει η αλλαγή νοοτροπίας και αντιμετώπισης του θέματος.
   Σίγουρα θα συμβεί. Αλλά θα πάρει χρόνο.
   Επίσης, εκεί στις πολιτισμένες χώρες οι συνθήκες εργασίας ΔΕΝ έχουν καμιά σχέση με τις συνθήκες εργασίας στην Ελλάδα.
   Όποιος έχει εργαστεί έξω και ήρθε εδώ, θα το ξέρει.

   Εν κατακλείδι, έχω κινδυνέψει αρκετές φορές σαν πεζός από την απροσεξία οδηγού και αυτό δεν άλλαξε όταν έγινα ποδηλάτης. Τουναντίον.

 43. Η μόνη αντίδραση στη νοοτροπία του Έλληνα είναι να χρησιμοποιούμε ποδήλατα όσοι περισσότεροι γίνεται!!! Έτσι θα συνηθίσουν και οι δύσπιστοι

  • Φυσικά να κάνουμε ποδήλατο αλλά όχι σε αυτό το χάος που το αυτοκίνητο δεν σέβεται τον πεζό και πάει να τον πατήσει, όχι στους δρόμους που η σύγκρουση ενός αυτοκινήτου με ποδήλατο μπορεί να είναι καταστροφική κλπ.

   Στην εξοχή ναι, σε προάστια όπως αναφέρει κάποιος άλλος ναι, εκτός Αθήνας σε άλλες πόλεις ναι. Φυσικά ναι στο ποδήλατο αλλά για την Αθήνα με την υφιστάμενη κατάσταση και κουλτούρα όχι

 44. Αν και δεν συνηθίζω να κάνω posts πρέπει να πω ότι ο Titanas πολύ καλά τα λέει στη συγκεκριμένη περίπτωση.

 45. @titanas
  παρε το αμαξακι σου και πηγαινε ενα 2ωρακι κατα τις 11 στην κηφησιας να κολησεις στη κινηση να κατσεις να σκεφτεις και να αναθεωρησεις τις ΛΑΜΑΚΙΕΣ που γραφεις!
  κατι τυποι σα κ σενα μας κραταγαν πισω τοσο καιρο!
  αλλα το ποταμι γυρισμο δεν εχει και θα δεις που θα σε παρασυρει…
  ΨΕΥΤΟΟΙΚΟΛΟΓΕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Wow, βλέπω τα επιχειρήματα σου είναι τόσα πολλά και με τέτοια δόση αλήθειας και πραγματικότητας που δεν ξέρω τι να πω

 46. Επειδή πολλοί κάνουν έκκληση στο ρεαλισμό, πως ακριβώς παιδιά φαντάζεστε το να γίνουν πρώτα οι υποδομές για να αλλάξει μετά η κουλτούρα; Δεν είναι λίγο παράλογο αυτό; Δηλαδή φαντάζεστε μία πόλη χωρίς ποδηλάτες η οποία ξαφνικά να αποκτήσει υποδομές για ποδήλατο και ποδηλατική κουλτούρα; Για ποιο λόγο; Για να ικανοποιήσει ποιες υπαρκτές ανάγκες;

  Δυστυχώς το πράγμα δουλεύει αντίστροφα: πρώτα έρχονται οι ποδηλάτες και διεκδικούν το χώρο που δικαιούνται, και μετά τον αποκτούν. Κανείς δεν πρόκειται να φτιάξει πχ έναν ποδηλατόδρομο σε μία πόλη χωρίς ποδηλάτες. Κανένας οδηγός δεν πρόκειται να μάθει να μοιράζεται το δρόμο με ένα ποδήλατο, αν δεν υπάρχουν ποδήλατα στους δρόμους του (εκτός αν έχει κανα γαμάτο simulation στο Playstation). Με το να αποθαρρύνεις τον κόσμο από το να ποδηλατεί στην πόλη συμμετέχεις στη διαιώνιση αυτής της κουτούρας που υποτίθεται ότι επιθυμείς να αλλάξει.

  Είμαι προσωπικά ποδηλάτης στην πόλη εδώ και δέκα χρόνια – τα τρία τελευταία στην Αθήνα. Δεν είχα ποτέ μου ατύχημα, και ούτε κόντεψα ποτέ να έχω. Το ποδήλατο είναι το μόνιμο μέσο μεταφοράς για μένα, όταν πάω κάπου μόνος μου (δουλειά, βόλτα κλπ). Αν πάω κάπου με την κοπέλα μου παίρνουμε συγκοινωνία, και σπανίως (σπανιότατα) αμάξι.

  Από αυτά που αναφέρεις στο άρθρο σου δεν ισχύει τίποτα, τουλάχιστον οπως τα παρουσιάζεις. Κατ αρχάς στο θέμα του ποδηλάτου: όπως σου είπαν και άλλοι τα λεφτά που λες για φωτάκια είναι μεγάλη υπερβολή, με 15 ευρώ παίρνεις μια χάρα σετάκι μπρος-πίσω. Δισκόφρενα για πιο λόγο θεωρείς ότι είναι απαραίτητα; Ποια είναι η άποψη σου για τη διαφορά δισκόφρενου και v-brake στο ποδήλατο; Υποψιάζομαι πως δεν γνωρίζεις πολλά για το θέμα. Γιατί θεωρείς ότι χρειάζεσαι ανάρτηση στην Αθήνα; Δεν είχα ποτέ ανάρτηση εδώ και ποτέ δεν είχα πρόβλημα. Το πρόβλημα με τις ανηφόρες ισχύει για συγκεκριμένες διαδρομές. Δεν τον ξέρω καλά τον Πειραιά αλλά υποψιάζομαι ότι δεν είναι από αυτες. Το θέμα του καιρού θα έλεγα ότι ισχύει και αντίστροφα: Ζέστη κάποιους μήνες αλλά λιγότερο κρύο και βροχές όλους τους υπόλοιπους σε σχέση με ”ποδηλατομάνες” όπως η Ολλανδία ή η Αγγλία.

  Από τα προβλήματα του ποδηλάτη στην Αθήνα για μένα το σοβαρότερο είναι αυτό που δεν ανέφερες, δηλαδή οι κλοπές.

  Τέλος, το να παίρνεις το ποδήλατο για βόλτα στην εξοχή είναι ένα μέσο αναψυχής το οποίο όμως δεν έχει καμία σχέση με το πλήθος λόγων για τους οποίους το ποδήλατο θα έπρεπε να χρησιμοποιείται περισσότερο στην πόλη αντί για ΙΧ (καυσαέριο, μποτιλιάρισμα, ηχορύπανση, άσκηση, πάρκινγκ – χάσαμε κι άλλα πάρκα πρόσφατα για να γίνουν πάρκινγκ παρεμπιπτόντως). Όταν μιλάμε για κουλτούρα προφανώς δεν εννοούμε το πως επιλέγεις να ψυχαγωγείς τον εαυτό σου όταν μία στο τόσο πας βόλτα στην εξοχή. Μιλάμε για το πως προσπαθείς να κάνεις πιο ανθρώπινη τη ζωή τη δική σου και των άλλων σε μία πόλη που δε μας χωράει πλέον.

  Δεν έχω απολύτως κανένα πρόβλημα αν δεν επιλέγεις να ποδηλατείς στην πόλη. Αλλά σε παρακαλώ να μην αποθαρρύνεις κάποιους άλλους που ίσως το σκέφτονται, αν δεν γνωρίζεις καλά το αντικείμενο για το οποίο μιλάς. Είναι κάποια ευθύνη.

  • Είπα ΠΡΩΤΑ η κουλτούρα και ΜΕΤΑ οι υποδομές.

   Η διαδρομή που ακολουθείς ποιά είναι;

   Για τον εξοπλισμό είπα περίπου 150 ευρώ για φώτα κράνος κλπ. Το νούμερο είχε να δείξει ότι αυτό που αγοράζεις παίρνεις και ότι με παρόμοιο ποσό αγοράζεις ποδήλατο με ό,τι αυτό σημαίνει για την ποιότητα του

  • καλά τα λες…. ειδικά με τα δισκόφρενα και αναρτήσεις, δηλαδή παλιά πως κάναμε όλοι ποδήλατο; τέλος πάντων, απλά η τεχνολογία προχωράει και ενσωματώνεται και στα ποδήλατα κάνοντας τα ακόμα πιο ευκολοδήγητα.

   στο θέμα υποδομών δε συμφωνώ. γιατί πολλοί αποθαρρύνονται να οδηγήσουν όταν δεν υπάρχουν στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας, αν υπήρχαν να σαι σίγουρος πως θα διπλασσιάζονταν ο αριθμός των ποδηλάτων ειδικά στους καιρούς που ζούμε, που όλοι ψάχνουν να εξοικονομήσουν χρήματα από παντού όπως βενζίνες π.χ. γιατί πολλοί στρέφονται στο ποδήλατο όχι για τρόπο ζωής αλλά για οικονομικούς λόγους και λόγους υγείας.
   αν αλλάξει η #$$%^$##$ νοοτροπία κάτι μπορεί να γίνει, μέχρι τότε…

 47. @titanas
  αντι να κατσεις και να γραψεις οτι τουλαχιστον ο τιτλος του post σου ηταν αστοχος “Ξεχάστε τα ποδήλατα στην Αθήνα” καθεσε και προσπαθεις να μας πεισεις για το αν πεταει ο γαιδαρος…

  τι να πω…

  • Άστοχος τίτλος κατά την γνώμη σου. Θα τα πούμε όταν οι ενεργοί καθημερινά ποδηλάτες πληθύνουν αρκετά ώστε τα ατυχήματα και η σοβαρότητα αυτών να προσεγγίσουν αυτά από μηχανάκια. Η ορμή δεν αστειεύεται καθόλου και το ποδήλατο με τον αναβάτη του είναι απροστάτευτα από την έλλειψη υποδομών (το σημαντικότερο) και κουλτούρας.

 48. κουραστικα να ασχολουμαι αλλο με αυτο το post…
  φευγω απο το γραφειο μου και παω σπιτι, ΜΕ ΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ…

  αυτα, καλο σ.κ.

 49. πρόσεχε μη σε πατήσει κανείς… και χαθεί άλλος ένας σκεπτόμενος πολίτης….

 50. Απλά ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ άρθρο. Πέρα από το τι ήθελες να πεις πραγματικά και από τις αληθινές προθέσεις σου. αυτό που καταλαβαίνει ο αναγνώστης με μια ανάγνωση είναι “μην κάνεις ποδήλατο”. Σχολιάζω μια μια τις ενότητες:
  1. επιτέλους, έχω βαρεθεί να ακούω “Μα 300€ για ποδήλατο?”. Ναι ρε φίλε, εσύ που δίνεις για πλάκα τα κατοστάρικα σε ζαντολάστιχα, βενζίνες, μπουζούκια, ρόυχα κτλ. τα τσιγκουνεύεσαι για αυτό? και σιγά πια που είναι ακριβά τα ποδήλατα με ταχύτητες. εδώ καλά καλά πια δεν υπάρχουν χωρίς ταχύτητητες. και τα δισκόφρενα (στα ποδήλατα των 100-200€) όχι μόνο κοστίζουν αλλά είναι χειρότερα από τα απλά. Με 200-220€ παίρνεις ΠΟΙΟΤΙΚΟ ποδήλατο με 21 ταχύτητες, με 30€ φώτα, με άλλα 30-40€ κράνος και με 40€ μια ΚΑΛΗ κλειδαριά. Σύλολο 300-320€. Είναι παράλογο το ποσόν? Τα 15 χιλιάρικα για το αμάξι είναι καλά? Μαζί με μποτιλιάρισμα, πάρκινγκ, βενζίνες, ΚΤΕΟ, τέλη κυκλοφορίας?
  2. γιατί πρέπει ντε και καλά να υπάρχουν ποδηλατόδρομοι; το ποδήλατο δικαιούται να κυκλοφορεί στους ήδη υπάρχοντες δρόμους. και σιγά πια μην σκιστεί το καλσόν με τις λακκούβες. με το ποδήλατο μια χαρά τις αποφεύγεις.
  3. 5. γιαυτό είμαστε εμείς για να αλλάξει η κατάσταση. αν γίνουμε πολλοί όλο και κάτι θα αλλάξει. αν καθόμαστε και λέμε “μα δεν έχουμε κουλτούρα” χωρίς να προσπαθούμε να αποκτήσουμε, καήκαμε.
  4. Η ζέστη είναι όντως πρόβλημα. εννοείται πως τον Ιούλιο δεν γίνεται να κάνεις ποδήλατο. Γενικά όμως στην Ελλάδα από Σεπτέβριο μέχρι και Μάιο κάνεις μια χαρά, και ειδικά τον χειμώνα. Με ένα ελαφρύ αντιανεμικό μπουφάν ούτε σκας ούτε ιδρώνεις αλλά ούτε και κρυώνεις.

 51. Συμφωνώ απολύτως με την άποψη του @fotis.

  Όσο περισσότεροι γίνουμε, τόσο πιο γρήγορα θα αλλάξει η άσχημη κατάσταση που υπάρχει τώρα και δυστυχώς είναι αυτή που περιγράφει ο Titanas.
  Απλώς χρειάζεται υπομονή. Άλλωστε ό,τι πρόκειται να γίνει για την βελτίωση αυτής της κατάστασης, δεν θα είναι μόνο για μας, αλλά και για τις επόμενες γενιές που θα το έχουν ακόμα περισσότερη ανάγκη.

  Ναι, οι συνθήκες είναι δύσκολες και κάποιες φορές πολύ δύσκολες, αλλά για να τις αλλάξουμε θα χρειαστεί να προσπαθήσουμε όλοι μαζί, κάνοντας ο καθένας ξεχωριστά από που πρέπει.

 52. Εμένα με βρίσκει αντίθετο και ο τίτλος και το ύφος της δημοσίευσης. Κυρίως με εκνευρίζει η ηττοπάθεια που αποπνέει ιδιαίτερα όταν προέρχεται από νέα άτομα κι όχι από ξοφλημένους γέρους (στο μυαλό κι όχι στα χρόνια απαραίτητα). Αν θέλουμε πραγματικά να αλλάξουμε την κατάσταση πρέπει να προσπαθήσουμε και οι ίδιοι. Μην περιμένουμε από το κράτος και τις διάφορες αρχές να κάνουν βήματα προς την θετική κατεύθυνση αν δεν είμαστε ενεργοί πολίτες εμείς οι ίδιοι, Με τις βρισιές προς τον toolman και τον Titanas δεν πρόκειται να κερδίσουμε την μάχη του διαλόγου, απλά όταν ο toolman θα έχει σε κάποια χρόνια από τώρα 10-20 ποδήλατα μπροστά του στην δεξιά λωρίδα, τότε θέλοντας και μη, θα τα σεβαστεί. Προσοχή δεν λέω για παράβαση και επίτηδες κλείσιμο στα αυτοκίνητα αλλά σε μια ροή ποδηλάτων τέτοια που αναγκαστικά καταλαμβάνει την μια λωρίδα κυκλοφορίας. Κι αν δεν πιστεύετε ότι υπάρχει κάτι τέτοιο στην Αθήνα ελάτε μια βόλτα τις Κυριακές που γίνεται η βόλτα-προπόνηση στην παραλιακή ή όπου αλλού να δείτε με τα μάτια σας τι γίνεται. Ποτέ σχεδόν δεν αντιμετωπίζουμε πρόβλημα από τα αυτοκίνητα που μας σέβονται όπως τα σεβόμαστε κι εμείς. Αν δεν με πιστεύετε δείτε και μόνοι σας φωτογραφίες εδώ: http://www.cyclist.gr/blog_article.php?id=1386

  Υ.Γ. Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων δεν είμαι ιδιοκτήτης ή υπάλληλος στο Cyclist, απλά ένας ευχαριστημένος πελάτης-συναθλητής-συμποδηλάτης.

 53. Ό,τι νά ναι όμως… λοιπόν πάμε:

  1. Ούτε η Ελβετία είναι επίπεδη, ούτε η Σουηδία, ούτε όλη η Γερμανία, ούτε η Σκωτία, ούτε η Ισπανία κτλ κτλ. Και όμως στη Ζυρίχη πχ όπου παίζουν παντού άγριες ανηφοροκατηφόρες παντού ποδήλατα και τραμ βλέπεις. Η ανηφόρα είναι μύθος. Εκτος απο ανηφόρες που έχουν σήμα για κλίση πάνω απο χ% και κάτι τέτοια πράματα (όπου απλά κατεβαίνω και περπατάω για 50 μέτρα, δεν χάλασε κι ο κόσμος), εγω, ένας χοντρός αγύμναστος άνθρωπος που πάει εδώ κι ένα χρόνο στη δουλειά με το ποδήλατο και μένει ψηλά στου Ζωγράφου, εξ’αρχής δεν είχα πρόβλημα. μέχρι την κλίση που έχει η αλεξάνδρα στο ανέβασμα πχ τρέχεις κι όλας, κάτω απο 10η ταχύτητα δεν είναι ανάγκη να πέσεις… Επίσης αποκλείεται πια όλη μέρα να ποδηλατείς σε ανηφόρα… κι’ άμα φας 10-20 λεπτά ανηφόρα (το οποίο σημαίνει 10χλμ ανηφόρα περίπου) αντέχεις, απλώς θα πάς πιο σιγά απο ένα παπί (γιατι κατηφόρα και ίσιωμα δεν βλέπω καμιά διαφορά απο όταν οδηγάω τη μηχανή, εκτος δρόμων όπως η Συγγρού και Μεσογείων/Κηφισίας)

  2. ΠΟΛΥ περισσότερο επηρεάζουν οι λακούβες τα αυτοκίνητα και ιδίως τα μηχανάκια! Η ευελιξία που έχει το ποδήλατο (φανταστείτε όσοι μηχανάκηδες την διαφορά σε ζιγκ ζαγκ και χωσίματα στα 40χλμ/ω που έχει ένα παπί με μία OnOff, άλλη τόση το ποδήλατο με το παπί) είναι τέτοια που δεν πέφτεις ποτέ σε μεγάλη λακούβα, την περνάς στο “γείσο” της. Γενικά οι δρόμοι κατα βάση σε στρητ μηχανή είναι που σε #@$ανε.

  3. Αυτό είναι αλήθεια. Βέβαια η πιθανότητα να πέσουν πάνω σου είναι απ’ότι έχω δει η ίδια με τη μηχανή, και γενικά άμα ξέρεις να οδηγάς (σε ανθρώπους που οδηγάνε αποκλειστικά αυτοκίνητο δεν προτείνω το ποδήλατο… ας πάρουν ένα παπάκι πρώτα) δεν έχεις καθόλου παραπάνω πρόβλημα απ’ότι ένα μηχανάκι, εκτος όταν είσαι σε έντονη ανηφόρα. Και πάλι ο κίνδυνος αντισταθμίζεται απο το γεγονός οτι συνήθως δεν ξεπερνάς τα 60χλμ/ώρα, και αυτό δείχνουν ΚΑΙ οι διεθνείς μελέτες! Ψάχτε κάπου στο http://www.copenhagenize.com/ τις έχει, εγώ βαριέμαι τώρα. Σε όποιον μηχανάκια: πάρε ποδήλατο για μια διαδρομή και δες, δεν νομίζω οτι θα κινδυνέυσεις καθόλου παραπάνω.

  4. Αυτό είναι ΕΝ ΜΕΡΗ αλήθεια, συγκεκριμένα εγώ παράτησα (κι αυτό τη μέρα όχι το βράδυ) το ποδήλατο μεταξύ τελών Μαΐου και τελών Σεπτεμβρίου. Τον υπόλοιπο χρόνο είναι ηλίθιο το επιχείρημα… απλώς ντύνεσαι *λίγο* πιο ελαφρά απ’ότι θα ντυνόσουν αν ήσουν με κάποιο άλλο μέσο.

  5. Ρε φίλε εδώ θα μας τρελάνεις…. ΟΛΗ η ευρώπη το πρωί ΜΕ ΚΟΥΣΤΟΥΜΙ ποδηλατεί!!! Δεν έχεις βγει ποτέ απο τα σύνορα?? Κι ακόμα να μην έχεις βγεί, δές κανα φωτομπλόγκ τέλος πάντων (εδώ http://www.copenhagencyclechic.com/ έχει και καλές γκομενίτσες παρεπιπτόντως)! Εγώ με παντελόνι, δερμάτινο παπούτσι, πουκάμισο κι εννοίοτε γραβάτα πάω στο γραφείο. Δεν ποδηλατώ σαν τον BMXα, σαν άνθρωπος πάω… Απλά έχω ποδήλατο πόλης, γιατί εδώ οι ποδηλάτες δεν καταλαβαίνουν οτι με ποδήλατο χωρίς Φώτα-Φτερά-Προστατευτικό αλυσίδας ΔΕΝ γίνεται να ποδηλατίσεις σαν άνθρωπος…

 54. @toolman
  συγνωμη για το υφος μου, αλλα εαν δεν σου αρεσει να σε βριζουν προσεχε τι γραφεις…

 55. το προηγουμενο μου post to εσβησε ο titanas (o λογοκριτης !!!) προφανος λογω ασεμνων χαρακτιρισμων…
  Σχολιασα το ειρωνικο σχολειο του toolman
  “πρόσεχε μη σε πατήσει κανείς… και χαθεί άλλος ένας σκεπτόμενος πολίτης….”
  λοιπον χωρις πολλα πολλα, και χαρακτιρισμους μποριται να δειτε τι γραφει ο ιδιος για τον εαυτο του εδω:
  http://siteseein.gr/toolman1
  Δωστε προσωχη στα παρακατω:
  Ενδιαφέροντα : araliki
  Αγαπημένα Βιβλία : mein kampf
  (για οσους δεν γνωριζουν ειναι το βιβλιο του Αδολφου Χιτλερ “Ο Αγων μου”)

  τωρα τι να πω… εγω φταιω που καθομαι και ασχολουμε με καποιον που του αρεσει ο Χιτλερ και το αραλικι !!!

  • Ζήτησα να ρίξετε τους τόνους και από τους δύο. Αν συνεχίσετε έτσι δεν θα δείτε κανένα άλλο σχόλιο online. Δεν προσφέρουν στην κουβέντα οι προσωπικές επιθέσεις. Τέλος.

 56. εγώ πάντα προσέχω τι γράφω, τώρα αν δε συμφωνείς vassilis άλλο καπέλο.

  για να τελειώνουμε γιατί το ψοφήσαμε ποδηλάτης χωρίς ποδηλατόδρομο, ειδικά στην αθήνα εμποδίζει και κινδυνεύει. πάρτε το χαμπάρι, τίποτε άλλο δε λέω.

  και τέλος georgey εγώ τα σέβομαι τα ποδήλατα επειδή όπως είπα άλλωστε πριν χρόνια έκανα φανατικά ποδήλατο, το θέμα όμως δεν είναι αν σέβομαι εγώ, το θέμα είναι να γίνουν ποδηλατόδρομοι για να είναι όλοι ευχαριστημένοι. και στην παραλιακή που λες ή στον άλιμο που ανέφερε κάποιος άλλος είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο, γι ααθήνα λέμε οτι είναι ακατάλληλο, τουλάχιστον στν τωρινή κατάστασση

  • toolman έχεις μπερδευτεί λίγο. Τα αυτοκίνητα είναι που εμποδίζουν, είναι πολλά και δεν χωράνε πια στην πόλη. Φέρνουν φασαρία, φθορά στους δρόμους, έξοδα κρατικά και προσωπικά, και υποβαθμίζουν ολόκληρες περιοχές, και το αστείο είναι οτι δεν πάνε και πουθενά, όταν μιλάμε γι Αθήνα (και με το ποδήλατο και με τη μηχανή φτάνω παντού πιο γρήγορα, ειδικά άμα συνδυάσεις μετρό), εκτός άμα πέρνεις κάθε μέρα Αττική οδό, Εθνικές, περιφεριακούς και κάνεις τίποτα διαδρομές Ν.Μάκρη κέντρο τότε πάσο(κι αυτό μέχρι να φτιαχτούν 2-3 προαστυακοί ακόμα, με βαγόνι για ποδήλατα). Να σου δώσω ένα παράδειγμα του τι έρχεται (υπόψην δεν διαλέγω την πόλη πρότυπο, αλλού έχει ακόμα περισσότερους ποδηλάτες, απλώς επειδή έχω ζήσει εκει την αναφέρω). Στη Ζυρίχη μου είχε φανεί πολύ φασιστικό το σύστημα για τους αυτοκινητιστές αρχικά, αλλά με τον καιρό κατάλαβα οτι μόνο έτσι γίνονται ανθρώπινα τα πράματα. Στην ουσία σου απαγορεύουν να έχεις αυτοκίνητο. Όσοι πήρανε πήρανε, μπορείς να αγοράσεις μεν, αλλά θα επιμεριστείς το κόστος που δημιουργεί και θα το έχεις έξω απο την πόλη, και εξηγώ:

   Οι θέσεις στις γειτονιές ήταν αριθμημένες (όπου επιτρεπόταν να παρκάρεις) με τον αριθμό του αυτοκινήτου σου, και πλήρωνες κάποιο ποσό το χρόνο. Εναλλακτικά έπρεπε να έχει πάρκινγκ η πολυκατοικία σου. Στο κέντρο και όπου δεν ήταν αριθμημένες, ήταν με παρκόμετρα. Παντού είχε τραμ, και αρκετά ποδήλατα. Το αποτέλεσμα ήταν, οτι με αυτοκίνητο δεν μπορούσες να πας πουθενά! Αν είχαν τελειώσει οι θέσεις, πάρκαρες σε μεγάλα πάρκινγκ έξω απο την πόλη, πήγαινες εκει με το τραμ και είχες το αμάξι μόνο για ταξίδια. Αν είχες θέση, το πολύ πολύ να πήγαινες για κάποια ώρα κάπου με παρκόμετρο, κι έτσι κι αλλιώς με τα τραμ να πιάνουν τους δρόμους, τα συχνά λεωφορεία και τα ποδήλατα, δεν θα φτανες ούτε μεθάυριο με το αυτοκίνητο.

   Ακόμα ένα παράδειγμα είναι οι “πράσινες ζώνες” που σιγά σιγά δημιουργούνται στις πόλεις στην Γερμανία (αυτοκίνητα ξου, μόνο με ειδική κάρτα). Στις Σκανδιναυικές χώρες, και στη Γερμανία-Ολλανδία-Βέλγιο-Δανία-Γερμανία-Ελβετία-Αυστρία έτσι κι αλλιώς παίζει πάρα πολύ το ποδήλατο (και σε αρκετές Βρετανικές, και σε μερικές πόλεις στην Ισπανία). Και απ’ότι ξέρω άλλο παράδειγμα είναι η Ιαπωνία που αν δεν προσκομίσεις βεβαίωση απο το δήμο οτι έχεις θέση πάρκινγκ δεν σε αφήνουν καν να αγοράσεις αυτοκίνητο!

   Τεσπα, το κύμα έρχεται, σε 30-40 χρόνια τα πράγματα για τα παιδιά μας θα είναι αλλιώς.

 57. ρε τιτάνα θα μας τρελάνεις, άμα κάποιος δεν έχει την στοιχειώδη νοημοσύνη να καταλάβει οτι κάνω πλάκα στο προφίλ μου τι να πω… μιας και είμαι ράφτης στο επάγγελμα ελάτε να σας ράψω από ένα κοστουμάκι να βολτάρετε στην αθήνα με τα ποδήλατα σας.

  και δεν έβρισα κιόλας! ενώ θα πρεπε! εγώ είπα την πραγματικότητα και μου σβήνεις και σχόλια!
  εσύ βάζεις αστεράκια και στην λέξη σκ*τ*… τι να πω…αν αυτό θεωρείς βρίσιμο οκ, ειρωνεύτηκα είναι η αλήθεια αλλά με αυτά που διαβάζω μόνο να ειρωνευτώ μπορώ…
  η πολύ σοβαροφάνεια θα μας φάει

  καλές βόλτες και auf wiedersehen

  sieg heil

  • κλαιν μαιν, που λενε και οι θεσσαλονικεις….

 58. donP αυτή είναι μία πολύ καλή λύση, επιτέλους κάποιος μίλησ εσωστά. ας απαγορευτούν στην αθήνα που είναι ήδη υπερκορεσμένη τα αυτοκίνητα.
  αλλά εδώ ερχόμαστε στο θέμα νοοτροπία, που αυτό θέλει όπως λες 30 40 και βάλε χρόνια.. για να δούμε

  • toolman esy empodizeis me to utokinhto sou, kai o ka8enas pou to pairnei gia na kanei diadromh 4 kai 5 xiliometrwn.
   Prepei na katalabeis oti o dromos den anhkei perissotero se esena apo oti se enan podilath.

   Apo th stigmh loipon pou den yparxoun podhlatodromoi
   dikaiwma tou podilath einai na odhgei sto dromo.

   Lypamai pou yparxoun an8rwpoi san kai sena.
   Pou 8ewroun dikaiwma tous na se skotwsoun epeidh dia8etoun megalytera kybika.

   Den einai dikaiwma sou na skotwneis kai na traumatizeis kapoion se kamia periptwsh.

   Kai pes mou giati den kaneis thn idia magkia kai sta lewforia?
   epeidh 8a se kanoun liwma?
   To briskeis swsto auto?

   Kai ti na sou pw twra kala kanei o vassilis kai se brizei giati sthn ousia tou les
   oti 8es na ton skotwseis me to autokinhto sou epeidh yparxei sto dromo.

   Kai na sou pw kati? Esy empodizeis kai ta autokinhta. Esy me ka8ystereis kai oi omoioi sou
   giati den me afhneis na kini8w sto dromo. Kai enw mporw n akatebw apo to stauro sto kentro se 40 lepta (mh sou pw an den yphrxan kai fanaria se 20) me anagkazeis na mhn mporw na kykloforhsw giati apeileis th zwh mou?

   Ti na sou pw twra? Diladh ti einai kalo na ginei? na arxisoume na skotwnoume o ena ton allon? 8ymasai enan motosykletisth pou eixe bgalei ena oplo kai eixe skotwsei ton prwto odhgo autokinhtou pou bghke mprosta tou?
   Etsi8es na ginoume?

 59. θεωρω πολυ απολυτα αυτα που γραφει ο τιτανας σε σημειο που να καταληγουν λαθος. ειμαι 45 χρονων, οδοντιατρος, μενω στα βριλησσια και εργαζομαι στο νεο ψυχικο. ειμαι 1,70 υψος και 90 κιλα. ειμαι παντρεμενος και εχω μια κορη 10 χρονων.
  τα τελευταια δυο χρονια κατεβαινω στο ιατρειο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ με ποδηλατο σε μια διαδρομη πηγαιν’ ελα 18 χλμ. η επιστροφη ειναι μια συνεχης ανηφορα,όχι μεγαλη βεβαια με εντονες κλισεις, αλλα την καταλαβαινεις. ολα τα παραπανω τα γραφω για να δειξω οτι δεν ειμαι ουτε ο φοβερος αθλητης μιας και εχω αρκετα παραπανω κιλα, ουτε και νεαρος που οι δυναμεις μου ειναι στο φορτε τους, ενω εχω και οικογενεια, γεγονος που με κανει ακομα πιο προσεκτικο σε θεματα που αφορουν την ασφαλεια μου.
  δεν ξεκινησα βεβαια να πηγαινω στη δουλεια με το ποδηλατο με το που το ξανακαβαλησα πριν 5 χρονια περιπου. ξεκινησα ομως να πηγαινω σε δουλειες στη γειτονια, τραπεζες, σουπερ μαρκετ, σε σπιτια φιλων, για καφε κλπ. ετσι σιγα σιγα το συνηθισα και περασα στο σημερινο “επιπεδο”. μου εγινε τροπος ζωης πλεον και το να κατεβω στη δουλεια με το αυτοκινητο μου κακοφαινεται απιστευτα.
  αυτο που εχω εγω να παρατηρησω απο τηνεμπειρια μου ειναι οτι δεν εχω κινδυνεψει ποτε μεχρι τωρα απο αυτοκινητο. η συντριπτικη πλειοψηφια των οδηγων με αντιμετωπιζει με προσοχη και συμπαθεια, κανενας δε διαμαρτυρηθηκε οτι τον καθυστερω, ή μου κορναρε ενοχλημενος να κανω στην ακρη, μονο απο ελειψη προσοχης ενιωσα οτι καποιος θα μπορουσε να με χτυπησει. εχω βρει οπου μπορω δρομους με πιο ηπια κυκλοφορια που προτιμω αντι τις μεγαλες λεωφορους και ποδηλατω παντα με προσοχη, ποτε με το μαξιμουμ της ταχυτητας που θα μπορουσα να παω. αν χρειαστει ν’ ανεβω πεζοδρομιο καποια φορα, το κανω με απολυτο σεβασμο στους πεζους και με αισθηση οτι παραβιαζω το χωρο τους, δηλαδη δεν τους τρομαζω περνωντας γρηγορα διπλα τους, αν ειναι στενα σταματω και περιμενω να περασουν αυτοι πρωτα, εναρμονιζω την ταχυτητα μου με αυτη ενος πεζου οπου χρειαστει. ετσι δεν εχω ακουσει ποτε διαμαρτυρια απο κανεναν, παρα μονο θετικα σχολια. φαναρι κοκκινο θα παραβιασω και θα παω και αναποδα σε μονοδρομο (οχι συχνα), ομως πολυ προσεκτικα και ελεγχοντας συνεχεια. γενικα εχω την αισθηση οτι με το ποδηλατο μπορω να χτυπησω πολυ ασχημα, αλλα και οτι μπορει να προκαλεσω και εγω αρκετη ζημια και αυτο ειναι κατι που δεν το ξεχνω ποτε!
  οσον αφορα τα εξοδα, αν σκεφτει κανεις οτι γλυτωνω βενζινη 400 χλμ. καθε μηνα (γυρω στα 350 ευρω;), ειναι αστειο να συζυτω για κοστος κρανους, ποδηλατου, φωτων κλπ. αυτα εχουν αποσβεστει στο πολλαπλασιο.
  συμφωνω οτι δεν μπορουν ολοι να κανουν ποδηλατο, ουτε ολες τις μερες, ουτε σε ολες τις περιοχες της Αθηνας, ομως η μεγαλη πλειοψηφια μπορει! και αν δεν μπορει να κανει το απολυτο που κανω εγω, μπορει σιγουρα να ξεκινησει οπως εγω, αρκει να το αγαπαει και να ξεφυγει απο τη νοοτροπια του παω με το αυτοκινητο στη γωνια για τσιγαρα. ας μην παει κανεις οταν βρεχει εντονα, κανει πολλη ζεστη ή πολυ κρυο. ας παει τις υπολοιπες μερες, δοξα τω θεω η χωρα μας απο πλευρας καιρου ειναι πολυ καλυτερη απο τις αλλες χωρες της ευρωπης.
  υπαρχει και η λυση του σπαστου ποδηλατου που μπαινει και στο μετρο και σ’ ολες τις συγκοινωνιες που βοηθαει να ξεπερασει κανεις ενα σημειο μιας διαδρομης με δυσκολη ανηφορα, ή οταν αισθανεται κουρασμενος απο τη δουλεια, ή σε μια ξαφνικη βροχη.
  λυσεις υπαρχουν, διαθεση δεν υπαρχει. ολα στη ζωη ειναι μια συνηθεια. μονο αν το βαλει κανεις στη ζωη του θα το αγαπησει και θα το χρησιμοποιησει.
  ενα αλλο πλεονεκτημα της μετακινησης με το ποδηλατο ειναι οτι το ματι βλεπει πραγματα που δεν μπορει να δει οταν οδηγει. χαιρομαι λοιπον που βλεπω τα δυο τελευταια χρονια ποσα πολλα ποδηλατα κυκλοφορουν στους δρομους με ανθρωπους ολων των ηλικιων και με ποικιλλες δραστηριοτητες. ανθρωποι σαν και μενα που πηγαινουν στη δουλεια, νοικοκυρες με καλαθια για τα ψωνια, παιδια που πηγαινουν στο σχολειο. θεωρω οτι ειναι μονο η αρχη…

 60. @pg2 respect.

 61. 1ον. δεν εχω διαβασει ολα τα σχολια, οποτε αν επαναλαβω κατι ηδη ειπωθεν ζητω συγγνωμη.

  2ον. θεωρω οτι μιλωντας γενικα δεν μπορει κανενας να πετυχει κατι σε μια κουβεντα. οι γενικοτητες ειναι για τους στατιστικολογους, και οπως εχω γραψει καποια στιγμη στο προσφατο παρελθον, η στατιστικη ειναι μια πολυ επικινδυνη επιστημη γιατι μας δειχνει το δασος και οχι το δεντρο.

  στο προκειμενο λοιπον…

  χρησιμοποιω το ποδηλατο καθημερινα, οπως πολλοι φιλοι μου, οπως πολλοι γνωστοι μου, οπως πολλοι που δεν τους γνωριζω αλλα τους βλεπω καθημερινα να προσπαθουν να κανουν κατι διαφορετικο. και εδω στην πατρα οπου ζω, και στην αθηνα, και σε αλλες πολεις. η ουσια ειναι πως οταν επιλεγεις να κανεις κατι, στην προκειμενη περιπτωση να χρησιμοποιεις το ποδηλατο ως μεσο μετακινησης και ως εργαλειο για να κανεις τις δουλειες σου, τοτε αυτοματα λαμβανεις υπ’ οψη ορισμενους παραγοντες. για ποια χρηση ακριβως το θελεις, πως ειναι η πολη στην οποια θα μετακινεισαι, ποιες ειναι οι καιρικες συνθηκες, αν θα το χρησιμοποιεις την ημερα ή/και την νυχτα, κι ενα σωρο αλλα πραγματα. απο εκει και περα, με βαση ολα τα παραπανω ξεκινας και κανεις αυτο που ξεκινησες να κανεις. αν δεις οτι καποια στιγμη για παραδειγμα σε ενοοχλει το γεγονος οτι ιδρωνεις πολυ το καλοκαιρι, ή προσαρμοζεσαι αν μπορεις, για παραδειγμα παιρνεις μαζι σου αλλα ρουχα για να αλλαζεις εκει που θα πας, ή αν δεν μπορεις να προσαρμοστεις το παρατας. εγω μεχρι τωρα εχω καταφερει να προσαρμοστω σε καθε προβλημα που εχω αντιμετωπισει. κουβαλαω μπλουζα μαζι μου, πετσετα για τον ιδρωτα, εργαλεια, φωτακια για την νυχτα. ναι δεν ειμαι ο τελειος ποδηλατης, ναι δεν σεβομαι τελειως τον κοκ, ναι εχω κινδυνεψει, τις περισσοτερες φορες απο δικο μου λαθος, και θυμαμαι πλεον ολα τα λαθη που εχω κανει ωστε να μην τα ξανακανω, ναι αν χρειαστει ανεβαινω σε πεζοδρομια, ναι εχω βριστει με οδηγους, ναι με εχουν βρισει. ομως δεν ειμαι ποτε επιθετικος, ποτε δεν διεκδικω το δικιο μου αναρμοστα και ποτε δεν στεκομαι στο τι εγινε στο προηγουμενο τετραγωνο. γιατι ο δρομος ειναι παντα μπροστα μου και οι κινδυνοι ειναι παντα εκει. ο θυμος και τα νευρα ειναι ο χειροτερος συμμαχος στον δρομο, ειδικα για εναν ποδηλατη, και φανταζομαι το ξερετε ολοι, εκ πειρας.

  που φτανουμε λοιπον? οτι αφου κανεις δεν ειναι τελειος προφανως ειτε οδηγαει ποδηλατο, ειτε αυτοκινητο, ειτε ειναι πεζος πρεπει πρωτα να αναγνωριζουμε τις δικες μας ατελειες και τα ελαττωματα μας ωστε να προβλεπουμε των αλλων και ετσι να κινδυνευουμε λιγοτερο.

  το ποστ του τιτανα δεν μας ειπε κατι καινουριο. ναι οι ελληνικες πολεις, και οχι μονο η αθηνα, ειναι αφιλοξενες για το ποδηλατο, για τον πεζο, για τα ΑΜΕΑ. ειναι αφιλοξενες για εναν διαφορετικο τροπο ζωης. δεν με παραξενεψαν αυτα που γραφει ο τιτανας. με παραξενεψε το οτι τα εγραψε. δεν ξερω πραγματικα ποιος ηταν ο λογος. να μας πει ισως οτι οι αγωνες που κανουμε ειναι ματαιοι? οτι τα δικαιωματα μας, που τα διεκδικουμε καθημερινα ειναι ανουσια? οτι θα επρεπε να μετακομισουμε σε μικροτερες πολεις ή στην σουηδια? καλως ή κακως βρεθηκαμε ο καθεις εκει που βρεθηκε, και αποφασισαμε ο καθενας για τους λογους του να κανει αυτο που κανει. δεν μπορουμε να κανουμε πισω. ουτε εμεις που παλευουμε κινηματικα για τα δικαιωματα μας, ουτε ολοι οσοι χρησιμοποιουν το ποδηλατο επειδη θελουν να κανουν κατι για τον εαυτο τους, την πολη τους και το περιβαλλον. καθημερινα οι ποδηλατες, οι ατικοι ποδηλατες, αυτοι που χρησιμοποιουν το ποδηλατο στην καθημερινοτητα τους, γινονται ολο και περισσοτεροι. και αυτο δειχνει οτι δεν τους πτοει ουτε το κρυο, ουτε η ζεστη, ουτε η βροχη, ουτε οι ανηφορες. αυτο δειχνει οτι ολο και περισσοτεροι ανθρωποι, για τους δικους του λογους ο καθενας παιρνουν την αποφαση και νικουν τον φοβο και τις αντιξοοτητες και καβαλανε το ποδηλατο τους. γιατι τους προσφερει κατι. κατι ομορφο. και δεν χρειαζονται καποιον να τους θυμιζει οτι ειναι δυσκολο. ειναι. αλλα οσο περισσοτεροι γινομαστε θα γινεται ολο και πιο ευκολο.

  ride on…

 62. ΑΘΛΙΟ το ποστ σου. όπως λέει κι ο φίλος από πάνω, ΓΙΑΤΙ τα γράφεις όλα αυτά; εγώ κοιτάζω να πωρώσω κι άλλους, να κυκλοφορούν με ποδήλατο κι εσύ κάνεις το αντίθετο; :D
  είναι σα να βγαίνεις να λες ότι στα εργοστάσια ανακύκλωσης μπλα μπλα ότι η παιδία των ελλήνων μπλα μπλα άρα μην ανακυκλώνετε. μάλλον destructive το post σου λοιπόν παρά constructive.

  υγ. όχι ότι έχει τόση σημασία αλλά διανύω περί τα 1500 το μήνα σε αστικές μετακινήσεις από άσφαλτο και κεντρικούς δρόμους

  ΠΑΡΤΕ ΠΟΔΗΛΑΤΟ!! και χρησιμοποιήστε το συχνά! μια φορά τη βδομάδα τι να σου κάνει;

 63. Άθλιο το σχόλιο σου. Τί ακριβώς που λες, πού είναι τα επιχειρήματα σου;

  Αν διαβάσεις το post ξανά και τα σχόλια θα δεις τι είπα, σίγουρα όχι αυτό που νομίζεις.

 64. Άμα δεν κατανοούμε αυτά που διαβάζουμε, τί ασχολούμαστε με τα blogs;

 65. κατάλαβα καλά τι εννοείς
  διάβασα πολλά σχόλια που παρουσιάζουν με σαφήνεια τα επιχειρήματά μου απέναντι στα δικά σου.
  εξακολουθώ να διαφωνώ.
  το ποστ σου είναι άθλιο. επιμένω. stop dreaming bicycles in athens? really? προστακτική; ίσα ρε!
  άθλιο πόστ, αντιπροσωπευτικό της νεοελληνικής νοοτροπίας που μας έφερε σε αυτά τα χάλια. επιμένω. και θα επιμένω ποδηλατικά. έχω δίπλωμα αυτοκινήτου και δεν έχω οδηγήσει αυτοκίνητο από τότε που ανακάλυψα την ποδηλασία στην πόλη. ζωγράφου-ελληνικό σε 30 λεπτά. ήλιος, αεράκι, ευεξία, δυνάμωμα μέρα με τη μέρα, υγεία, ζωντάνια. οι λόγοι σου είναι υπαρκτοί αλλά όχι αποθαρρυντικοί.
  κατά τα άλλα, όπως προείπα, με κάλυψαν οι προλαλήσαντες.

  υγ. τσέκαρε το μέιλ μου να δεις ποια είμαι και αν θες πάρε το ποδηλατάκι σου και έλα να κάνουμε το γύρο της αθήνας. και μετά μου λες.

  • Υπάρχουν και άλλες περιοχές εκτός του Ζωγράφου (έχει αναφερθεί από 3 διαφορετικά άτομα), υπάρχει η παραλιακή, υπάρχει ο Πειραιάς κλπ. Δεν λέω να μην αγοράζει ποδήλατα ο κόσμος αλλά ότι με την κουλτούρα αυτή το μόνο που πρόκειται να συμβεί είναι η αύξηση των ατυχημάτων καθώς οι ποδηλάτες θα πληθαίνουν και μια ακόμα αθλιότητα σε αυτή την πόλη που δεν έχει σχεδιαστεί ούτε για πεζούς, ούτε για μηχανάκια, ούτε για αυτοκίνητα, ούτε για ποδήλατα αλλά κυριαρχούν τα αυτοκίνητα παντού. Κυριαρχούν γιατί είναι πολλά και μπορούν να ξεπεράσουν εύκολα ή σχετικά εύκολα όλες τις κακοτεχνίες των δρόμων, γιατί προσφέρουν ένα μικρό σύμπαν σε αυτό τον χαμό εκεί έξω (κάθισμα, μουσική, κλιματισμό κλπ) και γιατί μεταφέρουν περισσότερα από ένα άτομα ταυτόχρονα.

   Κάντε ποδήλατο, κάνει καλό στην υγεία, είναι οικολογικό, διασκεδάζει. Όλα είναι τέλεια. Κανείς δεν κινδυνεύει στον δρόμο, τα ποδήλατα δεν πέφτουν σε λακούβες ή στις σχάρες για τα όμβρια, τα ποδήλατα τα προσέχουν όλοι, στο ποδήλατο δεν ιδρώνει κανείς και πάει στο γραφείο κύριος για να απολαύσει 8 ώρες εργασίας ώστε να πληρώσει το φθηνό ποδήλατο με δισκόφρενα μπροστά-πίσω, αμορτισέρ, φώτα, κράνος και λοιπό εξοπλισμό στα 150 ευρώ.

   Προστακτική γιατί έτσι γουστάρω στο blog μου. Τόσο απλό.

 66. Ειλικρινά κουράζει πια το post με τέτοιες απαντήσεις!!!!

  Ακόμα και να υποθέσουμε πως ο Titanas και ο κάθε Titanas έγραψε αυτο το post με το ύφος που ορισμένοι ισχυρίζεστε και κατακρίνετε με έναν τρόπο σαν να μην του το επιτρέπετε…ακόμα λοιπόν και έτσι να είναι, δεν έχει το δικαίωμα να γράψει ότι θέλει, ότι πιστεύει με όποιο τίτλο θέλει?

  Το πως θα το πάρει κάποιος είναι δικό του θέμα…εγω διάβασα ένα απλά post το οποίο αναφέρει δυσκολίες του να οδηγείς ποδήλατο στην Αθήνα…και το να περπατάς στην Αθήνα δύσκολο είναι…αυτό δεν σημαίνει πως δεν περπατάμε όμως…

  cool παιδιά, έρχεται και σκ.

 67. δεν αναφέρει δυσκολίες, λέει να ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΤΑ ΠΟΔΗΛΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  τιτάνα, σε κατάλαβα, μην τα ξαναγράφεις και κουράζεσαι.
  κάτι ακόμα, το ότι τόσοι σε σχόλια [και εδώ και στους ποδηλάτες] σου απαντάνε επιβεβαιώνοντας ο ένας τον άλλο [και όντας αστικοί ποδηλάτες οι ίδιοι, μιλώντας δηλαδή μέσα απ΄το χορό] δε σε προβληματίζει; δεν περνά απ’ το μυαλό σου ότι κάπου ίσως να έχεις λάθος; ίσως ότι το παρουσιάζεις με το λάθος τρόπο;
  το λυπηρό βέβαια είναι ότι πολλοι θα συμφωνήσουν μαζί σου… τόσα ξέρετε, τόσα λέτε. όλοι εμείς οι ποδηλάτες που πολλαπλασιαζόμαστε καθημερινά είμαστε θεότρελοι. πες το κι έτσι. το χωράει ο νους σου όμως ότι γουστάρουμε; ΞΕΧΑΣΤΕ ΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ. πιασάρικος ο τίτλος, ελπίζω να σου έφερε αρκετές επισκέψεις στο “καλύτερο ελληνικό blog”
  άντε γεια και τα λέμε στους δρόμους [θα είμαι αυτή που θα σε προσπεράσει στο μποτιλιάρισμα]

  • Φαίνεται οτι είναι αρκετά πιασάρικος για να αφήνεις τόσα σχόλια χωρίς 3-4 επιχειρήματα στην σειρά για τα σημεία που είμαι λάθος και πως μπορούν να γίνουν τα πράγματα καλύτερα.

   Εγώ λέω ξεχάστε τα ποδήλατα στην Αθήνα με την υφιστάμενη κατάσταση, την κουλτούρα και τις υποδομές. Εσύ λες κάτι άλλο αλλά η πραγματικότητα προς το παρόν σε διαψεύδει γιατί παρά τους πολλούς ποδηλάτες δεν βλέπω ποδηλατόδρομους αλλά δρόμους ήπιας κυκλοφορίας, δεν βλέπω σειρές ποδηλάτων παρκαρισμένα αλλά μηχανάκια και αυτοκίνητα πάνω στο πεζοδρόμιο, δεν βλέπω καλύτερους δρόμους αλλά περισσότερες λακούβες, δεν βλέπω γραφεία με ντους και αποδυτήρια, έχω δει λίγους ποδηλάτες να σέβονται το κόκκινο κλπ. Prove me wrong.

 68. V το λυπηρό είναι οτι θεωρείς λυπηρό όσοι δεν πήραν τοοοόσο στραβά το post αυτό!
  Εγώ θαυμάζω τους ποδηλάτες, και πάντα για μένα και σαν πεζός και σας οδηγός θα τους δίνω προτεραιότητα και μακάρι να ξαναπιάσω ποδήλατο σύντομα…αλλά αυτο δε σημαίνει πως διαφωνώ με όσα λέει το παραπάων post…είναι δύσκολο το ποδήλατο στην Αθήνα, είτε ακουγεται ωραίο είτε όχι…αυτό σε καμία περίτπωση δεν μπορεί να αποτρέψει κάποιον να πάρει ποδήλατο…

  αν είχαμε αυτή την λογική, τότε αφου ξέρουμε όλοι πόσο δύσκολο είναι να έχεις αμαξι πια στην Αθήνα, και γνωρίζοντας την ζουγκλα των δρόμων, δε θα έπρεπε να αγοράζουμε πια αμάξια, παρά τις δυσκολίες τα αμάξια αυξάνονται, μακάρι λοιπον παρά τις δυσκολίες των δρόμων και τα ποδήλατα να αυξάνονται!

 69. εμενα παντως η απορια μου δεν λυθηκε.

  γιατι εγραψες αυτο το ποστ? φαινεται, τοσο απο τα επιχειρηματα, οσο και απο το υφος, πως απαξιωνεις την χρηση του ποδηλατου στην αθηνα. ειναι σαν να λες πως, αφου δεν υπαρχουν οι συνθηκες, ας μην κανουμε ποδηλατο, ας επαναπαυθουμε. γιατι, επετρεψε μου, αν ο στοχος σου ηταν να αναδειξεις τις δυσκολιες αλλα ταυτοχρονα να σπρωξεις τον κοσμο να κανει ποδηλατο παρ’ ολες τις δυσκολιες τοτε κατ’ εμε μαλλον απετυχες. αρα μαλλον ειχες καποιον αλλο στοχο στο μυαλο σου.

  και προφανως αναγνωριζω το δικαιωμα σου να γραφεις οπως θες και με οποιο υφος θες στο μπλογκ σου, αλλα πιστευω πως ολα γινονται για καποιον λογο. και θεωρω πως και εδω υπαρχει καποιος λογος, τοσο για το ποστ, οσο και για το υφος. απλα δεν τον εχω καταλαβει ακομα…

  • Το έχω πει τόσες φορές και το λέω άλλη μία. Αν δεν αλλάξει η κουλτούρα και μετά γίνουν τα έργα όλα θα είναι τα ίδια χάλια όπως συμβαίνει τώρα με τους πεζούς και τα μηχανάκια. Αν ακολουθήσουμε την εύκολη οδό, ας κάνουμε 2-3 ποδηλατόδρομους μέχρι το 2012 το μόνο που θα γίνει είναι ακόμα ένα patch και όχι μια λύση. Θα γίνει μια προχειροδουλειά και όχι ουσιαστικά κάτι γιατί το mindset παραμένει το ίδιο αλλά θα εκφραστεί διαφορετικά.

   Οι ποδηλατόδρομοι είναι αυτό που ζητάνε οι περισσότεροι. Είναι κάτι εύκολο που μπορεί να υποσχεθεί κάποιος, ειδικά στην προεκλογική περίοδο που διανύουμε. Δεν εξασφαλίζει όμως τίποτα παραπάνω από μια υποτιθέμενη υλική υποδομή που θα γίνει abused όπως τα σημερινά πεζοδρόμια, οι δρόμοι κλπ.

   Δεν λέω όχι στα ποδήλατα. Λέω όχι στην κυκλοφορία των ποδηλάτων υπό αυτές τις συνθήκες στην Αθήνα αν δεν αλλάξει η νοοτροπία γιατί μην ξεχνάς ότι στην Αθήνα μένει ο μισός πληθυσμός, μια μικρή αύξηση στο ποσοστό των ποδηλατών είναι σημαντικό νούμερο ποδηλατών αλλά με την κατάσταση σήμερα αυτό είναι μόνο επικίνδυνο και δεν πρόκειται να αλλάξει με 2 ή 3 ποδηλατόδρομους.

 70. συμφωνω οτι στην υφισταμενη κατασταση οσοι ποδηλατοδρομοι και να γινουν δεν θα λυσουν το προβλημα.

  αρα η θεση σου ειναι εναντια στην αποσπασματικη λυση του προβληματος που δεν ειναι μονο προβλημα ασφαλειας των ποδηλατων, ουτε μονο κυκλοφοριακο, ουτε μονο περιβαλλοντικο. ειναι συνολικο. συμφωνουμε. απολυτα. και πιστευω πως οσοι συνειδητα ασχολουμαστε με την προωθηση της χρησης του ποδηλατου και την διεκδικηση των δικαιωματων μας αυτο πιστευουμε. οτι οι ποδηλατοδρομοι δεν ειναι η λυση. ειναι μερος της λυσης. και ισως οχι το πιο σημαντικο.

  η εικονα που παιρνει καποιος διαβαζοντας το ποστ σου παντως ειναι πολυ διαφορετικη, και πιστεψε με το διαβασα αρκετες φορες. φαινεται σαν να εριξες λαδι στη φωτια. σαν να ειπες οτι ολα αυτα που κανουμε δεν εχουν αξια. δεν λεω οτι το εννοεις, ετσι φανηκε ομως.

  • Ακριβώς αυτό λέω για αυτό κάνω αναφορά στην κουλτούρα πρώτα και μετά στα έργα και τις οποιεσδήποτε υποδομές. Είχε επιθετικό χαρακτήρα το post γιατί το θέμα είναι σοβαρό.

 71. “Την επόμενη Κυριακή σε 20 πόλεις της Ελλάδας, στις 12:00 το μεσημέρι, οι ποδηλάτες θα διεκδικήσουμε τα δικαιώματα μας. Η πρωτοβουλία για την διοργάνωση αυτής της δράσης ανήκει στους ΠΟΔΗΛΑΤισσΕΣ της Αθήνας (www.podilates.gr). Στις περισσότερες από τις πόλεις αυτές υπάρχουν δράσεις πολιτών που διεκδικούν μεταξύ άλλων την μεταφορά των ποδηλάτων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα λεωφορεία των ΚΤΕΛ και στα τρένα του ΟΣΕ, την δημιουργία δικτύου ποδηλατοδρόμων στις πόλεις, και την αναθεώρηση του ΚΟΚ, όσον αφορά στις διατάξεις που αφορούν το ποδήλατο. Οι ποδηλάτες είναι μια κοινωνική ομάδα που μεγαλώνει διαρκώς καθώς όλο και περισσότεροι συνάνθρωποί μας ανακαλύπτουν τα οφέλη της ποδηλασίας, τόσο τα περιβαλλοντικά όσο και αυτά που αφορούν την υγεία τους. Οι ποδηλατικές δράσεις όμως δεν ασχολούνται μόνο με το ποδήλατο και την προώθησή του. Το να ποδηλατείς ορίζει μια στάση και έναν τρόπο ζωής. Στην σημερινή μεγαλούπολη το ποδήλατο είναι η λιγότερο επιθετική μορφή μετακίνησης. Δεν ρυπαίνει, δεν προκαλεί ηχορύπανση, είναι το λιγότερο επικίνδυνο μέσο και για τον αναβάτη και για τους υπόλοιπους χρήστες των δρόμων, είναι οικονομικό, καταλαμβάνει ελάχιστο χώρο, και πολλές έρευνες το έχουν αναδείξει ταχύτερο από το αυτοκίνητο σε διαδρομές ακόμα και αρκετών χιλιομέτρων. Το ποδήλατο βοηθάει επίσης στην διατήρηση μιας καλής φυσικής κατάστασης, και έχει αποδειχθεί ότι οι ποδηλάτες εισπνέουν λιγότερους ρύπους από τους οδηγούς των αυτοκινήτων. Το ποδήλατο δύσκολα εμπλέκεται σε μποτιλιάρισμα με αποτέλεσμα ο χρόνος που χρειάζεται για μια διαδρομή ένας ποδηλάτης να παραμένει σταθερός, όποιες κι αν είναι οι συνθήκες της διαδρομής, κάτι που δεν ισχύει για το αυτοκίνητο. Επίσης με πολύ μικρό κόστος, το οποίο αφορά την αγορά του ειδικού εξοπλισμού και ρουχισμού, το ποδήλατο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις καιρικές συνθήκες. Ο μεγαλύτερος εχθρός του ποδηλάτη όσον αφορά τον καιρό είναι ο αέρας που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την οδική συμπεριφορά του ποδηλάτου, περισσότερο και από την βροχή. Η τεχνολογία έχει προχωρήσει σημαντικά, με αποτέλεσμα να μπορεί ο καθένας να βρει το ποδήλατο και τον εξοπλισμό που χρειάζεται ανάλογα με τις ανάγκες του. Το ποδήλατο είναι το μέλλον των μετακινήσεων στις σύγχρονες μεγαλουπόλεις και ενώ στο εξωτερικό τα πράγματα βελτιώνονται συνεχώς, στην Ελλάδα εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις, κανένας από τους αρμόδιους δεν ενδιαφέρεται για την προώθηση του.

  .
  Ξεφεύγω λίγο από την θεματολογία μου αλλά δεν θα μπορούσα να μην γράψω δυο λόγια για αυτό το θέμα. Όσοι μπορέσετε πηγαίνετε την Κυριακή σε κάποια από τις πόλεις που συμμετέχουν στην ποδηλατοπορεία. Σας χρειαζόμαστε όλους. Και για να μην παρεξηγούμαστε, καταλαβαίνω ότι δεν γίνεται όλοι να χρησιμοποιούν το ποδήλατο. Και δεν είναι ο σκοπός μας αυτός. Ο σκοπός μας είναι να καταλάβει ο κόσμος ότι υπάρχουν κι άλλες λύσεις εκτός από το αυτοκίνητο, που είναι η μάστιγα των πόλεων και του περιβάλλοντος. Το αυτοκίνητο είναι χρήσιμο, αλλά η υπερβολική χρήση του δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από αυτά που λύνει. Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις όπως το ποδήλατο, η μοτοσυκλέτα, που ρυπαίνει λιγότερο και είναι πολύ πιο ευέλικτη, τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Σκεφτείτε ότι όσο πιο πολύ αποσυμφορήσουμε τους δρόμους τόσο πιο εύκολα θα μετακινούνται και όλοι οι συνάνθρωποι μας που είτε λόγω δουλειάς, είτε λόγω ανάγκης μετακινούνται καθημερινά στους δρόμους.
  .
  Και μια παράκληση προς τους οδηγούς. Όταν δείτε κάποιον ποδηλάτη μπροστά σας, μπείτε στην θέση του. Σκεφτείτε όπως αυτός. Ο ποδηλάτης σκέφτεται πάνω από όλα την ασφάλειά του. Μπορεί να σας κλείσει τον δρόμο, μπορεί να σας καθυστερήσει, αλλά δεν το κάνει επίτηδες. Μην του κορνάρετε, μην τον εκνευρίσετε. Οι ποδηλάτες ακούν και βλέπουν πολλά περισσότερα από όσα νομίζετε στον δρόμο, ακριβώς γιατί κινδυνεύουν περισσότερο. Ναι, υπάρχουν και ποδηλάτες που δεν οδηγούν καλά, υπάρχουν παππούδες χωρίς αντανακλαστικά, ποδηλάτες με παλιά ποδήλατα, όπως ακριβώς υπάρχουν και κακοί οδηγοί, και παππούδες οδηγοί, και οδηγοί με παλιά αυτοκίνητα. Κι αυτοί οι ποδηλάτες κινδυνεύουν το ίδιο με τους άλλους, και σίγουρα πολύ περισσότερο από τους οδηγούς των αυτοκινήτων. Δεν ζητάμε πολλά. Λίγο σεβασμό. Τίποτα παραπάνω.
  .
  Καλούς δρόμους σε όλους!
  .
  Ride on…!”

  ενα κειμενο απο το μπλογκ μου, για την 1η πανελλαδικη ποδηλατοπορεια που εγινε περυσι τετοιο καιρο. πιο ηπια προσεγγιση του προβληματος, οπως θα καταλαβεις. το θεμα ειναι οντως σοβαρος, και ο αγωνας σκληρος και δυσκολος. και ο δρομος γεματος ανηφορες…

  καλο σου βραδυ

 72. Αντε να φτάσουμε και τα 200 σχόλια σε κανένα ποστ, και τότε φαντάζομαι ότι ο Τιτάνας θα κεράσει μπύρες.

 73. Ντίνο οργιάζεις…(!)Θα πεθάνουμε στην corona…

 74. Ο Titanas απλά “αναφέρει δυσκολίες του να οδηγείς ποδήλατο στην Αθήνα…και το να περπατάς στην Αθήνα δύσκολο είναι…αυτό δεν σημαίνει πως δεν περπατάμε όμως…”, όπως έγραψε και ο φίλος παραπάνω . Το ύφος στο ποστ του είναι αυτό που θα φερει ολο αυτό το “τζερτζελέ” σχετικά με τον νεοΕλληνα και το ποδήλτο, ΑΡΑ πέτυχε το στόχο του! Και μόνο που έχει φέρει τοσο κόσμο σε τόσα forums,etc, να ασχολείται με το τι τραβάνε οι ποδηλάτες στο εκτρωμα που λέγεται Αθηνα, αρκεί
  Εγώ θα σας φέρω παράδειγμα την πόλη που κατοικώ το Ρεθυμνο. Τωρα και ενα-δυο χρόνια κατασκευάστηκαν τερατια πεζοδρόμια, ποδηλατόδρομοι, πλατείες και άλλα που δεν είχαν γίνει από το 1980 εως σημερα. Στην αρχή άκουγα: “γιατί τοσο μεγάλα πεζοδρόμια”, “που θα παρκάρουμε” (σημ. τα νεα πεζοδρόμια ΔΕΝ επιτρεπουν στα Jeepοειδη και στα 4Χ4 να τα καβαλάνε, χεχε), “θα χάσουμε πελατεία τωρα που δε θα παρκάρει μπροστά το μαγαζί μας ο κόσμος” και ολα αυτά τα κουλά που θα έλεγε ο καθε νεοΕλλην κάφρος. Σημερα; Το Ρεθυμνο έχει γεμίσει ποδηλάτες, εγω πριν ενα χρόνο πηρα ενα φτηνο μεταχειριμένο και πάω σε δουλειά (οταν δε βγαίνω εκτός πόλης), τράπεζες, καφέ, ψωνια, ομα και για ποτό το βράδυ (ετσι μετά τις ρακες δεν εχω φοβο αλκοοτεστ!).
  Με υποδομές θα αποκτηθεί και η κουλτούρα…So fuckin’ simple!!

 75. @titanas γιατι σβηνεις τα post του κοσμου ???

 76. loipon..arketa apo8aruntiko to post sou..
  egw exw na kanw podilato apo paidi alla teleutaia skeftomai entona na parw ena podilato gia na pigainw sti sxoli i na kinoume gnk stin a8ina..egw menw e3arxeia k 8a kinoume kuriws zwgrafou k kentro.na tin kanw tin kinisi i na to afisw kalutera mi me vroun se kanena xantaki anapoda??rwtaw epeidi apla den exw polu empeiria k opws vlepw einai polu oi anastaltikoi paragontes..

Top

Show Buttons
Hide Buttons