Ο Steve Jobs στο δικαστήριο ή στην φυλακή;

by Stefanos Kofopoulos • On 14-07-2008 • AT 8:50 pm • 10 ΣΧΟΛΙΑ
Newsroom

steve jobs mosaic portrait

Η Αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε πριν μερικά χρόνια να ξεκινήσει έλεγχο στις εταιρείες στα οικονομικά εταιρειών για μεταχρονολογημένα stocks options ό,τι άλλο μπορούσαν να βρουν. Τα προβλήματα για πολλά hot startups και επιτυχημένες εταιρείες δεν άργησαν να φανούν, με την Broadcom να πληρώνει το μεγαλύτερο πρόστιμο στην ιστορία.

Στην διαδικασία ελέγχουν μπήκε και η Apple που βρέθηκε να έχει κάνει τα δικά της μαγειρέματα χρόνια πριν. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι διάφορα στελέχη και οι όσοι διαχειρίζονταν τα οικονομικά άλλαζαν τις ημερομηνίες διάθεσης των stock options στο παρελθόν για να κερδίσουν περισσότερα από ενδεχόμενες πωλήσεις αυτών.

Τα stock options είναι το καρότο ή/και η επιβράβευση που επέλεγαν να δώσουν οι εταιρείες μέχρι πρόσφατα. Η εταρεία έδινε στον εργαζόμενο 2000 stock options με την τρέχουσα τιμή μετοχής στα $10 και το δικαίωμα να πουλήσει τμηματικά για να κερδίσει το ποσό που προκύπτει από την αφαίρεση της τρέχουσας τιμής της μετοχής μείον την τιμή αρχικής διάθεσης. Με την αλλαγή ημερομηνίας στο παρελθόν οι αρχικές τιμές διάθεσης των μετοχών ήταν χαμηλότερες άρα μεγαλύτερο το κέρδος στο μέλλον.

Η έρευνα της κυβέρνησης αλλά και ανεξάρτητης αρχής έδειξε ότι η Apple όχι μόνο έκανε δουλειές κάτω από το τραπέζι με τα stock options αλλά ότι ο Steve Jobs γνώριζε για αυτές και είχε προτείνει ημερομηνίες. Προσωπικά, παραιτήθηκε από το δικαίωμα να πουλήσει stock options, χάνοντας δεκάδες εκατομμύρια από τύχη ή γνώση.

Η γνωστή δικαιολογία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο δικαστήριο είναι ότι ως CEO δεν ήταν σε θέση να γνωρίζει όλες τις οικονομικές λεπτομέρειες και προβλήματα που προκύπτουν από κάτι τέτοιο. Για αυτό άλλωστε η Apple ρίχνει το γάντι στον πρώην CFO Fred D. Anderson και την πρώην σύμβουλο / δικηγόρο Nancy R. Heinen.

Η υπόθεση γίνεται περίπλοκη με το ιστορικό που έχει σχεδόν δημιουργηθεί από την καταδίκη του CEO Gregory L. Reyes κάποιας εταιρείας με το όνομα Brocade Communications Systems. Μετά από 5 εβδομάδες δίκης ο Reyes κρίθηκε ένοχος και έχει ήδη καταθέσει αγωγή.

Η υπόθεση του Gregory L. Reyes μοιάζει με αυτή του Steve Jobs που ήξερε, πρότεινε αλλά δεν κέρδισε τίποτα από το βρώμικο παιχνίδι. Κάποιοι ευνοήθηκαν, κάποιοι αδικήθηκαν και σίγουρα οι μέτοχοι δεν θα πρέπει να αισθάνονται ιδιαίτερα χαρούμενοι για αυτό.

Αν ο Steve Jobs καταλήξει δικαστήριο ή στην φυλακή μάλλον έχει λίγη σημασία γιατί το iPhone 3G κατάφερε να πουλήσει 1 εκατομμύριο τηλέφωνα σε όλο τον κόσμο την ίδια ώρα που το Apple App Store στο iTunes μέτρησε 10 εκατομμύρια downloads για το παλιό και νέο iPhone. Σε 3 ημέρες 1.000.000 κινητά και 10.000.000 προγράμματα κάποια δωρεάν κάποια επι πληρωμή (75% των apps κοστίζουν κάτι).

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

10 ΣΧΟΛΙΑ

 1. tetoia miala me toses gnorimies kai xrimata den exoun mpei pote filakh.

 2. atlas, δεν είναι οι γνωριμίες το θέμα αλλά αυτό που αντιπροσωπεύει ο Jobs. Για το μυαλό, όπως και κάθε άλλος που έχει βρεθεί σε αυτή την θέση δεν μπορώ να πω ότι είναι super καθαρό ή απόλυτα έξυπνο.

 3. και φυσικά το υπέροχο μωσαϊκό του Χάρη αν δεν κάνω λάθος! ;-)

 4. Gio, του Tsevi είναι αυτό;

 5. Yeap, my friend!

 6. Titanas,
  ο Jobs ειναι απλα οραματιστης, visionary.
  Που ηταν η apple το 97 που την παρελαβε(ξανα) και που την εχει παει σημερα.
  Μιλαμε η εταιρια φυσαει.
  Ο jobs ειναι χαρισματικη προσωπικοτητα.
  Δεν ειναι ολοι το ιδιο, ολοι στο ιδιο τσουβαλι.

 7. Stelios, η Apple σώθηκε με τα λεφτά της Microsoft to 1997. Το βίντεο από το Macworld Boston του Jobs και του Gates βρίσκεται εδώ

  Η πλάκα ξεκινάει από το 2.30 περίπου

 8. Ιωάννης, αν δεν σου αρέσει το pestaola.gr να μην το διαβάζεις. Το να λες ότι οι καπιταλιστές πρέπει να πανε στην φυλακή μαζί με τον Jobs απλά δεν προσθέτει τίποτα στην κουβέντα. Αν έχεις επιχειρήματα τότε δεν θα σβήσω το σχόλιο σου. Προσπάθησε περισσότερο.

 9. “Αν ο Steve Jobs καταλήξει δικαστήριο ή στην φυλακή μάλλον έχει λίγη σημασία”

  Ε;;;

Top

Show Buttons
Hide Buttons