Steve Jobs: Good artists copy, great artists steal

by Stefanos Kofopoulos • On 03-03-2010 • AT 1:32 am • 9 ΣΧΟΛΙΑ
Newsroom

steve-jobs-1984-macintosh

Για να ρίξω λίγο λάδι στην φωτιά είναι υποχρέωση να θυμίσω το βίντεο του Steve Jobs και την αναφορά στον Pablo Picasso που είχε πει: Good artists copy, great artists steal. Λυπάμαι Steve αλλά όσο εύκολα παραδεχόσουν πριν χρόνια ότι η Apple κλέβει ιδέες, τόσο εύκολα θα πρέπει να παραδεχτείς και σήμερα ότι η HTC πουλάει πολλά Android κινητά που σύντομα θα αναβαθμίσει σε 2.1 ενώ την ίδια ώρα ετοιμάζεται να πουλήσει και Windows Phone 7 Series smartphones. Το είπες και μόνος σου, ότι έτσι προχωράει η ανθρωπότητα και δεν το κρύβεις άλλωστε. Λίγο οι μηχανικοί με ταλέντο, λίγο οι δανεικές ιδέες, λίγο η κλεψιά και να το υπέροχο προϊόν.

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

9 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Kudos…

 2. Titana, ότι γράφουν τα μεγάλα blogs του εξωτερικού το θυμάσαι και εσύ την επόμενη μέρα; Κρίμα, διαβάζω το blog σου πολύ καιρό τώρα και τελευταία παρατηρώ πιο έντονα αυτό το φαινόμενο..

  • Πάλι την ίδια καραμέλα ρε παίδες, έλεος.

  • Ναι την επόμενη μέρα, πραγματικά έτσι είναι. Τρία άρθρα την ίδια μέρα για το θέμα και εγώ την επόμενη. Αν έβλεπες πότε έγιναν publish τα posts, αν σκεφτείς ότι όλες οι εταιρείες είναι σε time zone San Fransisco κλπ κλπ. Μπορείς βέβαια να μην ξαναδιαβάσεις pestaola.gr και να ενημερώνεσαι από αλλού.

   • Αν δεν έχεις την διάθεση να δεχτείς κριτική, γιατί διατηρείς blog, πόσο μάλλον καλοπροαίρετη;
    Αυτό που ήθελα να πω, είναι πως για παράδειγμα το gizmodo έδωσε credits στον αναγνώστη που θυμήθηκε το γεγονός (και αν διαβάσεις το comment του θα δεις πως και αυτός δίνει credits σε άλλον).. Δεν είναι κακό να γράφεις τις πηγές σου!

    PS: δεν παραπονέθηκα που δεν το έγραψες αμέσως μετά τα άλλα blogs και το έκανες την επόμενη μέρα..Αυτό με τα time zones δεν το κατάλαβα να σου πω την αλήθεια τι επιχείρημα ήταν!

   • Κριτική δέχομαι με επιχειρήματα όμως και όταν γίνονται λάθη τα αναγνωρίζω.

    Έχω δώσει δύο link στο Gizmodo αν πας πίσω στα άλλα δύο σχετικά άρθρα με το θέμα. Εκτός και αν υπονοείς ότι το βίντεο αυτό βγήκε και θέμα στο Gizmodo. Μου το έστειλαν το βίντεο, δεν το πήρα από κάποιο blog χωρίς να αναφέρω πηγή. Αυτό εννοείς;

    Time zone: πρώτα θα δεις τι έχει γίνει στα ξένα blogs και μετά στα Ελληνικά (σχεδόν πάντα) γιατί όταν εμείς πάμε για ύπνο αυτοί κάνουν τις ανακοινώσεις ή τις έχουν ήδη έτοιμες από press release και info αλλά λόγω embargo μέχρι μια συγκεκριμένη ώρα δεν βγάζουν.

   • Ναι, εννοούσα πως είχε άρθρο και το gizmodo από εχθές το βράδυ. Sorry για το μπλέξιμο όπως και να έχει. Ελπίζω να κατάλαβες πως δεν είχα σκοπό το κράξιμο.
    Και για να απαντήσω και στα 2 άλλα παιδία, δεν νομίζω ούτε με καραμέλες να έχω σχέση (πρώτη φορά αναφέρω αυτό το “φαινόμενο” και αυτό γιατί το συγκεκριμένο θέμα δεν είναι ούτε από press release ούτε αφορά κάτι νέο, αφορά κάτι που έγινε πριν χρόνια) ούτε να μην ήταν ξεκάθαρο το είδος του σχόλιου..

 3. Πάντως έχεις μια τάση να τα χώνεις σε όλους ανεξαιρέτως… Δηλαδή αν δεν ήταν ο Steve, o Bill και ένα τσούρμο ακόμα γνωστοί και άγνωστοι, άσχετα ποιος κλέβει ποιον, τι προϊόντα θα είχαμε τώρα; Και εν πάσει περιπτώσει, τι θέλεις να πει; Ότι φοβάται τον ανταγωνισμό;

  Για όνομα, σε τέτοιο επίπεδο δε χωράει ηττοπάθεια και αλίμονο σε όποιον το παίξει μετριόφρων. Για του λόγου το αληθές, δείτε τι θα συμβεί με τον -συμπαθέστατο κατά τα άλλα- Jon Rubinstein μετά το internal memo που -και καλά- “διέρρευσε”. Τον βλέπω να εγκαταλείπει το βυθιζόμενο πλοίο σίγα σιγά…

  Ουσιαστικά θέλω να πω, ας μην κρίνουμε τις μαρκετίνιστικες επιλογές του Steve Jobs. Δηλαδή αν δεν σκαμπάζει αυτός από marketing τότε ποιος είναι καλύτερος του, όχι στον πλανήτη αλλά σε όλο το milky way;

  • Τώρα θα ήμασταν με χαρτί και μολύβι, όπως ακριβώς το περιγράφεις. Όσο για το Rubinstein, το Gizmodo είχε κάνει εκτενή αναφορά πριν πολλούς μήνες, ίσως και χρόνο. Τώρα το έφεραν ξανά στην επιφάνεια.

   Δεν τα χώνω όπως το λες εσύ και ναι φοβάται τον ανταγωνισμό γιατί δεν είναι θέμα μετρητών αλλά μεριδίου αγοράς και κερδών. Η Apple πρέπει να διατηρήσει την αύξηση των κερδών και το μερίδιο αγοράς με κάθε τρόπο. Το κατάφεραν στην κρίση αν αρχίσουν να χάνουν τώρα θα είναι σημαντικό πρόβλημα για αυτούς. Όταν λέω να χάνουν δεν εννοώ συρρίκνωση του market share αλλά χαμηλότερο αριθμό ανάπτυξης. Τώρα δίνουν μια μάχη για τα επόμενα 2-3 χρόνια.

   Υπάρχουν πολλοί καλοί μαρκετίστες και πωλητές και δημιουργοί ιδεών και τεχνολογίας αλλά κανείς δεν έχει $40 δις μετρητά και το μαγικό άγγιγμα όπως ο Jobs. Έχω ξαναπεί άλλωστε ότι το iPad θα αλλάξει τον κόσμο.

Top

Show Buttons
Hide Buttons