Το Stanford αποκτά συνδέσεις 1 Gigabit από το Google

by Stefanos Kofopoulos • On 21-10-2010 • AT 8:49 pm • 24 ΣΧΟΛΙΑ
Internet

Το Stanford αποκτά συνδέσεις 1 Gigabit από το Google

Αν το όνομα και η φήμη του Stanford ως ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου δεν ήταν αρκετοί λόγοι για να σπουδάσετε εκεί, το Google σας προσφέρει ακόμα έναν. Μόλις μερικά λεπτά μακρυά από τα γραφεία στο Mountain view, το πανεπιστήμιο του Stanford και συγκεκριμένα κάποιες από τις εστίες και κτιριακές εγκαταστάσεις που φιλοξενούν περίπου 850 καθηγητές και μόνιμους κατοίκους στον χώρου του πανεπιστημίου, θα αποκτήσουν πρόσβαση σε συνδέσεις internet στο 1 Gigabit. Η ταχύτητα είναι ασύλληπτη και όσο αν προσπαθείτε να υπολογίσετε πόσο γρήγορα θα κατέβει μια HD 1080p ταινία θα πέσετε έξω.

Η ιδέα και το πείραμα του Google έχει σκοπό να ανακαλύψει σήμερα τις τεχνολογίες και τα προϊόντα του μέλλοντος όταν οι ultra-high speed broadband συνδέσεις θα θεωρούνται δεδομένη για αρκετούς ή πολλούς. Το Google με την βοήθεια του Stanford και όσων αξίζουν να διδάσκουν εκεί, ουσιαστικά προκαλεί την τύχη μέσα από γραμμές οπτικής ίνας. Τι θα προκύψει το 2011 και μετά μένει να το δούμε. Πάντως η συνεργασία Stanford και Google για τις 1 Gigabit συνδέσεις είναι κάτι ξεχωριστό από το πρόγραμμα που αγορά την τοποθέτηση οπτικών ινών σε διάφορες πόλεις της Αμερικής. Eσείς τί θα κάνατε με 1 Gigabit γραμμή στο σπίτι;

[via]

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

24 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Η ταχύτητα είναι καλή, ωστόσο πόσες πηγές θα μπορέσεις να βρεις που να σου δίνουν upload 1 Gbit;

  • Η απάντηση είναι: πολλές μικρότερες πηγές με συνολική ταχύτητα 1 gigabit, ο διπλανός στο ίδιο συγκρότημα κατοικιών του stanford με την ίδια γραμμή στο 1 gigabit, τα data centers του google

 2. 1 DVD σε 38 δευτερόλεπτα…

 3. Το Πανεπιστήμιο Πατρών όπου βρίσκομαι διαθέτει ιδιωτικό δίκτυο οπτικών ινών. Δεν θέλω να το παίξω έξυπνος αλλά το 1Gbps για το Stanford μου ακούγεται “λίγο”. Αν θυμάμαι καλά το όριο του δικτύου του Πανεπιστημίου Πατρών ήταν τα 400Gbps,αλλά δεν είμαι απόλυτα σίγουρος για το νούμερο θα πρέπει να κάνω έναν έλεγχο. Πάντως,σε έναν τυχαίο υπολογιστή του τμήματός μου το Speedtest είχε δείξει 140Mbps download και υπάρχουν μερικές εκατοντάδες σε όλο το πανεπιστήμιο.

 4. Ζητάω συγγνώμη το 400 ήταν πολύ λάθος αριθμός. Είναι επιβεβαιωμένα 10.http://www.upnet.gr/network.php

  • Το θέμα είναι τί κάνετε με αυτή την ταχύτητα;

   • Κάθε φοιτητής και εργαζόμενος έχει πρόσβαση και δικαίωμα για απεριόριστη χρήση όπως εκείνος θέλει.Υπάρχουν κάποιοι κανόνες οι οποίοι προτρέπουν στο σεβασμό πνευματικών δικαιωμάτων και απαγορεύουν το download παράνομου υλικού,αλλά δεν υπάρχει κάποιο φίλτρο στο τι μπορείς να δεις.Πέρσυ γινόταν live streaming όλων των διαλέξεων του Πανελλήνιου Συνέδριου Φυσικής(μερικές γίνονταν ταυτόχρονα). Τα άτομα που μένουν στην εστία από όσο ξέρω έχουν άμεση πρόσβαση από τα δωμάτιά τους και λένε πως ετοιμάζεται και σύνδεση wifi με το δίκτυο σε χώρους εκτός της Πανεπιστημιούπολης.Αυτά ξέρω εγώ,μπορεί κάποιος από το τμήμα πληροφορικής να είναι πιο ενημερωμένος. Πάντως,αν και οι ταχύτητες που πιάνει κάθε υπολογιστής ξεχωριστά είναι εξαιρετικές,ξαναλέω 140 Mbps στο Speedtest,δεν νομίζω ότι στοχεύουν σε αυτό. Θεωρώ πως η προσπάθεια είναι στο να υπάρχει ποιοτική σύνδεση παντού παρά να μπορεί να κατεβάζει ένας με 100Mbps.

   • Μπορώ να φανταστώ p2p συνδέσεις για πολλούς λόγους αλλά για καινοτομία σε επίπεδο εφαρμογών και υπηρεσιών υπάρχει κάτι;

   • Εδώ με πιάνεις σχετικά αδιάβαστο. Στο link που έβαλα στο προηγούμενο σχόλιο,λέει διάφορα για τις υπηρεσίες,αλλά δεν θα δεις τίποτα το καινοτόμο. Αυτό που δεν μπορώ να ξέρω όμως είναι τι κάνουν ή ετοιμάζουν οι διάφορες ομάδες έρευνας διαφόρων τμημάτων.

 5. Το Πανεπιστήμιο Πατρών αν δεν κάνω λάθος έχει συνολική σύνδεση 10GBps, η οποία μοιράζεται στους τελικούς χρήστες. Το Google αν έχω καταλάβει δίνει 1GB σε κάθε τελικό χρήστη. Αυτή είναι η καινοτομία.

  • Ναι αυτό θα κάνουν, 1 gigabit σε κάθε σπίτι. Εκεί είναι η μαγεία και το σημείο που ελπίζουν να δημιουργήσει καινοτομία

   • Δεν το είχα καταλάβει αυτό. Όντως μιλάμε για τρομερό επίτευμα.

   • Πάντως, Στέφανε, μπορεί το UPatras (κι εγώ εκεί σπουδάζω btw) να μην κάνει κάτι το καινοτόμο, αλλά οι ταχύτητες που προσφέρει στα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας είναι αρκετά καλές, αν λάβουμε υπόψη μας την υποδομή που υπάρχει στην Ελλάδα. Να φανταστείς κατεβάζω από τους server του πανεπιστημίου το SPSS και η ταχύτητα είναι κολλημένη στα 250 ΚΒ/s. Δεν είναι καθόλοθ εντυπωσιακό. Το ξέρω. Αλλά με τα 2Mbps που έχω σπίτι ούτε στα πιο τρελά μου όνειρα δεν θα κατέβαζα συνέχεια με τέτοια ταχύτητα.

   • Μα δεν διαφωνούμε σε αυτό. Πολύ καλά κάνουν στην Πάτρα για να διευκολύνουν τους φοιτητές και την πανεπιστημιακή κοινότητα με τρόπους που αναφέρεις. Το ερώτημα μου ήταν καθαρά απορία του τύπου, οκ πέρα από τα δεδομένα και τετριμμένα πλεονεκτήμτα των γρήγορων gigabit συνδέσεων συμβαίνει και κάτι άλλο που ίσως αξίζει να μάθουμε;

   • Κοίτα, σε όλα τα φυλλάδια που κυκλοφορούν στην Κεντρική Βιβλιοθήκη αλλά και στα site, λένε ότι το πανεπιστήμιο έχει υποδομή για εντυπωσιακά πράγματα, όπως τηλεδιάσκεψη κλπ. Αλλά δεν είμαι σίγουρος αν γίνονται και πόσο γρήγορα γίνονται…

   • Η τηλεδιάσκεψη δεν είναι καν εντυπωσιακή όταν σήμερα το skype προσφέρει τηλεδιάσκεψη με 5 άτομα – βίντεο και φωνή μαζί

 6. – Full-HD Video-Conferencing
  – Usable online storage
  – Usable Hosted Desktops
  – Streaming Full-HD TV για πολλές συσκευές
  – Διακτινισμός :-)

 7. Οποιος γνωρίζει απο AWMN νομίζω δεν θα έμεινε και τόσο έκπληκτος στο γεγονός ότι θα κατεβάσει μια ταινία 1080 αρκετά γρήγορα.

  • Μα το download μιας ταινίας δεν είναι κάτι σημαντικό ή καινοτόμο όσο καλή ανάλυση και να έχει. Κάτι παραπάνω θέλουμε όπως πχ τηλε-ιατρική με real time ανταλλαγή δεδομένων από monitors που φοράει ο χρήστης πάνω του και μπορούν παράλληλα να μεταφέρουν 3D εικόνες ζωτικών οργάνων… λέω εγώ τώρα.

 8. Όλα αυτά μου θυμίζουν την κλασική μάχη (για εμάς τους φωτογράφους)ανάμεσα στην ανάλυση και την αντίθεση . Όλοι εκεί στην Πάτρα (αν σπουδάζεται στα τμήματα πληροφορικής) θα είστε σχετικοί με το κλασικό πρόβλημα το ping του γαϊδάρου (περιστεριού η ότι άλλο) ένας γάιδαρος που κουβαλά DVD 100 κιλά ανάμεσα σε δυο χωριά που απέχουν π.χ 3 χιλ. έχει ταχύτητα κάτι terrabit αλλά ping τεράστιο.
  Αν η υστέρηση είναι μικρή τότε μπορούν να γίνουν πολλά όπως, real time cloud computing και all on line gaming καθώς και αθάνατα back_up για όλους.

 9. Το 1 Gigabit και τα κάθε Gigabit στην τελική δεν μού λένε τίποτα, αν δεν δω θέματα QoS στη μετάδοση της πληροφορίας εσωτερικά σε ένα δίκτυο. Η ονομαστική τιμή στην πόρτα δεν μού λέει τίποτα ειδικά σε ethernet τεχνολογία.

  Να δω τους μάγκες στο εσωτερικό backbone και στα κλασσικά σημεία bottlenecks και ναι να κάνουμε συζήτηση τότε.

  Μη ψαρώνουμε άδικα, τέτοιες ανακοινώσεις βγαίνουν από μαρκετίστες. Η τεχνολογική πρόκληση βρίσκεται σε άλλα σημεία σε ένα τηλεπικοινωνιακό δίκτυο και ΟΧΙ στην πόρτα τερματισμού …

  :)

  • Μα αυτό είναι το νόημα, QoS όμως παίζει και τώρα. Θέλουμε κάτι καλύτερο από QoS και streaming HD κλπ

 10. Ναι, όντως αυτό θέλουμε! Απλά περιμένω να δω μετρήσεις και όχι ανακοινώσεις εντυπώσεων από μια εταιρεία που έκανε τη διαφορά στην κουλτούρα προώθησης, δηλαδή “υλοποιούμε και απλά δουλεύει, αυτό είναι, πάρτε το” και όχι “ετοιμαζόμαστε να …”. Τέτοιες ανακοινώσεις μού θυμίζουν το ελληνικό παιχνίδι μάρκετινγκ των παρόχων κινητής και καλά ποιός θα φέρει την τάδε μελλοντική τεχνολογία, όταν δεν δουλεύουν καν καλά οι προηγούμενες, χεχε!

 11. και παμε σε vsdl σαν επομενο βημα στην ελλαδα με τους ιδιωτικούς Παρόχους να προσπαθούν να μπλοκάρουν τον ΟΤΕ για το vsdl διοτι εκεινη δεν ειναι ετοιμη.

Top

Show Buttons
Hide Buttons