Στα σκαριά το κινεζικό λειτουργικό σύστημα

by George Polyzos • On 25-08-2014 • AT 11:35 am • ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ
Computing

Tablet_For_Business

 

Η Κίνα εκτός από την πολυπληθέστερη χώρα του πλανήτη είναι και μία εκ των πλέον δυναμικά ανερχόμενων οικονομιών, ενώ παράλληλα είναι και μία χώρα που θα πρέπει να θεωρείται υπερδύναμη σε επίπεδο πολιτικού εκτοπίσματος.

Ο συνδυασμός των παραπάνω φαίνεται να οδηγεί τις κινεζικές αρχές στη δημιουργία ενός νέου λειτουργικού συστήματος το οποίο θα επιτρέψει στη χώρα να «αποδεσμευθεί» από τις αμερικανικές Microsoft, Apple και Google.

Όπως μεταδίδει το Reuters, και σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο Xinhua, το «κινεζικό λειτουργικό» θα είναι μία λύση στις πρόσφατες εντάσεις ανάμεσα σε Κίνα και Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με θέματα ασφάλειας υπολογιστικών συστημάτων.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι τα Windows 8 δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν από κινεζικές δημόσιες υπηρεσίες, ενώ συχνοί είναι οι έλεγχοι στα τοπικά γραφεία εταιρειών τεχνολογίας, αμερικανικών συμφερόντων.

Σε πρώτη φάση οι κινεζικές προσπάθειες θα επικεντρωθούν στην ανάπτυξη ενός λειτουργικού που θα είναι διαθέσιμο για desktop συστήματα για να ακολουθήσουν αργότερα και οι φορητές πλατφόρμες όπως τα smartphones και οι ταμπλέτες.

Η επιβεβαίωση του παραπάνω σχεδιασμού ήρθε από τα χείλη του Ni Guangnan, επικεφαλής της συμμαχίας ανάπτυξης του νέου λειτουργικού συστήματος, η οποία συστήθηκε τον περασμένο Μάρτιο.

«Ελπίζουμε ότι θα είμαστε σε θέση να λανσάρουμε ένα κινεζικό λειτουργικό σύστημα τον ερχόμενο Οκτώβριο», δήλωσε ο Ni Guangnan, στην επίσημη εφημερίδα του υπουργείου βιομηχανίας και πληροφορικής της Κίνας.

Όπως διευκρίνισε ο ίδιος, «υπάρχουν ήδη κινεζικά λειτουργικά συστήματα, ωστόσο το κενό ανάμεσα σε αυτά και τα αντίστοιχα που έχουν αναπτυχθεί στις ανεπτυγμένες χώρες είναι μεγάλο».

Οι κινεζικές προσπάθειες αναμένεται να βασίζονται στο Linux, χωρίς ωστόσο να αποτελεί φιλοδοξία η πλήρης αντικατάσταση των σήμερα χρησιμοποιούμενων λειτουργικών συστημάτων δυτικής προέλευσης. Ωστόσο, αποτελεί το πρώτο βήμα γιανα  ανταγωνιστούν τις Microsoft, Google και Apple.

Οι κινέζοι φιλοδοξούν ότι μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα είναι σε θέση να αντικαταστήσουν τα Windows με το δικό τους λειτουργικό σύστημα και το Android μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

 

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

0 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.

Top

Show Buttons
Hide Buttons