Στα παρασκήνια των APT ανακαλύψεων της Kaspersky Lab

by George Polyzos • On 16-07-2017 • AT 10:00 am • ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ
Computing Internet

Παρουσίαση της ιστοσελίδας GReAT in Person με στόχο να εμπνεύσει την επόμενη γενιά επαγγελματιών ασφάλειας του τομέα της Πληροφορικής και να ενημερώσει τις επιχειρήσεις για τα οφέλη των υπηρεσιών Πληροφόρησης.

Από την έρευνα της ψηφιακής ληστείας του ενός δισεκατομμυρίου και την ανάλυση μιας ομάδας ψηφιακής κατασκοπείας που εκμεταλλευόταν δορυφόρους για να κρύψει τα ίχνη της, μέχρι τη διερεύνηση ενός εξελιγμένου κακόβουλο λογισμικού που ήταν σε θέση να διαταράξει την πετρελαϊκή βιομηχανία μιας περιοχής και άλλα πολλά – αυτή είναι η καθημερινότητα για πάνω από 40 ειδικούς που αποτελούν την Παγκόσμια Ομάδα Έρευνας και Ανάλυσης (Global Research and Analysts Team – GReAT) της Kaspersky Lab. Για να αναδείξει το υπόβαθρο και την πολυμορφία αυτών των μοντέρνων «Σέρλοκ Χόλμς», για να επιδείξει πως τα πιο έξυπνα μυαλά λύνουν τα δυσκολότερα ψηφιακά παζλ, και για να ενθαρρύνει κι άλλους να γίνουν συνοδοιπόροι στα ταξίδια τους, η Kaspersky Lab παρουσίασε την ιστοσελίδα Great in Person.

Η ζήτηση για ειδικούς ψηφιακής ασφάλειας αυξάνεται όλο και περισσότερο σε αντίθεση με τον αριθμό των ανθρώπων που διαθέτουν τις σωστές δεξιότητες, εμπειρία και ενδιαφέρον. Σε πέντε χρόνια από τώρα αναμένεται να παρουσιαστεί έλλειμμα 1,8 εκατομμυρίων επαγγελματιών στον τομέα της ψηφιακής ασφάλειας, το οποίο εν μέρει δημιουργείται από την αποτυχία «στρατολόγησης» millennials στον τομέα της Πληροφορικής. Το καινούργιο έργο της Kaspersky Lab θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση του εμπόδιου αυτού: εστιάζοντας της προσοχή στους ανθρώπους που αποτελούν την ομάδα GReaT και σε μερικές ιστορίες γύρω από τις μεγαλύτερες αποκαλύψεις τους, ελπίζοντας να προκαλέσει αντίλογο στις ξεπερασμένες αντιλήψεις για τη σταδιοδρομία και τη ζωή των ανθρώπων που εργάζονται για την ασφάλεια του τομέα της Πληροφορικής.

Η Παγκόσμια Ομάδα Έρευνας και Ανάλυσης είναι ένα από τα πιο σημαντικά πλεονεκτήματα της εταιρείας που περιλαμβάνουν κορυφαίους ερευνητές ασφάλειας που συνεχώς αναλύουν νέες και εξελιγμένες ψηφιακές απειλές και αναπτύσσουν λύσεις προστασίας για όλους τους πελάτες και συνεργάτες της Kaspersky Lab. Ιδρύθηκε το 2008, ενώ πλέον η ομάδα αποτελείται από 42 ειδικούς που εργάζονται παγκοσμίως – Ευρώπη, Ρωσία, Αμερική, Ασία, Μέση Ανατολή.

Τα τελευταία χρόνια, ο συνδυασμός ειδίκευσης και πάθους της ομάδας GReAT έχει οδηγήσει στην ανακάλυψη μερικών από τις πιο σημαντικές στοχευμένες επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένων των: Miniduke, Flame, Equation, Red October, Duqu 2.0, CozyDuke, ProjectSauron και Regin. Η υλοποίηση αυτού του τύπου επιθέσεων κοστίζει εκατομμύρια δολάρια και απαιτεί μήνες ανάπτυξης. Κυβερνήσεις, στρατός, επιστημονικοί, εμπορικοί και βιομηχανικοί οργανισμοί βρίσκονται όλοι σε κίνδυνο. Αποτελούν στόχο επειδή είναι αυτοί που είναι, είναι εκεί που είναι, κάνουν αυτό που κάνουν ή με ποιον το κάνουν.

Οι ειδικοί της GReAT αυτήν την περίοδο παρακολουθούν πάνω από εκατό φορείς απειλών, αλλά και εξελιγμένες κακόβουλες δράσεις που στοχεύουν εμπορικούς και κυβερνητικούς οργανισμούς σε περισσότερες από 80 χώρες. Μετά τη διεξαγωγή της έρευνας, οι ειδικοί της εταιρείας δημιούργησαν αναφορές που βοηθούν τους οργανισμούς στο «κυνήγι» κακόβουλων λογισμικών παρέχοντάς τους εγκληματολογικά στοιχεία.

Αρκετές από τις έρευνες που ανέλαβε η Kaspersky Lab μετατράπηκαν σε κοινές επιχειρήσεις ανάμεσα στην GReAT και παγκόσμιους οργανισμούς όπως η INTERPOL και η Europol, εθνικές και περιφερειακές αστυνομικές αρχές, όπως η City of London Police και η National High Tech Crime Unit (NHTCU) της Ολλανδικής αστυνομικής υπηρεσίας, ενώ βοήθησαν και αρκετές παγκόσμιες ομάδες όπως οι Computer Emergency Response Teams (CERTs). Κατά τη διάρκεια των ερευνών, οι ερευνητές της εταιρείας παρείχαν την τεχνική τους εξειδίκευση σε θέματα που αφορούσαν την ανάλυση κακόβουλων προγραμμάτων, την υποστήριξη στη διαχείριση και τον έλεγχο υποδομών και μεθόδων εκμετάλλευσης.

Η ιστοσελίδα GReAT in Person είναι μία εισαγωγή, αλλά και μία πύλη στις υπηρεσίες Πληροφόρησης απειλών της εταιρείας, σχεδιασμένη να ανταποκρίνεται στις συχνότερες απαιτήσεις μεγάλων επιχειρήσεων, κρατικών οργανισμών, αλλά και των διωκτικών αρχών που ασχολούνται με το ψηφιακό έγκλημα.

Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι οι οργανισμοί χρειάζονται πολλά περισσότερα από μία απλή προστασία στις τερματικές συσκευές τους, ώστε να παραμείνουν ασφαλείς στο όλο και πιο περίπλοκο και συνεχώς εξελισσόμενο τοπίο ψηφιακών απειλών. Αυτός είναι ο λόγος που η Kaspersky Lab έχει συστήσει μία υπηρεσία Αναφοράς Πληροφόρησης για επιθέσεις APT, η οποία προσφέρει προσαρμοσμένες αναφορές σχετικά με συγκεκριμένες πτυχές του τοπίου απειλής, καθώς και άμεσες, δραστικές αναφορές για τις τελευταίες και πιο εξελιγμένες απειλές. Αυτές οπλίζουν τους οργανισμούς με κατανόηση του τοπίου δράσης των απειλών και αποκαλύπτουν τις ενέργειες που χρειάζεται να πραγματοποιήσουν.

Επίσης, η GReAT υποστηρίζει μια Εκπαίδευση Ψηφιακής Ασφάλειας, στην οποία περιλαμβάνεται ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης του εργατικού δυναμικού, όπως επίσης και εκπαιδεύσεις στις Βασικές Αρχές Ψηφιακής Ασφάλειας, στα Ψηφιακά Εγκληματολογικά Στοιχεία, στην Ανάλυση Κακόβουλου λογισμικού/ Αντίστροφη Μηχανική.

 

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

0 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.

Top

Show Buttons
Hide Buttons