Περιβαλλοντική μόλυνση, μια ακόμα ιδέα

by Stefanos Kofopoulos • On 12-02-2007 • AT 5:05 pm • ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ
Newsroom

space shuttle launch

Δεν είμαι μόνο τα αυτοκίνητα, τα μηχανάκια και τα εργοστάσια που μολύνουν το περιβάλλουν. Τα μεταφορικά μέσα που χρησιμοποιεί η ανθρωπότητα περιλαμβάνουν αεροπλάνα και διαστημικά λεωφορεία των οποίων οι κινητήρες είναι τεράστιοι και οι ποσότητες καυσίμων που καταναλώνονται εξίσου μεγάλες! Σημαντικό είναι το γεγονός ότι η μόλυνση στο περιβάλλουν δεν περιορίζεται μόνο στις χημικές ενώσεις από την καύση των κινητήρων αλλά προεκτείνεται και στην μόλυνση του περιβάλλοντος με αυξημένα επίπεδα θορύβου, χρήση χημικών κλπ.

Η NASA δηλώνει ότι κάνει ό,τι μπορεί, πράγμα που είναι εν μέρη αλήθεια. Το διαστημικό λεωφορείο σύμφωνα με την NASA χρησιμοποιεί τον τελειότερο κινητήρα και γενικά η ιδέα είναι ότι αφού ο τέλειος κινητήρας σχεδιάστηκε και δουλεύει καίγοντας υδρογόνο όλα είναι καλά. Δυστυχώς οι χημικές ενώσεις που προκύπτουν από τα προϊόντα της καύσης ενώνονται με άλλα στοιχεία και σχηματίζουν υδροχλωρικό οξύ που επηράζει σημαντικά το pH. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Baikonur στο Καζακστάν, μέρος όπου η Ρωσική Διαστημική υπηρεσία χρησιμοποιεί για εκτοξεύσεις δικών της διαστημοπλοίων και ενίοτε της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας.

Πιο χαμηλά στην Γη, και συγκεκριμένα στο site του αεροδρομίου της Κοπενχάγης, αναφέρονται μερικές από τις αρνητικές επιδράσεις της χρήσης αεροσκαφών, όπως εκπομπή θορύβου, αλλαγή της ποιότητας του αέρα, χρήση χημικών για την απόψυξη του αεροπλάνου και φυσικά εκπομπές καυσαερίων. Σημαντική είναι η παρατήρηση ότι η μεγαλύτερη ποσότητα εκπομπής καυσαερίων γίνεται κατά την διάρκεια της πτήσης, άρα πιο κοντά στα υψηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας. Συνολικά η αρνητική προσφορά των αεροπλάνων στην αλλαγή του κλίματος υπολογίζεται στο 3.5% με αυξητικές τάσεις. Φυσικά, το ποσοστό αυτό δεν περιλαμβάνει την αρνητική επίδραση της πολεμικής μηχανής.

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

0 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.

Top

Show Buttons
Hide Buttons