Η Sony κλείνει το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής CD, καταραμένα downloads

by Stefanos Kofopoulos • On 12-01-2011 • AT 10:29 pm • 9 ΣΧΟΛΙΑ
Τεχνολογία

Η Sony κλείνει το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής CD, καταραμένα downloads

Η ψηφιακή εποχή και το οικονομικό κλίμα δεν σηκώνουν καθυστερήσεις και για αυτό η Sony θα κλείσει το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής που διαθέτει η εταιρεία. Στο τέλος Μαρτίου 2011 το εργοστάσιο, με δυνατότητα παραγωγής 18 εκατομμυρίων CDs τον μήνα και με ιστορία 50 ετών, θα λειτουργήσει για τελευταία φορά. Περίπου 300 εργαζόμενοι αναμένεται να χάσουν την δουλειά τους ενώ την ίδια ώρα ένα κομμάτι μουσικής ιστορίας που ξεκίνησε το 1960 με την παραγωγή δίσκων βινύλιου και προχώρησε στην κατασκευή CDs στα τέλη της δεκαετίας του ’80 θα χαθεί για πάντα. Οι πωλήσεις CDs έχουν μειωθεί σημαντικά και μόνο το πρώτο μισό του 2009 κατέγραφαν πτώση 18% σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν ενώ αντίθετα οι πωλήσεις LP δίσκων βινύλιου αυξήθηκαν σε 2.5 εκατομμύρια albums το 2009 από 1.88 εκατομμύρια το 2008.

Σε κάθε περίπτωση δεν μπορώ να φανταστώ κάποιον να αγοράζει CD μουσικής ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο πέρα από ειδικές εφαρμογές backup. Όλα πλέον είναι ψηφιακά και όσο η πρόσβαση στο internet γίνεται ταχύτερη και πιο φθηνή, τα φυσικά αποθηκευτικά μέσα μεταφοράς δεδομένων θα φθίνουν, ιδιαίτερα όσα έχουν μηχανικά μέρη.

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

9 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Έτσι και αλλιώς για κάποιον που θέλει να μεταφέρει δεδομένα είναι πιο οικονομικοί οι φορητοί σκληροί δίσκοι. Ειδάκα με αυτούς τους σκληρούς με TV-out όλο και περισσότεροι βλέπουν έτσι τις “κατεβασμένες” ταινίες από το να τις γράφουν σε DVD είτε CD.

 2. Όσο λιγότερη η χρήση CD τόσο μεγαλύτερο καλό κάνουμε και στο περιβάλλον εξ’ άλλου.

 3. Έχω να αγοράσω άγραφο CD η DVD πάρα πολύ καιρό, και ούτε πρόκειται να ξαναχρησιμοποιήσω οπτικό δίσκο για εγγραφή. η ταχύτητα και η αμεσότητα του σκληρού η του usb flash δεν συγκρίνεται με τους οπτικούς δίσκους.

  • Όλοι αυτό λένε μέχρι να τους “σκάσει” ο πρώτος εξωτερικός σκληρός ή μέχρι κανένας επίμονος ιός τους χτυπήσει την πόρτα. Ότι και να λέμε οι ασφάλεια που παρέχουν οι οπτικοί δίσκοι δεν συγκρίνεται, απλά απαιτούν οργανωτικούς χρήστες και αρκετό χρόνο για Disk catalog διαδικασίες.

   • Ακριβά, γρήγορα USB που προσέχεις και δεν μετακινείς πουθενά ή ακόμα καλύτερα το cloud για να αναλάβουν άλλη τα backup του backup σου με mirrors σε data centers σε όλο τον κόσμο :)

   • Παίρνεις δύο εξωτερικούς και κρατάς διπλό backup. Ακόμα κερδίζεις σε χώρο και σε τιμή σε σχέση με τους οπτικούς δίσκους.

   • Οικονομικότερο, δεν νομίζω, λιγότερο ογκώδεις και πιο εύκολα προσπελάσιμο ναι.
    Έστω ότι 1ΤΒ αξιόπιστου εξωτερικού = 100€
    έστω ότι μια 50άδα αξιόπιστων DVD κοστίζει 10€

    Άρα με 100€ αγοράζεις δέκα 50άδες DVD ήτοι 500 DVD.
    Χωρητικότητα 500DVD * 4.3GB = 2,09 TΒ (πραγματικά Τέρα όχι τα phony TB των εταιριών HD)
    Ίδια χωρητικότητα με 2 σκληρούς με τα μισά χρήματα.

    @Titanas
    Πολλά υποσχόμενο το cloud αλλά προσωπικά διαφωνώ με το διαμοιρασμό προσωπικών δεδομένων σε ένα cloud τόσο για λόγους ασφάλειας έναντι τρίτων όσο και για λόγους εκμετάλλευσης από τους ιδιους τους διαχειριστές του cloud.

 4. Με 70€ αγοράζεις σκληρό Lacie 1ΤΒ, οπότε με 140€ είσαι κύριος.

  Αν δώσω 100€ για να πάρω την αντίστοιχη χωρητικότητα σε DVD, θα έχω πρακτικό πρόβλημα καθώς με τα DVD δεν μπορείς να γράφεις και να σβήνεις, οπότε σε περίπτωση αλλαγής των αρχείων σου πρέπει να τα ξαναγράψεις σε νέο DVD ενώ με τον σκληρό απλά αντικαθιστάς τα παλιά αρχεία. Αυτό μου συνέβαινε εμένα τουλάχιστον μια ζωή και αναγκαζόμουν να αγοράζω συνεχώς DVD.
  Επίσης, πλέον δεν έχω καν αντιγραφικό DVD καθώς χρησιμοποιώ δύο mini laptop. Ένα 11.6 και ένα 13.3 που δεν έχουν οπτικό δίσκο, οπότε θα πρέπει να δώσω καμιά πενηντάρα να πάρω και εξωτερικό DVD-RW και φαντάζομαι όλο και περισσότεροι θα βρίσκονται σε παρόμοια φάση μ’ εμένα τώρα με την έξαρση των netbook και των tablet.

 5. @Tzentos
  Φυσικά και δε διαφωνώ για τα πλεονεκτήματα των σκληρών δίσκων, κάθε άλλο. Εκείνο που ήθελα να τονίσω είναι ότι είναι μεγάλο λάθος να στηρίζει κανείς όλα τα δεδομένα του σε σκληρούς δίσκους. Ιδιαίτερα την εποχή μας που όλα γίνονται ψηφιακά κάποιος κινδυνεύει πχ. να χάσει όλες τις φωτογραφικές του αναμνήσεις, επειδή έσπρωξε το σκληρό κάτω από το γραφείο.
  Υ.Γ
  Χώρια που μίλησα για αξιόπιστο σκληρό και HD τύπου Lacie των 70€ επέτρεψέ μου να πω πως δεν εμπίπτoυν στην κατηγορία.
  Υ.Γ
  Επίσης όταν μιλάμε για το ότι η μικρότερη χρήση των CD/DVD’s είναι καλύτερη για το περιβάλλον δεν λέμε επι της ουσίας τίποτα. Πολύ απλά γιατί μπορεί αυτό που θα αντικαταστήσει τους οπτικούς δίσκους να επιβαρύνει περισσότερο το περιβάλλον(αλλά και τους ανθρώπους σε φτωχές χώρες που ανακυκλώνουν τα τεχνολογικά μας σκουπίδια στην προσπάθειά τους να εξάγουν μέταλλα από τις συσκευές).

Top

Show Buttons
Hide Buttons