Sony PlayStation Network hack, η επεξήγηση στα Ελληνικά

by Stefanos Kofopoulos • On 03-05-2011 • AT 10:54 pm • 5 ΣΧΟΛΙΑ
Internet

Sony PlayStation Network hack, η επεξήγηση στα Ελληνικά με δελτίο τύπου

Ανακοίνωση και δελτίο τύπου και στα Ελληνικά για το hack στο Sony PlayStation Network και Qriocity Services για να διευκρινιστεί η κατάσταση. Οι Ιάπωνες παραδέχονται στην μεγάλη ζημιά και την πιθανή απώλεια προσωπικών δεδομένων σε 24.6 εκατομμύρια χρήστες μαζί με αριθμούς πιστωτικών καρτών και όχι μόνο. Η κατάσταση είναι αρκετά άσχημη για αυτό άλλωστε το PlayStation Network και Qriocity Services παραμένει offline. Τα υπόλοιπα θα τα διαβάσετε στην συνέχεια, με την ελπίδα ότι δεν έχετε πρόβλημα.

Η Sony Corporation και η Sony Computer Entertainment ανακοίνωσαν ότι η συνεχιζόμενη έρευνα σχετικά με τις παράνομες εισβολές στα συστήματα της Sony Online LLC (SOE, η εταιρεία) αποκάλυψε το πρωί (ώρα Τόκιο) της 2ας Μαΐου ότι hackers ενδέχεται να έχουν υποκλέψει πληροφορίες πελατών της SOE στο διάστημα από 16 έως 17 Απριλίου 2011 (PDT). Η SOE έχει την έδρα της στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια (Η.Π.Α.).

Σύμφωνα με την πληροφορία, η οποία αποκαλύφθηκε από μηχανικούς και συμβούλους ασφαλείας, που επιθεώρησαν τα συστήματα της SOE, ενδέχεται να έχουν υποκλαπεί προσωπικές πληροφορίες από περίπου 24.6 εκατομμύρια λογαριασμούς της SOE, όπως και συγκεκριμένες πληροφορίες από μια παλαιότερη βάση δεδομένων του 2007. Οι πληροφορίες από την παλαιότερη βάση δεδομένων, οι οποίες ενδέχεται να έχουν υποκλαπεί αφορούν περίπου 12.700 αριθμούς πιστωτικών και χρεωστικών καρτών και ημερομηνιών λήξης (αλλά όχι και των κωδικών ασφαλείας των καρτών), που ανήκουν σε χρήστες εκτός Η.Π.Α. και περίπου 10.700 αρχεία τραπεζικών πληρωμών συγκεκριμένων καταναλωτών από την Αυστρία, τη Γερμανία, την Ολλανδία και την Ισπανία.

Παράλληλα με την προσωρινή αναστολή της λειτουργίας του PlayStation® Network και του Qriocity™ και τη συνεχιζόμενη έρευνα σχετικά με τις πρόσφατες επιθέσεις, η SOE έχει επίσης ξεκινήσει μια εντατική έρευνα στο σύστημα της. Αμέσως μετά την ανακάλυψη των πρόσθετων πληροφοριών η εταιρεία έκλεισε άμεσα όλους τους servers που συνδέονται με τις υπηρεσίες της SOE, συνεχίζοντας παράλληλα την επιθεώρηση και την αναβάθμιση των online συστημάτων ασφαλείας με αφορμή τις πρωτοφανείς αυτές κυβερνο-επιθέσεις.

Την 1η Μαΐου, η Sony απολογήθηκε στους καταναλωτές της για την αναστάτωση που προκλήθηκε από τις διακοπές των δικτυακών της υπηρεσιών. Η εταιρεία συνεργάζεται με το FBI και συνεχίζει τη δική της αναλυτική έρευνα, ενώ παράλληλα εργάζεται για να αποκαταστήσει τις υπηρεσίες της.

Η Sony προχώρησε στη γνωστοποίηση της υποκλοπής όσο το δυνατό ταχύτερα μετά την ανακάλυψη της και δημοσίευσε τις διαθέσιμες πληροφορίες στην ιστοσελίδα της, ενώ σκοπεύει να αποστείλει e-mails σε όλους τους καταναλωτές, των οποίων τα δεδομένα ενδέχεται να έχουν υποκλαπεί.

Οι προσωπικές πληροφορίες των περίπου 24.6 εκατομμυρίων λογαριασμών της SOE που ενδέχεται να υποκλάπηκαν παράνομα -στην έκταση για την οποία έλαβε γνώση η SOE- είναι οι ακόλουθες:

Όνομα
Διεύθυνση
Διεύθυνση e-mail
Ημερομηνία γέννησης
Φύλο
Τηλεφωνικός αριθμός
Όνομα χρήστη (login)
Κρυπτογραφημένος κωδικός πρόσβασης (hashed password).

Επιπρόσθετα, τα αρχεία 10.700 αρχεία τραπεζικών πληρωμών από λογαριασμούς στην Αυστρία, τη Γερμανία, την Ολλανδία και την Ισπανία περιλαμβάνουν:

Αριθμό τραπεζικού λογαριασμού
Όνομα πελάτη
Όνομα κατόχου λογαριασμού
Διεύθυνση πελάτη.

Η SOE θα χαρίσει στους καταναλωτές 30 ημέρες πρόσθετου χρόνου στις συνδρομές τους, ενώ θα τους «αποζημιώσει» με μία επιπλέον ημέρα δωρεάν συνδρομής για κάθε ημέρα που το σύστημα παραμένει εκτός λειτουργίας. Επίσης, η εταιρεία προγραμματίζει ένα πλάνο «επανόρθωσης» για τους MMO (massively multiplayer online) τίτλους της στο PlayStation®3 (DC Universe Online και Free Realms). Περισσότερες πληροφορίες θα δοθούν μέσα στην εβδομάδα.

Επιπρόσθετα, η εταιρεία δηλώνει αποφασισμένη να συνδράμει τους καταναλωτές της, ώστε να προστατεύσουν τα προσωπικά τους δεδομένα και μέσω μιας δωρεάν προσφοράς θα τους παρακινήσει να εγγραφούν σε υπηρεσίες προστασίας προσωπικών στοιχείων ή/και παρόμοιων προγραμμάτων. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί σε τοπικό επίπεδο και πρόσθετες πληροφορίες θα ανακοινωθούν σύντομα σε κάθε περιοχή.

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Καποιοι λενε οτι ισως να ειναι η μεγαλυτερη ηλεκτρονικη απατη που εγινε ποτε.Εγω παντως ακυρωσα τις πιστωτικες και αλλαξα κωδικους για παν ενδεχομενο.

    • Επίθεση όχι απάτη.. σωστή κίνηση αυτή με τις πιστωτικές.

  2. Τις ακυρωσα μια μερα πριν μου ερθει το mail οτι ενδεχομενως να ειμαι και εγω θυμα κλοπης CVV και αλλων στοιχειων.

  3. Εμένα με κάλεσαν σήμερα απο την Πειραιώς και μου πρότειναν να ακυρωσω την MasterCard μιας και είδαν ότι τη χρησιμοποιουσα στο PSN. Προφανώς και το έκανα just in case… Πάντως μου άρεσε η κίνηση απο την πλευρά της τράπεζας!

    • Νομίζω ότι έκαναν μαζικές ακυρώσεις ειδικά στην MasterCard γιατί το ίδιο έπαθα αλλά από Εθνική χωρίς να έχω πρόσβαση σε PSN. Για λόγους ασφαλείας μου είπαν.

Top

Show Buttons
Hide Buttons