Sony Ericsson XPERIA Arc, hands on εμπειρία και γνώμη

by Stefanos Kofopoulos • On 01-03-2011 • AT 10:02 pm • 29 ΣΧΟΛΙΑ
Mobile

Sony Ericsson Xperia arc με Android 2.3, κάμερα Exmor R 8.1 megapixel και Reality Display με Mobile BRAVIA Engine, Sony Ericsson XPERIA Arc, hands on εμπειρία και γνώμη

Το Sony Ericsson Arc είναι το πιο πρόσφατο, το καλύτερο δημιούργημα της σειράς XPERIA μέχρι σήμερα. Χρησιμοποιώντας το Android 2.3 αποτελεί έναν από τους καλύτερους εκπροσώπους της σύγχρονης γενιάς high end smartphones που προσφέρουν στους χρήστες πολλά χαρακτηριστικά με industrial design που πριν από μερικά χρόνια θα έμοιαζε με σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του Arc περιλαμβάνουν Android 2.3 Gingerbread, κάμερα ανάλυσης 8.1 megapixel με αισθητήρα Exmor R και Reality Display οθόνη 4.2 ιντσών με Mobile BRAVIA Engine και ανάλυση 854 x 480 pixels. LED flash στην κάμερα, HDMI έξοδο για το βίντεο HD 720p, A-GPS, WiFi με DLNA πιστοποίηση, Bluetooth, μπαταρία χωρητικότητας 1500mAh, 512MB μνήμης στο τηλέφωνο με 8GB κάρτας μνήμης microSD στην συσκευασία και δυνατότητα υποστήριξη για microSD μέχρι τα 32GB.

Για όλα αυτά τον έλεγχο έχει η CPU της Qualcomm στο 1GHz που κρύβεται μαζί με τα υπόλοιπα ηλεκτρονικά στο “κορμί” του Sony Ericsson XPERIA Arc με διαστάσεις 125 x 63 x 8.7 mm και βάρος 117g. Πρέπει να πιάσετε το κινητό για να καταλάβετε πόσο λεπτό είναι και την εξαιρετική δουλειά που έχει κάνει η Sony Ericsson στο design.

Η πρόσοψη περιέχει τρία κουμπιά: επιστροφή/πίσω, home, επιλογές. Αριστερά και στο πλάϊ βρίσκεται μόνο το βύσμα για τα ακουστικά, στο πάνω μέρος και αριστερά το κουμπί on/off ενώ στην άλλη γωνία υπάρχει η έξοδος HDMI με το χαρακτηριστικό καπάκι. Στην δεξιά πλευρά του XPERIA Arc από πάνω προς τα κάτω θα βρείτε την σύνδεση USB, τα χειριστήρια για την ένταση της φωνής και το κουμπί για την λειτουργία της φωτογραφικής μηχανής. Στο πίσω μέρος υπάρχει το LED flash και η κάμερα των 8.1 megapixel με αισθητήρα Exmor R και το λογότυπο HD.

Design

Πραγματικά, το Arc είναι πολύ λεπτό και ευχάριστο στο πιάσιμο. Στέκεται καλά στην παλάμη με την ίδια χαρακτηριστική άνεση του XPERIA X10, του καλύτερου ίσως κινητού στον τομέα του αισθήματος αφής και πόσο καλά “βολευόταν” στην παλάμη του χεριού. Την ίδια σχεδιαστική φιλοσοφία ακολουθεί και το Arc μόνο που σήμερα η οθόνη έχει διαγώνιο 4.2 ίντσες αυξάνοντας το μήκος της συσκευής. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο χρήστης πρέπει να επιλέξει αν θέλει να κρατάει το Arc όπως του αξίζει και όπως ακριβώς το σχεδίασαν στην Sony Ericsson ή να αποκτήσει έναν αντίχειρα περίπου μισό εκατοστό μακρύτερο ώστε να μπορεί να χειρίζεται τα τρία κουμπιά στην πρόσοψη της οθόνης. Σε όλες τις δοκιμές μας, η απόσταση από την “καλή θέση κρατήματος” και τα κουμπιά ήταν άβολη και αρκετά μακρινή. Η λύση είναι το κράτημα του Arc σε σημείο λίγο πιο χαμηλά από την μέση, λύση που προσφέρει μια δόση ανασφάλειας και αστάθειας ειδικά σε περιπτώσεις κίνησης.

Δυστυχώς, το σημαντικό πλεονέκτημα του Arc είναι το μεγαλύτερο μειονέκτημα του. Η Sony Ericsson έχει κάνει εξαιρετική δουλειά στο design αλλά είναι άξιο απορίας γιατί επέλεξε την συγκεκριμένη ποιότητα και υφή πλαστικών. Το τηλέφωνο δίνει μια αίσθηση φθήνιας στην αφή ενώ από μακρυά μοιάζει στιβαρό και ώριμο. Δυστυχώς η ποιότητα του υλικού είναι αντιδιαμετρικά αντίθετη από την υψηλή ποιότητα του design και της δουλειάς που έχει γίνει σε hardware / software.

Hardware

Ό,τι και να πεις για το hardware είναι λίγο. Τα πάντα λειτουργούν γρήγορα, απροβλημάτιστα και τα ηλεκτρονικά είναι όσα χρειάζεται ο high end χρήστης και ακόμα παραπάνω. Σε αυτό συμβάλει η χρήση του Exmor R αισθητήρα στο κομμάτι του βίντεο και της φωτογραφίας με χαμηλό φωτισμό. Όπως έχουμε ήδη παρατηρήσει σε βίντεο και φωτογραφίες, το Arc είναι σίγουρα το καλύτερο Android camera κινητό και ίσως το καλύτερο φωτογραφικό κινητό που κυκλοφορεί αυτή την στιγμή. Οι επιδόσεις σε macro mode είναι εντυπωσιακές όπως και οι επιδόσεις την νύχτα ή σε περιβάλλον με χαμηλό φωτισμό. Εκεί που τα άλλα κινητά θα χρησιμοποιούσαν το flash με μέτρια αποτελέσματα ή κορεσμένα χρώματα, το XPERIA Arc μπορεί να προσφέρει αρκετή λεπτομέρεια με μια καλλιτεχνική νότα στον φωτισμό ή φωτογραφίες και βίντεο που διαφορετικά θα ήταν σκέτο μαύρο σε άλλα κινητά. Χαρακτηριστικά παραδείγματα θα δείτε εδώ και εδώ.

Η οθόνη είναι μεγάλη, με λεπτομέρεια, πολύ καλή φωτεινότητα και ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό. Βρίσκεται ακριβώς κάτω από το γυαλί που ακουμπά ο χρήστης ώστε να έρθει σε επαφή με το κινητό. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι έχουν μειωθεί τα ενδιάμεσα στρώματα με αποτέλεσμα την αύξηση της ευκρίνειας. Σε αυτό βοηθάει και η επίστρωση της οθόνης που είναι πιο μαύρη από ποτέ, αυξάνοντας έτσι το constrast. Παρά τα 16 εκατομμύρια χρώματα, υπάρχει έχει ένα θέμα σε ό,τι αφορά σημαντικά μεγάλο αριθμό αποχρώσεων αλλά αυτό είναι κάτι που δεν θα συναντήσετε συχνά εκτός και αν στρέφεται την κάμερα στον ουρανό συνέχεια ή σε φώτα ώστε να παρατηρείται το gradient εφέ τριγύρω. Δεν θα πρέπει να απασχολεί ιδιαίτερα.

Ένα ακόμα χαρακτηριστικό του Sony Ericsson Arc είναι το Mobile BRAVIA Engine. Αν και δεν ανήκει στο κομμάτι του hardware, οι βελτιώσεις βασίζονται στον επεξεργαστή και γίνονται ορατές μέσω της οθόνης παρότι συμβαίνουν εξαιτίας του software. Αυτό που συμβαίνει είναι το εξής, μόνο στην αναπαραγωγή βίντεο και μόνο τότε, ο χρήστης μπορεί να ενεργοποιήσει το Mobile BRAVIA Engine και να απολαύσει εικόνα με καλύτερα χρώματα, μεγαλύτερη λεπτομέρεια, λιγότερο θόρυβο και υψηλότερο contrast. Στην πραγματικότητα η Sony αναλαμβάνει να σπρώξει τα χρώματα προς τον κορεσμό, να περάσει ένα φίλτρο τύπου sharpen, να αυξήσει το contrast και να μειώσει όποια artifacts και “κουτάκια” υπάρχουν αν η ποιότητα του βίντεο δεν είναι καλή. Το αποτέλεσμα της βελτιωμένης αναπαραγωγής βίντεο αποζημιώνει, η ποιότητα της εικόνας γίνεται περισσότερο αρεστή όπως συμβαίνει κάθε φορά που τα χρώματα γίνονται πιο έντονα και την εικόνα να αποκτά περισσότερη λεπτομέρεια. Θεωρώ ότι οι βελτιώσεις στην αναπαραγωγή βίντεο δεν είναι τόσο wow όσο περιγράφονται από την Sony και φαίνονται στα διαφημιστικά promo για το Mobile BRAVIA Engine, σίγουρα όμως γίνεται αισθητή με τουλάχιστον ένα +1.

Sony Ericsson XPERIA Arc, hands on εμπειρία και γνώμη

Software

Το Android 2.3 είναι η καλύτερη λύση που έχει να προτείνει το Google αυτή την στιγμή. Η Sony Ericsson έχει ομορφύνει το περιβάλλον και έχει προσθέσει επιπλέον widgets αντί για την λύση που χρησιμοποιούταν μέχρι τώρα, δηλαδή την πλήρη ενσωμάτωση του Timescape και Mediascape στο λειτουργικό. Ως αποτέλεσμα, το UI λειτουργεί πολύ γρήγορα ενώ είναι όμορφο. Τί άλλο να ζητήσει κανείς;

Το ίδιο γρήγορη είναι και η εκκίνηση της κάμερας αλλά και η αποθήκευση των φωτογραφιών, κάτι που αφορά τους περισσότερους σε ένα θέμα εντελώς καθημερινό και πρακτικό. Δεν πίεσα το Arc στα όρια, δηλαδή με πολλές εφαρμογές ανοιχτές για πολύ χρόνο και ό,τι πιο τρελό θα μπορούσα να κάνω. Στα πλαίσια του φυσιολογικού, το Arc λειτουργεί απλά άψογα και γρήγορα στον συνδυασμό software και hardware που προτείνει στον χρήστη.

Με λίγα λόγια

Η Sony Ericsson ρίχνει στην αγορά του Android και των high end smartphones ένα τηλέφωνο με αξιώσεις που ξεπερνούν, στα σημεία, τον ανταγωνισμό. Αν εξαιρεθεί η φθηνή ποιότητα των πλαστικών του XPERIA Arc, το κινητό είναι πραγματικά υπόδειγμα λεπτού και όμορφου design σε συνδυασμό με δυνατό hardware και ώριμο software. Το μοντέλο που είχαμε στα χέρια μας αποτελούσε δείγμα, αλλά αμφιβάλλω αν θα αλλάξουν τα πλαστικά. Αυτό που σίγουρα θα βελτιωθεί είναι το software και όποια bugs υπάρξουν. Η κάμερα είναι εξαιρετική, η οθόνη το ίδιο καλή, το Mobile BRAVIA Engine βελτιώνει την ποιότητα των βίντεο όταν μπορεί ενώ η μπαταρία εξυπηρετεί όλα τα ηλεκτρονικά με ικανοποιητική διάρκεια για τα δεδομένα του Arc. Στο ερώτημα αν αξίζει η αγορά, η απάντηση είναι σίγουρα ναι εκτός και αν έχετε απέχθεια και αλλεργία στο πλαστικό που αφήνει μια αίσθηση φθήνιας.

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

29 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ωραίο μαραφέτι

  • Κατά την γνώμη μου, είναι το καλύτερο Android smartphone αυτή την στιγμή.

 2. Ποτε κυκλοφορει εδω ξερετε;

 3. Μια ερώτηση από περιέργεια και μόνο, η sd βγαίνει μόνο αν βγεί η μπαταρία;;;
  Αν ναι είναι μεγάλη γκάφα….

  • Δεν το έχω δοκιμάσει αλλά και πάλι τι σημασία έχει, κυκλοφορείς με 2 microSD μαζί που γεμίζεις και θέλεις να αλλάξεις αμέσως; Τα 2GB είναι λίγα έτσι και αλλιώς και χρειάζεσαι τουλάχιστον 8GB σε microSD αν έχεις αρκετές φωτογραφίες, βίντεο σε 720p και λίγη μουσική

   • Δεν το λέω γι’αυτό αλλά γιατί αν θες π.χ. να την βγάλεις και να βάλεις μια άλλη πρέπει να σβήνεις το κινητό…..
    Πρακτικός λόγος και μόνο

   • Ναι, το ίδιο λέμε. Δεν αναφέρομαι στο Arc συγκεκριμένα αλλά γενικά. Ποτέ δεν έχω γεμίσει μια SD και παράλληλα να κουβαλάω άλλη μια μαζί μου για να κάνω swap on the go :) Σίγουρα θα ήταν πιο βολικό αν βρισκόταν κάπου στο πλάι η θήκη για τις microSD αλλά και εκεί που είναι στο Arc δεν αποτελεί πρόβλημα, ειδικά με το τόσο λεπτό design που έχει

 4. Πραγματικα προτημω το Desire (οχι το HD…).

  – Μεγαλη αστάθεια,
  – λιγο περιεργη κατανομη βαρους με αποτελεσμα να απαιτει και τα 2 χερια.
  – Χαλια ποιοτητα πλαστικων.
  – Αργει να τραβηξει φωτογραφιες (να αποθηκευσει, ωστε να ειναι ετοιμο για την επομενη ληψη)
  – Βιντεο οχι και τοσο καλο…
  – Πολλα προβληματα/κολληματα (θα διορθωθουν, ειμαι σιγουρος)
  + Καλη αυτονομια μπαταριας
  + Τελειες φωτογραφιες
  + Πολυ καλη οθονη.

  Προσωπικα θα περιμενω το Galaxy S2 για να αντικαταστησω το Desire

  • Οι φωτογραφίες έβγαιναν και αποθηκεύονταν πολύ γρήγορα.. κόλλαγε κάποιες φορές αλλά αυτό ήταν η εξαίρεση. Πραγματικά είχα εντυπωσιαστεί πόσο γρήγορο ήταν στις φωτογραφίες, εννοείται πιο γρήγορο από iPhone 4

   • Αληθεια; Εγω που το δοκιμασα μου εκανε εντυπωση αυτο το πραγμα.

    Οχι μονο πιο γρηγορο του iPhone 4 δεν ηταν αλλα ηταν πραγματικα ΧΑΛΙΑ…
    Μπραβο στην SonyEricsson

   • Δεν ξέρω.. εγώ είχα ακριβώς την αντίθετη εμπειρία με το Arc και τις φωτογραφίες και αναρωτιόμουν αν είναι το Android, ο controller που έχει για την microSD ή η κάρτα η ίδια.

 5. Συμφωνώ ρε τιτάνα για το θέμα για το πλαστικό αλλά έχω την εντύπωση ότι αυτό συμβαίνει για το το θέμα με το βάρος.Πρέπει να είναι η πιό φθηνή και συγχρόνως ελαφριά λύση.
  Κάνω λάθος ή και το galaxy s2 θα είναι και αυτό με πλαστικό?Μήπως ξέρεις αυτό πότε να το περιμένουμε?

  • Για όποιο λόγο και αν το έκαναν, το Arc είναι τόσο wow σαν κινητό που το φθηνό πλαστικό πραγματικά το σκοτώνει. Αν το πιάσεις στα χέρια σου θα καταλάβεις τι εννοώ. Ας έβαζαν ένα εξωτικό κράμα μετάλλων και να το πληρώναμε 20 ευρώ ακριβότερα, πραγματικά θα άξιζε.

   Το Sony Ericsson Arc αναμένεται μέχρι το τέλος Μαρτίου ή τις πρώτες εβδομάδες του Απριλίου.. εξαρτάται από την χώρα.

 6. Δεν μπορώ να καταλάβω αυτά τα φοβερά κινητά που τα περισσότερα δεν έχουν μπροστά κάμερα, εκτός Samsung.
  Βιντεοκλήση δηλαδή δεν κάνεις. ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ

  • Το video call είναι πρακτικά άχρηστο εκτός και αν το κάνεις over WiFi με κάποιο πρόγραμμα όπως το Skype.

 7. Καλό αλλά δεν τρελάθηκα κιόλας, Από θέμα loader (το οποίο έτρεξα σε desire hd) σπαστική η σελιδοποίηση στις εφαρμογές (προτιμώ scroll) είναι ωραίο το γεγονός ότι μπορείς να βάλεις στην κάτω μπάρα 4 εφαρμογές της αρεσκείας σου ακόμα και φακέλους (το αγαπημένο μου feature).

  • Εμένα μου αρέσουν τα panels αντί για ατελείωτο scrolling.. ίσως να είναι το iPhone που έχω συνηθίσει αλλά στο scroll νιώθω ότι χάνω icons συνέχεια. Έχεις πιάσει στα χέρια σου το Arc να δεις πόσο λεπτό είναι;

   • όχι, αλλά μπορείς να μου στείλεις το δικό σου :))) j.k.

  • Επίσης εάν έχεις widgets διάσπαρτα στις 5 οθόνες και κανείς zoom in, το φέρνει σε μία οθόνη προεπισκόπισης όλα (σε ενεργή μορφή, όχι snapshot).

   • σαν το htc sense αλλα στο Arc κολλαει πολύ, μαλλον πρεπει να φταιει το Timescape!
    (απ’οτι εχω δει σε βιντεο)

   • και στο Xperia 10 παίζει καλά …

   • δεν εχετε το Timescape widget, αν δειτε στο youtube εχει ενα μικρο lag οταν υπαρχει! βεβαια μπορει να το διορθωσουν μεχρι να βγει αλλα δεν νομιζω..

   • Το διόρθωσαν και το έκαναν widget αντί για κάτι ενσωματωμένο στο Android του Arc. Το σκοτώνει και λες άντε γεια, κρατώντας μόνο το Mediascape :)

 8. παντως πολυ κακης ποιοτητας η κατασκευη με την εννοια οτι θα δωσεις 500 550 ευρω και θα εχεις μια πλαστικουρα μουρη το κινητο δεν λεω αλλα και η ποιοτητα παιζει ρολο οταν παιζεις σ αυτα τα χρηματα!!!!!

 9. H Sony Ericsson φημιζεται για την φθηνη κατασκευη των κινητων της. Σκετη πλαστικουρα στην πλειοψηφεια των μοντελων της. Το κινητο σε γενικες γραμμες φοβερο.

 10. Τιτάνα, πρόκειται να αγοράσω καινούριο smartphone και θα ήθελα την γνώμη σου. Να πάρω τώρα το iphone 4 ή να περιμένω να δω τα Xperia Arc και HTC Incredible S, Desire S; Ξέρεις πότε θα κυκλοφορήσουν τα τελευταία στην Ελλάδα;

  • Εξαρτάται τι θέτεις ως προτεραιότητα στο κινητό.. κάμερα, εφαμοργές, ποιότητα κατασκευή, ομορφιά, κλπ κλπ. Όλα τα μοντέλα που αναφέρει καλύπτουν λίγο ή πολύ όλα τα παραπάνω.. έχεις καταλήξει σε λειτουργικό;

 11. Μέχρι τώρα είχα Nokia, αλλά απ’ ότι βλέπω στην συγκεκριμένη κατηγορία η Nokia έχει μείνει πίσω. Αφού, λοιπόν, θα φύγω από Nokia το ίδιο μου κάνει είτε πάω σε Android είτε σε iOS. Σίγουρα θέλω να είναι κομψό, με καλή ποιότητα κατασκευής, και να μην είναι τεράστιο. π.χ. το Desire HD που θεωρείται κορυφαίο το βρίσκω μεγάλο. Μ’ ενδιαφέρει η κάμερα και η ταχύτητα στο internet αλλά και στην διαχείριση των εφαρμογών της συσκευής, όχι όμως οι άπειρες εφαρμογές που τις περισσότερες φορές είναι άχρηστες.

Top

Show Buttons
Hide Buttons