Sony Ericsson X10 mini review, η μικρή αλήθεια για μεγάλα μυαλά

by Stefanos Kofopoulos • On 05-07-2010 • AT 8:49 pm • 43 ΣΧΟΛΙΑ
Mobile

Sony Ericsson X10 mini quick hands on

Μετά την βουτιά στην θάλασσα, το Sony Ericsson X10 mini πέρασε μερικές μέρες μακρυά από το νερό και το αλάτι του Ελληνικού καλοκαιριού και πιο κοντά σε WiFi hotspots, το Android Market και τις υπηρεσίες που προσφέρει το Timescape στα δάχτυλα του ή της κατόχου του μικρού X10.

Το mini προορίζεται σε όσους θέλουν ένα fahsion και lifestyle statement χωρίς να αφήνουν πίσω τις τεχνολογικές καινοτομίες που φέρνει το Android αλλά και το industrial design που δανείζεται χαρακτηριστικά από το μεγάλο αδερφό το X10. Αυτό σημαίνει ότι το X10 mini θα ικανοποιήσει με το παραπάνω όσους θέλουν να κάνουν το κομμάτι τους, όσες είναι geek chic αλλά και όσους θέλουν ένα μικρό κινητό ως backup ή με δυνατότητες δυσανάλογα μεγάλες με το μέγεθος του.

Η κάμερα του X10 mini έχει ονομαστική ανάλυση 5 megapixels αλλά χρειάζεται φως για να αποτυπώσει σωστά τα χρώματα. Αυτό σημαίνει ότι στο σκοτάδι τα πράγματα δυσκολεύουν και το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που περιμένεις όταν ακούς 5 megapixels. Το ίδιο συμβαίνει και στο βίντεο όπου η ανάλυση περιορίζεται στα 640 x 480 pixels κατά την εγγραφή. Υπάρχει βέβαια η δυνατότητα για geo tagging από το A-GPS του X10 mini για να ξέρετε πότε και που τραβήξατε τις φωτογραφίες, χαρακτηριστικό ιδιαίτερο χρήσιμο όταν κοιτάς πίσω στον χρόνο και αναρωτιέσαι που ήταν αυτή η πανέμορφη παραλία εκείνο το μεσημέρι με τα cocktail καρπούζι.

Μουσικά το X10 mini εκπλήσσει με το ανέλπιστα δυνατό και καθαρό ήχο που παράγει. Δεν το δοκίμασα με βαρύ μπάσο από RnB κομμάτια, ούτε στις υψηλές που μπορεί να βγάλει μια όπερα. Η ένταση της μουσικής και η ποιότητα του ενσωματωμένου μεγάφωνου στο πίσω μέρος του X10 mini καλύπτει πλήρως τις ανάγκες όσων περπατάνε και ακούμε μουσική με το κινητό στο χέρι, όσων κάνουν jogging και αυτών που χρησιμοποιούν το X10 mini σαν ραδιοφωνάκι στο γραφείο. Για την μουσική, τα βίντεο αλλά και τις φωτογραφίες η Sony Ericsson προσφέρει 2GB κάρτα μνήμης microSD στο κουτί. Όσοι θέλουν μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα 16GB.

Η οθόνη του X10 mini είναι μικρή, με διαγώνιο 2.55 ίντσες ή όπως λέει και το κουτί 2.6″. Αυτό σημαίνει ότι το UI του κινητού έπρεπε να αλλάξει και να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα κάτι που οι Σουηδοί μηχανικοί κατάφεραν με την ενσωμάτωση 4 shortcuts στις τέσσερις γωνίες της οθόνης αλλά και την χρήση του άξονα X και Y για την περιήγηση στο μενού του Android και του Timescape. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι μόλις ανοίξει η οθόνη ο κάτοχος του X10 mini βρίσκεται μόλις ένα tap μακρυά από τηλέφωνο, μηνύματα, μουσική, επαφές ενώ παράλληλα μπορεί να μετακινηθεί δεξιά και αριστερά στα διάφορα εικονικά desktops που φιλοξενούν τα widgets (περισσότερα για αυτό στην συνέχεια). Για να μπει κάποιος στο μενού του X10 mini και να ανακαλύψει τις δυνατότητες του Android χρειάζεται το πάτημα αντίστοιχου κουμπιού ή απλά ένα άγγιγμα και σύρσιμο στην οθόνη από το κάτω μέρος προς τα πάνω.

Το UI είναι σημαντικά βελτιωμένο και δεν κολλάει όπως στο XPERIA X10. Ειδικά αν απενεργοποιήσετε τα effects από το Settings > Sound & Display > Animation οποιαδήποτε κίνηση και αν κάνετε, όσο γρήγορα και αν προσπαθήσετε, το X10 mini δεν μασάει. Δεξιά, αριστερά, ακόμα πιο δεξιά και 4 widgets πιο κάτω, μέσα στο Android menu και πάλι πίσω, τα 600MHz του Qualcomm MSM7227 επεξεργαστή και η απενεργοποίηση των effects μαζί με την βελτίωση του software κάνουν ακόμα και το Timescape να δουλεύει καλά ακόμα και με 1000 και πλέον ανθρώπους που κάνω follow στο Twitter. Η εισαγωγή κειμένου γίνεται με την χρήση του κλασσικού keypad με 3 γράμματα ανά κουμπί που λειτουργεί απροβλημάτιστα και γρήγορα, ειδικά αν απενεργοποιηθεί η μικρόδονηση για κάθε πάτημα.

Τα widgets έρχονται να συμπληρώσουν την εμπειρία στο UI του X10 mini με επιλογή από προεγκατεστημένες λειτουργίες όπως ρολόϊ, Google search, shorcuts για έλεγχο των radios (WiFi, Bluetooth, GPS), Timescape για Twitter και Facebook κλπ. Είναι το κερασάκι στην τούρτα για γρήγορη πρόσβαση σε λειτουργίες αλλά και μια καλή δικαιολογία για τα δάχτυλα ώστε να αποφεύγουν τα περιττά tap. Τα αγαπάς ή σου φαίνονται αδιάφορα, σε κάθε περίπτωση όμως υπάρχουν και δίνουν λύσεις ειδικά στην περίπτωση των social networking junkies που θέλουν να είναι online σε Twitter και Facebook συνεχώς.

Sony Ericsson X10 mini quick hands on

Όσο μικρό και αν είναι το X10 mini (83 x 50 x 16 mm διαστάσεις και βάρος μόλις 88g), η χρήση του Android που προς το παρόν βρίσκεται στην έκδοση 1.6, το καθιστά μεγάλη και σημαντική λύση στα χέρια όσων ξέρουν. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι όλες οι υπηρεσίες του Google κάνουν sync απροβλημάτιστα. Email, επαφές και προτιμήσεις είναι όλες μέσα στο μικρό μετά το setup του Google Account που ήδη χρησιμοποιείτε στο Gmail του desktop και του laptop. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με το Android Market που περιμένει υπομονετικά το tap εγκατάστασης από τα apps που τρέχουν στο Αndroid 1.6 και είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα. Κλασσικά apps όπως Twitter for Android, Facebook, Foursquare κλπ λειτουργούν απροβλημάτιστα.

Το πλεονέκτημα του X10 mini είναι το μικρό μέγεθος, χαρακτηριστικό που το καθιστά τέλεια επιλογή για κάποιους, backup λύση για άλλους και αδιάφορο για μερικούς. Η μικρή οθόνη των 2.6″ ικανοποιεί στις βασικές λειτουργίες και ανοίγει την όρεξη για κάτι παραπάνω. Αυτό σημαίνει ότι όσοι θέλουν games μάλλον θα πρέπει να κοιτάξουν αλλού εκτός και αν βολεύονται με ό,τι χωράει σε μια τόσο μικρή οθόνη. Το ίδιο και όσοι ψάχνουν να βρουν πληροφορίες με μια ματιά μέσα από το Google maps, που αν και δουλεύει σημαντικά γρήγορα στον εντοπισμό του στίγματος παραμένει ορατό μέσα από μια οθόνη με QVGA ανάλυση στα 240 x 320 pixels.

Το Sony Ericsson X10 mini είναι ίσως το καλύτερο μικρό Android κινητό που κυκλοφορεί αυτή την στιγμή. Τόσο μικρό όσο χρειάζεται για να μην περνά απαρατήρητο και τόσο μεγάλο όσο του επιτρέπει το Android και Google account integration με τον έξω κόσμο. Η κάμερα, οι μουσικές δυνατότητες και τα ηλεκτρονικά δεν θα απογοητεύσουν. Αντιθέτως, έχοντας το WiFi και το A-GPS ανοιχτό όταν πραγματικά χρειάζονται η μπαταρία θα ικανοποιήσει με την διάρκεια λειτουργίας και standby που σύμφωνα με την Sony Ericsson φτάνει μέχρι και τις 4 ώρες ή 11 ημέρες σε χρόνο ομιλίας / standby για δίκτυα GSM/GPRS αλλά και μέχρι τις 3.5 ώρες ή 15 ημέρες σε χρόνο ομιλίας / standby για δίκτυα UMTS.

Αυτό σημαίνει ότι το X10 mini θα ικανοποιήσει με το παραπάνω όσους θέλουν να ξεχωρίσουν με στυλ διατηρώντας την δύναμη του Android και του community γύρω από το λειτουργικό, με ό,τι και αν αυτό σημαίνει για apps και hacks, όσες είναι geek chic και δεν βαριούνται να αλλάζουν καθημερινά ένα από τα 6 διαφορετικά back covers που έχει η συσκευασία (black, pearl white, lime, pink, red, silver) αλλά και όσους θέλουν ένα μικρό κινητό ως backup λύση για πρόσβαση σε Google account, Twitter, Facebook και σύνδεση με το internet.

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

43 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Nice review!Εαν ειχε μεγαλυτερη οθονη θα ηταν ακομα καλυτερο.Φυσικα αυτο κινητο δε ειναι για να βλεπεις βιντεο σε μεγαλη αναλυση και τα λοιπα.Το mini με το hardware που εχει υπερτερει απο το nokia 5800 που ηταν ο ”βασιλιας”των προσιτων smartphones.Κι αμ τι αλλο το android που αναπτυζεται συνεχεια το κανει κι πιο ποθητο

 2. Η μπαταρία του είναι όντως ένα θέμα…κι εγώ σχεδόν κάθε μέρα το φορτιζω…

  • Δες λίγο πιο πάνω στην απάντηση μου στον Σπύρο. Πώς χρησιμοποιείς εσύ το WiFi και το A-GPS;

 3. Σπύρο, χρησιμοποιείς WiFi και A-GPS συνέχεια; Αν ναι, τότε τελειώνει γρήγορα σχεδόν σε μια μέρα ανάλογα την χρήση. Αυτό συμβαίνει για “καλό” σκοπό βέβαια γιατί το WiFi και το A-GPS λειτουργούν με το που ανοίξεις την συσκευή για να κάνεις και κλήση ακόμα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι 1. έχεις πολύ γρήγορη πρόσβαση στα πάντα, πχ email και Google maps χωρίς να περιμένεις να ξεκινήσει η σύνδεση και αν βρεθεί το στίγμα 2. η μπαταρία τελειώνει πιο γρήγορα

  • Το ερώτημα είναι: το ενεργοποιείς ή απενεργοποιείς κάθε φορά που το χρησιμοποιείς ή το αφήνεις συνέχεια ανοιχτό;

 4. Για εντελώς διαφορετικούς λόγους, είμαι ανάμεσα σε αυτό και το iPhone 4. Επισημαίνω ότι εάν προχωρήσω στη λύση του mini θα το χρησιμοποιώ “συνδυαστικά” με ένα iPod touch. ;)

  • Σωστή απόφαση και λύση.. είναι το μικρό και το μεγάλο μαζί. Δεν το είχα σκεφτεί έτσι. Nice

   • Ακριβώς!

 5. Καταπληκτικό review! Απόσο παρατήρησα μπορεί για κάποιους να είναι δυσχρηστο λόγω της μικρή οθόνης που έχει, αλλά το interface απο την sony το ανατρέπει!

 6. Ρε συ Τιτάνα γιατί με το έκανες αυτό;;
  Μου τ* έχει πρ*ξει , η γυναίκα μου με το Χ10 !!
  Καλό φαίνεται πάντως!

  • Καλορίζικο τότε.. θα την αρέσει ιδιαίτερα το κόκκινο και το ροζ καπάκι :)

 7. η οθονη δεν φαινεται capacitive…δεν ειναι?

  • Εννοείται capacitive είναι

 8. @Titanas Εσένα που το δούλεψες ποια είναι η εικόνα σου συνολικά; Τα αξίζει τα λεφτά του;

  • Ναι χαλαρά.. το σκέφτομαι πολύ σοβαρά ως backup λύση και κάτι γρήγορο και μικρό. Δεν με βολεύει η μικρή οθόνη για να το χρησιμοποιώ ως κύριο κινητό αλλά αυτό είναι προσωπική εκτίμηση / ανάγκη / προτίμηση.

 9. Θα το πάρω και θα μπορώ να ακουω μουσική, να παιρνω τηλεφωνα να στελνω μυνηματα να ακουω ραδιοδωνο να μπαινω στο facebook να tweetαρω να να να… ότι ακριβως κάνω και με το τωρινό μου κινητό το οποίο είναι δυο χρόνια παλιότερο. Αλλαδεν εχει σημασία, εγω θα το παρω το κινητο και ας ειμαι ανεργος. Ειναι πολύ σημαντικο να κυκλοφορείς με καπασιτιβ οθονη την σημερον ημερα.

  • Δεν νομίζω ότι η ειρωνεία ή ό,τι είναι αυτό που κάνεις βοηθάει την κουβέντα.

   • Απλά απορώ με ανθρώπους που κάθονται και ασχολούνται με κινητά τηλέφωνα τα οποία αλλάζουν καθε έξι μηνες. Ζήστε ρεεεεεεεεεεεεε

 10. εγώ το έχω εδώ και μια βδομάδα και είμαι πολύ ευχαριστημένος. βέβαια στην αρχή η μικρή του οθόνη μου κακοφάνηκε αλλά την συνήθισα

 11. Κατα τη γνωμη μου η sony ericsson το σκοτωνει που δεν το βγαζει με το 2.1….

  • Όπως και στα άλλα δύο X10.. το έχουν στο πρόγραμμα για μετά το καλοκαίρι έχουν πει. Για να δούμε

   • Oταν ολοι οσοι προτιμησαμε HTC θα εχουμε την 2.2 οι κατοχοι των X10 θα παρουν το 2.1…

    Ηταν ο βασικος λογος που δεν αγορασα το X10 τελικα.

 12. Γιατι με ενθουσιάζει και μενα τοσο πολυ;;; Εχω μπει στον πειρασμο να παω να παρω ενα!!! Το βλεπω τοσο μικρο που θελω να εχω 2 – 3 ετσι για να παιζω!!! Κατι σαν συλλογη απο αναπτηρες!!! Xexexe!!!!

 13. H μικρη οθονη ειναι λιγο φαουλ για μενα. Κατα τ’ αλλα πολυ καλο!

  • Μα η μικρή οθόνη είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα ή μειονέκτημα, ανάλογα τις απαιτήσεις και ανάγκες που έχεις. Το διαχωρίζει από τα υπόλοιπα

 14. Αndroid 1.6 #fail η εμπειρία που προσφέρει η οθόνη 2,6”!!! στον χρήστη είναι σαν να προσπαθείς να προσφέρεις στην Τζούλια εμπειρία με μπουκαλάκι Πλωμάρι

 15. Κανα giveaway δεν θα υπάρχει; Είμαστε καλα παιδιά!!! (Εγώ είμαι τουλαχιστον εσείς;) :P

 16. Μα συγκρίνεις ανόμοια πράγματα. Πρέπει να καταλήξεις τι θέλεις σε θέμα μεγέθους οθόνης πρώτα και μετά επιλέγεις μεταξύ X10 mini και Wildfire

 17. Titana επειδή έχεις επεξεργαστεί το συγκεκριμένο κινητό μπορείς να μου απαντήσεις σε μια ερωτήσεις; Έχεις δοκιμάσει να τρέξεις κανά προγραμματάκι από το SDK του Eclipse στο X10 mini (Απλού κώδικα);Εννοώ είναι κατάληλο για dev phone;

  Από ποιότητα ήχου καλύτερα να μην το σηζητήσω…….

  Κάτι τελευταίο:
  http://www.phonearena.com/htmls/compare_advresults.php?phones%5B%5D=4346&phones%5B%5D=4437
  Είναι καλό το rating που έχουν βάλει στο x10 mini?

  • 1. Όχι δυστυχώς. 2. Τί έχει η ποιότητα ήχου, εκτός και αν χάνω κάτι; 3. 8.5 στα 10 έχει, lol λες να μην είναι καλό; :)

   Ξανά, το X10 mini είναι για ειδικές κατηγορίες όσων ανέφερα μόνο και μόνο για τον περιορισμό της οθόνης που παράλληλα είναι και πλεονέκτημα. Ανάλογα τις ανάγκες σου

   • Λέω γενικά η ποιότητα ήχου σκίζει και το ενοούσα με την καλή την ένοια όπως παρατήρησα στο video :)

    Σχετικά με το rating, 10 πέρνει (Κατα την άποψη μου):
    geo tagging
    Η ποιότητα ήχου
    Το design
    Η οθόνη TFT που πιάνει 16.777.216 χρώματα
    Music recognition
    κ.ο.κ

    Άρα

    Αξίζει τα λεφτά του……σε σχέση με κάποια από τα χαρακτιριστικα που διαθέτει……Να μην ξεχνάμε βέβαια:

    Το mini προορίζεται σε όσους θέλουν ένα fahsion και lifestyle statement χωρίς να αφήνουν πίσω τις τεχνολογικές καινοτομίες που φέρνει το Android αλλά και το industrial design που δανείζεται χαρακτηριστικά από το μεγάλο αδερφό το X10. Αυτό σημαίνει ότι το X10 mini θα ικανοποιήσει με το παραπάνω όσους θέλουν να κάνουν το κομμάτι τους, όσες είναι geek chic αλλά και όσους θέλουν ένα μικρό κινητό ως backup ή με δυνατότητες δυσανάλογα μεγάλες με το μέγεθος του.

    Αν βγει το Χ8 θα το ξανασκεφτώ…..

    Thanks Titana!

 18. Αυτό ακριβώς σκέφτομαι και γώ.Ότι μήπως το Χ8 αξίζει περισσότερο?Κάνεις μία υποχώρηση στην κάμερα αλλά κερδίζεις στην οθόνη.
  Για δεύτερη συσκευή πάντως ούτως ή άλλως αξίζουν τα λεφτά τους και οι δύο
  Απλά το θέμα titana είναι ότι αν τελικά μιλάμε για Χ8 και όχι για το μίνι μήπως τώρα μπορεί να γίνει η σύγκριση με το wildfire?
  Δεν ξέρω γιατί αλλά το Χ8 μ’αρέσει και μου δίνει πολύ καλή αίσθηση αλλά το wildfire με την 5άρα κάμερα και το ότι όταν το άλλο θα έχει 2,1 αυτό θα έχει 2,2 άρα?Στα ίδια περίπου λεφτά πιό μου προτείνεις,γιατί το σκέφτομαι σοβαρά για μία συσκευή σε αυτά τα λεφτά

 19. το έχω 1 εβδομάδα. Απίστευτα χρηστικό και πολύ γρήγορο σε όλα. το θέμα με την μπαταρια είναι υπαρκτο και με το ζορι (με ολα κλειστα) φτάνει τη μιαμιση μερα…. έλεγχοσ με το ενα χέρι και απιστευτη παραμετροποίηση… αναμενω το 2.1

 20. Το εχω εδω και ενα μηνα περιπου…βασικα εχω το mini pro…και εχει αρχισει και κολλαει παρα πολυ.!!!τι να κανω_!?

  • Update για αρχή και να δεις τι είναι αυτό που το κολλάει.. να βγάλεις την κάρτα μνήμης και να το λειτουργήσεις χωρίς, να απενεργοποιήσεις τα εφέ κλπ

 21. voi8iste exw provlima me to gps pernaw diafora programmata opos navigator,ndrive kai den poianoun sima eno douleuoun mia xara

 22. Κάτι άλλο ίσως, αφού και το X10 mini και το X8 είναι πλέον παλιά;

 23. Ap’oti diavazw, to X10 mini dn ine t teliotero kinito. Mono efarmoges kai oxi polla xrisima pragmata, gia tous perissoterous. P.x. poios tha xreiastei GPS apo kinito? Teliwnei kai pio grigora i mpataia t, ap’oti katalavainw apo ta reviews sas. Meta apo dyo peripou ebdomades xalane, kollane kai parousiazoun provlimata. Sigura aksizei ta lefta tou?

 24. Καλησπερα και απο μενα. Θα παρω το Χ10 μινι αυτη την εβδομαδα απο επιδοτηση γιατι δεν ηθελα να δωσω κατι παραπανω απο την τσεπη μου για κατι καλυτερο ισως… οπως ειπε και ο προηγουμενος φιλος απο πανω, εχω ακουσει οτι παρουσιαζουν προβληματα. Ειναι αναλογα με την χρηση που κανεις η παιζει κατι αλλο??

 25. για σας παιδια…. λοιπον σκεφτομαι να αγορασω το μινι 10 οχι το προ.μου αρεσει πολυ το στυλ του. ειχα το lg crystal και μου εβγαλε την ψυχη ολο η μπαταρια φουσκωνε χαλουσε ενω δεν τ κακομεταχειριζομουν.δεν εχω χρησιμοποιησει ποτε smartphone ουτε adroid.διαβασα διαφορα προβληματα με τα BLUETOOTH .επισης αναφερθηκε οτι με το adroid 2.1 δεν θα ειχε τετοια προβληματα.τελικα εγινε η αναβαθμιση???? ακομα , δεν ειμαι τυπος που μπαινω συνεχεια απο το κινητο στο internet. οποτε ειναι καλη επιλογη για κινητο????

  • Είναι καλό το X10 mini αλλά είναι πλέον παλιό. Κοίτα για κάτι νεότερο. Η αναβάθμιση στο λειτουργικό έχει γίνει και θα γίνει και ακόμα μία αλλά θα έλεγα να δεις νέα μοντέλα κινητών εκτός και αν σου αρέσει τόσο πολύ το X10 mini

 26. ti les gia to mini sketo auto ithela oxi to x10 apla mperdeutika k auti i sony pia olo idia onomata dinei… to x10 mini exei eksantlithei k na ithela na to paro

Top

Show Buttons
Hide Buttons