Το πρόβλημα του σύγχρονου software με την NVIDIA παράδειγμα

by Stefanos Kofopoulos • On 18-08-2009 • AT 2:54 am • 14 ΣΧΟΛΙΑ
Computing Τεχνολογία

NVIDIA Tesla Supercomputer

Οι επεξεργαστές αποκτούν περισσότερους πυρήνες, οι ταχύτητα της RAM αυξάνεται σημαντικά, οι GPU χρησιμοποιούνται σε επιστημονικά πειράματα αλλά ο απλός καταναλωτής χρησιμοποιεί software που μόνο μέτριο είναι. Προφανώς η βελτίωση της ταχύτητας, η μείωση της κατανάλωσης ρεύματος και τα επιπλέον cores στις CPU έχουν αυξήσει σημαντικά την ισχύ των υπολογιστών αλλά το software ακολουθεί αυτή την εξέλιξη με πολύ αργούς ρυθμούς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι drivers των υπολογιστών, λογισμικό απαραίτητο για την λειτουργία του υπολογιστή.

Είναι γνωστό πόσο σημαντικοί για την σταθερότητα ενός υπολογιστή είναι οι drivers, όπως επίσης γνωστό είναι πόσα προβλήματα προκαλούν. Πρόσφατα εγκατέστησα τους drivers για την κάρτα γραφικών του laptop, μια NVIDIA GeForce 8200M G. Τα 112MB της έκδοσης 186.03 (WHQL παρακαλώ) υποστηρίζουν μια σειρά από GPU όπως GeForce 8M, 9M, 100M, 200M. Φυσικά πρέπει να κατεβάσω και τα 112MB αλλά να χρησιμοποιήσω μόνο μερικά από αυτά για την εγκατάσταση που αφορά το hardware της GeForce 8200M G.

Τα releases notes αναφέρουν σημαντικές βελτιώσεις στην απόδοση παιχνιδιών όπως το Crysis: Warhead και διόρθωση bugs σε διάφορα επίπεδα. Ένα από τα νέα χαρακτηριστικά του driver ήταν το εξής: “Expands GPU hardware acceleration for the NVIDIA Video Encoding library to GPUs with less than 32 cores. Applications using this library include CyberLink PowerDirector 7, Nero Move it 1.5, Loilo SuperLoiloScope MARS, and CyberLink MediaShow Espresso”.

Αυτό σημαίνει ότι τα 112MB του driver που υποστηρίζει 4 διαφορετικά μοντέλα GPUs, έχει κώδικα για να υποστηρίξει μηχανήματα που έχουν μέχρι 32 cores! Την τελευταία φορά που κοίταξα, το laptop μου έχει 2 CPU Cores και 1 GPU. Δεν κρύβω personal super computer στο δωμάτιο μου και ούτε σκοπεύω να ξοδέψω χρήματα για να αγοράσω hardware με 32 cores ώστε να ανοίγω το CyberLink και το Nero με GPU hardware acceleration στο video encoding.

Δεν χρειάζομαι drivers που μπορεί να εκμεταλλευτεί 32 cores που να πάρει ο διάολος. Θέλω ένα WHQL κομμάτι κώδικα που να οδηγεί με σταθερότητα το hardware που χρησιμοποιώ και μόνο αυτό. Αυτό που θέλω είναι η NVIDIA, η Intel, η ATI και η Microsoft να δαπανήσουν τις ανθρωποώρες που χρειάζεται ο κώδικας του library που υποστηρίζει μέχρι 32 cores, για να δείξουν και να πείσουν ότι ακόμα και το Calculator θα πρέπει να χρησιμοποιεί πλέον compilers που εκμεταλλεύονται multi core hardware.

Γνωρίζω ότι η Intel και η Microsoft δαπανούν χρήματα για να εκπαιδεύσουν φοιτητές πως να γράφουν κώδικα που να εκμεταλλεύεται πλήρως το νέο hardware. Δεν είναι αρκετή η προσπάθεια που γίνεται, το marketing πιέζει για ακόμα μεγαλύτερα νούμερα και οι μηχανικοί δαπανούν ώρες για drivers που θα κατεβάσουν χρήστες 4 διαφορετικών μοντέλων GPU που πιθανότατα να χρησιμοποιούν δύο ή 3 συγκεκριμένα προγράμματα για video encoding με hardware ως 32 cores. Είναι τραγικό. Είναι προβληματικό. Είναι άχρηστο για το 99% των ανθρώπων. Όταν αποφασίσω να χρησιμοποιήσω μια GeForce 9800M GTX και τα 112 cores που προσφέρει τότε θα ανήκω σε διαφορετική κατηγορία χρήστη.

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

14 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Τιτάνα καλημέρα. Τσέκαρε το feed σου γιατί εδώ και 2 μέρες δεν ανανεώνει.

 2. Blind leading the blind.

  Welcome to the future of Windows 7 and friends.

  • Δεν φταίνε τα Windows αλλά οι εταιρείες που φτιάχνουν τους drivers

   • Θα μπορούσε η MS να βοηθήσει και να κάνει αλλαγές βοηθώντας τις εταιρείες στην υλοποίηση και διανομή drivers. Θέμα οργάνωσης και συνεργασίας είναι πάνω από όλα. Αυτό εξάλλου θίγεις και συ. Σωστά; Θα μπορούσαν να είχαν ένα ενιαίο automated driver updating system ή κάτι τέτοιο που εγκαθιστά και να αναβαθμίζει με συγκεκριμένο τρόπο.

    Ο ένας να βοηθήσει τον άλλο πρέπει γιατί ναι όντως η κάθε εταιρεία συμπεριφέρεται στο θέμα των drivers όπως τη βολεύει.

   • Δεν νομίζω ότι είναι τόσο απλό γιατί θα πρέπει να αλλάξουν πολλά πράγματα, ξεκινώντας από τα πανεπιστήμια μέχρι όλους τους developers που γράφουν κώδικα αλλά και το πόσο κοστίζει σε μια εταιρεία η χρήση VB για απλά πράγματα ή Assembly πχ.

 3. Και εγώ με τα drivers της NVIDIA ποτέ δεν έβγαλα άκρη.

  By the way, something’s wrong with the feed!

  • Δεν είναι η NVIDIA μόνο αλλά όλες οι εταιρείες. Απλά αυτό μου έτυχε πρόσφατα και αναφέρθηκα σε αυτό.

 4. Δοκίμασες το Snow Leopard;
  64 bit>
  The next big step for the Mac. All key system applications are now 64-bit so they can take advantage of all the memory in your Mac
  Grand Central Dispatch>
  A revolutionary new way for software to take advantage of multicore processors.
  OpenCL>
  A new technology that unleashes the power of graphics processors to accelerate application performance

  http://www.apple.com/macosx/technology/

  Πιστέυω πως είναι το μόνο λειτουργικό σύστημα που έχει τέτοιες τεχνολογίες.

 5. Δεν βρισκω λαθος στη λογικη των εταιριων. Δεν μπερδευουν τους απλους χρηστες με ιδιαιτεροτητες της συσκευης οπως ακριβες μοντελο, revision κλπ.Φτιαχνουν ενα αρχειο εγκαταστασης για ολα τα μοντελα της εταιριας.
  Αν δεν παρειχαν υποστηριξη εξωτικων τεχνολογιων, πώς θα μπορουσαν οι προγραμματιστες να γραψουν κωδικα που εκμεταλευεται τις δυνατοτητες αυτες; Ηδη ειναι δυσκολο με τους 2+ πυρηνες, τα διαφορετικα instruction sets, τις διαφορετικες GPU, τα 32/64bits… Αν δεν κυκλοφορουσαν και drivers με APIs για ολα αυτα τοτε δεν θα υπηρχε ακομα και αυτη η προοδος.

  • Οι μόνο λόγοι που γίνεται κάτι τέτοιο είναι οικονομικοί και ευκολία στο distribution, τίποτα άλλο. Αυτό όμως δεν βοηθάει τον κάθε χρήστη ξεχωριστά και δεν σπρώχνει τις επιδόσεις ή την σταθερότητα σε υψηλά επίπεδα.

 6. Θα έπρεπε η κάθε εταιρία να φτιάχνει δηλαδή custom drivers κατά παραγγελία του πελάτη;
  Εμένα μου αρέσει η υποστήριξη 32 cores αλλά δε με ικανοποιεί η υποστήριξη overlays. Σε κάποιον άλλο μπορεί να μην αρέσει το control panel της Nvidia.
  Θα μπορούσαν να το κάνουν modular (από το OpenGL μέχρι τα help files) αλλά τότε η αστάθεια θα ήταν σίγουρα μεγαλύτερη (πράγμα πολύ κακό όταν μιλάμε για drivers).
  Αν πάλι θέλεις κάτι που να μην είναι 112ΜΒ μπορείς να δοκιμάσεις unofficial drivers (πχ τους NGO) που υπόσχονται καλύτερες επιδόσεις και σταθερότητα.

  • Όχι σε καμία περίπτωση custom divers για κάθε πελάτη αλλά ένα πακέτο με τα βασικά για να δουλεύει το hardware με σταθερότητα ένα πακέτο με ό,τι περιέχουν αυτά τα 112MB μέσα. Έχω φορτώσει κώδικα και πολυπλοκότητα που εξυπηρετούν 32 cores, βελτιώσεις στα παιχνίδια κλπ ενώ το μόνο που ζητάω είναι λειτουργία και σταθερότητα μόνο.

 7. Πλάκα μου κάνετε νομίζω, όταν ασχολείστε με αφορμή παραπόνων το “μαζικό” χαρακτήρα των οδηγών της NVIDIA.
  Ενώ την ίδια στιγμή που έχει βουίξει ο τόπος για το απαράδεκτο και παραπλανητικό της ονοματολογίας που επιχειρούν τόσο η NVIDIA όσο και η AMD/ΑΤΙ στις εκδόσεις προϊόντων τους για φορητούς Η/Υ.

  http://www.tomshardware.com/reviews/geforce-gtx-280m,2353.html

  • Δεν κάνω πλάκα, ήταν πολύ σοβαρό όλο το post. Δεν παραπονιέμαι για το μαζικό χαρακτήρα επειδή ένα αρχείο περιέχει drivers για πολλές συσκευές αλλά για το γεγονός ότι ο driver έχει κώδικα για ένα σωρό πράγματα που είναι πρακτικά άχρηστα για όσους δεν παίζουν games κλπ και πρακτικά αυξάνουν την πολυπλοκότητα, τα bugs, μειώνουν την σταθερότητα κλπ.

   Θα προτιμούσα να έχω 2 επιλογές. Τον βασικό driver για να παίζει σωστά το hardware και τον driver με όλα τα καλά που θέλουν οι gamers, οι enthusiasts κλπ.

Top

Show Buttons
Hide Buttons