Το SMS είναι νεκρό, η Apple απλά έβαλε την ταφόπλακα με το iMessage

by Stefanos Kofopoulos • On 10-06-2011 • AT 8:45 pm • 25 ΣΧΟΛΙΑ
Computing Τεχνολογία

Το SMS είναι νεκρό, η Apple απλά έβαλε την ταφόπλακα

Η ανακοίνωση του iOS 5 έφερε ένα σωρό νέα χαρακτηριστικά, για τους developers αλλά και τους απλούς χρήστες. Το iMessage είναι ένα από εκείνα τα χαρακτηριστικά που ενδιαφέρουν τους πολλούς γιατί πρακτικά προσφέρει επικοινωνία τύπου SMS αλλά δωρεάν. Προφανώς επειδή η υπηρεσία είναι της Apple, η αποστολή δωρεάν μηνυμάτων, φωτογραφιών, βίντεο, επαφών και πληροφοριών για την τοποθεσία από iPhone προς iPod touch και iPad και το ανάποδο. Στην πραγματικότητα οποιαδήποτε Apple συσκευή με εγκατεστημένο το iOS 5 θα μπορεί να λαμβάνει και να στέλνει δωρεάν μηνύματα και όχι μόνο, ακόμα και το Apple TV.

Η ιδέα είναι πάρα πολύ απλή και εξαιρετικά διαβολική. Αφού το iPhone, το iPod touch και το iPad είναι συνδεδεμένα στο internet με 3G ή WiFi, η χρήση της γραμμής και των δυνατοτήτων του TCP/IP περιορίζεται από την φαντασία του software και της υπηρεσίας. Εφαρμογές για δωρεάν χρήση της φωνής υπήρχαν και πριν, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Skype. Για φωνή και αποστολή μηνυμάτων δημιουργήθηκε το Viber, το Whatsapp και άλλες παρόμοιες εφαρμογές που παίζουν και σε πλατφόρμες εκτός του iOS 5, όπως το Android.

Η Apple δεν σκοτώνει το SMS, απλά βάζει την ταφόπλακα πάνω από μια υπηρεσία που είναι τόσο παλιά όσο και το GSM περίπου. Με το TCP/IP και την σύνδεση 3G/WiFi ο χρήστης μπορεί να παίζει παιχνίδια, να λαμβάνει email, να αποστέλλει μηνύματα, να μοιράζεται φωτογραφίες κλπ. Τέλος στα ειδικά πακέτα προσφορών x SMS, y MMS, z χρόνος ομιλίας όλα για αυτή την τιμή. Η Apple και οι άλλες εταιρείες ενδιαφέρονται μόνο για την μία και μοναδική σύνδεση, αυτή με το internet. Για τους καταναλωτές η τεχνολογία πίσω από την υπηρεσία δεν έχει σημασία. Θα χρησιμοποιούν μια εφαρμογή που στέλνει και λαμβάνει μηνύματα, με μηδενικό κόστος, το iMessage δηλαδή. Η μαγεία του iMessage είναι ότι θα χρησιμοποιήσει το iCloud και θα μπορεί να προσφέρει ακριβώς το ίδιο περιεχόμενο αυτόματα σε οποιαδήποτε συσκευή με iOS 5. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι αν ξεκινήσετε την κουβέντα στο iPhone, μπορείτε να απαντήσετε στο iPad και από εκεί ξανά πίσω στο iPhone.

Το διαβολικό κομμάτι της υπόθεσης είναι οι σχέσεις της Apple με μερικούς από τους developers, πχ αυτούς που έφτιαξαν το Viber και το Whatsapp, αλλά πολύ περισσότερο με τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Ίσως το iMessage να επικοινωνήσει με το Viber και το Whatsapp αν τελικά τα API ταιριάξουν και τα βρουν μεταξύ τους. Το θέμα είναι τι ακριβώς θα γίνει με τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας που βλέπουν την κίνηση άρα και τα κέρδη από τα SMS να εξαφανίζονται. Οι ανάγκες για bandwidth ίσως να αυξηθούν, το SMS όμως κόστιζε υπερβολικά πολύ για αυτό που πρόσφερε. Χωρίς SMS πως θα καλυφθεί το κενό στα έσοδα, πως θα επηρεαστούν οι σχέσεις με την Apple και τι θα κάνουν οι εταιρείες κινητής για να καλύψουν το οικονομικό κενό;

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

25 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Δεν θα χάσουν κέρδη αύριο αλλά θα δουν τα κέρδη να μειώνονται. Ειδικά στην Ελλάδα θα έχουν πρόβλημα.

 2. Όσο κι αν παλεύουν οι εταιρίες κινητής, απλοί Ίντερνετ providers θα καταλήξουν. Το ποταμι δεν γυριζει πίσω, ότι αρπάξανε αρπάξανε.

 3. μου αρέσει γιατί η επικοινωνία θα είναι δωρεάν. Χωρίς πακέτα ομιλίας κλπ κλπ όπως λες.

  Αυτή είναι η εξέλιξη, όμως όλο και κάποια τρυπούλα θα υπάρχει για της εταιρίες τηλεπ/νιών. Μη ξεχνάμε οτι internet access μέσω 3G, πάλι στο δίκτυο τους θα πατάμε.

  Για διαπλατφορμικό iMessage δε το βλέπω (εκτός αν γίνει κάτι σε συνεργασία με το AOL [βλέπε iChat+AIM). Ας είναι καλά το viber που επεκτείνεται ήδη και στο android os.
  :-)

  • To δωρεάν είναι το κερασάκι στην τούρτα. Να δούμε αν το iMessages παίξει με API και τι ακριβώς θα επιτρέπει.

 4. Γιατι τους πιάνει όλους η υπερβολή ρε γμτ αμα το θέμα έχει σχέση με την Apple? Ειλικρινά δε μπορώ να καταλάβω.

  • Γιατί έχει αναπτύξει μια πλατφόρμα με εκατοντάδες εκατομμύρια συσκευές και χρήστες σε όλο τον κόσμο και συνεχίζει να μεγαλώνει. Είναι μεγάλη εταιρεία η Apple και πολύ μεγάλο αυτό που κάνει και ετοιμάζει. Θα το δεις πολύ σύντομα από το Google και το Facebook που εξαγόρασε το beluga pods για αυτό τον λόγο.

 5. Κάτι παρόμοιο έχει κάνει η RIM εδώ και αρκετά χρόνια, όπου μέσω του ΒΒΜ, τα sms απλά ΔΕΝ χρησιμοποιούνται για όσους έχουν BB OS. Κάτι παρόμοιο θα συμβεί κι εδώ, σε μεγαλύτερο βαθμό μιας και τα μερίδια της Apple είναι μεγαλύτερα.

  • Ακριβώς, δεν είναι τόσο επαναστατικό ως νέα τεχνολογία, αν σκεφτείς ότι το iCloud είναι κάτι επαναστατικό αλλά το βγάλεις από την εξίσωση. Το μερίδιο που κατέχει η Apple όμως θα κάνει την διαφορά σε πολλούς.

 6. εγω δεν καταλαβαίνω γιατι η ταφοπλακα μπαινει απο το imessage και οχι απο το whatsapp οπου το τελευταίο εχει φτιαχτεί για να επικοινωνούν ολα τα λειτουργικά μεταξύ τους

  • Γιατί το iMessage θα έρχεται εγκατεστημένο στο λειτουργικό και θα έχει τα δαιφημιστικά δολάρια της Apple εννώ το Whatsapp πρέπει να το γνωρίζει ο χρήστης ή να το ψάξει, να το εγκαταστήσει από το App Store κλπ. Το iMessage θα είναι εκεί για όλους από την αρχή, οι άλλες εφαρμογές όχι.

 7. Δεν νομίζω ότι ισχύει αυτό για τους χρήστες Apple ή οποιασδήποτε άλλη μάρκας.

 8. 220 εκατομύρια καταναλωτές είναι ζόμπι και εσύ είσαι ο έξυπνος δηλαδή. Το γεγονός ότι όλοι αντιγράφουν την Apple σε όλα σχεδόν όσα δημιουργεί κάνει και τους υπόλοιπους ζόμπι τότε. Κάτι μου λέει ότι θα πρέπει να μάθεις να κρίνεις πιο αντικειμενικά και όχι με βάση τις προσωπικές σου αντιπάθειες.

  • Παναγιώτης, δεν έχει νόημα ούτε προσφέρει στην κουβέντα το ύφος αυτό. Το επιχείρημα είναι τα 220 εκατομμύρια χρηστών. Τα υπόλοιπα θα τα μάθουμε και θα κρίνουμε σε ένα χρόνο από τώρα.

  • Kαλα αυτό περί ζόμπι ήταν άστοχο, αλλά στην προκειμένη περίπτωση η Apple ήταν αυτή που αντέγραψε το messenger ;)

 9. Ειναι πολυ καλο και θα ειναι εκει για ολους , καλα τα λες , αν στο μελλον επεκταθει και στο macosx (πραγμα πολυ πιθανο .. βλ facetime) τοτε ….θα ειναι απλα κορυφη !!!!!

 10. Εμένα πάντως χρήστης iPhone με ενημέρωσε για την εφαρμογή whatsapp πριν δύο μήνες, γυναίκα κιόλας. Δηλαδή πιο άσχετος δεν γίνεται.

  • Το Whatsapp υπάρχει πολύ πριν..

 11. Επειδή βλέπω τον ακράτητο ενθουσιασμο σου για το iphone του οποίου είσαι και χρήστης και το γεγονός ότι κάνεις προβλέψεις για 1 μελλον γεμάτο απο iphone kai ipad εχω να κάνω μια ερώτηση. Εχεις αναρωτηθει αν στο κοντινο μελλον ο κυριος jobs αφήσει το μάταιο τούτο κόσμο λόγω προβλημάτων υγείας ποιο θα έιναι το μέλλον της apple? Αρκεί να θυμηθούμε τι έγινε οταν πριν απο χρόνια ο jobs έφυγε από την apple για να ασχοληθεί με το NEXT……… Οσο για το SMS δεν θα πεθάνει γιατι δεν θα αφήσουν οι εταιρίες τηλεφωνείας να πεθάνει.

  • Χάνεις το νόημα, δεν βλέπεις την πλατφόρμα και κολλάς σε ανούσιες κατά την γνώμη μου λεπτομέρειες. Για την ιστορία ο Jobs δεν έφυγε από την Apple αλλά η εταιρεία που έφτιαξε τον έδιωξε.

   Μην κοιτάς το iPhone σν συσκευή αλλά ως μέρος ενός οικοσυστήματος που υπάρχουν πολλές συσκευές, ένα λειτουργικό, χιλιάδες developers, εκατοντάδες χιλιάδες apps και εκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο. Τι κάνει μια συσκευή δεν έχει σημασία, τι θεμέλια υπάρχουν και όσοι αλλά και τι αναπτύσσουν πάνω στην πλατφόρμα του iOS και της Apple έχει σημασία.

   Όσο για τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, προφανώς θα κάνουν ό,τι μπορούν για να μην χάσουν το SMS, δεν θα τα καταφέρουν όμως. Αν έχουν συμφωνίες με την Apple ή όχι για την χρέωση του bandwidth και τις υπηρεσίες μένει να το δούμε.

   Αυτό που η ιστορία πάντως έχει καταγράψει είναι ότι οι εταιρείες τεχνολογίας όπως η Apple και το Google προσπαθούν να κάνουν disrupt το μοντέλο των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας. Η Apple τα κατάφερε σε πολύ μεγάλο βαθμό, το Google απέτυχε αλλά προσπαθεί ακόμα. Στο τέλος της ημέρας αυτό είναι κέρδος για όλους εμάς, τους απλούς καταναλωτές που πληρώνουμε λιγότερα και απολαμβάνουμε περισσότερα.

 12. MMMmmm, me want braaains!!!!

 13. τελικα ολοι αντιγραφουν απο την apple!
  και σε αυτη την εκδοση χαζεψαμε με τα notifications, imessages, ota updates, auto sync κα.
  να δω και ποτε θα ανακαλυψουν και τα widgets.
  pure magic

 14. Δε βλέπω και εγω καμια διαφορά..επειδη η apple εκανε ενα reb-rand του whatsapp που να αξίζει ένα τόσο δραματικό τίτλο.
  Για να το χρησιμοποιήσεις αυτό όμως θα χρειάζεσαι σύνδεση στο ιντερνετ σωστα? Δε γίνεται μεσα απο το κανονκό δίκτυο του παρόχου.. οταν λοιπόν το κόστος χρησης του ιντεερνετ μεσα απο κινητά κλπ. ειναι πανάκριβο σε χώρες όπως η Ελλάδα τότε ειναι μια άχρηστη εφαρμογή (σήμερα τουλάχιστον).
  Ασία που είμαι, χρησιιμοποιώ ιΦον και πληρώνω πάγιο 23 ευρώ το μήνα και έχω ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ απεριόριστο ίντερνετ.

 15. Πολύ πομπώδης τίτλος, νομίζω τον είδα και στο Tech Crunch. Έχουν ειπωθεί χιλιάδες φορές τα περί εξαφάνισης των SMS… θετική εξέλιξη, αλλά μέχρι να αντικατασταθούν σε mainstream επίπεδο, ειδικά στην Ελλάδα, έχουμε ακόμα..

  • Αν για κάποιο λόγο η Apple σταματήσει να πουλάει και αν για κάποιο λόγο το Google δεν απαντήσει σε αυτή την πρόκληση τότε ναι, το SMS δεν θα πεθάνει. Επειδή όμως η Apple θα συνεχίσει να πουλάει, ήδη κυκλοφορούν φήμες για ένα παρόμοιο με το iMessage προϊόν από το Google, το Facebook έχει αγοράσει το Belugapods, το Blackberry μπορεί να λαμβάνει και αν στέλνει μηνύματα και η Nokia ανακοίνωσε παρόμοια εφαρμογή για μηνύματα μεταξύ χρηστών Symbian, τότε ναι το SMS έχει μπει σε τροχιά θανάτου.

 16. Τι διαφορά έχει το iMessage και όλα τα παράγωγα με το απλό email σε threaded view?

Top

Show Buttons
Hide Buttons