15 χρόνια SMS

by Stefanos Kofopoulos • On 07-12-2007 • AT 6:05 pm • 7 ΣΧΟΛΙΑ
Mobile

sms girl

Πέρασαν 15 χρόνια από την ημέρα που το πρώτο SMS, γραπτό μήνυμα στα ελληνικά μου, ταξίδεψε στον αέρα και έφτασε το κινητό του Richard Jarvis αφού πρώτα ο Neil Papworth πληκτρολόγησε στον υπολογιστή του “Merry Christmas”. Ναι, το πρώτο SMS που στάλθηκε ήταν τόσο κοινότυπο, άνοιξε όμως τον δρόμο για σημαντικές αλλαγές στον τρόπου που ζούμε και επικοινωνούμε σήμερα.

Χρειάστηκαν μερικά χρόνια μετά τις πρώτες πειραματικές προσπάθειες που οδήγησαν στην ωρίμανση της τεχνολογίας των κινητών και την βελτίωση χρήσης του πληκτρολογίου. Απο εκεί και πέρα η ιστορία άλλαξε και ζούμε πλέον σε μια εποχή που τα SMS (Short Message Service) εκτός από σημαντικό revenue stream για τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, σώζουν ζωές και χαρακτηρίζουν κοινωνικά φαινόμενα.

Μέχρι την στιγμή που το mobile bandwidth θα γίνει τόσο φθηνό όσο το κόστος των SMS, η υπηρεσία θα κυριαρχεί, όπως άλλωστε δείχνουν και τα στατιστικά. Εξάλλου οι προβλέψεις κάνουν λόγο για 3 δις κινητά τηλέφωνα στον πλανήτη επιπλέον 1 δις μέσα στον επόμενο χρόνο. Anyway, χρόνια πολλά SMS!

[photo via]

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

7 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Trelane mas Titana me tis gomenes pou bazeis stis fotos…

  Entometaksy to site san na exei batarei kapos…Koitakse to arxige…

 2. Ωραία photo :) Μόνο που είναι non-commercial :)
  Για τα sms μπορώ να πω πως έχουν κάνει πιο ακοινώνητο τον κόσμο και μάλλον με ενοχλούν σαν υπηρεσία. Όχι ότι είναι κακή αλλά γιατί δεν γίνεται σωστή χρήση… Δεν αντέχω την εικόνα σε νεανική καφετέρια με παιδιά 15-20 χρονών που βγαίνουν υποτίθεται για να συναντηθούν και είναι όλα με το κινητό στο χέρι με αυτούς που δεν είναι εκεί…

 3. @karpidis: Το ίδιο κάνεις ότι διαβάζεις βιβλίο, ακούς μουσική με το iPod, σερφάρεις.

  Ναι το ξέρω ότι είναι non-commercial αλλά μάλλον δεν έχω πιάσει σωστά το νόημα της άδειας για αυτό το κομμάτι. Μπορείς να εξηγήσεις plz?

 4. Οτιδήποτε είναι non comercial είναι για no commercial σκοπούς. Δηλαδή βγάζω φωτογραφία εγώ τον Καραμανλή με τη γυναίκα του στη παραλία της Ραφήνας. Την ανεβάζω στo πολιτικό blog για non comercial χρήση. Αν αύριο θέλει να τη δημοσιεύσει είτε η Καθημερινή που πουλιέται είτε η city press που βγάζει από τις διαφημίσεις θα πρέπει να μου αγοράσουν τα δικαιώματα…
  Το pestaola έχει κερδοσκοπικές διαφημίσεις και έτσι αν θέλεις να χρησιμοποιείς CC φωτογραφίες πρέπει να μην έχουν το commercial. Στην ουσία όμως είναι τυπικά. Αν εγώ δημοσίευα μια φωτογραφία non commercial (οι φωτογραφίες μου είναι just CC άρα και για comercial use) και την αναδημοσίευε το pestaola δεν θα ασχολούμουν. Αν ερχόταν όμως και τη δημοσίευε ένα site με κέρδη 10000+ το μήνα θα έλεγα ώπα…

 5. @karpidis: Είχα στο μυαλό μου ότι το non commercial σημαίνει δεν μπορώ να την πουλήσω ή να κάνω κάτι με την φωτογραφία μόνο ώστε να βγάλω λεφτά. Μάλλον έκανα λάθος και πρέπει να διαβάσω προσεχτικά αυτό το κομμάτι της άδειας.

 6. Βασικά και εγώ την ίδια εντύπωση είχα… Όμως με τη λογική αυτή η City press μπορεί να στηριχθεί σε υλικό non-commercial;

 7. Ετος 1993-94.
  Acrobase BBS.

  Κινητά είχαμε ελάχιστοι, SMS (οπως φαίνεται και απο τη 15ετία) ήταν στα σπάργανα. Internet; Τιντουτ;

  Θεωρούσαμε εαυτούς πρωτοπόρους γιατί ήμασταν από τους λίγους που “μπορούσαμε να αφηνουμε ένα μήνυμα στο φίλο/φίλη μας στη BBS και αυτός/αυτή να το βλέπει την επόμενη μέρα”. (Πολλοί το έκαναν αυτό με τις φιλενάδες τους για καληνύχτα).

  Και τώρα; Εφυγε η μαγεία.
  Φτου. Γέρασα.
  Παω για ύπνο :)

Top

Show Buttons
Hide Buttons